Αποστειρωμένα βάζα

Image Όταν φτιάχνουμε μαρμελάδα, πρέπει μετά να τη βάλουμε σε αποστειρωμένα βάζα για να διατηρηθεί. Πώς όμως αποστειρώνουμε τα βάζα μας;

Υπάρχουν πολλές μεθοδοι και μπορείτε να επιλέξετε όποια σας βολεύει περισσότερο:

 1. Πλύντε καλά τα βάζα που έχετε επιλέξει με ζεστό νερό και σαπούνι και ξεπλύντε τα με καυτό νερό.
  Πάρτε μια κατσαρόλα που θα έχει στον πάτο της μια μεταλλική σχάρα έτσι ώστε τα βάζα να μην έρχονται σε απευθείας επαφή με τη φωτιά και τοποθετήστε τα βάζα μεσα εκεί. Θα πρέπει το ύψος της κατσαρόλας να είναι περίπου 8 εκ . ψηλότερο από τα βάζα.
  Θα πρέπει να βάζα να είναι σφηνωμένα μέσα στην κατσαρόλα, για να μη χτυπήσουν μεταξύ τους κατά την ώρα του βρασμού και σπάσουν. Αν υπάρχει κενό μεταξύ τους, τυλίξτε τα ένα - ένα με μία βαμβακερή πετσέτα. Γεμίστε την κατσαρόλα με ζεστό νερό τόσο όσο χρειάζεται για να τα καλύπτει, σκεπάστε την και ανάψτε το μάτι. Μόλις το νερό στην κατσαρόλα αρχίσει να βράζει, μετρήστε 10 λεπτά και κλείστε τη φωτιά.
  Αφήστε τα βάζα μέσα στο ζεστό νερό μέχρι να τα χρειαστείτε, ώστε να μη σπάσουν όταν βάλετε μέσα τη ζεστή μαρμελάδα.
  Βγάλτε προσεκτικά τα βάζα από μέσα, αφήστε τα λίγο να στραγγίσουν σε μια καθαρή πετσέτα πάνω στον πάγκο σας και γεμίστε τα με τη μαρμελάδα, αφήνοντας 2-3 εκ. κενό από την επιφάνεια της μαρμελάδας έως το καπάκι κάθε βάζου.
 2. Πλύντε με ζεστό σαπουνόνερο  και μετά βάλτε τα στο φούρνο, στους 120° για 15-20 λεπτά. Και πάλι τα αφήνετε μέσα μέχρι να τα χρειαστείτε.
 3. Πλύντε με ζεστό σαπουνόνερο, βάλτε νερό μέχρι τη μέση και μετά βάλτε τα στο φούρνο μικροκυμάτων, στη μεγαλύτερη ένταση, για 5 λεπτά. Προσοχή όμως να μην έχουν τα βάζα σας μεταλλικά μέρη.
 4. Εάν έχετε αποστειρωτή για μπιμπερό, φυσικά μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε για τα βάζα σας
 5. Αρκετοί βάζουν τα βάζα απλώς στο πλυντήριο πιάτων. Αφήστε κλειστή την πόρτα του πλυνητρίου μέχρι να χρησιμοποιήσετε τα βάζα σας.

 

Αφού τα αποστειρώσουμε, τα γεμίζουμε με ό,τι θέλουμε ενώ είναι ακόμα καυτό, τα κλείνουμε και τα γυρίζουμε ανάποδα. Όταν έχουν κρυώσει θα δείτε πως το καπάκι έχει κάνει κοιλιά προς τα μέσα, που σημαίνει πως έχει σφραγίσει.

Υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να σφραγίσουμε τα βάζα. Τις μεθόδους αυτές τις χρησιμοποιούμε κυρίως όταν θέλουμε να κονσερβοποιήσουμε τρόφιμα με χαμηλή οξύτητα ή τρόφιμα που δεν τα κονσερβοποιούμε ζεστά. 

Θα πρέπει να αφήνετε χώρο όταν γεμίζετε τα βάζα (περίπου 5 εκ.) και να μη σφίγγετε πολύ τα καπάκια. 

 

Υγρό σφράγισμα


Ακολουθήστε την πρώτη μέθοδο αποστείρωσης. Μην κλείσετε τη φωτιά και αφήστε το νερό στην κατσαρόλα να βράζει. Γεμίστε τα βάζα, κλείστε τα και βάλτε τα προσεκτικά μέσα στην κατσαρόλα. Θα πρέπει το νερό να σκεπάζει τελείως τα βάζα. Βεβαιωθείτε πως το νερό άρχισε ξανά να βράζει και από εκείνη τη στιγμή αφήστε τα βάζα σας για 10 λεπτά ή για όση ώρα λέει η συνταγή. Βγάλτε τα και αφήστε τα σε σχάρα να κρυώσουν. Όταν κρυώσουν θα δείτε πως τα καπάκια σφράγισαν. Εάν δε σφράγισαν, ίσως χρειαζόντουσαν λίγη ώρα ακόμα, οπότε κάντε ξανά τη διαδικασία.

