Όλα για τη ζαχαρόπαστα

ζαχαρόπασταΣυγκεντρώσαμε όλες τις ερωτήσεις και τις απορίες που έχετε για την ζαχαρόπαστα και κάναμε αυτό το άρθρο, ώστε να λυθούν όλες! Δείτε επίσης τα βίντεο που έχουμε φτιάξει:  

Ζαχαρόπαστα: χρήσεις και συμβουλές 1 και Ζαχαρόπαστα: χρήσεις και συμβουλές 2

 

 

1. Τι γεύση έχει;
Έχει γεύση σαν βανίλιο υποβρύχιο. Είναι νόστιμη και αρωματική.

2. Που τη χρησιμοποιώ;
Για να καλύψουμε τούρτες, κέικ, μικρά κεκάκια ή μπισκότα. Επίσης για να φτιάξουμε δημιουργίες που θα στολίσουν τις τούρτες μας όπως λουλούδια, ζωάκια κλπ

3. Μπορώ να της δώσω άρωμα άλλο;
Μπορείτε αντί για βανίλια να χρησιμοποιήσετε κάποιο άλλο άρωμα, όπως αμύγδαλο ή πορτοκάλι.

4. Που βρίσκουμε γλυκόζη;
Στην Ελλάδα έχει σε όλα τα σούπερ μάρκετ, συνήθως εκεί που είναι και η ζάχαρη. Στην Κύπρο όμως δεν κυκλοφορεί και είναι δύσκολο να βρείτε, μόνο αν ζητήσετε από κάποιο ζαχαροπλαστείο και σας δώσει.

5. Που βρίσκουμε γλυκερίνη;
Γλυκερίνη βρίσκουμε στα φαρμακεία. Να προσέξετε να είναι βρώσιμη γλυκερίνη. Έχει σίγουρα η ecofarm, η Wilton

6. Μπορώ να παραλείψω την γλυκερίνη;
Μπορείτε να παραλείψετε τη γλυκερίνη αλλά ίσως το αποτέλεσμα να μην είναι το ίδιο. Η γλυκερίνη βοηθάει το μείγμα να είναι πιο απαλό, να ανοίγει πιο εύκολα και την εμποδίζει από το να σκληρύνει πολύ μετά από λίγες μέρες.

7. Μπορώ να βάλω ζελατίνη σε φύλλα;
Μπορείτε αλλά θα αλλάξουν λίγο οι αναλογίες καθώς τα φύλλα έχουν υγρό. Άρα παίρνει σίγουρα μεγαλύτερη ποσότητα ζάχαρης.

8. Πόσα φύλλα ζελατίνης να βάλω αντί για τη σκόνη;
10-12 φύλλα περίπου. Προσέξτε γιατί θα πάρει σίγουρα πιο πολλή ζάχαρη με τα φύλλα.

9. Μπορούμε να τη χρωματίσουμε;
Βεβαίως και μπορούμε.

10. Τι χρώματα να χρησιμοποιήσω;
Χρησιμοποιούμε πάντα χρώμα ζαχαροπλαστικής σε μορφή πάστας. Το υγρό χρώμα δεν κάνει, καθώς θα αλλάξει την υφή της.

11. Που μπορώ να βρω χρώματα/εργαλεία;
Χρώματα έχουν λίγα μαγαζιά με είδη ζαχαροπλαστικής, όπως τα καταστήματα Vefa's House, του Παρλιάρου ή το Sugarworld. Ψάξτε λίγο στο ίντερνετ γιατί όλα και κάποιο καινούριο ανοίγει. Αν δε βρείτε κατάστημα στην περιοχή ή τη χώρα, μπορείτε να παραγγείλετε από καταστήματα του εξωτερικού (μέσω ίντερνετ πάντα).

12. Πως κάνω έντονα χρώματα;
Ο μόνος τρόπος είναι να βάλετε περισσότερη ποσότητα από το χρώμα ζαχαροπλαστικής. Όσο περισσότερο χρώμα, τόσο πιο έντονο θα γίνει.

13. Σε ποιό στάδιο τη χρωματίζω;
Εφόσον θα φτιάξετε ένα χρώμα, τότε μπορείτε να βάλετε το χρώμα την ώρα που ζυμώνετε.
Εάν φτιάξετε πολλά χρώματα, τότε την κάνετε λευκή και την χωρίζετε σε κομμάτια ανάλογα με το πόσα χρώματα θα φτιάξετε. Βάζετε στο κάθε κομμάτι λίγο χρώμα (με μια οδοντογλυφίδα) και ζυμώνετε. Εάν δείτε πως το θέλετε πιο έντονο βάζετε κι άλλο χρώμα και συνεχίζετε το ζύμωμα μέχρι να έχετε μια ζύμη με ομοιόμορφο χρώμα.

14. Μπορώ να την κάνω σοκολατένια;
Μπορείτε να αντικαταστήσετε μέρος της άχνης με κακάο.

15. Μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε άμεσα;
Ναι. Μπορούμε να τη φτιάξουμε και να την χρησιμοποιήσουμε άμεσα ή να την τυλίξουμε αεροστεγώς σε διαφανή μεμβράνη και να τη χρησιμοποιήσουμε αργότερα.

16. Χρειάζεται να βάλω κάτι πάνω στην τούρτα πριν από τη ζαχαρόπαστα;
Θα χρειαστεί να καλύψετε την τούρτα σας πρώτα ή με σαντιγύ ή με βουτυρόκρεμα ή γκανάς.

17. Πως διατηρείται η ζαχαρόπαστα;
Από την ώρα που θα την φτιάξουμε πρέπει να την έχουμε τυλιγμένη πολύ καλά μέσα σε διαφανή μεμβράνη. Αν μείνει έξω στον αέρα, σκληραίνει και δεν μπορούμε να την ανοίξουμε σε φύλλο, ούτε να την πλάσουμε ωραία.
Τυλιγμένη αεροστεγώς μπορεί να διατηρηθεί για τουλάχιστον μια εβδομάδα.
Την ζαχαρόπαστα την έχουμε πάντα ΕΚΤΟΣ ψυγείου. Δεν μπαίνει ούτε στο ψυγείο, ούτε στην κατάψυξη.

18. Μπορώ να βάλω την τούρτα στην κατάψυξη πριν την καλύψω με τη ζαχαρόπαστα;
Μπορείτε να τη βάλετε στην κατάψυξη ΑΛΛΑ  θα φροντήσετε να ξεπαγώσει πολύ καλά πριν την καλύψετε. Εάν η τούρτα σας είναι παγωμένη, τότε ξεπαγώνοντας θα βγάλει υγρασία και θα χαλάσει η υφή της ζαχαρόπαστας.

19. Μου στέγνωσε η ζαχαρόπαστα. Τι κάνω;
Εάν έχει στεγνώσει απλώς εξωτερικά, κόβουμε το σκληρό κομμάτι και χρησιμοποιούμε μόνο το εσωτερικό που θα είναι ακόμα καλό.
Εάν έχει στεγνώσει λίγο, μπορούμε να αλείψουμε τα χέρια μας με λίγο βούτυρο και να την πλάσουμε.
Εάν έχει στεγνώσει εντελώς, την πετάμε και φτιάχνουμε άλλη.

20. Πως διατηρούμε την τελειωμένη τούρτα; Μπαίνει στο ψυγείο ή στην κατάψυξη;
Εφόσον στολίσουμε την τούρτα μας μπορούμε να τη βάλουμε στο ψυγείο, ΑΛΛΑ θα πρέπει να είναι καλά κλεισμένη σε κουτί ή με διαφανή μεμβράνη. Εάν τη βάλουμε σκέτη στο ψυγείο, η ζαχαρόπαστα θα υγρανθεί και δεν θα έχει ωραία εμφάνιση.
Στην κατάψυξη ΔΕΝ μπορούμε να τη βάλουμε.

21. Θα σκληρύνει η τούρτα την επόμενη μέρα; Θα κόβονται εύκολα τα κομμάτια;
Όχι η ζαχαρόπαστα από τη στιγμή που είναι πάνω στην τούρτα δεν σκληραίνει. Τα κομμάτια κόβονται πολύ εύκολα.

22. Τα διακοσμητικά μπορώ να τα φτιάξω και νωρίτερα;
Φυσικά. Μπορείτε να τα φτιάξετε μέρες πριν και να τα διατηρήσετε σε τάπερ.
Εάν θέλετε να είναι σκληρά, αφήστε τα έξω στον αέρα να στεγνώσουν.

23. Που αλλού μπορώ να τη χρησιμοποιήσω;
Μπορείτε να στολίσετε μικρά κεκάκια ή μπισκότα. Θα την κολλήσετε πάνω τους με λίγο νερό ή μαρμελάδα.

24. Τη ζύμωνα πολύ ώρα αλλά κόλλαγε στα χέρια. Γιατί;
Χρειαζόταν μεγαλύτερη ποσότητα άχνης ζάχαρης. Η ποσότητα της άχνης δεν είναι ίδια πάντα. Αν μας πέσει λίγο νεράκι παραπάνω ή λιγότερο, θα αλλάξει τις αναλογίες. Το ίδιο και αν έχουμε χρησιμοποιήσει φυλλα ζελατίνης αντί για σκόνη. Θα βάλουμε άχνη μέχρι να μην κολλάει πια στα χέρια.

25. Δε μου πήρε όλη την άχνη, γιατί;
Μπορεί να βάλατε κάπως λιγότερο νερό ή να  φταίει η ζελατίνη ή οτιδήποτε άλλο. Στην περίπτωση αυτή μπορείτε να προσθέσετε λίγο νεράκι ακόμα την ώρα που την ζυμώνετε.

