Αφράτη τυρόπιτα

Bαθμολογία: 4.875
       
 
24 ψήφοι
spyrid, 25.11.09
Αφράτη τυρόπιτα
photo: dcroula

Τι χρειαζόμαστε:

  • 500 γρ. φύλλο κρούστας
  • 300γρ. Φέτα
  • 300 γρ. Μυζήθρα
  • 200 γρ. τριμμένη κεφαλογραβιέρα
  • 1/2 λίτρο γάλα
  • 5 αυγά
  • 200 ml σόδα αεριούχα (αναψυκτικό)
  • 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού, λιωμένο βούτυρο γάλακτος
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Πίτες με τυρί
Μέθοδος: Φούρνου
Διατροφή: Χορτοφαγική
Δυσκολία: Εύκολο
Περιέχει: Γάλα , Τυριά , Αβγά
Κόστος:
(1 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(1 ψήφοι)
Προετοιμασία: 25' (1 ψήφοι)
Mαγείρεμα: 60' (1 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Αλείφετε το ταψί με λάδι και βούτυρο και στρώνετε 4 φύλλα, επίσης αλειμμένα με λάδι.
  2. Τρίβετε τη φέτα και τη μυζήθρα, προσθέτετε την κεφαλογραβιέρα και πιπέρι, ανακατεύετε και προσθέτετε στο μείγμα τα αυγά χτυπημένα με το γάλα.
  3. Ρίχνετε στο ταψί μια ποσότητα από το μείγμα του τυριού και σκεπάζετε μ’ ένα φύλλο σουρωμένο.
  4. Συνεχίζετε με μείγμα τυριού και πάνω από αυτό στρώνετε άλλο φύλλο.
  5. Τέλος, ρίχνετε το υπόλοιπο μείγμα τυριού και καλύπτετε την πίτα με τα υπόλοιπα τέσσερα φύλλα, αλειμμένα με λάδι και βούτυρο.
  6. Χαράζετε την πίτα σε κομμάτια και τη βάζετε στο φούρνο να ψηθεί στους 200 °C για 40’.
  7. Την περιχύνετε, καυτή όπως είναι, με τη σόδα και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 20’, μέχρι να απορροφηθεί η σόδα και να φουσκώσει.

