κύρια φωτογραφία συνταγής Αυγά “σε μάρσιπο”. Κοινώς ; “Pocket Eggs"
ggr
ggr @george
Athens

Παραδοσιακός τρόπος μαγειρέματος στη Κινέζικη κουζίνα. Που ταξίδεψε χιλιάδες χιλιόμετρα για να έρθει και στα μέρη μας. Η συνταγή είναι γνωστή με το όνομα “Pocket Eggs” αλλά εγώ θέλησα να τους δώσω ένα άλλο, πιο πρωτότυπο. Και, πιστεύω, πιο αντιπροσωπευτικό.Σε αντίθεση με μία απλή “τσέπη” εδώ, μέσα στον “μάρσιπο” που δημιουργούμε με το ασπράδι, υπάρχει προφυλαγμένο, κάτι “ζωντανό”. Ένας ζουμερός και ελάχιστα ψημένος, ζεστός σαν σε μητρική αγκαλιά, κρόκος.

Λίγα μυστικά ακόμα

[1] Τα αυγά καλό είναι να πλένονται μόλις πριν χρησιμοποιηθούν. Νωρίτερα, αγοράζοντάς τα, ας περιορισθούμε στο να τα καθαρίσουμε με βούρτσα ή νωπό πανί.[2] Βοηθάει πολύ εάν χρησιμοποιήσουμε μεταλλικό τσέρκι, θα του δώσει ένα τέλειο κυκλικό σχήμα. Σε αυτή τη περίπτωση, όμως, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ένα σχετικά μεγάλο (στο μέγεθος της “κηλίδας” του λαδιού στο τηγάνι, δεν μας κάνουν τα μικρά που είναι για τα αυγά μάτια).[3] Τι εννοώ παράκεντρα“Οδηγήστε” τον κρόκο να πέσει στο “κέντρο της μισής κυκλικής κηλίδας” του λαδιού. Όταν όλη η λαδωμένη περιοχή θα έχει καλυφθεί με το ασπράδι, θα διπλώσουμε το ελεύθερο μισό πάνω από το μισό όπου βρίσκεται ο κρόκος και θα τον καλύψει εντελώς. Ή, αλλιώς, λαδώστε όλη την επιφάνεια του τηγανιού και ησυχάσατε από υπολογισμούς.[4] Είναι πιθανό, όταν διπλώνετε το ασπράδι πάνω από τον κρόκο, αυτός να έχει την τάση να κυλήσει πίσω στην αρχική του, οριζόντια θέση, και να αποκαλυφθεί το περιεχόμενο του “μάρσιπου”. Ξαναεπιχειρήστε το και θα διαπιστώσετε ότι αυτή τη φορά θα μείνει στη σωστή θέση.

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

4 Minutes
2 άτομα
  1. 4 φρέσκα αυγά
  2. λίγο ελαιόλαδο για το τηγάνισμα (1 κ.γ. στο καθ’ ένα)
  3. λίγο πιπέρι, ελάχιστο αλάτι

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Βάζουμε σε αντικολλητικό τηγανάκι μία κουταλιά λάδι να κάψει. Δεν μας ενδιαφέρει να απλωθεί σε όλο το τηγάνι (εφ’ όσον εκτελούμε τη συνταγή κάθε φορά για ένα μόνο αυγό). Αντίθετα, επιχειρούμε να δώσουμε στο λάδι ένα κατά το δυνατόν κυκλικό σχήμα, στο κέντρο του τηγανιού, σε διαστάσεις γύρω στα 12-15 εκατοστά διάμετρο, ή και λίγο μεγαλύτερο. (δείτε “Μυστικά [2]”)

  2. 2

    Καθαρίζουμε εξωτερικά το αυγό. (δείτε “Μυστικά [1]”)

  3. 3

    Σπάμε το τσόφλι και αφήνουμε το αυγό να γλιστρήσει, παράκεντρα (δείτε “Μυστικά [3]”), πάνω στο υπόστρωμα του λαδιού.

  4. 4

    Ανασηκώνουμε ελαφριά το τηγάνι και, εμποδίζοντας τον κρόκο να κυλήσει με τη βοήθεια ενός πιρουνιού (ή άλλου “εμποδίου”) που θα βάλουμε μπροστά του, αφήνουμε το ασπράδι να κυλήσει προς την ελεύθερη λαδωμένη περιοχή του τηγανιού.. Θα πρέπει στο τέλος να έχουμε ένα –κατά το δυνατόν– κυκλικό υπόστρωμα ασπραδιού, με τον κρόκο να είναι μετατοπισμένος σε σχέση με το κέντρο του.

  5. 5

    Περιμένουμε λίγο να αρχίσει να στερεοποιείται η βάση αυτού του “δίσκου” ασπραδιού (είναι θέμα γούστου εάν θέλουμε την επιφάνειά του λιγότερο ή περισσότερο ρευστή και άψητη) και τότε αλατίζουμε και πιπερώνουμε, ελαφρά, τόσο το ασπράδι όσο και τον κρόκο.

  6. 6

    Με τη βοήθεια μίας σπάτουλας ανασηκώνουμε τον “δίσκο” του ασπραδιού και, με το ελεύθερο μισό του σκεπάζουμε το άλλο μισό, εκείνο που έχει τον κρόκο.. Θα πάρουμε μία σχήματος μισοφέγγαρου “τσέπη” που μέσα της θα έχει τον κρόκο. (δείτε “Μυστικά [4]”)

  7. 7

    Τώρα, είναι θέμα γούστου το πόσο, αφήνετε το ασπράδι να ψηθεί και άλλο από την μία πλευρά, αυτή που εξ’ αρχής πατούσε στο τηγάνι. Μόλις πετύχουμε το ψήσιμο που θέλουμε, πάντα με την ίδια σπάτουλα, αναποδογυρίζουμε τo αυγό και ψήνουμε και από την άλλη πλευρά. Το σωστά ψημένο αυγό έχει ξεροψημένο εξωτερικά την “τσέπη”, το ασπράδι του, και αφράτο, ζουμερό, το εσωτερικά της. Όσο για το περιεχόμενό της, τον κρόκο, αυτός πρέπει να είναι ζουμερός-ζουμερός και ψημένος μόνο επιφανειακά (να έχει ίσα-ίσα ψηθεί η εξωτερική μεμβράνη του από την θερμότητα του ασπραδιού που την έχουμε καπακώσει). Προσωπικά, προτιμώ το αυγό μου πιο “αποτυχημένο”, αν πρόκειται έτσι να έχω αρκετά πιο ψημένο τον κρόκο του.

  8. 8

    Με τη βοήθεια μιάς τρυπητής σπάτουλας βγάζουμε το αυγό από το τηγανάκι και το ακουμπούμε σε ρηχό πιάτο καλυμμένο με απορροφητικό χαρτί που θα του πάρει το περιττό λάδι μαγειρέματος.

  9. 9

    Σερβίρονται ανά δύο, έχοντάς τα “χρωματίσει” με λίγη από ζεστή σάλτσα ντομάτας και πασπαλισμένα με λίγο πιπεράκι. Και λίγο μαϊντανό στο πλάι. Είναι, όμως, πολύ ωραίο και πάνω σε μία λεπτή φέτα ψωμί, φρυγανισμένη και αυτή, με τη συνοδεία μιάς κουταλιάς κέτσαπ.

Αντιδράσεις

Σχόλια (4)

Γωγούλι
Γωγούλι @gogouli2003
θα ήθελα να την κάνω αλλά είμαι οπτικός τύπος και χωρίς φωτογραφίες-βήματα δυσκολεύομαι....

Από

ggr
ggr @george
στις
Athens