πατσιλινάκου
πατσιλινάκου @cook_8450522

Εξαιρετική γεύση και έξυπνη μέθοδος για κονσερβοποίηση της αγκινάρας.

Λίγα μυστικά ακόμα

Διατηρούνται σε δροσερό μέρος εκτός ψυγείου για 2 μήνες περίπου.Καταναλώνονται 5 ημέρες μετά από την ημέρα παρασκευής τους.Σερβίτονται σαν ορεκτικό για ούζο, ρακή ή λευκό κρασί.Χρησιμοποιούνται σε διάφορες ωμές σαλάτες.  Συνταγή από το βιβλίο μου"Εδώδιμα εν οξάλμη κοινώς τουρσί...", ( Ευδοκία Πατσιλινάκου), εκδόσεις Καμπανά (διακινείται από τις εκδόσεις Κέδρος - Γενναδίου 3, Αθήνα)

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

  1. 6-7 λεμόνια
  2. 20 αγκινάρες με τα κοτσάνια τους
  3. 5 ρίζες σέλινου
  4. 1 κεφάλι σκόρδο
  5. 15 κλωνιά μάραθου (χωρίς τα φύλλα)
  6. 3 κουταλιές της σούπας άσπρο ξίδι
  7. μαύρο πιπέρι ολόκληρο
  8. άλμη
  9. ελαιόλαδο

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Γεμίζουμε μία κατσαρόλα με νερό, μέχρι τη μέση περίπου. Προσθέτουμε το χυμό 5 λεμονιών και τις "κούπες" των λεμονιών που στίψαμε.

  2. 2

    Καθαρίζουμε τις αγκινάρες και τα κοτσάνια τους, όπως κάνουμε όταν πρόκειται να τις μαγειρέψουμε. Μόλις καθαρίσουμε μια-μια αγκινάρα την αλείφουμε με ένα λεμόνι, το οποίο έχουμε κόψει στη μέση. Ρίχνουμε κάθε μία αγκινάρα στην κατσαρόλα.

  3. 3

    Αφαιρούμε τις "κούπες" των λεμονιών από την κατσαρόλα και τη βάζουμε στη φωτιά. Μόλις το νερό αρχίσει να βράζει, αφήνουμε τις αγκινάρες να ζεματιστούν για 5 λεπτά περίπου. Δεν πρέπει να μαλακώσουν. Στραγγίζουμε τις αγκινάρες σε σουρωτήρι.

  4. 4

    Πλένουμε το μάραθο και αφαιρούμε τα φύλλα (τα φύλλα αυτά δεν τα πετάμετα χρησιμοποιούμε σε τζατζίκι, σπανακόπιτα, ωμές σαλάτες, σε αγκινάρες αλά πολίτα κ.λπ.). Κόβουμε τα κλωνιά μάραθου σε κομμάτια 5 εκατοστών περίπου.

  5. 5

    Καθαρίζουμε και πλένουμε το σκόρδο, το οποίο κόβουμε σε μικρά κομμάτια.

  6. 6

    Καθαρίζουμε τις ρίζες σέλινου, τις κόβουμε σε κομμάτια ίδιου περίπου μεγέθους με τις αγκινάρες και τις αλείφουμε με ένα λεμόνι, το οποίο έχουμε κόψει στη μέση.

  7. 7

    Τοποθετούμε τις αγκινάρες, τα κοτσάνια τους, το σέλινο, το μάραθο και το σκόρδο σε βάζο, σε διαδοχικές στρώσεις, ρίχνοντας κατά διαστήματα ολόκληρο πιπέρι. Προσθέτουμε το ξίδι και την ανάλογη ποσότητα άλμης, φροντίζοντας η επιφάνεια του υγρού να καλύπτει τα στερεά υλικά και να απέχει 2 δάχτυλα από το στόμιο του βάζου. Προσθέτουμε ελαιόλαδο μέχρι το στόμιο του βάζου, και κλείνουμε ερμητικά.

Αντιδράσεις

Σχόλια (5)

evdoba
evdoba @evdoba
Καταπληκτικά! Μου άρεσαν πολύ οι στρώσεις των συγκεκριμένων υλικών στο βάζο! Θα τα κάνω την Πέμπτη.
Επιτρέπεται (;) να καλωσορίσω από εδώ και να ευχαριστήσω γι'αυτή την συνεργασία με το σαιτ "μας"!

Από

πατσιλινάκου
στις