Αφράτο ψωμί

Bαθμολογία: 4.7391
       
 
23 ψήφοι
τσιγαρο, 26.12.06

Περιγραφή

Ψωμι "ανεβατο" ευκολο, που μπορει να εμπλουτιστει με σταφιδες, τυρι, μπεικον, σκορδο, ελιες
Αφράτο ψωμί
photo: xaroula

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 κιλο αλευρι για ολες τις χρησεις
  • 30 gr νωπη μαγια
  • 1 κουταλακι ζαχαρη
  • 2 κουταλακια αλατι
  • 2 κουταλιες βουτυρο Κερκυρας
  • 3 κουπες τσαγιου νερο
  • σησαμι
  • 1/2 κουταλακι γλυκανισο
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Ψωμί
Μέθοδος: Φούρνου
Περιέχει: Ξηρούς καρπούς
Φτιάχνει: 3 φρατζολες μεγαλες
Κόστος:
(0 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(0 ψήφοι)
Προετοιμασία: - (0 ψήφοι)
Mαγείρεμα: - (0 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Διαλυουμε την μαγια σε ελαφρα ζεστο νερο (μισο φλυτζανι του τσαγιου)μαζι με την ζαχαρη το αλατι και το γλυκανισο..
  2. Σε μια λεκανη, ριχνουμε το βουτυρο το οποιο το εχουμε ζεστανει λιγο ετσι ωστε να γινει ρευστο..
  3. Μολις το βουτυρο αρχισει να κρυωνει, ριχνουμε το μιγμα με την μαγια.
  4. Επειτα, προσθετουμε το αλευρι, λιγο λιγο και ανακατευουμε μεχρις ωτου η ζυμη μας να γινει απαλη ελαστικη προσθετοντας αν χρειαστει ελαχιστο αλευρι, ετσι ωστε να μην κολλαει στα χερια η ζυμη.
  5. Αφηνουμε την ζυμη να ξεκουραστει μιση ωρα μεσα στην λεκανη, σκεπαζοντας τη με μια πετσετα, και βαζοντας τη λεκανη, μεσα στον (σβηστο) φουρνο..
  6. Επειτα απο μιση ωρα, βγαζουμε τη ζυμη, και την χωριζουμε σε τρια μερη.
  7. Πλαθουμε το καθε μερος σε οτι σχημα θελουμε, και αφου ριξουμε σησαμι στον παγκο επανω, πιεζουμε ελαφρα την επιφανεια της ζυμης ετσι ωστε να κολλησει πανω της το σησαμι..
  8. Αλευρωνουμε ενα ταψι, σκεπαζουμε τις τοποθετημενες φρατζολες με πετσετες, και τις βαζουμε για μια ωρα παλι μεσα στον σβηστο φουρνο...
  9. Αφαιρουμε το ταψι μετα το περας της ωρας, προθερμενουμε τον φουρνο στους 180 βαθμους και ψηνουμε για μιση ωρα.. Το ταψι το τοποθετουμε στην μεση του φουρνου.

Λίγα μυστικά ακόμα

Μπορουμε να φτιαξουμε μικρες μπαλλες με γεμιση απο ελιες, μπεικον, αποξηραμενο σκορδο, σταφιδες, τυρι (φετα)
Γλυκανισο μη βαλετε περισσοτερο, γινεται πολυ εντονη η γευση
Το ζυμωμα το κανω κυριως στον αερα. Μη νομιζετε "αεροπλανικα" και διαφορα εφετζιδικα..
Απλως γυρναω την ζυμη απο εξω προς τα μεσα, κυκλικα ανοιγοντας τη (απλωμα) καθως την παινω απο το πανω μερος.

Σχετικές συνταγές

    29 Όλα

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από mariannaki, 8-1-08  
    Aντί για βούτυρο Κέρκυρας τί μπορούμε να βάλουμε; Τί είναι ακριβώς το βούτυρο Κέρκυρας;
    #
    Σχόλιο από ΠΕΤΑΛΟΥΔΙΤΣΑ, 19-2-08  
    Tο βούτυρο Κερκύρας το βρίσκεις στα σ/μ. Εχει αρκετά έντονη γεύση και άρωμα αφού είναι γνήσιο βούτυρο. Βάζεις και απλό βούτυρο αν θες. Το λέω επειδή κάνω κι εγώ ψωμί. Δεν υπάρχει πρόβλημα.
    #
    Σχόλιο από ΠΕΤΑΛΟΥΔΙΤΣΑ, 19-2-08  
    Α, ξέχασα! Αντί για βούτυρο βάλε ελαιόλαδο όπως βάζω κι εγώ!
    #
    Σχόλιο από @papaki@, 9-7-08  
    phrazei an den balw glikaniso;
    #
    Σχόλιο από ΦΡΟΣΩ, 9-7-08  
    Ετσι το κάνω και εγώ (χωρίς βούτυρο και γλυκάνισο μόνο με λάδι.) Γίνεται τέλειο.
    #
    Σχόλιο από sten, 28-9-08  
    Και ένα ίσως χαζό ερώτημα.
    Μένω εξωτερικό και μαγιά δεν υπάρχει.