Σχετικές συνταγές

    35 Όλα

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από ΣΙΣΥ, 3-12-09  
    spyrid την διάβασα χτές τη συνταγή σου για την αφράτη τυρόπιτα και μου κίνησε την περιέργεια η σόδα που ρίχνεις στη μέση του ψησίματος, δειλά δειλά είπα να την φτιάξω, τι πράγμα ήταν αυτό??? πραγματικά απο τις καλύτερες τυρόπιτες που έχω δοκιμάσει!!!!ΑΦΡΟΣ!! Απο τυριά δεν είχα την ποικιλία που ζητα η συνταγή σου είχα μόνο φέτα και κασέρι τριμμένο,παρόλα αυτά ήταν πραγματικά "άααλλο πράγμα", φυσικά δεν έμεινε ούτε για δείγμα΄!!! συγχαρητήρια και σε ευχαριστώ πολυ!!! 5 πηρούνες και μακάρι να είχα κι άλλες...χεχε!
    #
    Σχόλιο από spyrid, 3-12-09  
    na eisai kala sisi mou!!!!!!!!
    #
    Σχόλιο από ntepi, 9-12-09  
    μπορω να χρησιμοποιήσω και φυλλο σφολιάτας που μου αρέσει καλύτερα?
    #
    Σχόλιο από spyrid, 9-12-09  
    den to exw dokimasei me sfoliata alla nomizw oti tha einai kali.Dokimase tin kai pes mas!!!!!!
    #
    Σχόλιο από FRANCINE, 23-12-09  
    Τέλεια τυρόπιτα!!!! Εξαιρετική γεύση!
    Θα σας δώσω και μια μικρή παραλλαγή για περιπτώσεις που ο χρόνος είναι περιορισμένος: ανακατέψτε τα τυριά,απλώστε στον πάγκο 1 φύλλο κρούστας ρίξτε άπό το μείγμα τυριών, σουρώστε το φύλλο σε βεντάλια και βάλτε σε βουτυρωμένο ταψί. Συνεχίστε με τον ίδιο τρόπο και με τα υπόλοιπα φύλλα μέχρι να γεμίσει το ταψί σας. Ρίξτε από πάνω τα αυγά χτυπημένα με το γάλα. Πρίν βάλετε στο φούρνο ρίξτε τη σόδα και ψήστε. Γίνετε εξίσου υπέροχη.
    #
    Σχόλιο από woman2, 9-1-10  
    Μολις την φαγαμε!!! ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ!! Επειδή δεν είχα οοολα τα υλικά, έβαλα μόνο φετα και κεφαλογραβιέρα, και επειδή δεν είχα τόσο γάλα το έκανα μισο με κρέμα γαλακτος και μισο με γάλα.. απίθανη. Πολύ αφράτη.. Δοκιμάστε την οπωσδήποτε!
    #
    Σχόλιο από Tania, 13-1-10  
    Είχα ακουστά για το κόλπο με τη σόδα και βλέποντας τη συνταγη σου, ειπα να την δοκιμάσω. Εκανα χθες τη μιση δόση, με φετα και κεφαλογραβιέρα, γαλα+αυγα στο μισο.. και αντι για βουτυρο εβαλα μονο ελαιολαδο στα φυλλα. Εγινε υπέροχη!! Να σαι καλα, καλή χρονιά!
    #
    Σχόλιο από Rosie, 4-2-10  
    Τα τυριά μου ήταν φέτα- μανούρι- κεφαλογραβιέρα και χρησιμοποίησα μόνο ελαιόλαδο, πρόσθεσα και λίγο ξερό δυόσμο και νιάμ νιάμ!
