Ψωμί με προζύμι

Image Τι καλύτερο από το σπιτικό προζυμένιο ψωμί; Είναι νόστιμο και διατηρείται φρέσκο για μέρες. Μάθετε τα μυστικά του προζυμιού.

 

Προζύμι
Τι συμβαίνει ακριβώς με το προζύμι; Είναι διαδικασία να φτιαχτεί, αλλά αξίζει τον κόπο. Για ψωμί που φτιάχνεται με 1 κιλό αλεύρι πρέπει να γίνουν τα εξής:

  • Ζυμώνετε ½ ποτήρι άσπρο σκληρό αλεύρι με χλιαρό νερό και φτιάχνετε ένα μικρό ελαστικό ζυμαράκι. Το βάζετε σε ένα μπολ και το σκεπάζετε με μια καθαρή πετσέτα. Την επόμενη μέρα προσθέτετε λίγο ακόμα αλεύρι και λίγο νερό και ξαναζυμώνετε το ζυμαράκι. Επαναλαμβάνετε το ίδιο πράγμα επί 3 μέρες. Μόλις φουσκώσει και σχηματίσει πολλές τρυπίτσες, σημαίνει πως το προζύμι είναι έτοιμο.
  • Αν βιάζεστε και δεν μπορείτε να περιμένετε τόσες μέρες, διαλύετε 10 γρ. νωπή μαγιά με 100-150 γρ. νερό και προσθέτετε λίγο άσπρο αλεύρι, τόσο όσο χρειάζεται για να γίνει το μείγμα χυλός. Το αφήνετε 4 ώρες σε ζεστό μέρος και μετά το χρησιμοποιείτε.

Κάθε φορά που φτιάχνετε ψωμί με προζύμι, να κρατάτε μια μικρή ποσότητα από το ζυμάρι, την οποία θα χρησιμοποιήσετε ως προζύμι την επόμενη φορά. Το ζυμάρι αυτό το τοποθετείτε σε ένα γυάλινο δοχείο. Στον πάτο βάζετε λίγο λάδι και λίγο αλάτι, από πάνω το προζύμι και από πάνω πάλι λίγο λάδι, για να μην ξεραθεί.
Το διατηρείτε εντός ψυγείου για 10-15 μέρες. Μπορείτε ακόμα να χρησιμοποιήσετε κάποιο πλαστικό τάπερ που θα κλείσετε (δεν χρειάζεται λάδι από πάνω σε αυτή την περίπτωση).

Υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να διατηρηθεί το προζύμι. Μπορείτε να το βάλετε σε πήλινο δοχείο και να το καλύψετε με μπόλικο αλεύρι (εκτός ψυγείου) ή να το σκεπάσετε απλώς με μια μεμβράνη. Και με τους δύο αυτούς τρόπους το προζύμι ξεραίνεται ελαφρώς και πρέπει να μείνει σε χλιαρό νερό για λίγη ώρα μέχρι να μαλακώσει πριν το αναπιάσετε.

 

Δείτε και τη συνταγή για Προζύμι χειροποίητο.

Ένας άλλος πιο εύκολος τρόπος είναι να φτιάξετε ψωμί με μαγιά κανονικά την πρώτη φορά και να κρατήσετε λίγο από τη ζύμη. Μετά από μερικές μέρες είναι έτοιμο προζύμι για να το χρησιμοποιήσετε.

ΠΩΣ ΑΝΑΠΙΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΠΡΟΖΥΜΙ
Για να φτιάξουμε ψωμί με προζύμι κάνουμε το εξής: Βάζετε το προζύμι με λίγο χλιαρό νερό να διαλυθεί. Προσθέτετε λίγο αλεύρι μέχρι να γίνει ένας παχύς χυλός. Το αφήνετε σε ζεστό μέρος για όλο το βράδυ και το πρωί συνεχίζετε το ζύμωμα κανονικά με όλα τα υπόλοιπα υλικά (η διαδικασία αυτή λέγεται ανάπιασμα).

Εάν το προζύμι το έχετε στο ψυγείο, τότε βγάλτε το από το πρωί. Το βράδυ θα έχει έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και θα μπορείτε να κάνετε την προηγούμενη διαδικασία κανονικά.

Σχετικά άρθρα

» Όλα για το ψωμί

Υπάρχει καλύτερη μυρωδιά από αυτή του φρέσκου, σπιτικού ψωμιού την ώρα που βγαίνει από το φούρνο μας; Είτε το προτιμάτε λευκό, είτε[...]

