Τα κομμάτια του μοσχαριού

Image Να που υπάρχει ένα ποντίκι που τρώγεται...
Μάθετε πως λέγονται τα κομμάτια του μοσχαρίσιου κρέατος και τι μαγειρεύουμε με αυτά.


mosxari

Από τον μηρό του βοδινού παίρνουμε τα εξής κομμάτια:
Τρανς: Εσωτερικό τμήμα του μηρού, ανάμεσα στο κιλότο και την ουρά. Είναι κατάλληλο για σνίτσελ, ψητά φούρνου και κατσαρόλας, τηγάνι και γκριλ.
Κιλότο: Τρυφερό κομμάτι, κατάλληλο για ψητά κατσαρόλας, κοκκινιστά και ψητά σχάρας.
Νουά: Σχετικά σκληρό κομμάτι, αλλά άπαχο. Κατάλληλο για κοκκινιστά.
Στρογγυλό: Κατάλληλο για βραστά.
Ποντίκι: Κατάλληλο για σούπες.

Άλλα κομμάτια:
Φιλέτο: Το καλύτερο κομμάτι. Μπορεί να χωρισθεί σε τρία κομμάτια, την κεφαλή, το σώμα και την ουρά του φιλέτου. Από την κεφαλή και το σώμα παίρνουμε τα διάφορα steak, τα tournedos, τα chateubrian, από τη δε ουρά τα μενταγιόν, το φιλέ μινιόν κ.λπ.
Κόντρα φιλέτο: Δίνει ένα σχεδόν ενιαίο τεμάχιο, το οποίο μπορεί να πωληθεί είτε με το κόκκαλο είτε χωρίς αυτό. Όταν στο κομμάτι αυτό υπάρχει το φιλέτο και πωλείται με τα κόκκαλα, τότε παίρνουμε το Τ-bone στέικ (μπριζόλα). Χωρίς κόκκαλο είναι κατάλληλο για ψητό φούρνου, κατσαρόλας, όπως επίσης και για τηγάνι, γκριλ και γενικά για κουζίνα της ώρας. Από κόντρα γίνεται και το αγγλικό roast-beef.
Λάπα (κοιλιά): Κρέας κατάλληλο για κιμά.
Μπριζόλες και σπαλομπριζόλες: Οι γνωστές μας μπριζόλες με κόκκαλο που συνήθως προορίζονται για την «κουζίνα της ώρας». Μπορούν όμως να πωληθούν και χωρίς το κόκκαλο, ως ενιαίο κομμάτι για ψητά φούρνου. Πάνω στις σπαλομπριζόλες βρίσκεται το καπάκι, το οποίο επειδή περιέχει αρκετό συνδετικό ιστό προορίζεται για βραστά ή γίνεται κιμάς. Από τις μπριζόλες μπορούμε να πάρουμε και η νουά αντρεκότ, που ως τεμάχιο μοιάζει πολύ με το νουά του μηρού και είναι κατάλληλο για ψητό φούρνου ή κατσαρόλας. Τα κομμάτια που περισσεύουν κατά τον τεμαχισμό αυτό προορίζονται για κιμάδες.
Λαιμός: Κατάλληλος για ψητά φούρνου, κοκκινιστά, βραστά. Συνήθως προορίζεται για κιμάδες.
Σπάλα: Το χοντρό κομμάτι της σπάλας είναι κατάλληλο για ψητά φούρνου ή μαγειρευτά, ενώ το λεπτό είναι κατάλληλο για σχάρα ή βραστό.

Σχόλια   

 
#11 tatana 27-08-2013 13:22
Παραθέτοντας Vecio:
Βασιλοπουλα ειναι το νουα της σπάλας.Δοκιμαστε & το χτενι της σπαλας κυριες μου...θα σας καταπληξει.

Συμφωνώ απόλυτα για το χτένι. Προσπαθώ να το αγοράζω αλλά δεν το βρίσκεις και εύκολα μιας και είναι μικρό το κομμάτι.
 
 
#12 ΡίαΛεκο 19-10-2013 05:36
Δοκιμαστε και το χτενι οπως ειπε και η φιλη και αν δε βρισκετε μπαλομυτα. Δεν ειναι φτηνο κομματι ειναι σιγουρα πιο φτηνο απο το φιλετο παντως. προσοχη στο χρονο βρασιματος/ψησιματος γιατι θελει σχεδον το μισο χρονο απο τα αλλα κομματια αλλιως λιωνει.
 
 
#13 ΡίαΛεκο 19-10-2013 05:37
Παραθέτοντας ΡίαΛεκο:
Δοκιμαστε και το χτενι οπως ειπε και η φιλη και αν δε βρισκετε μπαλομυτα. Δεν ειναι φτηνο κομματι ειναι σιγουρα πιο φτηνο απο το φιλετο παντως. προσοχη στο χρονο βρασιματος/ψησιματος γιατι θελει σχεδον το μισο χρονο απο τα αλλα κομματια αλλιως λιωνει.

:)
 

Τα μέλη της παρέας μας μπορούν να πουν την άποψή τους ή να δώσουν τις δικές τους ιδέες πάνω στα άρθρα μας.
Για να μπορέσετε κι εσείς, κάντε εγγραφή ή σύνδεση.

Η συνταγή της ημέρας

Σχετικές συνταγές

Σνιτσελάκια ρολό
Προστέθηκε από Ginger
4
       
       
(4)
Μοσχαράκι τσιπουράτο
Προστέθηκε από ΡΕΜΙ
5
       
       
(1)
Μοσχαράκι λεμονάτο μούρλια
Προστέθηκε από efikal
5
       
       
(2)
Μοσχαράκι με πιπεριές και τυριά στην γάστρα
Προστέθηκε από angel29
4.75
       
       
(8)
Πολίτικο γιαουρτλού κεμπάπ
Προστέθηκε από zeta_a
4.5455
       
       
(11)