Μαγειρική σόδα ή αλλιώς baking soda. Ένα από τα πιο χρήσιμα πράγματα στην κουζίνα μας, που μας βοηθάει όχι μόνο στη μαγειρική, αλλά και σε όλο το σπίτι!

Τη μαγειρική σόδα την χρησιμοποιούμε συχνά στην κουζίνα μας για τη μαγειρική μας.

Χρησιμοποιείται για να απελευθερώσει τη νοστιμιά των λαχανικών, να διατηρήσει το πράσινο χρώμα των φύλλων κατά το βράσιμο (1 κουταλάκι του καφέ στο νερό που βράζει).

1 κουταλάκι σόδας στο νερό που μουλιάζετε τα όσπρια (φασόλια, ρεβίθια) τα κάνει πολύ τρυφερά και ευκολόβραστα (προσοχή, ξεπλύνετε τα καλά πριν τα μαγειρέψετε).

Στα γλυκίσματα, όταν αναμιχθεί με αλεύρι, βοηθάει να φουσκώσει η ζύμη.

Επίσης 1 κουταλάκι του καφέ σε 1 ποτήρι νερού αρκεί για να παρασκευάσετε μια γκαζόζα.

 

Όμως εκτός από τη μαγειρική, η σόδα μπορεί να μας χρησιμεύεσει σε πολλά άλλα πράγματα:

 

  • Η μαγειρική σόδα καταστρέφει τις δυσάρεστες μυρωδιές. Αν βάλετε ένα μεγάλο ανοιχτό κουτί με σόδα στο ψυγείο, απορροφά όλες τις μυρωδιές.
  • Καθαρίστε τους δίσκους κοπής στην κουζίνα σας. Φτιάξτε μια πάστα από 1 κ.γ. σόδα, 1 κ.γ. αλάτι και 1 κ.γ. νερό και τρίψτε με αυτό τον δίσκο. Μετά ξεπλύντε με καυτό νερό.
  • Για να απολυμάνετε τους ξύλινους δίσκους κοπής αλλά και να φύγουν και οι δυσάρεστες μυρωδιές, απλώστε πάνω σόδα και μετά ψεκάστε με ξύδι. Όταν σταματήσει να αφρίζει ξεπλύντε με ένα μαλακο πανί βουτηγμένο σε κρύο νερό.
  • Εξαφανίστε μελάνια ή σημάδια από ζωγραφισμένες επιφάνειες. Βάλτε απλώς σόδα σε ένα βρεγμένο σφουγγάρι, τρίψτε και ξεβγάλτε
  • Καθαρίστε λεκέδες από λάδια αυτοκινήτου. Ρίξτε απλώς σόδα πάνω τους και τρίψτε.
  • Ξεβουλώστε τα σιφόνια. Ρίξτε 1/4 φλ. σόδα στο σιφόνι και αμέσως μετά 1/2 φλ. ξύδι. Σκεπάστε το σιφόνι και μόλις σταματήσει το άφρισμα ρίξτε βραστό νερό. Μπορείτε επίσης να το χρησιμοποιήσετε προληπτικά. Φτιάξτε ένα μείγμα από 1 φλ. σόδα και 1 φλ. αλάτι. Μία φορά την εβδομάδα ρίξτε στο σιφόνι 1/4 φλ. από αυτό το μείγμα και ξεπλύντε το με βραστό νερό και μετά κρύο.
  • Τρίψτε τα εμαγιέ σκεύη σας με μαλακό νάυλον βουρτσάκι και ένα παχύ στρώμα μαγειρικής σόδας με νερό.
  • Τρίψτε τα ανοξείδωτα σκεύη σας με μαλακό ύφασμα και 4 κ.σ. σόδα διαλυμένες σε 250 γρ. νερό.
  • Ρίξτε μαγειρική σόδα πάνω στα υπολείμματα από το μαγείρεμα που έχουν μείνει πάνω σε τηγάνια και κατσαρόλες. Περιμέντε λίγα λεπτά και μετά τρίψτε απαλά και ξεβγάλτε.
  • Επίσης κάνει καλό και στο στομάχι. 1/2 κ.γ. σόδα σε μισό φλ. νερό και πιείτε το!

Δείτε και το άρθρο μας για όλα τα υλικά που χρησιμοποιούμε για να φουσκώσουν οι ζύμες μας.

Τα μέλη της παρέας μας μπορούν να πουν την άποψή τους ή να δώσουν τις δικές τους ιδέες πάνω στα άρθρα μας.
Για να μπορέσετε κι εσείς, κάντε εγγραφή ή σύνδεση.

Σχετικά άρθρα

Γενικά
Το πιο συχνό πράγμα που ακούω όταν μιλάω σε κάποιο...
Εξοικονόμηση νερού
Τα αποθέματα νερού ολοένα και λιγοστεύουν.  Ό...
Εξοικονομήστε ρεύμα
Η εξοικονόμηση ρεύματος κάνει καλό στο περιβάλλον ...
Τι αγοράζω βιολογικό
Προϊόντα βιολογικής γεωργίας είναι τα προϊόντα που...
Βοηθήστε τις δημιουργίες σας να αποκτήσουν όγκο
Πίσω από κάθε ομοιόμορφο φούσκωμα και κάθε αφρά...

Η συνταγή της ημέρας