Γεια χαρά, Επισκέπτης
Όνομα χρήστη: Κωδικός: Να με θυμάσαι
  • Σελίδα:
  • 1
  • 2

ΘΕΜΑ: Αιθερια ελαια

Αιθερια ελαια 18 Οκτ 2009 17:24 #193565

  • Κουνελάκι
  • Το Άβαταρ του/της Κουνελάκι
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • Φαγοπότης
  • Δημοσιεύσεις: 38
Γεια σας!!! Λοιπον παιδια εχω μια απορια....
εδω και πολυ καιρο προσπαθω να βρω καποια συνταγη με το πως φτιαχνουμε δικα μας αιθερια ελαια. δεν ειναι οτι δε μπορω να παω να αγορασω αλλα θα προτιμουσα να φτιαξω!! Ξερεις κανεις κατι;;;;
Ειχα διαβασει σε ενα βιβλιο (ασχετο κατα τα αλλα, ενα βιβλιο τρομου ητανε!!) για μια που εφτιαχνε αιθεριο ελαιο τριανταφυλλου βαζοντας σε ενα βαζακι λαδι (δεν ελεγε τι λαδι :S αλλα φανταζομαι δεν εννοουσε ελαιολαδο γιατι εχει πολυ δυνατη γευση και μυρουδια) και τα πεταλα του λουλουδιου. τα αφηνε για αρκετο καιρο και μετα τα αλλαζε και εβαζε καινουργια. τωρα για παραπανω λεπτομερειες ...μην περιμενετε και πολλα, βιβλιο τρομου ητανε ! :)
Αν ξερει κανεις....... pleeeeeaseee ας μου πει!!! :)
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του Φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.

Απ:Αιθερια ελαια 18 Οκτ 2009 18:10 #193604

  • MariaV
  • Το Άβαταρ του/της MariaV
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • Ασημένιο πιρούνι
  • Όταν θέλεις κάτι πάρα πολύ το σύμπαν κάνει ...την πάπια.
  • Δημοσιεύσεις: 966
  •  Συνταγές του χρήστη
Λαδια για βαση για να φτιαξεις αιθερια ελαια υπαρχουν πολλα.
Λαδι καρυδας
Λαδι νυχτολουλουδου
Λαδι βανιλιας
Λαδι γιασεμι
Αμυγδαλελαιο
Βαλσαμολαδο,κ.τ.λ.

Ισως κατι τετοιο ελεγε η συνταγη.
Κρητη μου ομορφο νησι...
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του Φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.

Απ:Αιθερια ελαια 18 Οκτ 2009 18:33 #193615

  • delicious
  • Το Άβαταρ του/της delicious
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • Σεφ
  • Δημοσιεύσεις: 1125
  •  Συνταγές του χρήστη
Tο αμύγδαλο διαθέτει αντιγηραντικές και επουλωτικές ιδιότητες για το δέρμα. Tο αμυγδαλέλαιο χρησιμοποιήται ως βασικός φορέας διάλυσης των αιθέριων ελαίων, αλλά και ως βασικό φυτικό λάδι για μασάζ.
Μπορείς λοιπόν να προσθέσεις σταγόνες από αιθέρια έλαια που διαλέξεις βάση των ιδιοτήτων τους, τα οποία μπορείς να βρεις σε φαρμακεία ή σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων ή στα fresh line.
Για το πώς θα φτιάξεις μόνη σου δεν ξέρω :)

Υ.Γ. Είναι σχεδόν άοσμο (το αμυγδαλέλαιο)!
Τελευταία διόρθωση: 18 Οκτ 2009 18:34 από delicious.
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του Φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.

Απ:Αιθερια ελαια 18 Οκτ 2009 18:41 #193623

  • MariaV
  • Το Άβαταρ του/της MariaV
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • Ασημένιο πιρούνι
  • Όταν θέλεις κάτι πάρα πολύ το σύμπαν κάνει ...την πάπια.
  • Δημοσιεύσεις: 966
  •  Συνταγές του χρήστη
Δε νομιζω οτι μπορει να το κανει μονη της γιατι ειναι πολυ δυσκολο.
Το αιθεριο ελαιο βγαινει απο το αρωματικο μερος των φυτων και γινεται με τη μεθοδο της αποσταξης.Καπου το ειχα ακουσει αυτο. :kiss:
Κρητη μου ομορφο νησι...
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του Φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.

