Αυγολέμονο από την Ευδοκία

Bαθμολογία: 4.9091
       
 
44 ψήφοι
πατσιλινάκου, 22.04.08

Περιγραφή

Αυγολέμονο πετυχημένο, που δεν "κόβει"!!! Δίνει κρεμώδεις σούπες και σάλτσες!

Αυγολέμονο από την Ευδοκία
photo: Ναυσικά

Τι χρειαζόμαστε:

  • 2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1/2 ποτηράκι του κρασιού χυμός λεμονιού
  • 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
Στα γρήγορα
Μέθοδος: Κατσαρόλας
Διατροφή: Χορτοφαγική
Περιέχει: Αβγά
Κόστος:
(1 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(1 ψήφοι)
Προετοιμασία: 10' (1 ψήφοι)
Mαγείρεμα: 1' (1 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

Βήμα 1
1)

Χωρίζουμε καλά τους κρόκους από το ασπράδι, το οποίο ρίχνουμε κατευθείαν στο δοχείο του μικρού μίξερ (multi)

Βήμα 2
2)

Σε μικρό και βαθύ γυάλινo σκεύος χτυπάμε με ένα πιρούνι τους κρόκους μαζί με το ελαιόλαδο.

Βήμα 3
3)

Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και συνεχίζουμε το χτύπημα, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.

Βήμα 4
4)

Χτυπάμε τα ασπράδια στο μικρό μίξερ μέχρις ότου γίνουν μαρέγκα.

Βήμα 5
5)

Προσθέτουμε το μίγμα με τους κρόκους στο μίξερ και συνεχίζουμε το χτύπημα.

Βήμα 6
6)

Προσθέτουμε σταδιακά με κουταλιές σούπας, από το υγρό που θέλουμε να αυγοκόψουμε και χτυπάμε το μίγμα στο μίξερ.

Βήμα 7
7)

Προσθέτουμε το μίγμα των αυγών στο ζεστό φαγητό, ανακατεύουμε, αφήνουμε 10 λεπτά και σερβίρουμε.

Λίγα μυστικά ακόμα

Η συνταγή αυτή είναι από ένα βιβλίο μου (Ευδοκία Πατσιλινάκου), που βρίσκεται στο τυπογραφείο και θα εκδοθεί από τις εκδόσεις προπομπός.

 

Ευχαριστούμε την ANGOLINA για τις φωτογραφίες βήμα βήμα.

Σχετικές συνταγές

Αυγολέμονο με πελτέ Αυγολέμονο με πελτέ
4
       
       
(1)

    55 Όλα

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από PYLH, 15-5-09  
    Δεν έχω ξαναφτιάξει πιό πετυχημένο αυγολέμονο.Σ'ευχαριστούμε πολύ Ευδοκία!!!
    Το έφτιαξα το Πάσχα για να αυγοκόψω την μαγειρίτσα μου κι έγινε καταπληκτικό.
    Κάπως έτσι το έκανα κι εγώ αλλά δεν ήξερα ακριβώς τις αναλογίες,πράγμα που είναι πολύ σημαντικό τελικά ακόμα και στα πιό απλά παρασκευάσματα.
    #
    Σχόλιο από πατσιλινάκου, 16-5-09  
    Ευχαριστώ πολύ που εμπιστευθήκατε τη συνταγή μου.
    #
    Σχόλιο από Spacecake, 1-8-09  
    Εκπληκτικό αυγολέμονο! ευχαριστώ πολύ! κι εγώ κάπου εκεί με τη δοσολογία μπερδευόμουν...
    #
    Σχόλιο από anaconda, 30-9-09  
    Συγχαρητήρια το πιο πλούσιο και αφράτο αυγολέμονο που έχω φτιάξει...
    #
    Σχόλιο από πατσιλινάκου, 30-9-09  
    Ευχαριστώ πάρα πολύ για τα καλά σας λόγια!
    #
    Σχόλιο από nantoula, 26-11-09  
    Χίλια ευχαριστώ!!!!!!!!Δεν έφτιαχνα ποτέ αυγολέμονο γιατί ποτέ δεν μου πετύχαινε μέχρι που είδα αυτή τη συνταγή. Το έβαλα σε κοτόσουπα.Καταπληκτικό αυγολέμονο!! Ακόμα και ο άντρας μου που έλεγε ότι δεν του αρέσει το αυγολέμονο έφαγε 2 πιάτα και ξετρελάθηκε.
    #
    Σχόλιο από πατσιλινάκου, 26-11-09  
    Ευχαριστώ και εγγώ με τη σειρά μου που με εμπιστευθήκατε και σας δίνω συγχαρητήρια, γιατί η επιτυχία δεν είναι μόνο οι σωστές αναλογίες των υλικών αλλά και η επιδεξιότητα εκείνου που πραγματοποιεί τη συνταγή!
    #
    Σχόλιο από Cristina, 3-12-09  
    Πες μου Ευδοκία μου , πόσο ειναι σε φλυτζάνι μισό ποτηράκι του κρασιου. Βλέπεις υπάρχουν ειδών ειδών ποτηράκια.Σε ευχαριστώ