    Δεν ξέρω αν εφταιξε το ότι χρησιμοποίησα μεγαλούτσικο ταψί, αλλά την επόμενη φορά θα αυξήσω τη γέμιση ;-)
    #
    Σχόλιο από Billie, 6-2-10  
    Πάρα πολύ καλή!Δεν χρησιμοποίησα καθόλου βούτυρο.Εβαλα ακριβώς τα τυριά και στις ποσότητες που δίνονται.Ευχαριστώ!
    #
    Σχόλιο από dcroula, 22-2-10  
    Έγινε υπέροχη, πραγματικά αφράτη.
    Έβαλα ένα αυγό λιγότερο. Την φοβήθηκα λίγο στην αρχή γιατί μου φάνηκαν πολλά τα υγρά αλλά τα απορρόφησε όλα.
    Τέλεια έγινε, ευχαριστώ.
    #
    Σχόλιο από chrisman, 25-2-10  
    Τέλεια τυρόπιτα!Συγχαρητήρια!!!
    #
    Σχόλιο από elinav, 5-3-10  
    spyrid πολύ καιρό τώρα έχω βάλει στο μάτι την τυρόπιτά σου και ήρθε το πλήρωμα του χρόνου να την φτιάξω. Διευκρίνισέ μου όμως όταν λες μυζήθρα εννοείς την αλμυρή ή το ανάλατο ανθότυρο/ μανούρι. Thanx!
    #
    Σχόλιο από Nelly51, 12-3-10  
    spyrid πολύ ωραία η τυρόπιτα σου. Εγώ βέβαια έβαλα μόνο 7 φύλλα (Χρυσή Ζύμη φύλλα για πίτες), 2 επάνω - 2 κάτω και 3 ενδιάμεσα. Η φέτα ήταν χωριάτικη γι΄αυτό και έβαλα γραβιέρα και όχι κεφαλογραβιέρα. ΄Οσο για την μυζήθρα εννοείται (μυζήθρα ανάλατη). Την άλλη μέρα την ζεστάναμε στον φούρνο μικροκυμάτων και ήταν όπως βγήκε από τον φούρνο. ΄Αρεσε σε όλη την οικογένεια και στο γραφείο που τους πήγα.
    #
    Σχόλιο από feggaraki, 6-4-10  
    Πολύ νόστιμη και έγινε όντως αφράτη.Ευχαριστούμε:)
    #
    Σχόλιο από Aggiolina, 19-4-10  
    Μπραβο,νοστιμη, πολυ αφρατη και ευκολη! Η καλυτερη με φυλλο κρουστας απο οσες εχω δοκιμασει!
    #
    Σχόλιο από dcroula, 28-10-10  
    Για άλλη μια φορά, έγινε καταπληκτική.
    #
    Σχόλιο από adigonaki, 24-12-10  
    καλημερα χρησιμοποιουμε μυζήθρα μαλακή τύπου ανθότυρο ή σκληρή?
    #
    Σχόλιο από spyrid, 4-2-11  
    adigonaki egw vazw malaki mizithra alla an den exeis mporeis na valeis oti allo tiri thes to idio wraia ginetai!!!!
    #
    Σχόλιο από ace, 9-1-12  
    απλα υπεροχη,πολυ νοστιμη πιτα!πραγματικα αφρατη!εβαλα κι εγω ενα αβγο λιγοτερο οπως η Ρουλα
    #
    Σχόλιο από TheDemina07, 22-1-12  
    λοιπόν εγώ μόλις την έφτιαξα την συνταγή αυτή,ωραία δείχνει ναδούμε κ στη γεύση αν λέει τπτ :-)μόλις την δοκιμάσω θα βαθμολογήσω...(σημ.πρώτη φορά φτιάχνω τυρόπιτα για να δούμε θα έχω την τύχη του πρωτάρη?χιχιχι)
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

