Καταψύχω λαχανικά

Image Μπορείτε να αγοράσετε φρέσκα λαχανικά, να τα βάλετε στην κατάψυξη και να τα διατηρήσετε για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Δείτε εδώ γενικές οδηγίες για την κατάψυξη των λαχανικών.

Γενικές οδηγίες:

Ζεμάτισμα

Τα περισσότερα λαχανικά διατηρούνται στην κατάψυξη, αφού πρώτα τα ζεματίσουμε. Η διαδικασία έχει ως εξής:

  • Τα λαχανικά σας πρέπει να είναι φρέσκα και πλυμένα. Κάποια πρέπει να τα κόψετε και σε κομμάτια. Γενικά τα προετοιμάζετε όπως θα κάνατε και αν τα μαγειρεύατε.
  • Βάλτε σε μεγάλη κατσαρόλα  νερό (περίπου 1 λίτρο νερό για κάθε μισό κιλό λαχανικών) και αφήστε το να βράσει.
  • Βάλτε μια μικρή ποσότητα λαχανικών σε συρμάτινο καλαθάκι και βουτήξτε τα στο νερό που βράζει. Αφήστε τα για λίγα λεπτά με σκεπασμένο το καπάκι.
  • Βγάλτε τα λαχανικά και βουτήξτε τα σε ένα μεγάλο μπολ με παγωμένο νερό για να σταματήσετε το βρασμό. Αφήστε τα στο παγωμένο νερό όση ώρα τα είχατε αφήσει και στο βραστό.
  • Στεγνώστε τα λαχανικά και βάλτε τα σε σακούλες, χωρίς κανένα υγρό και βάλτε τα στην κατάψυξη.
  • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ίδιο νερό και για τα υπόλοιπα λαχανικά.

 

Εξαιρέσεις:

Δεν ζεματίζουμε τα εξής λαχανικά:
Τα πατζάρια: βράστε τα μέχρι να μαλακώσουν, ξεφλουδίστε τα, κόψτε τα σε φέτες και πακετάρετέ τα.
Οι πατάτες, οι γλυκοπατάτες και η κολοκύθα θα πρέπει πρώτα να βραστούν καλά, να γίνουν πουρές και μετά να μπουν στην κατάψυξη. Για να τις ξεπαγώσετε, βάλτε τις σε μπεν μαρί με βούτυρο και αλατοπίπερο.
Τα μανιτάρια: τα σωτάρετε ελαφρώς, ολόκληρα ή σε φέτες, σε λίγο βούτυρο και μετά καταψύξτε τα αμέσως.
Η πράσινη πιπεριά και τα κρεμμύδια μπορούν να καταψυχθούν ως έχουν, αφού τα πλύνετε και τα κόψετε.

Πως μαγειρεύουμε τα κατεψυγμένα λαχανικά:

Τα κατεψυγμένα λαχανικά χρειάζονται λιγότερο χρόνο μαγειρέματος.
Τα περισσότερα μπορείτε να τα μαγειρέψετε κατευθείαν από την κατάψυξη. Άλλα όπως το μπρόκολο και διάφορα πράσινα λαχανικά, είναι καλύτερο να τα αφήσετε να ξεπαγώσουν λίγο.

 

Οδηγίες για το ζεμάτισμα κάποιων λαχανικών:

 

 Λαχανικό  Προετοιμασία  Χρόνος Ζεματίσματος
 
 Σπαράγγια  Κόψτε το κάτω μέρος του φυτού, που είναι σκληρό. Αφαιρέστε το εξωτερικό του κάθε σπαραγγιού με το εργαλείο που ξεφλουδίζουμε

 Λεπτά

Χοντρά 

 2

 3 

 Φασολάκια  Πλύντε τα και κόψτε τις άκρες. Αν έχουν σκληρές "χορδές" στα πλάγια, αφαιρέστε τες με το ειδικό εργαλείο ή με μαχαίρι. Αν θέλετε μπορείτε να τα κόψετε σε μικρότερα κομμάτια ή να τα αφήσετε ολόκληρα    3
 Φασόλια σε  κέλυφος
 Αφαιρέστε το κέλυφος και χωρίστε τα κουκιά που είναι μέσα ανά μέγεθος

