Αλευρόπιτα Ηπειρώτικη

Bαθμολογία: 4.85
       
 
40 ψήφοι
Ρηνιώ, 09.06.08

Περιγραφή

Έρχεται από τη γιαγιά μου τη συνωνόματη. Με αυτη τη θρεπτική νοστιμότατη πίτα μεγαλώσαμε! Μπορώ να ξεχωρίσω τη μυρωδιά από ένα τετράγωνο μακρυά. Αυτοί οι Ηπειρώτες είναι ασύγκριτοι "πιτάδες"!

Αλευρόπιτα Ηπειρώτικη

Τι χρειαζόμαστε:

Για το μίγμα:

  • 16 κουταλιές αλεύρι
  • 2 φλυτζάνια του καφέ λάδι
  • αλάτι
  • 3 χτυπημένα αυγά
  • 1 ποτήρι γάλα
  • όσο νερό πάρει
  • τυρί φέτα


Για το άλειμα του ταψιού:

  • 4 κουταλιές σούπας ΦΥΤΙΝΗ


Για το τέλος:

  • 1 αυγό χτυπημένο με λίγο νερό
  • λίγη τριμμένη φέτα
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Πίτες με τυρί
Μέθοδος: Φούρνου
Διατροφή: Χορτοφαγική
Κουζίνα: Ελληνική , Ηπείρου
Περιέχει: Αβγά , Τυριά , Γάλα
Κόστος:
(1 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(0 ψήφοι)
Προετοιμασία: - (0 ψήφοι)
Mαγείρεμα: - (0 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Ανακατεύω πολύ καλά τα υλικά για το μίγμα (εκτός από τη φέτα) μέχρι να γίνει ομοιόμορφος χυλός. Έπειτα ρίχνω τη φέτα σε κομμάτια.
  2. Αλείφω το ταψί με τη φυτίνη.
  3. Ρίχνω το μίγμα στο ταψί και ραντίζω με το χτυπημένο αυγό.
  4. Ψήνω στους 180 βαθμούς για τρία τέταρτα.

