Αφράτοι-Φανταστικοί Κουραμπιέδες!
Πολύ εύκολοι πολύ νόστιμοι αφράτοι κουραμπιέδες!!! Εγώ τους προτιμώ χωρίς αμύγδαλο, αλλά για όσους το αγαπούν είναι ακριβώς οι ίδιες αναλογίες στη συνταγή! Την έμαθα όταν φτιάξαμε 1000 κομμάτια για το γάμο μου και δεν έμεινε ούτε 1!!! (οι καλεσμένοι ήταν 450)
Λίγα μυστικά ακόμα
Οι αναλογίες αυτές εάν πλάσουμε τα κουραμπιεδάκια σε μεσαίο μέγεθος βγάζουν περίπου 100 κομμάτια Μη σας προβληματίσει εάν αναδύεται η μυρωδιά απ 'το γίδινο βούτυρο όταν ολοκληρωθεί η ζύμη, μόλις ψηθεί δεν υπάρχει ίχνος αυτης της μυρωδιάς ίσα ίσα που δε νομίζω ότι θα είχαν αυτή την απίστευτη νοστιμιά με οποιοδήποτε αλλο βούτυρ. Εάν αγαπάτε τη μυρωδιά του ανθόνερου όπως εγώ μπορείτε να βάλετε άνα ολόκληρο φλυτζανακι του καφέ.
Υλικά
-
1 κιλό βούτυρο γίδινο
-
1 ποτήρι ζάχαρη
-
3/4 απ'το ποτήρι του κρασιού κονιάκ
-
2 ασπράδια αυγών
-
1/2 φλυτζανάκι του ελλ. καφέ ανθόνερο
-
1/2 φλυτζανάκι του ελλ. καφέ καθαρό λευκό οινόπνευμα
-
1 1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-
1 κ.γ. μαγειρική σόδα
-
1 κούπα (όχι πολύ γεμάτη) αμυγδαλόψυχα
-
1 κιλό περίπου ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Διαλύουμε τη σόδα μέσα στο κονιάκ.
-
2
Παίρνουμε ένα αρκετά μεγάλο μπολ ή ακόμη καλύτερα ένα λεκανάκι και χτυπάμε αρκετά καλά το βούτυρο με το μίξερ.
-
3
Προσθέτουμε και τη ζάχαρη και χτυπάμε πολύ καλά.
-
4
Συνεχίζουμε βάζοντας τους κρόκους και τα ασπράδια των αυγών και χτυπάμε μέχρι να αφρατέψει το μίγμα και να γίνει κάπως κρεμώδες.
-
5
Ρίχνουμε όλα τα υλικά εκτός απ΄ το αμύγδαλο και το αλεύρι και συνεχίζουμε να χτυπάμε.
-
6
Ρίχνουμε λίγο από το αλεύρι -όση ποσότητα αντέξει να χτυπάμε το μίξερ μας-
-
7
Αφήνουμε το μίξερ στην άκρη και φορώντας χειρουργικά γαντάκια ρίχνουμε το υπόλοιπο αλεύρι και το αμύγδαλο και ζυμώνουμε καλά με τα χεράκια μας (μη σας αγχώνει, δε θέλει πολύ ώρα)
-
8
'Εχουμε λοιπόν μια ωραία έτοιμη ζύμη όχι ιδιαίτερα ομοιογενή και κάνει κάπως (ελάχιστα) σαν τρίμα κάτι το οποίο δε μας ενοχλεί καθόλου έτσι πρέπει να είναι σα ζύμη για μπισκότα (αν χρειαστεί προσθέτουμε με το χέρι μας -στα δάχτυλα-λίγο ακόμη αλευράκι)
-
9
Πλάθουμε ό,τι σχήμα θέλουμε (όχι πολύ μεγάλο γιατί απλώνει)και τα τοποθετούμε σε μια λαμαρίνα με ατικολλητικό χαρτί για να μη πλένουμε κιόλας μετά
-
10
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς πάνω κάτω (στις αντιστάσεις) στη μεσαία σχάρα για 20-25 λεπτά.
-
11
Βγάζουμε στην ώρα του το ταψί και έχουν τα κουραμπιεδάκια μας ένα όμορφο μπεζ χρώμα (όχι χρυσαφί).
-
12
Πασπαλίζουμε αμέσως με ζάχαρη άχνη με μία σίτα.
-
13
Βάζουμε σε ένα βαθύ μπολ ζάχαρη άχνη σαν βουναλάκι και μόλις κρυώσουν λίγο τους βουτάμε μέσα έναν έναν να πάει η ζάχαρη παντού.
-
14
Αποθηκεύουμε σε σκεύος με καπάκι για να διατηρηθόυν περισσότερο διάστημα χωρίς να περάσει υγρασία που θα τους νοτίσει.
Αντιδράσεις
Cooksnaps
Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!
Σχόλια (12)