Μετατροπές

Image

Χρησιμοποιήστε τους παρακάτω πίνακες για να σας βοηθήσουν στο μαγείρεμα. Θα βρείτε πληροφορίες για το πώς μετατρέπουμε γραμμάρια με φλυτζάνια και κουτάλια, αλλά και πώς μπορούμε να αντικαταστήσουμε κάποια υλικά με κάποια άλλα.

Όπου βλέπετε φλ. εννοούμε το φλυτζάνι που είναι ίσο με μια δοσομετρική κούπα, σύμφωνα με το αμερικάνικο σύστημα μετρήσεως.

 

Θα ξεκινήσουμε με μερικές γενικές πληροφορίες και μετατροπές θερμοκρασιών φούρνου:

 

Γενικά:

Φλ. = φλυτζάνι (μιλάμε για δοσομετρική κούπα πάντα, τουλάχιστον εδώ στις μετατροπές. Προσοχή γιατί μπορεί ο φίλος ή η φίλη που πρόσθεσε τη συνταγή να μην εννοεί το ίδιο πράγμα. Αν έχετε απορία σε συγκεκριμένη συνταγή, αφήστε την ερώτησή σας στα σχόλια της συνταγής για να διευκρινιστεί)

φλ. καφέ = φλυτζανάκι του καφέ. Εννοούμε φλυτζανάκι του ελληνικού καφέ, που είναι συνήθως ίσο με 1/4 του κανονικού φλυτζανιού

κ.σ. = κουταλιά σούπας

κ.γ. = κουταλάκι γλυκού

Τα υγρά υλικά τα μετράμε συνήθως σε ml ή φλυτζάνια, κουταλάκια κλπ, δηλαδή με τον όγκο τους. 1 δοσομετρική κούπα είναι ίση με 240ml. Τα στερεά υλικά τα μετράμε με το βάρος τους, δηλαδή σε γραμμάρια. Στις συνταγές όμως βλέπουμε συχνά να μετριούνται σε φλυτζάνια, κουταλάκια κλπ. Σε αυτή την περίπτωση ή θα κάνετε την μετατροπή σύμφωνα με τους πίνακές μας (εφόσον είναι κάποιο υλικό για το οποίο έχουμε μετατροπή, όπως το αλεύρι και η ζάχαρη για παράδειγμα), ή θα ακολουθήσετε ακριβώς τη συνταγή, καθώς το κάθε υλικό έχει διαφορετικό βάρος, οπότε δεν μπορείτε να υπολογίσετε σωστά.

Αν θέλετε να υπολογίσετε μια συνταγή από ξένο σάιτ, μπορείτε να δείτε εδώ κάποιες μετατροπές:

1 ounce = 28.34 grams

1 pound = .453 kilograms

1 g = .035 oz

1 kg = 2.2 lb

1 fluid oz = 29.57 milliliters

 

Θερμοκρασίες Φούρνου

 

  Ηλεκτρικός φούρνος Αέρας Φαρενάιτ Γκάζι
Κρύος 110-130° C 90-110° C 225-250° F Ό - ½
Πολύ χαμηλός 140° C 120° C 275° F 1
Χαμηλός 150° C 130° C 300° F 2
Μέτριος 160-180° C 140-160° C 325-350° F 3-4
Μέτρια ζεστός 190-200° C 170-180° C 375-400° F 5-6
Ζεστός 220-230° C 200-210° C 425-450° F 7-8
Καυτός 240° C 220° C 475° F 9


Προσοχή: Σε υψόμετρα άνω των 900μ. η ατμοσφαιρική πίεση προκαλεί αλλαγές στο σημείο βρασμού του νερού και των σιροπιών και επιρρεάζει το χρόνο ψησίματος.

Η συνταγή της ημέρας

Το tip της ημέρας

Μην ξεχάσετε να βάλετε ξύδι στο νερό που βάφετε τα πασχαλινά αυγά σας. Θα κάνει τα χρώματα πιο έντονα!