Απ:Αιθερια ελαια 18 Οκτ 2009 19:33 #193667

  • Κουνελάκι
  • Το Άβαταρ του/της Κουνελάκι
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • Φαγοπότης
  • Δημοσιεύσεις: 38
ναι, αποσταξη..το ξερω αυτο. :) το εχω ακουσει κι εγω.
'η μηπως ητανε απο αυτη την ταινια (βιβλιο βασικα) το "Αρωμα"...; οπως και να εχει, δηλαδη δε μπορω να το φτιαξω μονη μου ε;... :(
το αμυγδαλελαιο ειναι αοσμο σχεδον εε;...ενδιαφερων. λετε να μπορω να χρησημοποιησω αυτο για να φτιαξω τα υπολοιπα (οπως ελεγε αυτη η "συνταγη';). θελει χρονο βεβαια αλλα αξιζει την προσπαθεια! και...το αμυγδαλελαιο...μπορει να μπει και σε φαγητα; ή μονο για καλλυντικα και τετοιου ηδους χρησεις;
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του Φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.

Απ:Αιθερια ελαια 19 Οκτ 2009 04:18 #193708

  • delicious
  • Το Άβαταρ του/της delicious
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • Σεφ
  • Δημοσιεύσεις: 1125
  •  Συνταγές του χρήστη
To αμυγδαλέλαιο που παίρνω εγώ από το φαρμακείο ή τα fresh line, δεν είναι για μαγειρική χρήση :blink:
Σχεδόν άοσμο....εγώ το βρίσκω εντελώς άοσμο!
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του Φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.

Απ:Αιθερια ελαια 19 Οκτ 2009 06:22 #193750

  • GreekLoverBoy
  • Το Άβαταρ του/της GreekLoverBoy
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • Ερασιτέχνης μάγειρας
  • my mom always served leftovers. the original recipe has never been found...
  • Δημοσιεύσεις: 262
  •  Συνταγές του χρήστη
κουνελάκι, γεια σου κι από μένα!
εδώ Μάικ από ΗΠΑ. :)

τα κορίτσια έδωσαν ήδη τις βασικές απαντήσεις.
δες αν θες και τα λήμματα της αγγλόφωνης βικιπαίδειας (τα ελληνόφωνα δεν έχουν ακόμη προστεθεί) για αναλυτικότερα στοιχεία:

Απόσταξη
Distillation

Αιθέρια Έλαια
Essential Oils

Mέθοδοι Απόσταξης
How to Make Essential Oils

Βοήθεια στα Ελληνικά
ένα πολύ καλό ελληνικό σάιτ με εγκυκλοπαιδικά στοιχεία για τα αιθέρια έλαια, τρόπους κατ'οίκον απόσταξης, πωλήσεις εξοπλισμού, κλπ, είναι το Γαϊδουρονήσι

περιέχει επίσης βιντεάκι με διαδικασία απόσταξης, λινκ για παραγγελίες υλικών, καθώς και ονλάιν ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με ειδικούς.

προσοχή, όπως είπαν και τα κορίτσια, γιατί τα αιθέρια έλαια είναι συμπυκνωμένα και τοξικά. γι'αυτό δεν ενδείκνυνται για πρόσληψη από το στόμα εκτός αν δηλώνεται διαφορετικά στη συσκευασία.

ΕΡΩΤΗΣΗ
αλλά γιατί ρωτάς, κουνελάκι?
μήπως αυτό που χρειάζεσται στην πραγματικότητα δεν είναι καν τα αιθέρια έλαια, αλλά τα εκχυλίσματα που χρησιμοποιούμε στη μαγειρική?

αυτά είναι πολύ εύκολα. υπάρχει μάλιστα και συνταγή στο σάιτ αυτό για σπιτική βανίλια (vanilla extract) ή κάπως έτσι.

