Όλα για τη ζαχαρόπαστα

ζαχαρόπασταΣυγκεντρώσαμε όλες τις ερωτήσεις και τις απορίες που έχετε για την ζαχαρόπαστα και κάναμε αυτό το άρθρο, ώστε να λυθούν όλες! Δείτε επίσης τα βίντεο που έχουμε φτιάξει:  

Ζαχαρόπαστα: χρήσεις και συμβουλές 1 και Ζαχαρόπαστα: χρήσεις και συμβουλές 2

 

 

1. Τι γεύση έχει;
Έχει γεύση σαν βανίλιο υποβρύχιο. Είναι νόστιμη και αρωματική.

2. Που τη χρησιμοποιώ;
Για να καλύψουμε τούρτες, κέικ, μικρά κεκάκια ή μπισκότα. Επίσης για να φτιάξουμε δημιουργίες που θα στολίσουν τις τούρτες μας όπως λουλούδια, ζωάκια κλπ

3. Μπορώ να της δώσω άρωμα άλλο;
Μπορείτε αντί για βανίλια να χρησιμοποιήσετε κάποιο άλλο άρωμα, όπως αμύγδαλο ή πορτοκάλι.

4. Που βρίσκουμε γλυκόζη;
Στην Ελλάδα έχει σε όλα τα σούπερ μάρκετ, συνήθως εκεί που είναι και η ζάχαρη. Στην Κύπρο όμως δεν κυκλοφορεί και είναι δύσκολο να βρείτε, μόνο αν ζητήσετε από κάποιο ζαχαροπλαστείο και σας δώσει.

5. Που βρίσκουμε γλυκερίνη;
Γλυκερίνη βρίσκουμε στα φαρμακεία. Να προσέξετε να είναι βρώσιμη γλυκερίνη. Έχει σίγουρα η ecofarm, η Wilton

6. Μπορώ να παραλείψω την γλυκερίνη;
Μπορείτε να παραλείψετε τη γλυκερίνη αλλά ίσως το αποτέλεσμα να μην είναι το ίδιο. Η γλυκερίνη βοηθάει το μείγμα να είναι πιο απαλό, να ανοίγει πιο εύκολα και την εμποδίζει από το να σκληρύνει πολύ μετά από λίγες μέρες.

7. Μπορώ να βάλω ζελατίνη σε φύλλα;
Μπορείτε αλλά θα αλλάξουν λίγο οι αναλογίες καθώς τα φύλλα έχουν υγρό. Άρα παίρνει σίγουρα μεγαλύτερη ποσότητα ζάχαρης.

8. Πόσα φύλλα ζελατίνης να βάλω αντί για τη σκόνη;
10-12 φύλλα περίπου. Προσέξτε γιατί θα πάρει σίγουρα πιο πολλή ζάχαρη με τα φύλλα.

9. Μπορούμε να τη χρωματίσουμε;
Βεβαίως και μπορούμε.

10. Τι χρώματα να χρησιμοποιήσω;
Χρησιμοποιούμε πάντα χρώμα ζαχαροπλαστικής σε μορφή πάστας. Το υγρό χρώμα δεν κάνει, καθώς θα αλλάξει την υφή της.

11. Που μπορώ να βρω χρώματα/εργαλεία;
Χρώματα έχουν λίγα μαγαζιά με είδη ζαχαροπλαστικής, όπως τα καταστήματα Vefa's House, του Παρλιάρου ή το Sugarworld. Ψάξτε λίγο στο ίντερνετ γιατί όλα και κάποιο καινούριο ανοίγει. Αν δε βρείτε κατάστημα στην περιοχή ή τη χώρα, μπορείτε να παραγγείλετε από καταστήματα του εξωτερικού (μέσω ίντερνετ πάντα).

12. Πως κάνω έντονα χρώματα;
Ο μόνος τρόπος είναι να βάλετε περισσότερη ποσότητα από το χρώμα ζαχαροπλαστικής. Όσο περισσότερο χρώμα, τόσο πιο έντονο θα γίνει.

13. Σε ποιό στάδιο τη χρωματίζω;
Εφόσον θα φτιάξετε ένα χρώμα, τότε μπορείτε να βάλετε το χρώμα την ώρα που ζυμώνετε.
Εάν φτιάξετε πολλά χρώματα, τότε την κάνετε λευκή και την χωρίζετε σε κομμάτια ανάλογα με το πόσα χρώματα θα φτιάξετε. Βάζετε στο κάθε κομμάτι λίγο χρώμα (με μια οδοντογλυφίδα) και ζυμώνετε. Εάν δείτε πως το θέλετε πιο έντονο βάζετε κι άλλο χρώμα και συνεχίζετε το ζύμωμα μέχρι να έχετε μια ζύμη με ομοιόμορφο χρώμα.