 

Ξηρό σφράγισμα

Σε αυτή την περίπτωση το σφράγισμα των βάζων γίνεται σε φούρνο. Ακολουθούμε τη μέθοδο 2 για αποστείρωση στο φούρνο. Μετά γεμίζουμε τα βάζα μας, προσέχοντας να αφήσουμε χώρο. Θέλει προσοχή την ώρα που τα γεμίζετε, πρώτον γιατί τα βάζα είναι καυτά και δεύτερον γιατί μπορεί να βράσει το υγρό που θα βάλετε μέσα. Βάλτε λίγο για αρχή και συνεχίστε σιγά σιγά. Τα τοποθετούμε όρθια στο ταψί του φούρνου φροντίζοντας να μην ακουμπούν μεταξύ τους. Τα αφήνουμε για ένα τέταρτο. Τα βγάζουμε από το φούρνο σε σχάρα για να κρυώσουν και θα δούμε πως τα βάζα θα σφραγίσουν.

Αυτή η μέθοδος θέλει ιδιαίτερη προσοχή και υπάρχουν πολλές απόψεις για αυτή, τόσο υπέρ όσο και κατά. Εάν δεν έχετε θερμόμετρο φούρνου και ο φούρνος σας καίει περισσότερο, υπάρχει κίνδυνος να ξεχειλίσουν τα βάζα. Επίσης υπάρχει αμφιβολία για το αν φτάνει σε αρκετά υψηλή θερμοκρασία ώστε να σκοτωθούν όλα τα πιθανά μικρόβια. Προτείνεται μόνο για μαρμελάδες.

Για αποφυγή αυτών των δυσκολιών, μπορείτε να βάλετε ένα ταψί με νερό στο φούρνο και να βάλετε τα βάζα όρθια μέσα στο ταψί. Το νερό δε χρειάζεται να σκεπάζει τα βάζα, καθώς ο ατμός και η θερμότητα του φούρνου είναι αρκετά για να κάνουν τα βάζα να σφραγίσουν.

 

Πηγές

www.wisegeek.com

whatjuliaate.blogspot.gr

www.wikihow.com

amy-pennington.com

readynutrition.com

 

Η κεντρική φωτογραφία του άρθρου είναι της ΔΗΜΗΤΡΑ19 από τη συνταγή Γλυκό κουταλιού λεμόνι

Σχετικά άρθρα

» Νόστιμες μαρμελάδες

Αντί να αγοράζετε μαρμελάδες, φτιάξτε τις δικές σας. Το μόνο που χρειάζεσται είναι φρούτα, ζάχαρη, μια βαθιά κατσαρόλα και μερικά βάζα.

Σχόλια   

 
#41 Sofoul@ 24-01-2014 14:39
Καλησπέρα σας!
Θα ήθελα να ρωτήσω για το τρόπο με τον οποίο αποστειρώνουμε και δημιουργούμε κενά αέρος αφού έχουμε γεμίσει τα βαζάκια μας.
Πρώτον πλένουμε με σαπουνάδα και ζεστό νερό τα βαζάκια, δεύτερον τα σκουπίζουμε με καθαρή πετσέτα, τρίτον τα γεμίζουμε με γλυκό του κουταλιού(το οποίο δεν είναι ζεστό), τέταρτον τα κλείνουμε όχι πολύ καλά, πέμπτον τα βάζουμε στο φούρνο, έκτον τα βγάζουμε από το φούρνο,τα κλείνουμε καλά και τέλος τα αναποδωγυρίζουμε μεχρι να κρυώσουν.ε,σωστά?
Συγνώμη που μπορεί να γίνομαι κουραστική, προσπαθώ να βρω το πιο γρήγορο,εύκολο και εγκυημένο τρόπο για να ετοιμάσω το γλυκό για τη βάφτιση της μικρής μας κορούλας....το να ζεστάνω το έτοιμο γλυκό του κουταλιού είναι ταλαιπωρία...οπότε αν γίνεται και αλλιώς γιατί να μην το κάνω για να γλυτώσω χρόνο...?
Θα ήμουν υπόχρεει αν μου απαντούσε κάποιος λίγο σύντομα.Ευχαριστώ πολύ!
 