βεβαιώσου, όμως, τι και γιατί ακριβώς το χρειάζεσαι μην παιδευτείς και ξοδευτείς άδικα.

εγώ πχ φτειάχνω δικό μου εκχύλισμα τριαντάφυλλου για παγωτό, μπισκότα, λικέρ, κλπ.

καλή τύχη!
Μάικ
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του Φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.

Απ:Αιθερια ελαια 19 Οκτ 2009 06:47 #193762

  • monbebe
  • Το Άβαταρ του/της monbebe
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • Βοηθός Μάγειρα
  • Να είμαστε καλά,να τρώμε!!
  • Δημοσιεύσεις: 507
  •  Συνταγές του χρήστη
Να συμφωνήσω με τον Μαικ και με τα κορίτσια και να προσθέσω επίσης ότι λόγω του ότι είναι όντως πολύ συμπυκνωμένα και τοξικά τα αιθέρια έλαια,όχι μόνο δεν τα χρησιμοποιούμε στην μαγειρική αλλά
και σε οποιαδήποτε εφαρμογη π.χ αρωματοθεραπεία,μασαζ κτλ. χρειάζονται αραίωση με ένα έλαιο βάσης.Δηλαδη:σε ένα μπουκαλάκι των 100 ml αμυγαδαλέλαιο ή ελαιόλαδο δεν βάζουμε περισσότερο απο 10 σταγόνες καθάρο αιθέριο έλαιο.
Είναι φυσικό προιόν,με ευεργετικές ιδιότητες αλλά αυτό δεν πρέπει να μας ξεγελάει και παυουμε να δείχνουμε την ανάλογη προσοχή. ;)
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του Φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.

Απ:Αιθερια ελαια 19 Οκτ 2009 07:07 #193793

  • Κουνελάκι
  • Το Άβαταρ του/της Κουνελάκι
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • Φαγοπότης
  • Δημοσιεύσεις: 38
Ευχαριστω πολυ Μαικ για τα links! Ειναι πολυ καλα!!
Πως μου ηρθε η ιδεα ε; Η μαμα μου περνει αυτα τα vahine www.vahine.fr/tous-nos-produits/arome-orange/index.html
τα οποια ομως αμα διαβασεις τα συστατικα απο πισω, ειναι πανευκολο να τα φτιαξεις μονος σου! Πρεπει βεβαια να βρεις την αναλογια αλλα ειναι το μονο ευκολο. Για παραδειγμα, το συγκεκριμενο που σας εδειξα με το αρωμα πορτοκαλι το φτιαχνεις μονο με αιθεριο ελαιο πορτοκαλιου και λαδι. Και ειπα...γιατι να μη φτιαξω ΚΑΙ το αιθεριο ελαιο;; Επισης σκεφτηκα οτι θα μπορεσω να φτιαξω αιθεριο ελαιαο και απο πραγματα που δεν υπαρχουν στην αγορα. αυταααα.... :P
βεβαια αυτο που ειπες Μαικ για τα εκχυλισματα για τη μαγειρικη ειναι πολυυυ ενδιαφερουσα ιδεα!!! θα ηθελα να μαθω πως γινονται!! :):)
σας ευχαριστω ολους για τις απαντησεις σας!!!! :kiss: :kiss:

edit: δυστυχως δε με αφηνει να δω τη συνταγη στο site :( μου βγαζει ενα error 404... τι ειναι αυτο τωρα;;
Τελευταία διόρθωση: 19 Οκτ 2009 13:10 από Κουνελάκι.
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του Φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.

Απ:Αιθερια ελαια 20 Οκτ 2009 07:37 #194282

  • GreekLoverBoy
  • Το Άβαταρ του/της GreekLoverBoy
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • Ερασιτέχνης μάγειρας
  • my mom always served leftovers. the original recipe has never been found...
  • Δημοσιεύσεις: 262
  •  Συνταγές του χρήστη
γεια σου κουνελάκι,
σόρι, που δεν απάντησα νωρίτερα, τώρα μόλις είδα το χθεσινό (?) ποστ σου!