14. Μπορώ να την κάνω σοκολατένια;
Μπορείτε να αντικαταστήσετε μέρος της άχνης με κακάο.

15. Μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε άμεσα;
Ναι. Μπορούμε να τη φτιάξουμε και να την χρησιμοποιήσουμε άμεσα ή να την τυλίξουμε αεροστεγώς σε διαφανή μεμβράνη και να τη χρησιμοποιήσουμε αργότερα.

16. Χρειάζεται να βάλω κάτι πάνω στην τούρτα πριν από τη ζαχαρόπαστα;
Θα χρειαστεί να καλύψετε την τούρτα σας πρώτα ή με σαντιγύ ή με βουτυρόκρεμα ή γκανάς.

17. Πως διατηρείται η ζαχαρόπαστα;
Από την ώρα που θα την φτιάξουμε πρέπει να την έχουμε τυλιγμένη πολύ καλά μέσα σε διαφανή μεμβράνη. Αν μείνει έξω στον αέρα, σκληραίνει και δεν μπορούμε να την ανοίξουμε σε φύλλο, ούτε να την πλάσουμε ωραία.
Τυλιγμένη αεροστεγώς μπορεί να διατηρηθεί για τουλάχιστον μια εβδομάδα.
Την ζαχαρόπαστα την έχουμε πάντα ΕΚΤΟΣ ψυγείου. Δεν μπαίνει ούτε στο ψυγείο, ούτε στην κατάψυξη.

18. Μπορώ να βάλω την τούρτα στην κατάψυξη πριν την καλύψω με τη ζαχαρόπαστα;
Μπορείτε να τη βάλετε στην κατάψυξη ΑΛΛΑ  θα φροντήσετε να ξεπαγώσει πολύ καλά πριν την καλύψετε. Εάν η τούρτα σας είναι παγωμένη, τότε ξεπαγώνοντας θα βγάλει υγρασία και θα χαλάσει η υφή της ζαχαρόπαστας.

19. Μου στέγνωσε η ζαχαρόπαστα. Τι κάνω;
Εάν έχει στεγνώσει απλώς εξωτερικά, κόβουμε το σκληρό κομμάτι και χρησιμοποιούμε μόνο το εσωτερικό που θα είναι ακόμα καλό.
Εάν έχει στεγνώσει λίγο, μπορούμε να αλείψουμε τα χέρια μας με λίγο βούτυρο και να την πλάσουμε.
Εάν έχει στεγνώσει εντελώς, την πετάμε και φτιάχνουμε άλλη.

20. Πως διατηρούμε την τελειωμένη τούρτα; Μπαίνει στο ψυγείο ή στην κατάψυξη;
Εφόσον στολίσουμε την τούρτα μας μπορούμε να τη βάλουμε στο ψυγείο, ΑΛΛΑ θα πρέπει να είναι καλά κλεισμένη σε κουτί ή με διαφανή μεμβράνη. Εάν τη βάλουμε σκέτη στο ψυγείο, η ζαχαρόπαστα θα υγρανθεί και δεν θα έχει ωραία εμφάνιση.
Στην κατάψυξη ΔΕΝ μπορούμε να τη βάλουμε.

21. Θα σκληρύνει η τούρτα την επόμενη μέρα; Θα κόβονται εύκολα τα κομμάτια;
Όχι η ζαχαρόπαστα από τη στιγμή που είναι πάνω στην τούρτα δεν σκληραίνει. Τα κομμάτια κόβονται πολύ εύκολα.

22. Τα διακοσμητικά μπορώ να τα φτιάξω και νωρίτερα;
Φυσικά. Μπορείτε να τα φτιάξετε μέρες πριν και να τα διατηρήσετε σε τάπερ.
Εάν θέλετε να είναι σκληρά, αφήστε τα έξω στον αέρα να στεγνώσουν.

23. Που αλλού μπορώ να τη χρησιμοποιήσω;
Μπορείτε να στολίσετε μικρά κεκάκια ή μπισκότα. Θα την κολλήσετε πάνω τους με λίγο νερό ή μαρμελάδα.