Μικρά

Μεσαία

Μεγάλα 

 1

 2

 3 

 Μπρόκολο  Χρησιμοποιήστε μόνο πράσινα, υγειή μπρόκολα. Χωρίστε τα άνθη από τα κοτσάνια. Ξεφλουδίστε τα κοτσάνια και κόψτε τα διαγώνια.
   3
 Λαχανάκια Βρυξελών  Πλύντε τα και αφαιρέστε τα εξωτερικά φύλλα. Κόψτε τα κοτσάνια    3
 Καρότα  Ξεφλουδίστε τα. Κόψτε τα μεσαία και μεγαλύτερα καρότα στη μέση κατά μήκος και μετά σε κομμάτια των 5εκ. Τα μικρά καρότα μόνο σε κομμάτια των 5 εκ.    2
 Κουνουπίδι  Χρησιμοποιήστε μόνο υγειή, σφιχτά κουνουπίδια. Διαχωρείστε σε άνθη περίπου 2,5εκ σε διάμετρο και πλύντε τα.    2
 Καλαμπόκι ολόκληρο
 Βγάλτε τα φύλλα και τα μουστάκια. και πλύντε τα.
   6
 Μπάμιες  Χρησιμοποιήστε νεαρές μπάμιες. Αφαιρέστε το κοτσάνι.

 Μικρές

Μεγάλες 

 3

 4 

 Γογγύλια  Αφαιρέστε τις κορυφές, ξεφλουδίστε και κόψτε σε φέτες του 1 εκ.    1

 

Σχετικά άρθρα

» Πώς καταψύχω πατάτες

Η κατάψυξη μας βγάζει πολλές φορές από τη δύσκολη θέση. Διατηρούμε όσα περισσεύουν ώστε να μην πετάξουμε τίποτα ή έχουμε έτοιμο φαγητό[...]

» Φρούτα και λαχανικά του χειμώνα

Τρώτε “εποχιακά” – Καλύτερη γεύση, καλύτερη τιμή και καλύτερο για το περιβάλλον! Ο καλύτερος τρόπος για να θωρακίσετε την υγεία σας[...]

» Ένα φάρμακο στην κουζίνα: Το Μπρόκολο

“Αποτελεί το βαρύ πυροβολικό του φυτικού βασιλείου στη μάχη κατά του καρκίνου και των λοιπών νοσημάτων φθοράς".   Το μπρόκολο είναι[...]

» Πιπερίτσα η καυτερή

Το να γράψει κανείς λίγα λόγια για την καυτερή πιπερίτσα, θεωρητικά θα ήταν κάτι αρκετά απλό. Θα αρκούσε μία αναφορά στην προέλευσή του,[...]

» Καρότο

Το καρότο είναι φυτό μονοετές ή διετές και ανήκει στο γένος Δαύκος της οικογένειας των Σκιαδανθών.    

Σχόλια   

 
#31 Sitronella 27-10-2011 13:59
Για να τις βάλεις στην κατάψυξη καλό είναι να τις κόψεις φέτες και να τις τηγανίσεις ή να τις ζεματίσεις πρώτα.
 
 
#32 tan mam 29-10-2011 22:37
ηθελα να ρωτησω, γιατι πρεπει να τα ζεματισουμε πριν τα καταψυξουμε? ποιο το οφελος? διοτι ζεματισμενα εχουν ηδη χασει καποιες απο τις ουσιες που θα ειχαν ως τελειως ωμα. Επισης ξερετε μηπως, για να καταψυξουμε φρουτα ποια ειναι η διαδικασια ? ευχαριστω!
 
 
#33 ΚΟΥΛΙΑΚΑΣ 06-07-2012 11:28
Παραθέτοντας mastixa:
καλησπέρα,
μήπως κάποιος γνωρίζει πως θα καταψύξω σπανάκι? το ζεματίζουμε ή όχι?
ευχαριστώ.