VAHINE
πολύ ενδιαφέρον το σχετικό σάιτ σου. το διάβασα δύο φορές (τη 2η φορά με αυτόματο μεταφραστή γιατί τα γαλλικά μου θέλουν σοβαρό «αντισκωριακό» καθαρισμό από το 1986!)

ΕΚΧΥΛΙΣΜΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ
επειδή για το συγκεκριμένο ρώτησε με ΠΜ και η φοίβη μας, δίνω τη συνταγή παρακάτω μήπως ενδιαφέρονται κι άλλοι σεφ αργότερα.

τούτο δω γίνεται με ροδοπέταλα (από κατάστημα ή από κήπο-- κομμένα πρωί-πρωί, να μην έχει βρέξει) και ενδείκνυται για κάθε μαγειρική χρήση. ουσιαστικά, το εκχύλισμα με αυτή τη μέθοδο (υπάρχουν πάρα πολλές) δεν είναι παρά λικέρ χωρίς το σιρόπι.

ΜΕ ΦΡΕΣΚΑ ΡΟΔΟΠΕΤΑΛΑ
1½ φλ φρέσκα, λίαν ευωδιαστά πέταλα, πλυμένα και στεγνωμένα ελαφρά με χαρτί κουζίνας ή στον αέρα ή και αστέγνωτα.

(εγώ τα ξεπλένω προσεκτικά μέσα σε έναν κουβά νερό, με το κοτσάνι μαζί, τα κρεμάω ανάποδα να στραγγίσουν, και μετά κόβω τα πέταλα χωρίς την άσπρη τους βάση).

1½ φλ βότκα (ο καλύτερος εκχυ-ΛΗΣΤΗΣ!)

ΕΚΧΥΛΙΣΗ
- σε αποστειρωμένο βάζο, εμποτίζουμε τα πέταλα με τη βότκα 2-3 βδομάδες.
- σουρώνουμε και στραγγίζουμε για να βγει ο χυμός.
- το ωριμάζουμε μία βδομάδα περίπου.

ΜΕ ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΑ
1/3 φλ. ή 2-3 κ.σ. αποξηραμένα πέταλα
1½ φλ βότκα.

ίδια διαδικασία όπως και παραπάνω.
βγάζει 2 φλ

ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ
προσθέτουμε λίγο κάρδαμο, κόλιαντρο, καννέλα, φλούδα λεμόνι ή πορτοκάλι, βανίλια, αγριοκύμινο, ακόμα και μαστίχα χίου πάει ωραία.

ΓΙΑ ΠΙΟ ΕΝΤΟΝΟ ΑΡΩΜΑ :
-μπορείτε να αυξήσετε την ποσότητα των λουλουδιών. κρατήστε τα όμως βυθισμένα στη βότκα με κάποιο βάρος αποπάνω (πχ πιατάκι).
-μπορείτε να σιγοβράσετε το εκχύλισμα ώσπου να μείνει το μισό.

ΕΚΧΥΛΙΣΜΑ ΒΑΝΙΛΙΑΣ
σόρι που σου βγήκε σφάλμα 404. το σάιτ ανακαινίζεται διαρκώς. βέβαια δε θυμόμουν κι εγώ τον ακριβή τίτλο της συνταγής.

να την λοιπόν:«Απόσταγμα Βανίλιας» λέγεται :)

καλή σου τύχη, κουνελάκι!
Μάικ
Τελευταία διόρθωση: 20 Οκτ 2009 07:43 από GreekLoverBoy.
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του Φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.
  • Σελίδα:
  • 1
  • 2

γενέθλια χρηστών

glikoula έχει γενέθλια σήμερα (24.04.1973), korina έχει γενέθλια σήμερα (24.04.1971), mariagr73 έχει γενέθλια σήμερα (24.04.1973), Φιλικός έχει γενέθλια σήμερα (24.04.1959), christmast έχει γενέθλια σε 2 ημέρες (26.04.1991)
Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.385 δευτερόλεπτα