 
#42 Sitronella 02-02-2014 08:33
Καλημέρα και συγγνώμη για την καθυστέρηση της απάντησης.
Νομίζω πως έχεις καταλάβει σωστά και αυτή είναι η διαδικασία που μας έχει περιγράψει η stellapanos.
Καλή επιτυχία και να σου ζήσει η κορούλα!
 
 
#43 ford_cell 26-04-2014 19:57
Σήμερα ξαναδοκίμασα να φτιάξω μαρμελάδα φράουλα, καθώς την πρώτη φορά την παραέβρασα και βγήκε ποιο σφιχτή από ότι το επιθυμούσα. Ενώ την πρώτη φορά χρησιμοποίησα σαν μέθοδο αποστείρωσης την 2η (15-20 λεπτά σε φούρνο 120 βαθμών) σήμερα, άγνωστο πως, αποφάσισα να χρησιμοποιήσω την ξηρή αποστείρωση. Για να μην χάσω χρόνο περιμένοντας να κρυώσει η μαρμελάδα έβαλα τον φούρνο να ζεσταίνεται έτσι ώστε τα βάζα μου να είναι ζεστά και να την βάλω κατευθείαν μέσα. Αφού λοιπόν έβαλα την μαρμελάδα στα βάζα, αφήνοντας 1-1.5 δάκτυλο από το χείλος, τα ξαναέβαλα στον φούρνο (150 βαθμοί) και μετά από περίπου 10 λεπτά η μαρμελάδα άρχισε να βράζει ΜΕΣΑ στα βάζα!!! Όπως είναι φυσικό έκανε φυσαλίδες, ξεχείλισαν τα βάζα και συνέχιζε ακάθεκτη να χύνεται έξω. Αποφάσισα να τα βγάλω, έσφιξα καπάκια, αναποδογύρισα και άρχισα το καθάρισμα. Ακόμα και αφού τα γύρισα μέσα στο βάζο η μαρμελάδα συνέχισε να βράζει!! και είδα να δημιουργείται και σταγόνα νερού στον αναποδογυρισμένο πάτο. Τι έκανα λάθος στην αποστείρωση?
 
 
#44 Sitronella 28-04-2014 06:26
Τη μέθοδο αυτή αν δεις μας την είχε προτείνει η φίλη stellapanos. Δυστυχώς δεν μπαίνει στο σάιτ πια για να τη ρωτήσω. Όμως έκανα αρκετό ψάξιμο στο Ίντερνετ για να δω τι συμβαίνει. Βρήκα τα εξής: η μέθοδος αυτή όντως προτείνεται αλλά με μικρές διαφορές. Θα πρέπει να αφήσεις πρώτα τα βαζάκια για μισή ωρα ανοικτά (ώστε να αποστειρωθούν) και μετά να τα γεμίσεις με προσοχή, να τα κλείσεις και να τα αφήσεις για δεκαπέντε λεπτα ακόμα. Όμως ως μέθοδος έχει προκαλέσει διαμάχες καθώς δε δουλεύει για όλους και έχει δημιουργήσει σε πολλούς παρόμοια προβλήματα με τα δικά σου. Αυτό συμβαίνει κυρίως λόγω φούρνου, επειδή δεν έχει σωστή θερμοκρασία (κανονικά θέλει θερμόμετρο φούρνου).
Θα το ψάξω λιγο παραπάνω και θα κάνω διορθώσεις στο άρθρο.
 
 
#45 ford_cell 28-04-2014 12:10
Ευχαριστώ πολύ. Πολύ κατατοπιστικές οι νέες προσθήκες. Θα επιστρέψω στην προηγούμενη μέθοδο :D
 

Τα μέλη της παρέας μας μπορούν να πουν την άποψή τους ή να δώσουν τις δικές τους ιδέες πάνω στα άρθρα μας.
Για να μπορέσετε κι εσείς, κάντε εγγραφή ή σύνδεση.

Η συνταγή της ημέρας

Σχετικές συνταγές

Μαρμελάδα κυδώνι
Προστέθηκε από Phoebe
4.875
       
       
(8)
Γλυκό κουταλιού Ακτινίδιο
Προστέθηκε από _Ratatouille_
4.7857
       
       
(14)
Μαρμελάδα με τρια εσπεριδοειδή
Προστέθηκε από stellapanos
Μαρμελάδα σύκο με αρμπαρόριζα
Προστέθηκε από MariaKot
4.25
       
       
(4)
Μαρμελάδα κορόμηλο “μεθυσμένη” με βύσσινο λικέρ
Προστέθηκε από ggr
5
       
       
(1)