κομμάτια μοσχαριού Να που υπάρχει ένα ποντίκι που τρώγεται...
Μάθετε πως λέγονται τα κομμάτια του μοσχαρίσιου κρέατος και τι μαγειρεύουμε με αυτά, καθώς είναι πολύ σημαντικό να ξέρουμε το κατάλληλο κομμάτι για την κάθε συνταγή.

 

mosxari



Από το πρόσθιο κομμάτι του μοσχαριού παίρνουμε τα εξής:

Μπριζόλες και σπαλομπριζόλες: Οι γνωστές μας μπριζόλες με κόκκαλο που συνήθως προορίζονται για την «κουζίνα της ώρας». Μπορούν όμως να πωληθούν και χωρίς το κόκκαλο, ως ενιαίο κομμάτι για ψητά φούρνου. Πάνω στις σπαλομπριζόλες βρίσκεται το καπάκι, το οποίο επειδή περιέχει αρκετό συνδετικό ιστό προορίζεται για βραστά ή γίνεται κιμάς. Από τις μπριζόλες μπορούμε να πάρουμε και η νουά αντρεκότ, που ως τεμάχιο μοιάζει πολύ με το νουά του μηρού και είναι κατάλληλο για ψητό φούρνου ή κατσαρόλας. Τα κομμάτια που περισσεύουν κατά τον τεμαχισμό αυτό προορίζονται για κιμάδες. Δείτε συνταγές όπως Μοσχαρίσιες μπριζόλες φούρνουΜπιζόλες μοσχαρίσιες με μανιτάρια και κρέμα ή Μοσχαρίσιες μπριζόλες στη γάστρα με λαχανικά 

Λαιμός: Κατάλληλος για ψητά φούρνου, κοκκινιστά, βραστά. Συνήθως προορίζεται για κιμάδες.

Σπάλα: Το χοντρό κομμάτι της σπάλας είναι κατάλληλο για ψητά φούρνου ή μαγειρευτά, ενώ το λεπτό είναι κατάλληλο για σχάρα ή βραστό.

 

Από το οπίσθιο κομμάτι παίρνουμε:

Λάπα (κοιλιά): Κρέας κατάλληλο για κιμά.Από τον μηρό του βοδινού παίρνουμε τα εξής κομμάτια:

Φιλέτο: Το καλύτερο κομμάτι. Μπορεί να χωρισθεί σε τρία κομμάτια, την κεφαλή, το σώμα και την ουρά του φιλέτου. Από την κεφαλή και το σώμα παίρνουμε τα διάφορα steak, τα tournedos, τα chateubrian, από τη δε ουρά τα μενταγιόν, το φιλέ μινιόν κ.λπ.

Κόντρα φιλέτο: Δίνει ένα σχεδόν ενιαίο τεμάχιο, το οποίο μπορεί να πωληθεί είτε με το κόκκαλο είτε χωρίς αυτό. Όταν στο κομμάτι αυτό υπάρχει το φιλέτο και πωλείται με τα κόκκαλα, τότε παίρνουμε το Τ-bone στέικ (μπριζόλα). Χωρίς κόκκαλο είναι κατάλληλο για ψητό φούρνου, κατσαρόλας, όπως επίσης και για τηγάνι, γκριλ και γενικά για κουζίνα της ώρας. Από κόντρα γίνεται και το αγγλικό roast-beef.

 

Από τον μηρό παίρνουμε τα εξής κομμάτια:

Τρανς: Εσωτερικό τμήμα του μηρού, ανάμεσα στο κιλότο και την ουρά. Είναι κομμάτι χωρίς κοκαλο και είναι κατάλληλο για σνίτσελ, ψητά φούρνου και κατσαρόλας, τηγάνι και γκριλ.

Κιλότο: Τρυφερό κομμάτι, κατάλληλο για ψητά κατσαρόλας, κοκκινιστά και ψητά σχάρας.

Νουά: Σχετικά σκληρό κομμάτι, αλλά άπαχο. Κατάλληλο για κοκκινιστά.

Στρογγυλό: Κατάλληλο για βραστά.

Ποντίκι: Κατάλληλο για σούπες.

 

Η κύρια φωτογραφία του άρθρου είναι της common από τη συνταγή Μοσχαράκι λεμονάτο

Τα μέλη της παρέας μας μπορούν να πουν την άποψή τους ή να δώσουν τις δικές τους ιδέες πάνω στα άρθρα μας.
Για να μπορέσετε κι εσείς, κάντε εγγραφή ή σύνδεση.

Η συνταγή της ημέρας

Σχετικές συνταγές

Πατατοκρεατόπιτα χωρίς φύλλο
Προστέθηκε από christmast
Φιλέ μινιόν με σως μαδέρα!
Προστέθηκε από ΠΕΤΑΛΟΥΔΙΤΣΑ
4.5714
       
       
(7)
Μοσχάρι στην λαδόκολλα
Προστέθηκε από paros1
5
       
       
(1)
Μοσχαράκι στιφάδο
Προστέθηκε από λωξαντρα
4.8667
       
       
(30)
Το πήλινο της πεθεράς μου
Προστέθηκε από ΜΑΓΕΙΑ
5
       
       
(9)