» Η διαδικασία του ζυμώματος

Το ζύμωμα του ψωμιού είναι μια σχετικά εύκολη διαδικασία. Χρειάζεται απλώς λίγος χρόνος, γερά χέρια και υπομονή. Η ανταμοιβή μας είναι[...]

» Τα συστατικά του ψωμιού

Μπορούμε να φτιάξουμε διάφορα είδη ψωμιού: ελιόψωμο, τυρόψωμο, ψωμί με ξηρούς καρπούς, με σταφίδες, με διάφορα αρωματικά, ολικής άλεσης,[...]

Σχόλια   

 
#41 charm_quark 08-10-2013 09:13
Σ'ευχαριστώ πολύ Sitronela! :-)
 
 
#42 litsaki73 19-01-2014 07:01
Παραθέτοντας charm_quark:
Σ'ευχαριστώ πολύ Sitronela! :-)

καλημερα!! εχοντας διαβασει ολα τα post, καταλαβα τα εξης: οταν "αναπιασουμε" το προζυμι απο βραδις, ΔΕΝ προσθετουμε επιπλεον μαγια. (το προζυμι επιτελει χρεη μαγιας?). επισης, το αν φουσκωσει η οχι το ψωμακι μας εξαρταται απο την ποσοτητα προζυμιου σε σχεση με το αλευρι? πχ. για ενα κιλο αλευρι θελει 100γρ. προζυμι (πριν το αναπιασμα). Διορθωστε με αν καπου κανω λαθος! ευχαριστω πολυ!!!
 
 
#43 Sitronella 20-01-2014 08:42
Όταν βάζεις προζύμι ΔΕΝ βάζεις μαγιά, είτε το αναπιάσεις είτε όχι. Το προζύμι είναι αυτό που θα κάνει το ψωμάκι να φουσκώσει και θα του δώσει το χαρακτηριστικό άρωμα και γεύση.
Ανάλογα με την ποσότητα του αλευριού θέλει και λιγότερο ή περισσότερο προζύμι. Δεν το έχω ζυγίσει ποτέ, το βάζω με το ματι, για 1 κιλό αλεύρι πιάνω ένα κομμάτι προζύμι σα μικρό πορτοκάλι περίπου. Φαντάζομαι πως τα 100γρ που λες είναι κοντά σε αυτό.
 
 
#44 lixouda 12-02-2014 14:05
Προσπαθώ να κάνω προζύμι με την πρώτη εκδοχή. Μετά το πρώτο 24ωρο το ζυμαράκι μου είχε γίνει σαν κόλλα! Δεν έδωσα σημασία και συνέχισα το ανάπιασμα. Μετά το 2ο 24ωρο ήταν ελαφρώς κολλώδες, όχι τόσο χάλια όσο χτες, αλλά ήδη μυρίζει ξινίλα. Είναι σίγουρα καλό; Περιμένω με αγωνία να δω αν θα γίνει όπως πρέπει αύριο...
 
 
#45 Sitronella 13-02-2014 09:40
Θα περιμένουμε να μας πεις αν τα κατάφερες :) Πάντως το προζύμι έχει αυτή τη χαρακτηριστική μυρωδιά της ξυνίλας, οπότε δε νομίζω πως υπάρχει πρόβλημα εκεί.
 
 
#46 lixouda 14-02-2014 13:19
Τελικά μετά το 3ο 24ωρο είχε ξαναγίνει σαν κόλλα και δε φούσκωσε καθόλου, οπότε το πέταξα. Τώρα ετοίμασα προζύμι με τον 2ο τρόπο για ευκολία.
 

Τα μέλη της παρέας μας μπορούν να πουν την άποψή τους ή να δώσουν τις δικές τους ιδέες πάνω στα άρθρα μας.
Για να μπορέσετε κι εσείς, κάντε εγγραφή ή σύνδεση.

Η συνταγή της ημέρας

Σχετικές συνταγές

Γρήγορο Σκορδόψωμο
Προστέθηκε από sidarieva
4.7692
       
       
(13)
Σπιτικά καρβελάκια με γεύσεις
Προστέθηκε από eva_13
Ψωμάκια πατάτας γεμιστά
Προστέθηκε από vasiliki ver
4.6667
       
       
(3)
Ελιοτυρόψωμο
Προστέθηκε από star
4.4211
       
       
(19)