26. Προσπαθώ να τη ζυμώσω, αλλά είναι πολύ σκληρή. Γιατί;
Τρεις πιθανοί λόγοι: α) βάλατε περισσότερη άχνη απ' όσο έπρεπε, β) αφήσατε την ζελατίνη (ή το μείγμα της ζελατίνης) να σταθεί για ώρα πριν το προσθέσετε στην άχνη ή γ) ήταν κρύο το δωμάτιο ή ο πάγκος στον οποίο προσπαθήσατε να ζυμώσετε και να ανοίξετε το φύλλο.

27. Κάλυψα την τούρτα μου αλλά δεν έγινε λεία. Πως γίνεται να είναι λεία η επιφάνεια;
Πρέπει να έχετε πρώτα καλύψει την τούρτα με σαντιγύ ή ακόμα καλύτερα βουτυρόκρεμα. Θα φροντίσετε να έχουν απλωθεί καλά, κλείνοντας τυχόν τρύπες και να έχουν λεία επιφάνεια. Θα την αφήσετε και λίγο στο ψυγείο να σφίξει. Μετά καλύπτετε με τη ζαχαρόπαστα και λειαίνετε με το χέρι με ειδικό εργαλείο. Όσο καλύτερα στρώσετε το υπόστρωμα, τόσο καλύτερη εμφάνιση θα έχει η ζαχαρόπαστα από πάνω.

28. Μπορώ να βάλω ζαχαρόπαστα πάνω από κάποια κρέμα;
Όχι. Η ζαχαρόπαστα δε μπορεί να μπει πάνω από οποιοδήποτε είδος κρέμας. Δε γίνεται να βάλετε ζαχαρόπαστα πάνω από τιραμισού ας πούμε, ή μιλφέιγ ή να τελειώσετε την τούρτα σας με κρέμα και μετά να καλύψετε με ζαχαρόπαστα. Πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχει κάτω από τη ζαχαρόπαστα κάτι σταθερό, δηλαδή παντεσπάνι ή κέικ.

 

Προσπαθήσαμε να δώσουμε απάντηση στις ερωτήσεις που μας γίνονται πιο συχνά. Εάν έχετε περισσότερες απορίες, το καλύτερο μέρος για να τις γράψετε είναι το φόρουμ μας. Εκεί θα τις δούνε όλες οι φίλες που ασχολούνται με τη ζαχαρόπαστα και θα έχετε απαντήσεις σύντομα.

Ευχόμαστε καλές δημιουργίες...

Σχετικά άρθρα

» Οδηγός χρωμάτων

Για να χρωματίσουμε ζαχαρόπαστα χρειαζόμαστε τα 3 βασικά χρώματα: Μπλε, Κόκκινο και Κίτρινο (βλ. κέντρο εικόνας). Όλα τ' άλλα χρώματα[...]

» Τούρτες

Οι τούρτες είναι αναπόσπαστο κομμάτι ενός εορταστικού τραπεζιού ή μπουφέ. Είναι ο πρωταγωνιστής σε πάρτυ γενεθλίων, μα και ένα[...]

Σχόλια   

 
#131 marilenaex 07-11-2014 10:35
Θα φτιάξω δούκισσα και θέλω να την καλύψω με ζαχαροπαστα! Η δούκισσα έχει αυγά μέσα. Μπορώ να την αφησω εκτός ψυγείου μια ημέρα ή να την διακοσμήσω και να την βάλω στο ψυγείο καλυμμένη με μεμβράνη? Θα είναι εντάξει η ζαχαρόπαστα?
 
 
#132 Sitronella 07-11-2014 10:53
Εγώ πάντως την έχω αφήσει και εκτός ψυγείου χωρίς να πάθει κάτι. Δεν έχουμε μεγάλες θερμοκρασίες πια. Αν όμως το φοβάσαι, βάλτη στο ψυγείο, απλώς να είναι πολύ καλά καλυμένη, όσο πιο αεροστεγώς γίνεται για να μη σου πάρει υγρασία.
 

Τα μέλη της παρέας μας μπορούν να πουν την άποψή τους ή να δώσουν τις δικές τους ιδέες πάνω στα άρθρα μας.
Για να μπορέσετε κι εσείς, κάντε εγγραφή ή σύνδεση.

Η συνταγή της ημέρας

Σχετικές συνταγές

Μπισκότα Πειρατές
Προστέθηκε από Sitronella
5
       
       
(16)
Το άτακτο λαγουδάκι
Προστέθηκε από MAGEIRISSA
4.9412
       
       
(17)
Τούρτα Λέγκο
Προστέθηκε από Sitronella
5
       
       
(13)
Κουνελάκια απο ζαχαρόπαστα
Προστέθηκε από Κυριακή Γ.Σ.Ν.
5
       
       
(3)
Τούρτα σοκολάτα-φράουλα: Tom & Jerry
Προστέθηκε από Elenitaaa
5
       
       
(1)