Σχετικές συνταγές

    61 Όλα

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από maroulita, 10-6-08  
    Γειά! πρέπει να είναι πανεύκολη και νοστιμότατη η αλευρόπιτά σου... :))Θα τη δοκιμάσω οπωσδήποτε! πόση περίπου φέτα βάζεις στη συνταγή που δίνεις;
    #
    Σχόλιο από roulaan, 10-6-08  
    Ρηνιω ειναι τελεια. Την εφαγα στην πεθερα μου στην Καρδιτσα και απο τοτε την φτιαχνω συχνα και τρελλαινονται και τα παιδια μου. Εκει την λενε ζυμαροπιτα
    #
    Σχόλιο από adamantia, 10-6-08  
    Se ti megethos tapsi mporoume na ti valoume? Xerw pws exei megali simassia to paxos tis.
    #
    Σχόλιο από Ρηνιώ, 10-6-08  
    Κατ'αρχήν σας ευχαριστώ πολύ όλους για τα καλά λόγια! Τώρα, maroulita, τυρί μπορείς να βάλεις όσο θες ανάλογα με την προτίμησή σου-εγώ βάζω 250 γραμμάρια. Για την adamantia, το ταψί που χρησιμοποιώ είναι η λαμαρίνα του φούρνου η χαμηλή.
    Η συμβουλή της γιαγιάς μου είναι: μην αντικαταστήσετε τη φυτίνη με το λάδι γιατί θα βγεί από πάνω και θα σας το χαλάσει.
    Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!
    #
    Σχόλιο από _Ratatouille_, 10-6-08  
    Εγώ την ξέρω ως Κοσμιρή την αλευρόπιτα, έτσι την έλεγε η γιαγιά μου και μας την έφτιαχνε συχνά. Απλά τέλεια!! Να σαι καλά που μας θυμίζεις την παράδοσή μας!
    #
    Σχόλιο από ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΤΣΑ, 11-6-08  
    πολυ ωραια η αλευροπιτα σου!!!! μου θμιζει τυροψωμο! και νοστημοτατη!!!!
    #
    Σχόλιο από loula, 6-10-08  
    κορίτσια γειά σας....να σας ρωτήσω...γίνεται λεπτή αυτή η πίτα..γιατί μόλις την έφτιαξα και είναι πεντανόστιμη..αλλά βγήκε λεπτή.....
    #
    Σχόλιο από Ρηνιώ, 10-10-08  
    Σωστά τα λες loula, λεπτή γίνεται η πίτα!
    #
    Σχόλιο από καρλιτα, 24-1-09  
    Αυτην την συνταγη την φτιαχνω και εγω μονο που εγω βαζω και ξινογαλο και γιαουρτι και γινεται πιο νοστιμη και δεν βαζω απο πανω αυγο γιατι εχει ειδη μεσα αυγα και δεν θελω να μου εχει πολλα αυγα παντως ειναι πολυ ωραια συνταγουλα μπραβω .
    #
    Σχόλιο από chilli, 1-2-09  
    εφτιαξα χθες την πιτα και σημερα δεν υπαρχει ουτε ψιχουλο. ειναι πεντανοστιμη και πανευκολη!!!εχοντας καταγωγη ηπειρωτικη ειχα ηδη υποψιν μου το ταλεντο τους στις πιτες. η γιαγια μου την εκανε με καλαμποκαλευρο.θα τη δοκιμασω κ θα σου πω.μπραβο!τελεια!
    #
    Σχόλιο από τουιτι, 8-2-09  
    παρα πολλυ καλη μεχρι και η πεθερα μου που ειναι απο την ηπειρο και ξερει της αρεσε μπραβο............
    #
    Σχόλιο από Ρηνιώ, 8-2-09  
    Χαίρομαι που σας άρεσε! Ευχαριστώ για τα σχόλια :)
    #
    Σχόλιο από DINAKI, 28-2-09  
    Γράφει η συνταγή νερό όσο πάρει. Πώς δηλαδή πρέπει να γίνει η ζύμη;
    #
    Σχόλιο από Ρηνιώ, 28-2-09  
    Το μίγμα Ντινάκι μου πρέπει να είναι ένας χυλός, όχι και νεροζούμι αλλά ούτε πηχτός. Να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να ανακατεύεται άνετα με την ξύλινη κουτάλα! Καλή επιτυχία!
    #
    Σχόλιο από DINAKI, 28-2-09  
    ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΡΗΝΙΩ ΜΟΥ.ΘΑ ΤΗΝ ΦΤΙΑΞΩ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΚΑΙ ΘΑ ΕΠΑΝΕΡΘΩ.
    #
    Σχόλιο από DINAKI, 2-3-09  
    Ρηνιώ μου την έφτιαξα. Ήταν πολύ ωραία και νόστιμη.
    #
    Σχόλιο από ΦΡΟΣΑΚΙ, 29-4-09  
    #
    Σχόλιο από κλάκι, 17-6-09  
    Ρηνιώ μου χίλια μπράβο για τη συνταγή σου. Έκανα μία μικρή παραλλαγή. Επάνω από την πίτα, χτύπησα το αυγό με λίγο κεφαλοτύρι , ρίγανη και φρυγανιά τριμμένη και έγινε μία κρούστα μούρλια.
    #
    Σχόλιο από golfo, 17-6-09  
    5 πηρουνακια γιατι ειναι πιτα απο τα μερη μου,και ειναι τελεια.
    #
    Σχόλιο από golfo, 17-6-09  
    ξεχασα τα πηρουνακια πριν
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 Επόμενο > Τέλος >>