    #
    Σχόλιο από πατσιλινάκου, 3-12-09  
    Cristina μου, εννοώ το κλασικό ποτηράκι του κρασιού. Μισό ποτηράκι κρασιού είναι 4 κουταλιές της σούπας χυμός λεμονιού. Καλή επιτυχία!!!
    #
    Σχόλιο από MARILIA, 18-2-10  
    Δεν εχω ξαναπετυχει αυγολεμνονο που να μη κοβει!!! συγχαρητηρια!!!
    #
    Σχόλιο από lechaton, 19-4-10  
    Τελειο μιλάμεε για κρεμωδη υφηη
    #
    Σχόλιο από cmoustaka, 7-6-10  
    Ίσως φταίει που δεν είχα υπομονή να γίνουν τα ασπράδια σφιχτή μαρέγκα, με λίγα λόγια μου κόψε
    #
    Σχόλιο από juliesol, 14-7-10  
    Η μαμά μου το έκανε πάντα έτσι,και γω έτσι το κάνω και δεν μου κόβει ποτέ. Όλα τα πηρουνάκια δικά σου.
    #
    Σχόλιο από nastitska, 25-7-10  
    καλησπερα!αποφασισα πριν 3 μερες να ξεκινησω να μαγειρευω(ειμαι 25 κ τελειως αχρηστη) σημερα εφτιαξα πρωτη φορα κολοκυθακια αυγολεμονο χρησιμοποιώντας αυτη τη συνταγη.ειχα τρομερο αγχος να δω αν θα πετυχει γιατι πιστευα πως θα χαλουσε ολο το φαγητο αν εκοβε το αυγολεμονο κ γω δεν ειχα ξεχωρισει στη ζωη μου ουτε ασπραδι απο κροκο.τελικα επειδη δεν εχω ιδεα απο μαγειρικη διαπιστωσα αργα πως επρεπε να εχω κλειστο το φουρνο και να ριξω μετα το αυγολεμονο.τα 10 λεπτα που αναφερονται πιστευα πως ειναι 10 ακομη λεπτα ψησιματος.ετσι εγινε κατι κακο,δεν ξερω οντας ασχετη,αν αυτο ειναι το λεγομενο κοψιμο,παντως εγινε κομματια κομματια.πανικοβληθηκα λιγο.εβγαλα τα κολοκυθακια απο το ταψι και οτι περισσεψε, δηλαδη αυγολεμονο,υγρα και λιγο ρυζι απτη γεμιση,τα εβαλα ξανα στο μπλεντερ.ημουν σιγουρη πως θα το κανω χειροτερο,αλλα δε μου αρεσε καθολου η εμφανιση του.βγηκε υπεροχο!!!το τρωγαμε σκετο με τα κουταλια και ειπαμε την επομενη φορα να ειναι αυτο το κυριως πιατο:Ρ πραγματικα καταπληκτικο κ ας εκανα πατατα,τελευταια στιγμη το εσωσα.ουφ!ευχαριστω πολυ!μακαρι οι οδηγιες να ηταν λιγο πιο αναλυτικες και για μας τους ακυρους(πχ ποσα κουταλια μεσα στο μιγμα απο το φαγητο που θελουμε να αυγοκοψουμε)
    καλη συνεχεια!
    #
    Σχόλιο από AKSGR, 21-9-10  
    AN BALETE MIA KOUTALIA KORN FLOUER DEN PROKITE NA KOPSI TO ABGOLEMONO ,OSES FORES TOKSANAZESTANOUME
    #
    Σχόλιο από bellapok, 20-12-10  
    Τέλειο!Είμαι νέα μαγείρισσα και μπορώ να πω ότι πάντα το φοβόμουν το αυγολέμονο!Έχω φτιάξει το αυγολέμονο με τη συνταγή σου πολλές φορές και πάντα μου πετυχαίνει!Ευχαριστώ!
    #
    Σχόλιο από Ναυσικά, 25-12-10  
    Φοβήθηκα να χτυπήσω τα ασπράδια σφιχτή μαρέγγα (μην ρωτάτε γιατί, δεν ξέρω), οπότε τα χτύπησα μέχρι που άφρισαν αρκετά και μετά άρχισα να προσθέτω τους κρόκους. Δεν μου έκοψε, καλό έγινε, αλλά όχι αυτή η πολύ κρεμώδης σάλτσα. Προφανώς έπρεπε να είχα χτυπήσει καλύτερα τα αυγά! Την επόμενη φορά.... για πρώτη φορά, μια χαρά έγινε!
    #
    Σχόλιο από ellain, 22-3-11  
    τελεια!! μετα απο 2-3 αποτυχιες οπου οι σουπες μου γινονταν νερουλες, ειχα πεισει τον εαυτο μου αλλα και τον συζυγο μου οτι οι σουπες ειναι καλυτερες χωρις αυγολεμονο, αλλα μετα την σημερινη κοτοσουπα... ζητω το αυγολεμονο!!! πραγματικα τελεια! απλα την θελω ακομα πιο ξινη, αρα προσθετω λεμονι ευγε Ευδοκια!!
    #
    Σχόλιο από taurofagos, 13-4-11  
    5 πιρουνάκια γιατί είναι ολόιδια με του παππού του σεφ!!!! Και την πέτυχα και με την πρώτη!
    #
    Σχόλιο από lonely, 21-4-11  
    τελειο.!!!!!ειχα και γω προβλημα με το θεμα του αυγολεμονου αλλα τωρα κανενα!!ευχαριστουμε..
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>

