Ακατέργαστη νοστιμιά: Μανιτάρια και ρόκα σε σαλάτα

Μαγειρεύτηκε 10 φορές
ggr
ggr @george
Athens

Υπάρχουν μερικά πιάτα που “σε κερδίζουν” επειδή καταφέρνουν να παρουσιάσουν μία ενδιαφέρουσα γευστική εκδοχή και ταυτόχρονα να απαιτούν ελάχιστη επεξεργασία των υλικών τους.Κυριότερος εκπρόσωπος αυτής της κατηγορίας είναι οι ωμές σαλάτες. Φρέσκα υλικά, γεύσεις που η κάθε μία από μόνη της θα μπορούσε να ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους και που, συνδυαζόμενες, μπορούν να οδηγήσουν σε γευστικά αριστουργήματα, αρώματα που έρχονται, σε επάλληλα κύματα, να θυμίσουν άλλοτε Άνοιξη και κάποια από τις πρώτες εξορμήσεις “εκτός άστεως”, άλλοτε καυτή καλοκαιρινή γη και ήχο από τζιτζίκια, πότε-πότε νοτισμένο φθινοπωρινό απόγευμα και αρώματα δάσους. Καμιά φορά (λάχανο, καρότο, λεμόνι) και χειμωνιάτικα μεσημέρια Κυριακής στην οικογενειακή ταβέρνα στην παραπάνω γωνία.Η σαλάτα που περιγράφεται πιο κάτω θα μπορούσε να ανήκει τόσο στην φθινοπωρινή όσο και στην πρώιμη ανοιξιάτικη περίοδο του χρόνου. Τότε που τα μανιτάρια έχουν την τιμητική τους και η ρόκα τους υποβάλει τα σέβη της_ _ _ _ Χάρις στα σουπερμάρκετ και οι καλλιέργειες, μπορείτε σήμερα να την βρείτε οποιαδήποτε εποχή στη μέση του τραπεζιού σας.

Λίγα μυστικά ακόμα

Δεν υπάρχουν μυστικά. Που να κρυφτούν, άλλωστε.Επειδή δεν μαγειρεύονται (κάτι που θα μπορούσε να καλύψει κάποια πράγματα), τα υλικά πρέπει να είναι φρεσκότατα. Τα μανιτάρια να μην έχουν μείνει μέρες στο ψυγείο, που τα στεγνώνει, η ρόκα να είναι καταπράσινη (και με έντονη την πολύτιμη “κάψα” της, να μην είναι κανένα κιτρινισμένο νερόπλυμα), το parmigiano (γιατί, θα βάλετε κάτι άλλο; ) να είναι καλά ωριμασμένο, το πιπέρι, φρέσκο, να στέλνει αρώματα κατευθείαν στον ουρανίσκο και το ελαιόλαδο παρθένο σαν την προστάτιδά του, την Αθηνά.Αλάτι ; Με τόσο γευστικές πρώτες ύλες, με το δυνατό τυρί, με το φρέσκο πιπέρι, με όλα αυτά, τι το θέλετε το αλάτι;Θέλετε να δώσετε περισσότερο χρώμα; Διάσπαρτοι σπόροι ροδιάς θα το κάνουν με τον καλύτερο τρόπο. Θέλετε να κάνετε πιο έντονη την αντίθεση μεταξύ καυτερού, αλμυρού και γλυκού; Βελτιώστε την ποιότητα του βαλσαμικού. Ή προσθέστε και κάποιες φλοίδες ζουμερού και μυρωδάτου μήλου. Λίγες, μαλακωμένες σε χλιαρό νερό, ξανθές σταφίδες, είναι άλλη μία ενδιαφέρουσα νότα.

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

2 Minutes
2 άτομα
  1. 4 μέτρια μανιτάρια champignon
  2. 1/2 ματσάκι ρόκα (15-25 φυλλαράκια, ανάλογα με το μέγεθός τους)
  3. 70 – 80 γρ τυρί parmigiano
  4. 1 μικρή ντομάτα
  5. παρθένο ελαιόλαδο
  6. βαλσαμικό ξύδι
  7. φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Για ένα 26-άρι πιάτο είναι αρκετά 4 μικρού μεγέθους μανιτάρια

  2. 2

    Και 15-20 φυλλαράκια ρόκας. Τίποτα άλλο.

  3. 3

    Αρχικά, ρίχνουμε τα φύλλα της ρόκας σε μπολ και τα πλένουμε καλά κάτω από τρεχούμενο νερό.

  4. 4

    Στη συνέχεια, αφαιρούμε το “πόδι” του μανιταριού (τεμαχίζεται διαφορετικά)

  5. 5

    Και αφαιρούμε την λεπτή εξωτερική φλούδα τους, με τη βοήθεια ενός μικρού μαχαιριού. Μετά από αυτό δεν χρειάζεται να τα πλύνουμε ή να τα καθαρίσουμε.

  6. 6

    Τοποθετούμε τα μανιτάρια με την καμπύλη επιφάνειά τους προς τα πάνω και, κόβοντας με ένα μικρό και κοφτερό μαχαίρι,

  7. 7

    Παίρνουμε μία σειρά από πολύ λεπτές φέτες,

  8. 8

    Το στοίχημα εδώ είναι να πετύχουμε πολύ λεπτές φέτες, όχι πάνω από 2 χιλιοστά, ακόμη καλύτερα εάν πέσουμε κάτω και από το 1 χιλιοστό.