24. Τη ζύμωνα πολύ ώρα αλλά κόλλαγε στα χέρια. Γιατί;
Χρειαζόταν μεγαλύτερη ποσότητα άχνης ζάχαρης. Η ποσότητα της άχνης δεν είναι ίδια πάντα. Αν μας πέσει λίγο νεράκι παραπάνω ή λιγότερο, θα αλλάξει τις αναλογίες. Το ίδιο και αν έχουμε χρησιμοποιήσει φυλλα ζελατίνης αντί για σκόνη. Θα βάλουμε άχνη μέχρι να μην κολλάει πια στα χέρια.

25. Δε μου πήρε όλη την άχνη, γιατί;
Μπορεί να βάλατε κάπως λιγότερο νερό ή να  φταίει η ζελατίνη ή οτιδήποτε άλλο. Στην περίπτωση αυτή μπορείτε να προσθέσετε λίγο νεράκι ακόμα την ώρα που την ζυμώνετε.

26. Προσπαθώ να τη ζυμώσω, αλλά είναι πολύ σκληρή. Γιατί;
Τρεις πιθανοί λόγοι: α) βάλατε περισσότερη άχνη απ' όσο έπρεπε, β) αφήσατε την ζελατίνη (ή το μείγμα της ζελατίνης) να σταθεί για ώρα πριν το προσθέσετε στην άχνη ή γ) ήταν κρύο το δωμάτιο ή ο πάγκος στον οποίο προσπαθήσατε να ζυμώσετε και να ανοίξετε το φύλλο.

27. Κάλυψα την τούρτα μου αλλά δεν έγινε λεία. Πως γίνεται να είναι λεία η επιφάνεια;
Πρέπει να έχετε πρώτα καλύψει την τούρτα με σαντιγύ ή ακόμα καλύτερα βουτυρόκρεμα. Θα φροντίσετε να έχουν απλωθεί καλά, κλείνοντας τυχόν τρύπες και να έχουν λεία επιφάνεια. Θα την αφήσετε και λίγο στο ψυγείο να σφίξει. Μετά καλύπτετε με τη ζαχαρόπαστα και λειαίνετε με το χέρι με ειδικό εργαλείο. Όσο καλύτερα στρώσετε το υπόστρωμα, τόσο καλύτερη εμφάνιση θα έχει η ζαχαρόπαστα από πάνω.

28. Μπορώ να βάλω ζαχαρόπαστα πάνω από κάποια κρέμα;
Όχι. Η ζαχαρόπαστα δε μπορεί να μπει πάνω από οποιοδήποτε είδος κρέμας. Δε γίνεται να βάλετε ζαχαρόπαστα πάνω από τιραμισού ας πούμε, ή μιλφέιγ ή να τελειώσετε την τούρτα σας με κρέμα και μετά να καλύψετε με ζαχαρόπαστα. Πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχει κάτω από τη ζαχαρόπαστα κάτι σταθερό, δηλαδή παντεσπάνι ή κέικ.

 

Προσπαθήσαμε να δώσουμε απάντηση στις ερωτήσεις που μας γίνονται πιο συχνά. Εάν έχετε περισσότερες απορίες, το καλύτερο μέρος για να τις γράψετε είναι το φόρουμ μας. Εκεί θα τις δούνε όλες οι φίλες που ασχολούνται με τη ζαχαρόπαστα και θα έχετε απαντήσεις σύντομα.

Ευχόμαστε καλές δημιουργίες...

Σχετικά άρθρα

» Οδηγός χρωμάτων

Για να χρωματίσουμε ζαχαρόπαστα χρειαζόμαστε τα 3 βασικά χρώματα: Μπλε, Κόκκινο και Κίτρινο (βλ. κέντρο εικόνας). Όλα τ' άλλα χρώματα[...]

» Τούρτες

Οι τούρτες είναι αναπόσπαστο κομμάτι ενός εορταστικού τραπεζιού ή μπουφέ. Είναι ο πρωταγωνιστής σε πάρτυ γενεθλίων, μα και ένα[...]

