Συνταγές (5)
-
Βασιλόπιτα γκαραγκούνικη που συνηθίζεται στα χωριά του θεσσαλικού κάμπου.... Λίγα μυστικά ακόμα Η συνταγή αυτή συνηθίζεται στον τόπο μου από την εποχή των κολλήγων. Συνήθιζαν δε εκτός του νομίσματος που σύμφωνα με τις διηγήσεις παλαιοτέρων ήταν είτε γρόσι, είτε δεκάρα, είτε δίφραγγο να βάζουν και διάφορα χαρακτηριστικά πχ άχυρο για τα σπαρτά, λίγο βαμβάκι για το μαλλι των προβάτων κλπ κλπ κλπ. Την πίτα την έκοβε ο γεροντότερος κάθε οικογένειας στο μεσημεριανό τραπέζι ανήμερα της Πρωτοχρονιάς και αφού είχε λειτουργηθεί όλη η οικογένεια. Θεωρούσαν γροσουζιά να μείνει κάποιος αλειτούργητος την πρώτη μέρα του χρόνου. Έκαναν όλοι το σταυρό τους ο γεροντότερος σταύρωνε την πίτα τρεις φορές και την έκοβε ανάλογα. Μετά την γυρνούσε τρεις φορές και ξεκινούσε να ονοματίζει τα κομμάτια Το πρώτο κομμάτι ήταν του Χριστού, το δεύτερο του Αι Βασίλη, το τρίτο του σπιτιού και καπότιν όλα τα μέλη της οικογένειας από το μεγαλύτερο προς το μικρότερο με τους άντρες να προηγούνται των γυναικών. Με αυτή την σειρά άλλωστε καθόταν και στο σοφρά χαρακτηριστικό τραπέζι της εποχής. Όποιο κομμάτι ήταν μπροστά σου ή πιο κοντά σε σένα αυτό έπαιρνες..Οι οικογένειες στα μέρη, είτε γκαραγκούνικες, είτε σαρακατσάνικες, είτε βλάχικες, ήταν κι είναι πατριαρχικές.Τη συνταγή αυτή την αφιερώνω στην μνήμη της γιαγιάς μου που μου μάθε να την φτιάχνω.Τώρα που θα την φτιάξω θα ανεβάσω και φωτό ενώ κατά καιρούς έχω πειραματιστεί προσθέτοντας καρύδια ή ψιλοκομμένα και καβουρδισμένα σε βούτηρο αμύγδαλα, αλλάζοντας την άσπρη ζάχαρη με καστανή, χρησιμοποιώντας μόνο βούτηρο ή μόνο λάδι για το άλλειμα των φύλλών. Καμμιά όμως δεν είχε εκείνη την αγαπημένη γεύση των παιδικών μου χρόνων.......
-
-
Η λατρεμένη μου πίτα...... Λίγα μυστικά ακόμα Η συνταγή έχει δύο μυστικά. Καλό και παχύ γάλα και καλης ποιότητας βούτυρο. Τίποτε άλλο. Οποτε την φτιάχνω σε τραπέζι ή για μας στο σπίτι αντικαθιστώντας με αυτή το γλυκό γίνεται ανάρπαστη. Επειδή την φτιάχνω συχνά έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι γίνεται καλύτερη αν χρησιμοποιήσετε βούτυρο και γάλα με βουνίσιο όνομα...Αλλά πρόσεξτε γάλα θα πάρετε το δίλιτρο........ Καλή σας απόλαυση......
-
Μια υπέροχη καλοκαιρινή πίτα του τόπου του χιλιοευλογημένου. Λίγα μυστικά ακόμα Τα υλικά είναι για ένα μεγάλο ταψι του φούρνου.Μπορείτε να παραλείψετε το χτυπημένο ασπράδι. Απλά εγώ με τα χρόνια ανακάλυψα ότι δένει με τον καλύτερο τρόπο το μίγμα του κιμά.Επιμένω ιδιαίτερα στο θέμα της μελιτζάνας. Η συνταγή δεν γίνεται καλή με φλάσκες ούτε με τσακωνήτικες. θέλει εκείνες τις μωβ σκουρες τις μακριές.....Αντικαταστείστε τις μελιτζάνες με δύο κιλά πράσα -μόνο το άσπρο μέρος-, το μοσχαρίσιο κιμά με χοιρινό και τον μαιντανό με μισό κιλό σέλινο ακολουθήστε τα ίδια βήματα και έχετε μια υπέροχη πρασόπιτα για τα γιορτίνα σας τραπέζια...
-
Κεφτέδες με κύριο συστατικό τ΄αυγά Υπέροχος μεζές για ουζάκι τώρα που καλοκαιριάζει Την φτιάχνω συχνά όταν τα καλοκαιρινά βράδια όταν έχω φίλους στην βεράντα γιατί μου θυμίζει πολύ έντονα τα παιδικά καλοκαίρια στο χωριό μου στην Λάρισα..... Λίγα μυστικά ακόμα Προσοχή στο αλεύρι. Μπορεί οι 5 κ.σ να είναι πολλές, το καλύτερο είναι λοιπόν να ρίξουμε 3 στην αρχή και μετά αν δούμε ότι ο χυλός μας δεν είναι πολύ πυκνός να προσθέσουμε και τις υπόλοιπεςΑν δεν σας αρέσει η μυρωδιά του δυόσμου που εγώ προσωπικά την λατρεύω αντικαταστήστε με μαιντανόΑν αντικαταστήσετε δε το αλεύρι με τριμμένο και καλά στραγγίσμενο πράσινο κολοκύθι (2 περίπου μέτρια κολοκύθια) έχετε υπέροχους κολοκυθοκεφτέδες!!!!!!!