Αφράτα τυροπιτάκια της Κας Ευαγγελίας
Νόστιμα και αφράτα τυροπιτάκια, μια συνταγή που μου έδωσε η Κα Ευαγγελία από τη Σύμη.
Υλικά
-
Ζύμη
-
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-
500 γρ. Φυτίνη ή 2 πακέτα βούτηρο μαργαρίνη των 250 γρ. σε θερμοκρασία δωματίου
-
1 αβγό
-
Λίγο αλάτι
-
1 κεσέ γιαούρτι αγελαδίσιο περίπου 250-300 γρ.
-
1/2 κουτ. γλ. μαστίχα που την κοπανάμε με λίγο αλεύρι
-
Γέμιση
-
1/2 κιλό ρεγκάτο
-
250 γρ. γραβιέρα κατά προτίμηση Αμφιλοχίας
-
3 αβγά
-
1 φακελάκι μπέικεν πάουντερ
-
1 κουταλιά της σούπας αλεύρι
-
125 γρ. γάλα φρέσκο
-
Δυόσμο ψιλοκομμένο
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Ανακατεύουμε τα υλικά μας για τη ζύμη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί στο ψυγείο για 1 ώρα περίπου.
-
2
Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμισή μας ανακατεύοντας όλα τα υλικά να έχουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα. Σε περίπτωση που το μείγμα φαίνεται "στεγνό" προσθέτουμε λίγο γάλα ακόμα. Πρέπει το μείγμα να στέκεται και να είναι αφράτο.
-
3
Ανοίγουμε με τη ζύμη σε φύλλο και κόβουμε τοποθετώντας ένα φαρδύ ποτήρι με το στόμιο (ανάποδα) μικρότερα στρογγυλά φύλλα όπου τοποθετούμε στη μέση 1 κουτ. σούπας γέμιση, τα κλείνουμε ενώνοντας τις άκρες και τα πατάμε στην άκρη με ένα πιρούνι για να κλείσουν καλά.
-
4
Χτυπάμε 2 κρόκους αβγών με μια κουτ. σούπας νερό και αλείφουμε τα τυροπιτάκια. Τρυπάμε στο πάνω μέρος ελαφρώς με την άκρη του πιρουνιού (για να μην ανοίξουν κατά τη διάρκεια του ψησίματος) και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου για περίπου 45'.
Σχόλια (5)