Συνταγές (7)
-
Είναι μια παλιά συνταγή για μαγιονέζα κυριολεκτικά της γιαγιάς μου που την παραθέτω εδώ.
-
Λίγα μυστικά ακόμα Η ποσοτητα που σας εδωσα γεμιζει 2 φορμες ψησιματος στενομακρες, ή μια κλασσικη στρογγυλη με την τρυπα στην μεση. Το γλυκισμα αυτο ειναι νοστιμοτατο αλλα βαρυ. Αποφυγετε την υπερκαταναλωση του (τρωγωντας πολλα κομματια την φορα). Ειναι ενα γλυκισμα που εφτιαχνε η γιαγια μου κυριως τα Χριστουγεννα. Το γλυκισμα αυτο ΔΕΝ χρειαζεται ψυγειο και οπου το βαλετε θα σκορπισει ενα ομορφο αρωμα στον χωρο.
-
Μια πρωτοτυπη σαλατα, κυριως σαρακοστιανη και οχι μονο. Λίγα μυστικά ακόμα Η παραδοση θελει στην ταχινοσαλατα να μπαινει σκορδο. Η συγχρονη μαγειρικη ΔΕΝ το απαιτει και αν δεν σας αρεσει ΜΗΝ το προσθεσετε ωστε η σαλατα σας να ειναι πιο ελαφρια.Το μιγμα αυτο ΔΕΝ χρειαζεται ψυγειο και καταναλωνεται οπως και η ταραμοσαλατα, δηλαδη βουτωντας μεσα ψωμι. Η παραδοση ακομη το θελει σαρακοστιανο λογω της ελλειψης λαδιου, εσεις ομως μπορειτε να το φτιαχνετε ολο τον χρονο. Επαναλαμβανω προσοχη στην ποσοτητα του ξυδιου. Να φαινεται οτι υπαρχει χωρις να καιει στον λαιμο. Φροντιστε να "φαινεται" στην γευση καλα το κυμινο.
-
Λίγα μυστικά ακόμα Μυστικο α) καλο ειναι να ξεκινησετε Σαββατο απογευμα και να φτιαξετε τα ρολλά Κυριακη πρωι, αφου το κρεας θα εχει κρυωσει καλα.Μυστικο β) Εαν το ταψι ειναι μεγαλο και θελετε να κλεισετε τα κενα μεταξυ των ρολλων, μπορειτε να προσθεσετε πατατες, που θα τις αλατισετε βεβαιως πριν βαλετε το φαγητο στον φουρνο. Σε αυτην την περιπτωση και να μην σας "αρπαξουν" τα ρολλά εαν εχουν ηδη ροδισει, σκεπαστε το φαγητο με αλουμινοχαρτο μεχρι να ψηθουν και οι πατατες.
-
Μια ομορφη και νοστιμη σως, για να περιχυσετε τις πατατες που μολις τηγανισατε. Λίγα μυστικά ακόμα Οι πατατες μετα το τηγανισμα, καλο ειναι να τοποθετηθουν πανω σε απορροφητικο χαρτι για λιγο πριν περιχυθουν με το μιγμα.
-
Προκειται για ενα υπεροχο γλυκισμα που σε πολλους θυμιζει το γλυκο σαβαρεν. Λίγα μυστικά ακόμα Το γλυκο αυτο φτιαχνεται ΜΟΝΟ με βουτυρο γαλακτος. Το μυστικο του βρισκεται στην ενωση του σιροπιου με το γλυκισμα. Οταν δηλαδη θα περιχυσετε το γλυκο, το ψημενο παντεσπανι κυριολεκτικα θα αρχισει να επιπλεει σαν μια σχεδια μεσα στο σιροπι. ΜΗΝ κανετε το σφαλμα και θεωρησετε πως παραβαλατε σιροπι! Αδειαστε το ολο μεσα στο γλυκο κανοντας με ενα πηρουνι τρυπες στην επιφανεια του ωστε να το ρουφηξει και θα εκπλαγειτε οταν το γλυκο κρυωσει, πως το σιροπι εχει σχεδον ολο απορροφηθει! Εαν σταματησετε, οπως ανεφερα πριν, νομιζοντας πως το σιροπι ειναι πολυ, το γλυκο θα σας βγει στεγνο. Το καλοκαιρι μπορειτε αντι σαντιγυ να το σεβιρετε καλλυμενο με παγωτο καιμακι.
-
Κεικ που μπορει να συνοδευσει το τσαι ή το πρωινο και που πασπαλισμενο με ζαχαρη αχνη στολιζει ενα Χριστουγεννιατικο τραπεζι. Λίγα μυστικά ακόμα Συνταγη της συγχωρεμενης της μητερας μου. ΜυστικοΟταν ψηνουμε γλυκο που φουσκωνει ΠΟΤΕ ΔΕΝ ανοιγουμε την πορτα του φουρνου εαν δεν εχουν περασει τουλαχιστον 40 λεπτα απο την ωρα που φουρνισαμε. Οταν παρουσιασουμε το κεικ σαν γλυκο χριστουγεννων, δεν το σκεπαζουμε με γλασσο, αρκει απλα η ζαχαρη αχνη που την ριχνουμε με ενα σουρωτηρι.