Σχόλια   

 
#121 bourekaki 10-11-2013 13:45
Καλησπέρα!
Είναι νέα και άπειρη για αυτό η ερώτηση μου ίσως φανεί λίγο χαζή..
Θα φτιάξω την τούρτα για τα γενέθλια μιας φίλης μου η οποία αγαπάει ιδιαίτερα τα χρώματα του ουράνιου τόξου, την μερέντα και τις διακοσμήσεις με ζαχαρόπαστα.. Οπότε έλεγα να φτιάξω ένα rainbow cake στην πιο απλή μορφή του, να το αλείψω όλο με μερέντα και από πάνω να βάλω την ζαχαρόπαστα.. Θα σταθεί??
 
 
#122 Sitronella 11-11-2013 07:41
Δε βλέπω το λόγο γιατί να μη σταθεί εφόσον θα κάνεις κέικ. Όμως η ζαχαρόπαστα δε θα σου κάτσει πολύ καλά πάνω στη μερέντα (αν αυτό είναι που εννοείς). Καλύτερο θα είναι πάντως, αυτή την ερώτηση να την κάνεις στο φόρουμ μας, όπου θα μπορέσεις να βρεις βοήθεια για όλες τις απορίες σου.
 
 
#123 msaskal 24-11-2013 16:45
Καλησπέρα!!!! πριν 2 εβδομάδες έκανα τούρτα για τον άντρα μου και έφτιαξα πρώτη φορά ζαχαρόπαστα. βγήκε ανέλπιστα καλή!!! δεν μου το'χα!
τώρα έχω να ετοιμάσω και του γιου μου για τα γενέθλιά του και για το σχολείο του, που θα στείλω.
Κυριακή πρωί θα κάνουμε τα γενέθλια και Δευτέρα θα τη στείλω στο σχολείο (προνήπια πάει).
Ήθελα να ρωτήσω.. το Σάββατο θα ετοιμάσω τις τούρτες. θα βάλω και ζαχαρόπαστα κανονικά. τις αφήνω εκτός ψυγείου, έτσι?
αυτή που θα στείλω στο σχολείο, υπάρχει περίπτωση να έχει πρόβλημα? το λέω γιατί θα την ετοιμάσω Σάββατο και θα μείνει εκτός ψυγείου μέχρι τη Δευτέρα που θα φαγωθεί.
Να δω μήπως μπορέσω να την καλύψω με ζαχαρόπαστα την Κυριακή?

αυτό σκεφτόμουν...

περιμένω απάντησή σας!!!! ευχαριστώωωω!!!!!!!! !!!!
 
 
#124 Sitronella 25-11-2013 08:17
Εξαρτάται από το τι είδους τούρτα θα φτιάξεις. Αν δηλαδή κάνεις τούρτα με γέμιση από σαντιγύ ή άλλη κρέμα που θα ήθελε ψυγείο, δεν μπορείς να τις αφήσεις εκτός ψυγειου. Αν φτιάξεις τούρτα με κέικ, την αφήνεις κανονικά εκτός ψυγείου.
Ίσως είναι καλύτερα, αν έχεις παραπάνω απορίες, να τις γράψεις στο φόρουμ μας, στο θέμα για τις Τούρτες, ώστε να έχεις μια πιο γρήγορη απάντηση από όλες τις φίλες που ασχολούνται :)
 
 
#125 msaskal 25-11-2013 16:29
Παραθέτοντας Sitronella:
Εξαρτάται από το τι είδους τούρτα θα φτιάξεις. Αν δηλαδή κάνεις τούρτα με γέμιση από σαντιγύ ή άλλη κρέμα που θα ήθελε ψυγείο, δεν μπορείς να τις αφήσεις εκτός ψυγειου. Αν φτιάξεις τούρτα με κέικ, την αφήνεις κανονικά εκτός ψυγείου.
Ίσως είναι καλύτερα, αν έχεις παραπάνω απορίες, να τις γράψεις στο φόρουμ μας, στο θέμα για τις Τούρτες, ώστε να έχεις μια πιο γρήγορη απάντηση από όλες τις φίλες που ασχολούνται :)

ευχαριστώ πολύ! θα απευθυνθώ κι εκεί!!!
 
 
#126 msaskal 06-12-2013 08:46
έκανα τη ζαχαρόπαστά μου μπλε έντονο. τι κάνω με τα υπολείμματα που μένουν από την άχνη που έχει μείνει στο σκεύος που ζυμώνω? όλο κάτι κολλάει....

επίσης, τη μάζεψα στο σελοφάν. όταν την ανοίξω, εκτός από το ζύμωμα, αν κολλάει θα χρειαστεί να βάλω λίγη ακόμα άχνη ή νισεστέ?
 
