κύρια φωτογραφία συνταγής Αυτόζυμο Καρβέλι Xωριάτικο

Αυτόζυμο Καρβέλι Xωριάτικο

Μαγειρεύτηκε 56 φορές
GreekLoverBoy
GreekLoverBoy @cook_8528433
,United States

Το γνωστό «εφτάζυμο»--λαϊκή παρετυμολογία της λέξης «αυτόζυμο». Ναι, μόνο που τούτο δω το καρβελάκι δεν έχει ούτ’ εφτάρια, ούτε ρεβίθια! Έχει άφθονο νερό, και λεγεώνες από ζυμομύκητες. Αυτοί αναλαμβάνουν τη σκληρή δουλειάτο ζύμωμα. Εσείς απολαμβάνετε την επαύριο ένα ψωμάκι γκουρμέ, που ζυμώθηκε μόνο του, που ως κι ένα όχι 6χρονο, αλλά 4χρονο παιδί μπορεί να φτιάξει (με λίγη βοήθεια στο φούρνισμα, ε?)

Λίγα μυστικά ακόμα

(1) Γίνεται και με αλεύρι σκληρό, ολικής άλεσης (μέχρι 50%) ή συνδυασμό αυτών.(2) Αν το νερό του δικτύου σας είναι χλωριωμένο, αφήστε το στο φλιτζάνι μερικά λεπτά.(3) Γύρω στα 7” που είναι και το μόνο 7άρι σ’αυτό το «εφτάζυμο».(4) Κάντε κλικ στον σύνδεσμο για να δείτε το βίντεο (δε χρειάζεται να ξέρετε αγγλικά. ο δημιουργός της συνταγής, Τζιμ Λέιχι, θα σας δείξει πόσο εύκολα γίνεται. Ρεπορτάζ του Μάρκ Μπίτμαν, συντάκτη σε θέματα διατροφής). «No-Knead Bread»  Δεν έχει λάδι, ούτε βούτυρο. Αυτά μπαίνουν μετά. Από πάνω. Προαιρετικά μπορείτε να προσθέσετε στη ζύμη και λίγο γλυκάνισο. Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στους Τάιμς της Νέας Υόρκης το 2006 και, σε διάστημα ωρών, έκανε αμέσως το γύρο του κόσμου! Eυχαριστύμε την ANGOLINA για τις φωτογραφίες βήμα βήμα.

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

40 Minutes
1 καρβέλι
  1. 3 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (1) και λίγο για το αλεύρωμα
  2. 1/4 κγ μαγιά ξηρή ή στιγμής
  3. 1 1/4 κγ αλάτι
  4. 1 1/2 φλ εμφιαλωμένο νερό ή της βρύσης (2)
  5. καλαμποκάλευρο ή πίτουρα για το αλεύρωμα

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Αφ’εσπέρας αναμειγνύετε τα στεγνά υλικά.

  2. 2

    Προσθέτετε το νερό και ανακατεύετε λιγάκι (3) να γίνει ζύμη.

  3. 3

    Τη σκεπάζετε με πετσέτα ή σελοφάν και την αφήνετε να σταθεί 12-18 ώρες.

  4. 4

    Την επαύριο διπλώστε τη ζύμη όπως δείχνει το βίντεο (4).

  5. 5

    Τη σκεπάζετε πρόχειρα με καθαρή πετσέτα ή σελοφάν και την αφήνετε να ξεκουραστεί 15’.

  6. 6

    Μεταφέρτε τη σε καλοαλευρωμένη πετσέτα ή πινακωτή.

  7. 7

    Τη σκεπάζετε πάλι και την αφήνετε να ανέβει 1½ ώρα περίπου ώσπου να διπλασιαστεί.

  8. 8

    Το τελευταίο μισάωρο, προθερμαίνετε το φούρνο στους 260°C μαζί με μια άδεια, σκεπασμένη, βαρύπατη κατσαρόλα, μαντεμένια ή πήλινη.

  9. 9

    Όταν σφυρίξει ο φούρνος, τον ανοίγετε διάπλατα, τραβάτε με γάντια τη ζεματιστή κατσαρόλα και μονομιάς ρίχνετε μέσα το ζυμάρι. Σκεπάζετε και ψήνετε για 30’.

  10. 10

    Βγάζετε το καπάκι, χαμηλώνετε το φούρνο στους 230°C, και ψήνετε άλλα 15’.

  11. 11

    Βγάζετε με γάντια την κατσαρόλα και αφήνετε το καρβέλι να κρυώσει τελείως πάνω σε μεταλλική σχάρα.

Αντιδράσεις

Cooksnaps (56)

Σχόλια (257)

ΜΑΡΑΤΑ
ΜΑΡΑΤΑ @Maratascook
Εχω μείνει σπίτσλες.Δεν το γράφω Αγγλικά γιατί δεν θυμάμαι ορθωγραφία...Φαίνετε τέλειο.Αν δεν έχω κατσαρόλα ή γάστρα ή τίποτα που να μοιάζει τέλος πάντων υποθέτω οτι δεν μπορώ να το κάνω χωρίς σκεύος... ...

Από

GreekLoverBoy
GreekLoverBoy @cook_8528433
στις
,United States
sorry, i don't do «λίγα λόγια».but i can try, OK?God & family devotee, loyal citizen, foreign-language lover, major coffee drinker, home cook, bread & dessert baker, celtic/classical/jazz/contemporary christian music fan, piano player, serious thinker, tough but fun debater, avid reader, logic enthusiast, puzzle solver, cigar aficionado, liqueur brewer, smooth talker, and, last but not least, dry-humor joker!
Δες περισσότερα