κύρια φωτογραφία συνταγής Αυγά μπουρμπουριστά (βραστά)
ggr
ggr @george
Athens

Είναι μια από εκείνες τις ημέρες... Μα μια από ‘κείνες τις ημέρες...Σήμερα θέλω κάτι απλό. Κάτι γρήγορο. Μα να ‘ναι και γευστικό. Και να με κρατήσει. Που ‘χω και αγώνα “φεύγα” στο τάβλι το απόγευμα... Μπαααα, δεν υπάρχουν σήμερα πια, τέτοια πράγματα. Έχει παραγίνει πολύπλοκη η μαγειρική.Πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις, δια στόματος μικρής Έρρικα ήρθε η λύση“Μπαμπά μου, μπορώ να φάω ένα αυγουλάκι;” Η Αυτού Ταπεινότης του, το βραστό αυγό (σε κοτέτσι δεν γεννήθηκε, άλλωστε;)

Λίγα μυστικά ακόμα

Λοιπόν, μυστικά υπάρχουν, και είναι και αρκετάΤα αυγά δεν τα πάμε ποτέ κατευθείαν από το ψυγείο στο κατσαρολάκι. Τα βγάζουμε από το ψυγείο και τους δίνουμε όλο τον χρόνο (ένα μισάωρο) να έρθουν πρώτα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.Παρ’ όλα αυτά, επειδή ο κίνδυνος να μας σπάσουν παραμονεύει πάντα, μπορούμε να προσθέσουμε στο νερό λίγο ξύδι. Με τον τρόπο αυτό, ακόμη και εάν σπάσει τι αυγό, το ασπράδι του να σφίξει αμέσως και δεν θα βγαίνει ασταμάτητα μέσα από το αυγό.Το νερό μέσα στο οποίο θα ρίξουμε το αυγό, καλύτερα είναι να είναι κρύο, για να μην τα πετάμε όταν βράζει. Ο λόγος; Διπλόςνα μη καούμε και κάνουμε χάλια πιτσιλώντας τριγύρω (είναι και αυτή η μαμά της Έρρικα...)να μη σπάσουν τα αυγά από το θερμικό σοκ στο οποίο θα υποβληθούν.Εάν πάλι είστε... αμετανόητοι, μην τα “ρίξετε” αλλά με τη βοήθεια ενός μικρού κουταλιού (εάν είναι ένα-δύο), ή της κουτάλας που ξαφρίζουμε (εάν είναι περισσότερα), βυθίστε τα προσεκτικά στο βραστό νερό.Όταν το νερό αρχίσει να βράζει, παίρνουμε χρόνοΑφήνουμε να βράσουν για 2 λεπτά για να έχουμε αυγά alla coque. Τα alla coque είναι τα αυγά που έχουν το ασπράδι τους ρευστό ακόμη (μερικώς μόνο πηγμένο), ο δε κρόκος είναι ίσα-ίσα χλιαρός.Τα αφήνουμε να βράσουν για 4 λεπτά για να έχουμε αυγά μελάτα. Το μελάτο αυγό έχει πηκτό πια το ασπράδι του, ο δε κρόκος τους παραμένει (περισσότερο ή λιγότερο) ρευστόςΑπό 5 λεπτά και πέρα, έχουμε αυγά (περισσότερο ή λιγότερο) σφικτά. Στα σφικτά αυγά το ασπράδι έχει πήξει πολύ, το ίδιο και ο κρόκος, ο οποίος θρύβεται. Στα 8 λεπτά είναι ήδη πολύ σφικτά και πέρα από τα 15 μη περιμένετε καμμία αλλαγή.Εάν επιλέξετε να βάλετε τα αυγά στο κατσαρολάκι μόνο αφ’ ότου αρχίσει ο βρασμός, οι παραπάνω χρόνοι επιμηκύνονται κατά ένα (1) λεπτό.Όταν συμπληρωθεί ο όποιος χρόνος θέλαμε, βάζουμε το κατσαρολάκι κάτω από τη βρύση και αφήνουμε το νερό να πέφτει μέσα (όχι με μεγάλη ένταση) για να κρυώσουν τα αυγά.Όταν κρυώσουν (τόσο που να μπορούμε να τα πιάνουμε), τα ξεφλουδίζουμε στο χέρι, αν είναι μελάτα ή σφικτά, ή τα βάζουμε στην αυγοθήκη τους αν πρόκειται για alla coque.Στην αυγοθήκη, το αυγό καλύτερα να είναι, σε αντίθεση με αυτό που γενικώς πιστεύεται και γίνεται, με το πιο ”μυτερό” άκρο τους προς τα κάτω. Με τον τρόπο αυτό ένας θύλακας αέρα παγιδεύεται στο πάνω μέρος (θα το έχετε προσέξει στα σφικτά αυγά, είναι πολύ πιο εμφανές εκεί, υπάρχει στο πιο “πεπλατυσμένο μέρος τους ένα κενό μεταξύ ασπραδιού και τσοφλιού), κάτι που μας επιτρέπει να το ανοίξουμε χωρίς κίνδυνο να χυθεί ο κρόκος του.