    27 Σχόλια

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από ΣΙΣΥ, 3-12-09  
    spyrid την διάβασα χτές τη συνταγή σου για την αφράτη τυρόπιτα και μου κίνησε την περιέργεια η σόδα που ρίχνεις στη μέση του ψησίματος, δειλά δειλά είπα να την φτιάξω, τι πράγμα ήταν αυτό??? πραγματικά απο τις καλύτερες τυρόπιτες που έχω δοκιμάσει!!!!ΑΦΡΟΣ!! Απο τυριά δεν είχα την ποικιλία που ζητα η συνταγή σου είχα μόνο φέτα και κασέρι τριμμένο,παρόλα αυτά ήταν πραγματικά "άααλλο πράγμα", φυσικά δεν έμεινε ούτε για δείγμα΄!!! συγχαρητήρια και σε ευχαριστώ πολυ!!! 5 πηρούνες και μακάρι να είχα κι άλλες...χεχε!
    #
    Σχόλιο από spyrid, 3-12-09  
    na eisai kala sisi mou!!!!!!!!
    #
    Σχόλιο από woman2, 9-1-10  
    Μολις την φαγαμε!!! ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ!! Επειδή δεν είχα οοολα τα υλικά, έβαλα μόνο φετα και κεφαλογραβιέρα, και επειδή δεν είχα τόσο γάλα το έκανα μισο με κρέμα γαλακτος και μισο με γάλα.. απίθανη. Πολύ αφράτη.. Δοκιμάστε την οπωσδήποτε!
    #
    Σχόλιο από Tania, 13-1-10  
    Είχα ακουστά για το κόλπο με τη σόδα και βλέποντας τη συνταγη σου, ειπα να την δοκιμάσω. Εκανα χθες τη μιση δόση, με φετα και κεφαλογραβιέρα, γαλα+αυγα στο μισο.. και αντι για βουτυρο εβαλα μονο ελαιολαδο στα φυλλα. Εγινε υπέροχη!! Να σαι καλα, καλή χρονιά!
    #
    Σχόλιο από Billie, 6-2-10  
    Πάρα πολύ καλή!Δεν χρησιμοποίησα καθόλου βούτυρο.Εβαλα ακριβώς τα τυριά και στις ποσότητες που δίνονται.Ευχαριστώ!
    #
    Σχόλιο από dcroula, 22-2-10  
    Έγινε υπέροχη, πραγματικά αφράτη.
    Έβαλα ένα αυγό λιγότερο. Την φοβήθηκα λίγο στην αρχή γιατί μου φάνηκαν πολλά τα υγρά αλλά τα απορρόφησε όλα.
    Τέλεια έγινε, ευχαριστώ.
    #
    Σχόλιο από chrisman, 25-2-10  
    Τέλεια τυρόπιτα!Συγχαρητήρια!!!
    #
    Σχόλιο από elinav, 5-3-10  
    spyrid πολύ καιρό τώρα έχω βάλει στο μάτι την τυρόπιτά σου και ήρθε το πλήρωμα του χρόνου να την φτιάξω. Διευκρίνισέ μου όμως όταν λες μυζήθρα εννοείς την αλμυρή ή το ανάλατο ανθότυρο/ μανούρι. Thanx!
    #
    Σχόλιο από Nelly51, 12-3-10  
    spyrid πολύ ωραία η τυρόπιτα σου. Εγώ βέβαια έβαλα μόνο 7 φύλλα (Χρυσή Ζύμη φύλλα για πίτες), 2 επάνω - 2 κάτω και 3 ενδιάμεσα. Η φέτα ήταν χωριάτικη γι΄αυτό και έβαλα γραβιέρα και όχι κεφαλογραβιέρα. ΄Οσο για την μυζήθρα εννοείται (μυζήθρα ανάλατη). Την άλλη μέρα την ζεστάναμε στον φούρνο μικροκυμάτων και ήταν όπως βγήκε από τον φούρνο. ΄Αρεσε σε όλη την οικογένεια και στο γραφείο που τους πήγα.
    #
    Σχόλιο από feggaraki, 6-4-10  
    Πολύ νόστιμη και έγινε όντως αφράτη.Ευχαριστούμε:)
    #
    Σχόλιο από Aggiolina, 19-4-10  
    Μπραβο,νοστιμη, πολυ αφρατη και ευκολη! Η καλυτερη με φυλλο κρουστας απο οσες εχω δοκιμασει!
    #
    Σχόλιο από dcroula, 28-10-10  
    Για άλλη μια φορά, έγινε καταπληκτική.
    #
    Σχόλιο από spyrid, 4-2-11  
    adigonaki egw vazw malaki mizithra alla an den exeis mporeis na valeis oti allo tiri thes to idio wraia ginetai!!!!
    #
    Σχόλιο από ace, 9-1-12  
    απλα υπεροχη,πολυ νοστιμη πιτα!πραγματικα αφρατη!εβαλα κι εγω ενα αβγο λιγοτερο οπως η Ρουλα
    #
    Σχόλιο από TheDemina07, 22-1-12  
    λοιπόν εγώ μόλις την έφτιαξα την συνταγή αυτή,ωραία δείχνει ναδούμε κ στη γεύση αν λέει τπτ :-)μόλις την δοκιμάσω θα βαθμολογήσω...(σημ.πρώτη φορά φτιάχνω τυρόπιτα για να δούμε θα έχω την τύχη του πρωτάρη?χιχιχι)
    #
    Σχόλιο από TheDemina07, 22-1-12  
    ...και μόλις την φάγαμε!!!πάρα πολύ ωραία συνταγή,άρεσε σε όλους.Νομίζω όμως ότι ήθελε λίγο αλατάκι γιατί εγώ έβαλα μυζήθρα ανάλατι(αυτή είχα στο ψυγείο :p) αλλά κατά τ'άλλα ΤΕΛΕΙΑ!!!ΜΠΡΑΒΟ!!!
    #
    Σχόλιο από eleni-g, 24-1-12  
    Έγινε πολύ νόστιμη! Επηρεασμένη από άλλες συνταγές πρόσθεσα λίγο μοσχοκάρυδο και λίγη πάπρικα γλυκιά.
    #
    Σχόλιο από Rosie, 24-1-12  
    Μα είναι δυνατόν να μην είχα βαθμολογήσει αυτή την υπέροχη και αφράτη τυρόπιτα που έφτιαξα πρώτη φορά πριν δύο χρόνια; Τς τς τς Ντροπή μου!!
    #
    Σχόλιο από Salamandra, 2-3-12  
    Α καταλαβα!νομιζω ετσι φτιαχνεται κ ενα γλυκο που το ξερω ως "πατσαβουρα"!σ ευχαριστω πολυ sitronella! :) θα το δοκιμασω λοιπον..καλη μου τυχη! :D
    #
    Σχόλιο από july88, 4-3-12  
    Αν και έβαλα μονο 2 αυγά ήταν αρκετα νόστιμη.
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