    51 Σχόλια

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από PYLH, 15-5-09  
    Δεν έχω ξαναφτιάξει πιό πετυχημένο αυγολέμονο.Σ'ευχαριστούμε πολύ Ευδοκία!!!
    Το έφτιαξα το Πάσχα για να αυγοκόψω την μαγειρίτσα μου κι έγινε καταπληκτικό.
    Κάπως έτσι το έκανα κι εγώ αλλά δεν ήξερα ακριβώς τις αναλογίες,πράγμα που είναι πολύ σημαντικό τελικά ακόμα και στα πιό απλά παρασκευάσματα.
    #
    Σχόλιο από πατσιλινάκου, 16-5-09  
    Ευχαριστώ πολύ που εμπιστευθήκατε τη συνταγή μου.
    #
    Σχόλιο από Spacecake, 1-8-09  
    Εκπληκτικό αυγολέμονο! ευχαριστώ πολύ! κι εγώ κάπου εκεί με τη δοσολογία μπερδευόμουν...
    #
    Σχόλιο από anaconda, 30-9-09  
    Συγχαρητήρια το πιο πλούσιο και αφράτο αυγολέμονο που έχω φτιάξει...
    #
    Σχόλιο από πατσιλινάκου, 30-9-09  
    Ευχαριστώ πάρα πολύ για τα καλά σας λόγια!
    #
    Σχόλιο από nantoula, 26-11-09  
    Χίλια ευχαριστώ!!!!!!!!Δεν έφτιαχνα ποτέ αυγολέμονο γιατί ποτέ δεν μου πετύχαινε μέχρι που είδα αυτή τη συνταγή. Το έβαλα σε κοτόσουπα.Καταπληκτικό αυγολέμονο!! Ακόμα και ο άντρας μου που έλεγε ότι δεν του αρέσει το αυγολέμονο έφαγε 2 πιάτα και ξετρελάθηκε.
    #
    Σχόλιο από πατσιλινάκου, 26-11-09  
    Ευχαριστώ και εγγώ με τη σειρά μου που με εμπιστευθήκατε και σας δίνω συγχαρητήρια, γιατί η επιτυχία δεν είναι μόνο οι σωστές αναλογίες των υλικών αλλά και η επιδεξιότητα εκείνου που πραγματοποιεί τη συνταγή!
    #
    Σχόλιο από MARILIA, 18-2-10  
    Δεν εχω ξαναπετυχει αυγολεμνονο που να μη κοβει!!! συγχαρητηρια!!!
    #
    Σχόλιο από lechaton, 19-4-10  
    Τελειο μιλάμεε για κρεμωδη υφηη
    #
    Σχόλιο από cmoustaka, 7-6-10  
    Ίσως φταίει που δεν είχα υπομονή να γίνουν τα ασπράδια σφιχτή μαρέγκα, με λίγα λόγια μου κόψε
    #
    Σχόλιο από juliesol, 14-7-10  
    Η μαμά μου το έκανε πάντα έτσι,και γω έτσι το κάνω και δεν μου κόβει ποτέ. Όλα τα πηρουνάκια δικά σου.
    #
    Σχόλιο από nastitska, 25-7-10  
    καλησπερα!αποφασισα πριν 3 μερες να ξεκινησω να μαγειρευω(ειμαι 25 κ τελειως αχρηστη) σημερα εφτιαξα πρωτη φορα κολοκυθακια αυγολεμονο χρησιμοποιώντας αυτη τη συνταγη.ειχα τρομερο αγχος να δω αν θα πετυχει γιατι πιστευα πως θα χαλουσε ολο το φαγητο αν εκοβε το αυγολεμονο κ γω δεν ειχα ξεχωρισει στη ζωη μου ουτε ασπραδι απο κροκο.τελικα επειδη δεν εχω ιδεα απο μαγειρικη διαπιστωσα αργα πως επρεπε να εχω κλειστο το φουρνο και να ριξω μετα το αυγολεμονο.τα 10 λεπτα που αναφερονται πιστευα πως ειναι 10 ακομη λεπτα ψησιματος.