Αυγά κόκκινα
Δεν πρόκειται για βαμμένα πασχαλινά αυγά, αλλά για αυγά μάτια μαγειρεμένα σε φρέσκια τριμμένη ντομάτα. Μια πεντανόστιμη και υγειινή παραλλαγή των τηγανιτών αυγών, καθώς τα αυγά 'τηγανίζονται' στη σάλτσα ντομάτας και όχι σε λάδι. Σερβίρονται για κυρίως γεύμα. Συνοδεύονται με φρέσκο ζεστό χωριάτικο ψωμάκι και τυρί.
Λίγα μυστικά ακόμα
Εγώ προσωπικά την προτιμώ χωρίς ζάχαρη, γιατί μου αρέσει η ξινή γεύση της ντομάτας σε αυτή τη συνταγή, αλλά φυσικά είναι θέμα γούστου. Η συνταγή είναι πελοποννησιακή και μου την έμαθε το αγόρι μου. Από τότε που τη δοκίμασα έχει γίνει ένα από τα αγαπημένα μου φαγητά και αντικατέστησε τα τηγανητά αυγά στο διαιτολόγιό μου!
Υλικά
-
4 αυγά
-
2 μεγάλες ζουμερές ντομάτες, τριμμένες στον τρίφτη
-
3-4 κουταλιές λάδι
-
1-1 1/2 ποτήρια νερό
-
αλάτι
-
πιπέρι
-
1 πρέζα ζάχαρη (προαιρετικά)
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Βάζουμε ένα μεγάλο τηγάνι άδειο στο μάτι της κουζίνας σε δυνατή φωτιά να 'κάψει'.
-
2
Ρίχνουμε την τριμμένη ντομάτα και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να εξατμιστούν τα πολλά υγρά.
-
3
Προσθέτουμε το νερό, αλάτι, πιπέρι και τη ζάχαρη (εάν θέλουμε) και αφήνουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά για περίπου 10 λεπτά, ανακατεύοντας που και που.
-
4
Προτού η σάλτσα 'δέσει' (προσοχή να μη 'στεγνώσει', αλλά να έχουν εξατμιστεί τα πολλά υγρά) προσθέτουμε το λάδι, ανακατεύουμε και σπάμε μέσα τα αυγά προσεκτικά.
-
5
Με ένα κουτάλι ρίχνουμε σαλτσούλα πάνω στα αυγά μάτια για να ψηθούν καλύτερα.
-
6
Σερβίρουμε τα κόκκινα αυγά με τη σαλτσούλα τους και τα απολαμβάνουμε.
Σχόλια (32)