Φαγητά και κατάψυξη

Image Σχεδόν όλα τα φαγητά μπορούν να μπουν στην κατάψυξη. Κρέας, πουλερικά, ψάρια, σκληρά τυριά, ψωμί, κέικ, γλυκά, μπισκότα, κρέμα γάλακτος, ξηροί καρποί, καφές και τόσα άλλα, θα διατηρηθούν τέλεια αν τα συσκευάσετε σωστά και τα βάλετε στην κατάψυξή σας. Εδώ θα βρούμε γενικές πληροφορίες για το ποιά φαγητά μπαίνουν στην κατάψυξη και πως.


ΚΡΕΑΣ ΚΑΙ ΠΟΥΛΕΡΙΚΑ

Πρώτα χωρίστε το κρέας σας σε μερίδες, τέτοιες ώστε να μπορείτε να ξεπαγώσετε την ποσότητα που χρειάζεστε για την οικογένειά σας.
Μοσχάρι, αρνί και πουλερικά διατηρούνται στην κατάψυξη για ένα χρόνο περίπου, ενώ το χοιρινό για έξι μήνες. Κρέας που έχετε ήδη μαγειρέψει και έχει περισσέψει, συσκευασμένο σωστά διατηρείται για 3-6 μήνες.
Εάν ξεχάχετε να ξεπαγώσετε το κρέας που θέλετε να μαγειρέψετε, μη στεναχωριέστε. Μπορείτε να το μαγειρέψετε ενώ είναι ακόμα κατεψυγμένο. Απλώς πρέπει να το αφήσετε να μαγειρευτεί για περισσότερο χρόνο (όσο θα χρειαζόταν αν ήταν σε θερμοκρασία δωματίου, συν άλλο μισό αυτού του χρόνου. Αν δηλαδή ήθελε 1 ώρα, τώρα θα το αφήσετε 1 ½.) Αυτό ισχύει για όλα τα κρέατα εκτός από το χοιρινό, όπου για λόγους ασφαλείας, δεν πρέπει ποτέ να μαγειρεύεται κατεψυγμένο.

ΦΡΟΥΤΑ
Διαλέξτε φρούτα ώριμα  και πλύντε τα καλά με κρύο νερό. Τα περισσότερα φρούτα διατηρούν την καλή γεύση μετά την κατάψυξη, αλλά γίνονται κάπως πιο μαλακά. Σε μορφή πουρέ ή χυμού διατηρούνται καλύτερα.

ΛΑΧΑΝΙΚΑ
Τα περισσότερα λαχανικά πρέπει πριν καταψυχθούν να ζεματιστούν.
Διαλέξτε φρέσκα λαχανικά, πλύντε τα με κρύο νερό και κάντε τις προετοιμασίες που θα κάνατε αν ήταν να μαγειρευτούν. Αν χρειάζετε, κόψτε τα. Βάλτε σε μια κατσαρόλα μεγάλη νερό. Όταν βράσει, βάλτε μέσα μια μικρή ποσότητα λαχανικών (τόση κάθε φορά ώστε το νερό να ξαναρχισει να βράζει μέσα σε ένα λεπτό). Σκεπάστε την κατσαρόλα και αφήστε τα λαχανικά μέσα για 2-6 λεπτά ανάλογα με το είδος. Αμέσως μετά βγάλτε τα και βουτήξτε τα σε νερό με παγάκια για να σταματήσει ο βρασμός. Αφήστε τα στο κρύο νερό για όση ώρα τα είχατε και βράζανε. Στραγγίστε τα, βάλτε τα σε σακούλες και στην κατάψυξη.
Λαχανικά που δεν ζεματίζονται είναι:

  • τα πατζάρια (βράστε τα καλά, καθαρίστε τα και κόψτε τα φέτες αν θέλετε)
  • οι πατάτες – γλυκοπατάτες – κολοκύθα (μαγειρέψτε μέχρι να γίνουν μαλακά και κάντε τα πουρέ πριν την κατάψυξη. Τα ξεπαγώνετε σε μπαιν μαρί προσθέτοντας βούτυρο και μπαχαρικά.)
  • Τα μανιτάρια (τα σωτάρετε ολόκληρα ή τεμαχισμένα με λίγο βούτυρο και τα βάζετε αμέσως στην κατάψυξη)
  • Η πράσινη πιπεριά και τα κρεμμύδια δεν χρειάζονται τίποτα άλλο πέρα από πλύσιμο (και κόψιμο αν θέλετε)

ΜΑΓΕΙΡΕΜΕΝΑ ΦΑΓΗΤΑ
Μια πολύ καλή ιδέα είναι να μαγειρεύετε διπλή η τριπλή ποσότητα φαγητού και να βάζετε το υπόλοιπο σε μερίδες στην κατάψυξη. Ο κόπος είναι ελάχιστος μια που θα μαγειρέψετε έτσι κι αλλιώς και σίγουρα θα σας λύσει τα χέρια σε πολλές περιπτώσεις. Σχεδόν όλα τα φαγητά μπαίνουν στην κατάψυξη.