ετσι εγινε κατι κακο,δεν ξερω οντας ασχετη,αν αυτο ειναι το λεγομενο κοψιμο,παντως εγινε κομματια κομματια.πανικοβληθηκα λιγο.εβγαλα τα κολοκυθακια απο το ταψι και οτι περισσεψε, δηλαδη αυγολεμονο,υγρα και λιγο ρυζι απτη γεμιση,τα εβαλα ξανα στο μπλεντερ.ημουν σιγουρη πως θα το κανω χειροτερο,αλλα δε μου αρεσε καθολου η εμφανιση του.βγηκε υπεροχο!!!το τρωγαμε σκετο με τα κουταλια και ειπαμε την επομενη φορα να ειναι αυτο το κυριως πιατο:Ρ πραγματικα καταπληκτικο κ ας εκανα πατατα,τελευταια στιγμη το εσωσα.ουφ!ευχαριστω πολυ!μακαρι οι οδηγιες να ηταν λιγο πιο αναλυτικες και για μας τους ακυρους(πχ ποσα κουταλια μεσα στο μιγμα απο το φαγητο που θελουμε να αυγοκοψουμε)
    καλη συνεχεια!
    #
    Σχόλιο από bellapok, 20-12-10  
    Τέλειο!Είμαι νέα μαγείρισσα και μπορώ να πω ότι πάντα το φοβόμουν το αυγολέμονο!Έχω φτιάξει το αυγολέμονο με τη συνταγή σου πολλές φορές και πάντα μου πετυχαίνει!Ευχαριστώ!
    #
    Σχόλιο από Ναυσικά, 25-12-10  
    Φοβήθηκα να χτυπήσω τα ασπράδια σφιχτή μαρέγγα (μην ρωτάτε γιατί, δεν ξέρω), οπότε τα χτύπησα μέχρι που άφρισαν αρκετά και μετά άρχισα να προσθέτω τους κρόκους. Δεν μου έκοψε, καλό έγινε, αλλά όχι αυτή η πολύ κρεμώδης σάλτσα. Προφανώς έπρεπε να είχα χτυπήσει καλύτερα τα αυγά! Την επόμενη φορά.... για πρώτη φορά, μια χαρά έγινε!
    #
    Σχόλιο από ellain, 22-3-11  
    τελεια!! μετα απο 2-3 αποτυχιες οπου οι σουπες μου γινονταν νερουλες, ειχα πεισει τον εαυτο μου αλλα και τον συζυγο μου οτι οι σουπες ειναι καλυτερες χωρις αυγολεμονο, αλλα μετα την σημερινη κοτοσουπα... ζητω το αυγολεμονο!!! πραγματικα τελεια! απλα την θελω ακομα πιο ξινη, αρα προσθετω λεμονι ευγε Ευδοκια!!
    #
    Σχόλιο από taurofagos, 13-4-11  
    5 πιρουνάκια γιατί είναι ολόιδια με του παππού του σεφ!!!! Και την πέτυχα και με την πρώτη!
    #
    Σχόλιο από lonely, 21-4-11  
    τελειο.!!!!!ειχα και γω προβλημα με το θεμα του αυγολεμονου αλλα τωρα κανενα!!ευχαριστουμε..
    #
    Σχόλιο από elinakio, 1-5-11  
    #
    Σχόλιο από balanto, 18-6-11  
    αν κ θα τ ηθελα πιο ξινο ηταν το πρωτο μ αυγολεμονο κ ευτυχως πετυχε... παρα πολυ ωραιο...η μαμα ειπε πως ειναι καλυτερο ακομη κ απο τ δικο της...
    #
    Σχόλιο από roulaz, 22-9-11  
    Το εκανα με λιγο περισσοτερο λεμονι,το εβαλα στην κοτοσουπα,εγινε υπεροχη κ βελουδινη. Απο εδω κ περα θα ναι ο μοναδικος τροπος που θα το κανω.Σ'ευχαριστω πολυ Ευδοκια!!
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>