 
#127 batraxaki 11-02-2014 08:06
Καλημέρα κορίτσια! Γενικά το χω με την μαγειρική και ζαχαροπλάστικη αλλά με αυτή την πάστα απέτυχα οικτρά και μάλιστα εις τριπλουν! (Επεμενα κιόλας!)
Μου βγήκε σκληρή και μάλιστα είχα χρησιμοποιησει μόνο την μισή ποσότητα ζαχαρης! Επίσης όταν προσπάθησα να χρωματίσω έστω αυτή που βγήκε σε μια από τις προσπαθειες μου ,έβαλα το μπουκαλάκι του χρώματος σχεδόν όλο αλλά ούτε χρωματιστικε ούτε μπορούσα να την πλασω
για να μπει το χρώμα! Όλα χάλια! Τόσα λάθη έκανα που δεν προέκυψε ούτε καν ζυμη;;
 
 
#128 Sitronella 11-02-2014 08:26
batraxaki δεν ξέρω τι να σου πω. Το πιο πιθανό που βλέπω είναι να ήταν κρύο το δωμάτιο που προσπάθησες να ανοίξεις το φύλλο σου, να ήταν κρύος ο πάγκος... Η ζαχαρόπαστα θέλει ζέστη γενικά.
Αν δεις πως δεν παίρνει όλη την άχνη, χρειάζεται λίγο νερό ακόμα.
Όσο για το χρώμα, ήταν σε μορφή πάστας; Δύσκολο να έβαλες χρώμα σε πάστα και να μη σου χρωματίστηκε, εκτός και αν ήθελες κόκκινο ή μαύρο, που χρειάζεται πραγματικά αρκετή ποσότητα.
 
 
#129 Αγαύη 25-05-2014 14:34
Μπορούμε να στρώσουμε ζαχαρόπαστα πάνω σε κόλυβα; Επίσης, πως μπορεί να γίνει πιο μαλακή; Προσθέτοντας γλυκερίνη ή κάποια λιπαρή ουσία πχ μαργαρίνη;Έχω δει κόλυβα καλυμένα με μια λευκή κρέμα αντί για ζάχαρη. Αν ξέρει κάποιος, ας με πληροφορήσει. Θέλω η ίδια να επιμεληθώ τα μνημόσυνα της μανούλας μου που πρόσφατα έχασα!
 
 
#130 Ναυσικά 25-05-2014 16:19
Παραθέτοντας Αγαύη:
Μπορούμε να στρώσουμε ζαχαρόπαστα πάνω σε κόλυβα; Επίσης, πως μπορεί να γίνει πιο μαλακή; Προσθέτοντας γλυκερίνη ή κάποια λιπαρή ουσία πχ μαργαρίνη;Έχω δει κόλυβα καλυμένα με μια λευκή κρέμα αντί για ζάχαρη. Αν ξέρει κάποιος, ας με πληροφορήσει. Θέλω η ίδια να επιμεληθώ τα μνημόσυνα της μανούλας μου που πρόσφατα έχασα!

Δεν έχει τύχει ποτέ να δω ζαχαρόπαστα σε κόλυβα και δεν νομίζω ότι θα στρώσει και καλά. Επειδή πρόσφατα το συζητούσαμε, δες εδώ https://www.sintagespareas.gr/forum/4-i-gonia-tou-glikatzi/90-kolyva?start=10 τη συζήτηση για τα κόλυβα. Ζωή σε σας και να είσαι γερή να θυμάσαι για χρόνια την μανούλα σου.
 

Τα μέλη της παρέας μας μπορούν να πουν την άποψή τους ή να δώσουν τις δικές τους ιδέες πάνω στα άρθρα μας.
Για να μπορέσετε κι εσείς, κάντε εγγραφή ή σύνδεση.

Η συνταγή της ημέρας

Σχετικές συνταγές

Λαγουδίνα με ζαχαρόπαστα
Προστέθηκε από aggelika42
4.8
       
       
(5)
Πασχαλίτσες
Προστέθηκε από MAGEIRISSA
5
       
       
(16)
Πασχαλινό στεφανάκι με ζαχαρόπαστα
Προστέθηκε από barbaraant
5
       
       
(5)
Πως φτιάχνουμε Κάστρο Πριγκίπισσας
Προστέθηκε από MamaKiki
4.9091
       
       
(11)
Πασχαλινά μπισκότα
Προστέθηκε από Ζουζουνελ
5
       
       
(12)