    Υπάρχει καμία εναλλακτική λύση.
    :-)
    #
    Σχόλιο από Nικη/Niki, 18-2-09  
    να με συνχορισετε για τα ορθογραφικα,,,την εκανα την συνταγη, τελειο ητανε το αποτελεσμα!!!
    #
    Σχόλιο από xaroula, 23-4-09  
    πεντανοστιμο,εβαλα ομως ελαιολαδο:)
    #
    Σχόλιο από kikitsa3, 4-5-09  
    καλημερα εκανα την συνταγη σου κ εχω μια απορια....οταν ψηθηκε απο πανω εγινε σαν ζυμη κουρου,αυτο ειναι το αποτελεσμα του η κατι δεν εκανα σωστα?
    #
    Σχόλιο από anastasia1, 30-5-09  
    Πολύ καλή η συνταγή σου τσιγαρο, κι εγώ το έκανα χωρίς γλυκάνισο και έβαλα λάδι αντί για βούτυρο απλά το τέλειο αφράτο ψωμί.
    kikitsa3 για να μη σου γίνει " ζύμη κουρού", όταν το βγάλεις από το φούρνο άλειψέ το με λίγο λαδάκι και θα μαλακώσει!
    #
    Σχόλιο από tatiana7, 14-10-09  
    #
    Σχόλιο από koxyli, 17-11-09  
    εγω το χωρισα και εκανα 3 μικρα ψωμακια. το ενα ελαιοψωμο, το αλλο τυροψωμο(φετα) και το αλλο σκετο . ηταν τελειο. ευχαριστω πολυ για τη συνταγη.ευκολη και γρηγορη!!!
    #
    Σχόλιο από kikitsa3, 10-2-10  
    anastasia1 σ'ευχαριστω για την συμβουλη....μολις το εκανα με την 14μηνων κορη μου κ εγινε τελειο...........
    #
    Σχόλιο από Γιώργος Γώτης, 15-3-10  
    ..και τα περί χωριάτικου αφράτου ψωμιού, που δεν θα έχει αλεύρι για όλες τις χρήσεις αλλά σκληρό, τι γίνεται;
    #
    Σχόλιο από DiGo, 4-5-10  
    Πάρα πολύ εύκολη συνταγή! Μπράβο. Τα έκανα και έγιναν τέλεια.... Προσοχή πάντως στο γλυκάνισο όπως λέει η συνταγή.
    #
    Σχόλιο από dcroula, 6-6-10  
    Πάρα πολύ νόστιμο.
    Έβαλα αρκετό αλεύρι ολικής άλεσης.
    #
    Σχόλιο από biriba, 16-6-10  
    Λοιπόν έκανα δύο. Το ένα με φέτα και το άλλο σκέτο, δεν έβαλα γλυκάνισο και αντί για βούτυρο έβαλα ελαιόλαδο όπως είπαν και άλλοι φίλοι μας εδώ. Και έγινε πεντανόστιμο..(λίγο περισσότερο αλάτι χρειαζόταν).
    Εβαλα και φώτο..;-)
    #
    Σχόλιο από ace, 15-9-10  
    απλα τελειο!παρελειψα το γλυκανισο.καθιερωνεται απο δω και περα!ευχαριστουμε.
    #
    Σχόλιο από Yris, 8-3-11  
    Το έκανα και εγω και βγήκε πολύ καλό (χωρίς γλυκάνισο και εγω)!!!
    Ευκολακι...ευχαριστω!!!
    #
    Σχόλιο από mairoula2, 13-3-11  
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

    28 Σχόλια

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από mariannaki, 8-1-08  
    Aντί για βούτυρο Κέρκυρας τί μπορούμε να βάλουμε; Τί είναι ακριβώς το βούτυρο Κέρκυρας;
    #
    Σχόλιο από ΠΕΤΑΛΟΥΔΙΤΣΑ, 19-2-08  
    Tο βούτυρο Κερκύρας το βρίσκεις στα σ/μ. Εχει αρκετά έντονη γεύση και άρωμα αφού είναι γνήσιο βούτυρο. Βάζεις και απλό βούτυρο αν θες. Το λέω επειδή κάνω κι εγώ ψωμί. Δεν υπάρχει πρόβλημα.
    #
    Σχόλιο από ΠΕΤΑΛΟΥΔΙΤΣΑ, 19-2-08  
    Α, ξέχασα! Αντί για βούτυρο βάλε ελαιόλαδο όπως βάζω κι εγώ!
    #
    Σχόλιο από @papaki@, 9-7-08  
    phrazei an den balw glikaniso;
    #
    Σχόλιο από ΦΡΟΣΩ, 9-7-08  
    Ετσι το κάνω και εγώ (χωρίς βούτυρο και γλυκάνισο μόνο με λάδι.) Γίνεται τέλειο.
    #
    Σχόλιο από sten, 28-9-08  
    Και ένα ίσως χαζό ερώτημα.
    Μένω εξωτερικό και μαγιά δεν υπάρχει.