    5 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από ntepi, 9-12-09  
    μπορω να χρησιμοποιήσω και φυλλο σφολιάτας που μου αρέσει καλύτερα?
    #
    Σχόλιο από spyrid, 9-12-09  
    den to exw dokimasei me sfoliata alla nomizw oti tha einai kali.Dokimase tin kai pes mas!!!!!!
    #
    Σχόλιο από adigonaki, 24-12-10  
    καλημερα χρησιμοποιουμε μυζήθρα μαλακή τύπου ανθότυρο ή σκληρή?
    #
    Σχόλιο από Salamandra, 2-3-12  
    Γεια σας παιδια!Τωρα ξεκιναω δειλα-δειλα να φτιαχνω πιτες,γ αυτο δεν ξερω τι εννοουμε οταν λεμε "σουρωμενο' φυλλο. Μπορειτε να μ εξηγησετε?Eυχαριστω προκαταβολικα! :)
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 2-3-12  
    Σουρωμένο σημαίνει πως θα το σουρώσεις με τα χέρια σου, να κάνει πιέτες δηλαδή. Να μην είναι ίσιο, να είναι τσαλακωμένο, σαν ακορντεόν. Δεν ξέρω πως αλλιώς να το εξηγήσω, ελπίζω να κατάλαβες!

    3 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από FRANCINE, 23-12-09  
    Τέλεια τυρόπιτα!!!! Εξαιρετική γεύση!
    Θα σας δώσω και μια μικρή παραλλαγή για περιπτώσεις που ο χρόνος είναι περιορισμένος: ανακατέψτε τα τυριά,απλώστε στον πάγκο 1 φύλλο κρούστας ρίξτε άπό το μείγμα τυριών, σουρώστε το φύλλο σε βεντάλια και βάλτε σε βουτυρωμένο ταψί. Συνεχίστε με τον ίδιο τρόπο και με τα υπόλοιπα φύλλα μέχρι να γεμίσει το ταψί σας. Ρίξτε από πάνω τα αυγά χτυπημένα με το γάλα. Πρίν βάλετε στο φούρνο ρίξτε τη σόδα και ψήστε. Γίνετε εξίσου υπέροχη.
    #
    Σχόλιο από Rosie, 4-2-10  
    Τα τυριά μου ήταν φέτα- μανούρι- κεφαλογραβιέρα και χρησιμοποίησα μόνο ελαιόλαδο, πρόσθεσα και λίγο ξερό δυόσμο και νιάμ νιάμ!
    Δεν ξέρω αν εφταιξε το ότι χρησιμοποίησα μεγαλούτσικο ταψί, αλλά την επόμενη φορά θα αυξήσω τη γέμιση ;-)
    #
    Σχόλιο από Vinny, 26-7-12  
    Πολύ καλή, την έχω φτιάξει 3 φορές και άρεσε σε όλους! Την πρώτη φορά την έκανα ακριβώς όπως αναγράφεται στη συνταγή και τις επόμενες χρησιμοποίησα 1 λιγότερο αυγό, γάλα με 1.5% λιπαρά (πάντα και παντού) και καθόλου βούτυρο γάλακτος,μόνο ελαιόλαδο. Με τον τρόπο αυτό, μείωσα τα λιπαρά της, χωρίς κάποια ουσιαστική αλλαγή στη γεύση της. Αξίζει να τη δοκιμάσετε!

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Η συντήρηση των αυγών
    Βρείτε εδώ χρήσιμες πληροφορίες για τα αυγά, πό...
    Χορτοφαγία
    Χορτοφαγία είναι η πρακτική της μη κατανάλωσης κρέ...
    Ασφαλή νωπά αυγά
    Βρείτε εδώ χρήσιμες πληροφορίες για το πώς μπορ...
    Κάνε το... φύλλο, φίλο!
    Ξέρετε τι λείπει περισσότερο από την κουζίνα τω...
    Το αυγό και η διατροφική του αξία
    Η σύνθεση ενός αυγού: Ας ξεκινήσουμε το αφι...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Πίτες
    Ένα βιβλίο 86 αγαπημένων συνταγών, του/της kikibebe2
    Πίτες και Τάρτες
    Ένα βιβλίο 14 αγαπημένων συνταγών, του/της Anthoula_S
    Πιτουλες και ζυμαράκια
    Ένα βιβλίο 123 αγαπημένων συνταγών, του/της Πριγκιπισσα
    Πίτες
    Ένα βιβλίο 24 αγαπημένων συνταγών, του/της Μουστρουφίτσα
    ΠΙΤΕΣ-ΤΑΡΤΕΣ
    Ένα βιβλίο 90 αγαπημένων συνταγών, του/της VIVIΚΑ