  9. 9

    Αρχίζουμε να τοποθετούμε τα φύλλα της ρόκας, ακτινωτά, πάνω στο πιάτο σερβιρίσματος (φροντίζοντας να τα ανοίγουμε, να τα “απλώνουμε”, να μην είναι διπλωμένα, γιατί έτσι θα χρειασθούμε πολύ περισσότερα)

  10. 10

    Έχοντας κόψει τα τρυφερά κοτσάνια τους και φροντίζοντας η άκρη του φύλου να φθάνει στην περίμετρο του πιάτου, συνεχίζουμε να καλύπτουμε κάθε ελεύθερη επιφάνεια,

  11. 11

    Και προχωρώντας πάντα ακτινωτά,

  12. 12

    Καλύπτουμε τελικά όλη την επιφάνεια του πιάτου.

  13. 13

    Τα κοτσανάκια τους τα θυμάστε; Δεν τα έχουμε χρησιμοποιήσει σε αυτό το πρώτο στάδιο (θα δημιουργούσαν συνωστισμό“ εκεί που θα διασταυρώνονταν, στο κέντρο του πιάτου), είναι όμως το μέρος εκείνο του φύλλου της ρόκας που κρύβει την περισσότερη σπιρτάδα, άρα το γευστικότερο μέρος τους.

  14. 14

    Έτσι, μετά την ολοκλήρωση της στρώσης των φύλλων, έρχεται η σειρά των τρυφερών αυτών βλαστών να “πάρουν θέση” διάσπαρτα σε όλο το πιάτο,

  15. 15

    Όσο πιο απλωμένα γίνεται σε όλη την επιφάνειά του, ώστε να μη δημιουργούνται “βουναλάκια”. Εάν δεν υπήρχε η φωτογράφηση των βημάτων, τα κομμένα βλαστάρια θα μπορούσαν να μπουν στο πιάτο πρώτα, να προηγηθούν της στρώσης των φύλλων. Τι λέτε ;

  16. 16

    Ωραία, έτοιμο το υπόστρωμα. Αρχίζουμε τώρα να απλώνουμε τις λεπτές φέτες των μανιταριών,

  17. 17

    Σε επάλληλους κύκλους με κέντρο το κέντρο του πιάτου, καλύπτοντας και πάλι όλη την (πράσινη πλέον) επιφάνειά του,

  18. 18

    Και κλείνοντας το λευκό κλοιό μέχρι το κέντρο του, ή......

  19. 19

    Ή σπάζοντας αυτήν την διχρωμία του άσπρου-πράσινου, με μία κατακόκκινη μικρή ντομάτα, κομμένη τριαντάφυλλο, στο κέντρο του.

  20. 20

    Και ήρθε η ώρα του τυριού. Γλυκιά γραβιέρα και parmigiano αυτή τη φορά. Οι δυνατότητες επιλογής, όμως, είναι πραγματικά πάρα πολλές. Καμία όμως σαν του parmigiano.

  21. 21

    Κόβουμε, λοιπόν, λεπτές φλοίδες τυριού

  22. 22

    Και τις αφήνουμε να πέσουν σε όλη την επιφάνεια του πιάτου. Η σαλάτα μας έχει πάρει την τελική της μορφή,

  23. 23

    Με ή χωρίς ντομάτα στην κορυφή της. 

  24. 24

    Αρχίζω να ρίχνω, σε πολύ λεπτή ροή, το λάδι. Και πάλι για λόγους φωτογράφησης ΕΧΕΙ ΑΛΛΑΞΕΙ Η ΣΕΙΡΑ αυτού του βήματος. Κανονικά, το λάδι πρέπει να πέσει, σαν τρίχα λεπτό, πάνω σε όλες τις φέτες των μανιταριών και να τις νοτίσει. Συνεπώς, ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΛΟΙΔΕΣ ΤΟΥ ΤΥΡΙΟΥ.

  25. 25

    Ακολουθεί το βαλσαμικό. Με το δάκτυλο πάνω στο στόμιο του μπουκαλιού, να το μισοκλείνει (αυτά τα μπουκάλια έχουν φαρδιά στόμια που τρέχουν πολύ), ραντίζουμε όλη την επιφάνεια του πιάτου μας. Το βαλσαμικό ξύδι είναι πολύ γευστικό και ταιριάζει περίφημα με τις υπόλοιπες γεύσεις του πιάτου. Η ποσότητα, συνεπώς, που θα αφήσουμε να πέσει (ραντίζοντας πάντα, όχι με ελεύθερη ροή) είναι θέμα γούστου.

  26. 26

    Μία (λιγότερο ή περισσότερο) γερή δόση φρεσκοτριμμένου πιπεριού

  27. 27

    Και η σαλάτα είναι έτοιμη. Με πρωτογενή υλικά, καμία επεξεργασία, αλλά αξεπέραστη σε νοστιμιά.

Αντιδράσεις

Cooksnaps (10)

Σχόλια (27)

christina.f
christina.f @cook_8450012
Είναι η αγαπημένη μου σαλάτα τους τελευταίους μήνες!\r\nΜ\'άρεσει πολύ επίσης να χρησιμοποιώ φρέσκια μοτσαρέλα αντί παρμεζάνα και πέστο βασιλικού αντι λάδι-ξύδι!\r\nΚαι κόκκους χοντρό αλάτι πάνω στη μοτσαρέλα, μου θυμίζει τη φρέσκια φέτα όταν την έφτιαχνε η γιαγιά μου στο χωριο...

Από

ggr
ggr @george
στις
Athens