Αγριογούρουνο κρασάτο με μαρμελάδα
Μας έδωσε μια θεία αγριογούρουνο χτες το έφτιαξα και έγινε λουκούμι και δεν μύριζε άσχημα. Ο άντρας μου μου είπε ότι είναι μαλακό σαν αρνάκι και μου έδωσε συγχαρητήρια!
Υλικά
-
1 κιλό αγριογούρουνο κομμένο μικρές μεριδούλες
-
300 γρ. σάλτσα ντομάτας
-
200 γρ. ντοματάκια ψιλοκομμένα στη σάλτσα τους
-
1 ποτήρι του κρασιού κόκκινο κρασί γλυκό
-
1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
-
2 σκελίδες σκόρδο κομμένες σε μεγάλα κομμάτια
-
1 1/2 κουταλιά της σούπας μαρμελάδα σύκο (ή βερίκοκο)
-
το χυμό ενός λεμονιού
-
το χυμό ενός πορτοκαλιού
-
3/4 ποτηριού ελαιόλαδο
-
1 μικρή κονσέρβα μανιτάρια
-
2 κουταλιές ελιές πράσινες σε φέτες
-
1 ξυλάκι κανέλας
-
2 δαφνόφυλλα
-
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
-
1 κουταλιά ζάχαρη άχνη
-
1 κουταλιά σόδα μαγειρική
-
1 κουταλιά θυμάρι
-
αλάτι, πιπέρι
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Σε μια λεκανίτσα βάζουμε το μισό κρεμμύδι και το μισό σκόρδο.
-
2
Βάζουμε πάνω τους τα κομμάτια από το κρέας και τέλος το υπόλοιπο κρεμμύδι και σκόρδο.
-
3
Στο μπλέντερ βάζουμε τους χυμούς από το λεμόνι και το πορτοκάλι, το μισό λάδι, το κρασί, τη μαρμελάδα και το μισό θυμάρι και χτυπάμε ώσπου να γίνουν ένα.
-
4
Περιχύνουμε με το μείγμα μας το κρέας προσθέτουμε τα δαφνόφυλλα και την ζάχαρη άχνη και ανακατεύουμε καλά.
-
5
Βάζουμε την λεκάνη στο ψυγείο για 3 ώρες.
-
6
Σ' ένα κατσαρολάκι τσιγαρίζουμε τα μανιτάρια και προσθέτουμε τον χυμό ντομάτας, τα ψιλοκομμένα ντοματάκια τις ελιές και λίγο νερό.
-
7
Μόλις η σάλτσα πάρει μια βράση σβήνουμε την φωτιά προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο τα μπαχαρικά, το υπόλοιπο θυμάρι αλάτι και πιπέρι.
-
8
Βάζουμε το κρέας σε μια μεγάλη κατσαρόλα μαζί με τη μαρινάτα προσθέτουμε χλιαρό νερό μέχρι να το σκεπάσει ίσα-ίσα και το βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 2 ώρες με το καπάκι μισόκλειστο.
-
9
Ανακατεύουμε να μην κολλήσει.
-
10
Όταν το κρέας πάρει μια βράση προσθέτουμε την σόδα κι ανακατεύουμε. Στη συνέχεια προσθέτουμε την σάλτσα κι ανακατεύουμε να πάει παντού.
-
11
Βράζουμε για περίπου μισή ώρα ακόμα. Δοκιμάζουμε που και που το κρέας. Προσθέτουμε αλατοπίπερο αν χρειαστεί.
-
12
Είναι έτοιμο όταν ξεκολλάει από το κόκκαλο.
-
13
Συνοδεύουμε με χοντρά μακαρόνια (αυτά για το παστίτσιο) και τρίβουμε μια ωραία γραβιέρα από πάνω.
Σχόλια