    3 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από Cristina, 3-12-09  
    Πες μου Ευδοκία μου , πόσο ειναι σε φλυτζάνι μισό ποτηράκι του κρασιου. Βλέπεις υπάρχουν ειδών ειδών ποτηράκια.Σε ευχαριστώ


    #
    Σχόλιο από πατσιλινάκου, 3-12-09  
    Cristina μου, εννοώ το κλασικό ποτηράκι του κρασιού. Μισό ποτηράκι κρασιού είναι 4 κουταλιές της σούπας χυμός λεμονιού. Καλή επιτυχία!!!
    #
    Σχόλιο από casperaki, 14-9-14  
    Θελω να την φτιαξω για γιουβαρλακια.Δεν θα κοψει ομως οταν ξαναζεστανω τοφαγητοτο βραδυ?

    1 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από AKSGR, 21-9-10  
    AN BALETE MIA KOUTALIA KORN FLOUER DEN PROKITE NA KOPSI TO ABGOLEMONO ,OSES FORES TOKSANAZESTANOUME

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Ασφαλή νωπά αυγά
    Βρείτε εδώ χρήσιμες πληροφορίες για το πώς μπορ...
    Η συντήρηση των αυγών
    Βρείτε εδώ χρήσιμες πληροφορίες για τα αυγά, πό...
    Τα αυγά στην κουζίνα μας
    Τελικά; Είναι το μέγεθος που μετράει ή είναι η ...
    Χορτοφαγία
    Χορτοφαγία είναι η πρακτική της μη κατανάλωσης κρέ...
    Το αυγό και η διατροφική του αξία
    Η σύνθεση ενός αυγού: Ας ξεκινήσουμε το αφι...

    Σχετικές οδηγίες

    Χωρίζω αβγά
    Προστέθηκε από Sitronella
    4.7143
           
           
    (7)

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 9 αγαπημένων συνταγών, του/της elinakio
    ΣΑΛΤΣΕΣ-ΑΛΟΙΦΕΣ-ΜΑΡΙΝΑΔΕΣ-ΜΠΕΣΑΜΕΛ-ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ-ΚΟΥΡΚΟΥΤΙ
    Ένα βιβλίο 23 αγαπημένων συνταγών, του/της roulaz
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 24 αγαπημένων συνταγών, του/της κατερινα Σπ.
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 51 αγαπημένων συνταγών, του/της Γωγούλι
    ΣΑΛΤΣΕΣ-ΜΑΡΙΝΑΔΕΣ-DRESSING
    Ένα βιβλίο 92 αγαπημένων συνταγών, του/της efh_dimitris