Εγώ το σπανάκι το ζεματίζω κανονικά, ακολουθώ δηλαδή την διαδικασία μαγειρέματος,πλύσιμο - ζεμάτισμα λίγα λεπτά και αμέσως ρίχνω κρύο νερό πάνω στο σπανάκι για να διατηρήσει όσο το δυνατό το χρώμα του, Όταν το βγάζω δε για σπανακόρυζο ρίχνω μαζί όλα τα υλικά( και το ρύζι μαζί) γιατί το σπανάκι θέλει πλέον όσο χρόνο και το ρύζι, διότι είναι σχεδόν έτοιμο.
 
 
#34 πεταλουδα3 03-10-2012 20:45
pos mporo na katacijo pitergies ??
 
 
#35 Sitronella 04-10-2012 05:58
Παραθέτοντας πεταλουδα3:
pos mporo na katacijo pitergies ??

Eαν εννοείς πιπεριές, τότε μπορείς να τις καταψύξεις όπως θέλεις, ακόμα και ολόκληρες. Εγώ συνήθως τις κόβω σε κομμάτια (όπως θα τις χρησιμοποιήσω στα φαγητά μου) και τις καταψύχω έτσι.
 
 
#36 lixouda 01-02-2013 14:39
Εγώ η άσχετη ζεμάτισα σπανάκι και το άφησα μια εβδομάδα στη συντήρηση του ψυγείου. Λέτε να χάλασε;
 
 
#37 Sitronella 01-02-2013 14:44
Εγώ δεν ξέρω να απαντήσω σε αυτό. Μια εβδομάδα μου φαίνεται πολύς χρονος πάντως για να έχεις ένα φαγητό στο ψυγείο...
 
 
#38 lixouda 01-02-2013 14:48
Ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση. Για καλό και για κακό θα τσεκάρω ποιο νοσοκομείο εφημερεύει!! :sigh:
 
 
#39 Argyrw030509 17-08-2013 09:29
Καλησπέρα.
Θέλω να ρωτήσω άν ξέρει κάποια/κάποιος,πώς μπορώ να καταψύξω πατάτες (όχι πουρέ),για τηγανιτές ή για φούρνο.
Ευχαριστώ.
 
 
#40 Sitronella 26-08-2013 07:03
Argyrw030509 για να καταψύξεις τις πατάτες για τηγανιτές ή για φούρνο, πρέπει πρώτα να τις ψήσεις μέχρι σχεδόν να έχουν γίνει και μετά να τις αφήσεις να κρυώσουν και να τις καταψύξεις.
Για τηγανιτές δηλαδή, τις κόβεις, τις πλένεις καλά, τις στεγνώνεις. Μετά ή τις τηγανίζεις μέχρι να μαλακώσουν (αλλά να μην πάρουν πολύ χρώμα) ή τις αλοίφεις με λίγο λάδι και τις βάζεις στο φούρνο μέχρι να έχεις το ίδιο αποτέλεσμα. Μετά τις αφήνεις να κρυώσουν, τις συσκευάζεις και τις καταψύχεις.
Το ίδιο και για του φούρνου.
 

Τα μέλη της παρέας μας μπορούν να πουν την άποψή τους ή να δώσουν τις δικές τους ιδέες πάνω στα άρθρα μας.
Για να μπορέσετε κι εσείς, κάντε εγγραφή ή σύνδεση.

Η συνταγή της ημέρας

Το tip της ημέρας

Βράστε τα αυγά σας σε νερό με σόδα. Η σόδα τα δυναμώνει και σπάνε πιο δύσκολα!

Σχετικές συνταγές

Πιπερόπιτα 5
Προστέθηκε από archodoyla
4.6667
       
       
(3)
Κρέας με δαμάσκηνα και βερίκοκα στη γάστρα
Προστέθηκε από -Korinaki-
4
       
       
(1)
Σαλάτα Κουνουπιδιού
Προστέθηκε από star
4.3333
       
       
(3)
Σαλάτα σε ελληνομεξικάνικη συμμαχία
Προστέθηκε από sofki
5
       
       
(1)
Ερωτευμένο ρύζι
Προστέθηκε από tastes to dream