    Υπάρχει καμία εναλλακτική λύση.
    :-)
    #
    Σχόλιο από Nικη/Niki, 18-2-09  
    να με συνχορισετε για τα ορθογραφικα,,,την εκανα την συνταγη, τελειο ητανε το αποτελεσμα!!!
    #
    Σχόλιο από xaroula, 23-4-09  
    πεντανοστιμο,εβαλα ομως ελαιολαδο:)
    #
    Σχόλιο από kikitsa3, 4-5-09  
    καλημερα εκανα την συνταγη σου κ εχω μια απορια....οταν ψηθηκε απο πανω εγινε σαν ζυμη κουρου,αυτο ειναι το αποτελεσμα του η κατι δεν εκανα σωστα?
    #
    Σχόλιο από anastasia1, 30-5-09  
    Πολύ καλή η συνταγή σου τσιγαρο, κι εγώ το έκανα χωρίς γλυκάνισο και έβαλα λάδι αντί για βούτυρο απλά το τέλειο αφράτο ψωμί.
    kikitsa3 για να μη σου γίνει " ζύμη κουρού", όταν το βγάλεις από το φούρνο άλειψέ το με λίγο λαδάκι και θα μαλακώσει!
    #
    Σχόλιο από tatiana7, 14-10-09  
    #
    Σχόλιο από koxyli, 17-11-09  
    εγω το χωρισα και εκανα 3 μικρα ψωμακια. το ενα ελαιοψωμο, το αλλο τυροψωμο(φετα) και το αλλο σκετο . ηταν τελειο. ευχαριστω πολυ για τη συνταγη.ευκολη και γρηγορη!!!
    #
    Σχόλιο από kikitsa3, 10-2-10  
    anastasia1 σ'ευχαριστω για την συμβουλη....μολις το εκανα με την 14μηνων κορη μου κ εγινε τελειο...........
    #
    Σχόλιο από Γιώργος Γώτης, 15-3-10  
    ..και τα περί χωριάτικου αφράτου ψωμιού, που δεν θα έχει αλεύρι για όλες τις χρήσεις αλλά σκληρό, τι γίνεται;
    #
    Σχόλιο από DiGo, 4-5-10  
    Πάρα πολύ εύκολη συνταγή! Μπράβο. Τα έκανα και έγιναν τέλεια.... Προσοχή πάντως στο γλυκάνισο όπως λέει η συνταγή.
    #
    Σχόλιο από dcroula, 6-6-10  
    Πάρα πολύ νόστιμο.
    Έβαλα αρκετό αλεύρι ολικής άλεσης.
    #
    Σχόλιο από biriba, 16-6-10  
    Λοιπόν έκανα δύο. Το ένα με φέτα και το άλλο σκέτο, δεν έβαλα γλυκάνισο και αντί για βούτυρο έβαλα ελαιόλαδο όπως είπαν και άλλοι φίλοι μας εδώ. Και έγινε πεντανόστιμο..(λίγο περισσότερο αλάτι χρειαζόταν).
    Εβαλα και φώτο..;-)
    #
    Σχόλιο από ace, 15-9-10  
    απλα τελειο!παρελειψα το γλυκανισο.καθιερωνεται απο δω και περα!ευχαριστουμε.
    #
    Σχόλιο από Yris, 8-3-11  
    Το έκανα και εγω και βγήκε πολύ καλό (χωρίς γλυκάνισο και εγω)!!!
    Ευκολακι...ευχαριστω!!!
    #
    Σχόλιο από mairoula2, 13-3-11  
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

    1 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από anty_1986, 2-11-11  
    ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΠΟΥ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΡΩ ΝΩΠΗ ΜΑΓΙΑ, ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΣ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΛΟΓΙΑ ΜΕ ΤΗ ΜΑΓΙΑ ΣΕ ΦΑΚΕΛΑΚΙ ΠΟΥ ΠΟΥΛΑΝΕ ΣΤΟ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ?

    0 Παραλλαγές

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Τα συστατικά του ψωμιού
    Μπορούμε να φτιάξουμε διάφορα είδη ψωμιού: ελιόψωμ...
    Όλα για το ψωμί
    Υπάρχει καλύτερη μυρωδιά από αυτή του φρέσκου, ...
    Ψωμί με προζύμι
    Τι καλύτερο από το σπιτικό προζυμένιο ψωμί; Είναι...
    Η διαδικασία του ζυμώματος
    Το ζύμωμα του ψωμιού είναι μια σχετικά εύκολη ...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    ΠΙΤΕΣ-ΖΥΜΕΣ-ΨΩΜΙΑ
    Ένα βιβλίο 190 αγαπημένων συνταγών, του/της marymyt
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 101 αγαπημένων συνταγών, του/της alexthea
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 659 αγαπημένων συνταγών, του/της kmastrogianni
    Συνταγές για Ψωμί - Τσουρέκια - Άρτοι
    Ένα βιβλίο 37 αγαπημένων συνταγών, του/της velina
    Συνταγές για Ψωμί - Τσουρέκια - Άρτοι
    Ένα βιβλίο 37 αγαπημένων συνταγών, του/της velina