Γρήγορος τρόπος ξεφλουδίσματος για σφικτά αυγάΤους δίνουμε μία γερή, είτε πάνω στα χείλη από το κατσαρολάκι, είτε με ένα κουταλάκι, ώστε να σπάσουν σε κάποιο σημείο τους (καλύτερα στο πλάι, όχι σε κάποια από τις δύο κορυφές του). ΔΕΝ κάνουμε τον κόπο να αρχίσουμε το ξεφλούδισμα. Αντίθετα, το κυλάμε μπρος-πίσω ανάμεσα στις δύο παλάμες μας, ή και επάνω στον πάγκο της κουζίνας, του τραπεζιού, όπου είμαστε, τέλος πάντων. Με τον τρόπο αυτό θρυμματίζεται όλο το τσόφλι. Το βουτάμε στη συνέχεια για λίγα δευτερόλεπτα σε κρύο νερό. Αποτέλεσμα; Το τσόφλι βγαίνει πολύ εύκολα, σαν να ξεφλουδίζεις μπανάνα !!!Στα alla coque τα πράγματα είναι διαφορετικά. Χρειάζονται το τσόφλι τους για να συγκρατεί το υδαρές, σχεδόν ρευστό, περιεχόμενο, γι’ αυτό και χρησιμοποιούμε αυγοθήκη. Η τρύπα γίνεται πάντοτε στο ανώτερο σημείο της καμπύλης του άκρου τους, και είναι τόση (αλλά όχι πολύ μεγαλύτερη), ώστε να επιτρέπει σε ένα κουταλάκι να χωθεί μέσα και να βγει γεμάτο (ενδεχομένως και με εκείνο το κομμάτι –απλού– ψωμιού που, “βαπτιζόμενο”, έχει μετατραπεί σε... αμβροσία).Εάν έχετε να βράσετε και πατάτες, ή άλλα λαχανικά, παράλληλα με τα αυγά, ο πειρασμός να τα βάλετε μαζί με τα αυγά ίσως είναι μεγάλος. ΜΗ το κάνετε. Θυμηθείτε μόνο από πού... βγαίνουν τα αυγά. Είναι, ίσως, ότι πιο βρώμικο υπάρχει στην κουζίνα (ακόμη και εάν οι σύγχρονες μονάδες τα καθαρίζουν αρκετά), σε σημείο που να πρέπει κανείς, αφού τα χρησιμοποιήσει, να πλένει τα χέρια του.Κάποιες φορές, ο κρόκος του αυγού είναι μετατοπισμένος, δεν είναι στο κέντρο του λευκού ασπραδιού. Αυτό οφείλεται στο ότι το αυγό δεν είναι φρεσκότατο αλλά κάποιων ημερών.Ιδέες για να πρωτοτυπήσετε με κοινότυπα, απλά, βραστά αυγάΑυγά βραστά, τηγανισμένα Αυγά τυλιχτά Αυγά βραστά τουρσί με αρωματικά βότανα Αυγά γεμιστάΑυγά-μανιταράκια και είμαι σίγουρος ότι θα ακολουθήσουν και άλλες.Τελευταίο αλλά όχι αμελητέο. Ακόμη και οι πιο φανατικοί κατά του αλατιού το ξέρουνΤο αυγουλάκι θέλει το αλατάκι του. Διότι“Αυγό χωρίς αλάτι, φιλί χωρίς μουστάκι”

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

7 Minutes
;Όσα χρειάζεστε

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Βάζουμε σε κατσαρολάκι τα αυγά που θέλουμε να βράσουμε

  2. 2

    Προσθέτουμε νερό (κρύο) μέχρι να σκεπάζει σχεδόν εντελώς τα αυγά.

  3. 3

    Βάζουμε το κατσαρολάκι στο μάτι και βράζουμε

Αντιδράσεις

Σχόλια (15)

Sitronella
Sitronella @Sitronella
Και το απλό βραστό αυγό έχει τα μυστικά του :)\nΕγώ βάζω τα αυγά σε νεράκι, μόλις βράσει το νερό σβήνω τη φωτιά, κλείνω το μάτι, τα σκεπάζω και τα αφήνω 10 λεπτά. Έτσι βγαίνουν πάντα σφικτά, ακριβώς όπως τα θέλω.\nΔες αν θέλεις το γιό μου που βράζει αυγά (πριν 2 χρόνια αυτό) με αυτό τον τρόπο (και το δικό του στυλ φυσικά) :)\nhttp://www.youtube.com/sintagespareas#p/c/FF3E04556C7F41C7/10/_YptmJ_5TyU

Από

ggr
ggr @george
στις
Athens