ΕΜΕΙΝΕ ΦΑΓΗΤΟ;
Η κατάψυξη είναι σαν τράπεζα. Ό,τι μας περισεύει μπορεί να μπει εκεί για να το χρησιμοποιήσουμε αργότερα. Περίσεψε χυμός ντομάτας; Βάλτε τον σε παγοθήκες. Περίσεψε κοτόπουλο από τη σούπα που φτιάξατε; Βάλτε το στην κατάψυξη και κάποια στιγμή θα το χρησιμοποιήσετε για πίτες ή σάντουιτς. Το ίδιο ισχύει για όλα τα φαγητά. Δεν χρειάζετε να πετάμε τίποτα, γιατί κάπου θα μας χρειαστεί αργότερα.

ΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΨΥΞΗ
Εξαίρεση σε όλα αυτά είναι:
Οι πατάτες (μόνο ως πουρές μπαίνουν στην κατάψυξη)
Μαλακά τυριά, κομμένο συκώτι, μαρένγκα, σάλτες που έχουν αβγό
Τα σφιχτά βρασμένα αβγά , τα περισσότερα τηγανιτά ή πανέ φαγητά, τα φαγητά με ζελατίνη.
Μαρούλια, ωμές ντομάτες, αγγούρια και μπανάνες.

Σχετικά άρθρα

» Πώς καταψύχω πατάτες

Η κατάψυξη μας βγάζει πολλές φορές από τη δύσκολη θέση. Διατηρούμε όσα περισσεύουν ώστε να μην πετάξουμε τίποτα ή έχουμε έτοιμο φαγητό[...]

» Ζήτω η κατάψυξη!

Η κατάψυξη είναι ο καλύτερος τρόπος για να διατηρούμε τα φαγητά μας, ώστε να κρατήσουν το φυσικό χρώμα, την υφή, τη  γεύση αλλά και τις[...]

Σχόλια   

 
#61 stauroulinaa 13-10-2013 20:19
Να ρωτήσω αν μπορώ να βάλω κέικ φρέσκο ψημένο στην κατάψυξη; Σήμερα έκανα βουτύρου και βγήκαν 2 φόρμες! Και αν ναι μπορείτε να μου πείτε ακριβώς τι να κανω και πόσο καιρό διατηρείται; :-?
 
 
#62 Sitronella 14-10-2013 06:49
Βεβαίως και μπορείς! Το έχω κάνει πολλές φορές. Απλώς θα περιμένεις να κρυώσει καλά, θα φροντίσεις να είναι καλά κλεισμένο σε τάπερ ή σακουλάκι που όμως είναι για κατάψυξη και το έχεις κλείσει καλά και το βάζεις στην κατάψυξή σου.
Μπορείς επίσης να το κόψεις φέτες και να το βάλεις σε φέτες στην κατάψυξη και να βγάζεις μόνο όσες θέλεις την κάθε φορά. Έτσι θα έχεις φρέσκο κέικ πάντα!
Όταν θέλεις να το βγάλεις από την κατάψυξη, απλώς θα το βγάλεις από το προηγούμενο βράδυ. Δε χρειάζεται κάτι άλλο.
Δεν ξέρω για πόσο διατηρείται ακριβώς, αλλά σίγουρα για μήνες :)
 
 
#63 stauroulinaa 14-10-2013 17:01
Σε ευχαριστώ πολύ πολύ!!! :-)
 

Τα μέλη της παρέας μας μπορούν να πουν την άποψή τους ή να δώσουν τις δικές τους ιδέες πάνω στα άρθρα μας.
Για να μπορέσετε κι εσείς, κάντε εγγραφή ή σύνδεση.

Η συνταγή της ημέρας

Σχετικές συνταγές

Το τέλειο σουφλέ
Προστέθηκε από aspa313
Μελιτζάνες στον καταψύκτη
Προστέθηκε από thomaei
5
       
       
(12)