    43 Σχόλια

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από roulaan, 10-6-08  
    Ρηνιω ειναι τελεια. Την εφαγα στην πεθερα μου στην Καρδιτσα και απο τοτε την φτιαχνω συχνα και τρελλαινονται και τα παιδια μου. Εκει την λενε ζυμαροπιτα
    #
    Σχόλιο από _Ratatouille_, 10-6-08  
    Εγώ την ξέρω ως Κοσμιρή την αλευρόπιτα, έτσι την έλεγε η γιαγιά μου και μας την έφτιαχνε συχνά. Απλά τέλεια!! Να σαι καλά που μας θυμίζεις την παράδοσή μας!
    #
    Σχόλιο από ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΤΣΑ, 11-6-08  
    πολυ ωραια η αλευροπιτα σου!!!! μου θμιζει τυροψωμο! και νοστημοτατη!!!!
    #
    Σχόλιο από chilli, 1-2-09  
    εφτιαξα χθες την πιτα και σημερα δεν υπαρχει ουτε ψιχουλο. ειναι πεντανοστιμη και πανευκολη!!!εχοντας καταγωγη ηπειρωτικη ειχα ηδη υποψιν μου το ταλεντο τους στις πιτες. η γιαγια μου την εκανε με καλαμποκαλευρο.θα τη δοκιμασω κ θα σου πω.μπραβο!τελεια!
    #
    Σχόλιο από τουιτι, 8-2-09  
    παρα πολλυ καλη μεχρι και η πεθερα μου που ειναι απο την ηπειρο και ξερει της αρεσε μπραβο............
    #
    Σχόλιο από Ρηνιώ, 8-2-09  
    Χαίρομαι που σας άρεσε! Ευχαριστώ για τα σχόλια :)
    #
    Σχόλιο από DINAKI, 2-3-09  
    Ρηνιώ μου την έφτιαξα. Ήταν πολύ ωραία και νόστιμη.
    #
    Σχόλιο από ΦΡΟΣΑΚΙ, 29-4-09  
    #
    Σχόλιο από golfo, 17-6-09  
    5 πηρουνακια γιατι ειναι πιτα απο τα μερη μου,και ειναι τελεια.
    #
    Σχόλιο από golfo, 17-6-09  
    ξεχασα τα πηρουνακια πριν
    #
    Σχόλιο από Ρηνιώ, 17-6-09  
    Σας ευχαριστώ πολύ όλες κορίτσια! Αυτή η πίτα πραγματικά είναι για πολλά πηρουνάκια!
    #
    Σχόλιο από fraoulopoulitsa, 16-8-09  
    έψαχνα καιρό να βρω τη συνταγή αυτή... την έφτιαχνε η μαμά μου και την καταβροχθίζαμε όπως ήταν ζεστή. Πολλά πολλά μπράβο...
    #
    Σχόλιο από golfo, 5-10-09  
    μια χαρα πιτουλα απλη και παραδοσιακη!οπως την κανανε οι γιαγιαδες μας.
    εγω δε βαζω το χτυπημενο αυγο απο πανω.
    ευχαριστουμε.
    #
    Σχόλιο από mpourekaki!, 7-2-10  
    πιστευω 8α ειναι τελειο....8α το δοκιμασω κ γω!!!!!
    #
    Σχόλιο από ΚΑΤΑ, 9-4-10  
    ΠΗΓΑ ΖΑΓΟΡΟΧΩΡΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΑ ΝΑ ΦΑΩ ΘΑ ΤΗ ΦΤΙΑΞΩ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΕΥΚΟΛΗ
    #
    Σχόλιο από ΚΑΤΑ, 7-5-10  
    έφτιαξα την αλευροπιτα σου καιενθουσιάστηκα δεν άφησαν κομματι τα παιδια μου πανευκολη και νοστιμότατη
    #
    Σχόλιο από dimos, 11-8-10  
    #
    Σχόλιο από magdalena86, 24-8-10  
    Ρηνιω μου, συγχαρητηρια για τη συνταγη, ειναι πολυ ευκολη κ πολυ νοστιμη η αλευροπιτα.
    #
    Σχόλιο από titi aek, 29-10-10  
    Τέλεια-τέλεια-τέλεια..... μπράβο σου...
    #
    Σχόλιο από Roula05, 9-11-10  
    Ειμαι και εγω από την Ηπειρο. Πραγματικά μπορούμε να φτιαξουμε πιτα ... με οτιδήποτε. Φανταστική η συνταγή σου. Εχω μεγαλώσει με αυτή !!!
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>

    14 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από maroulita, 10-6-08  
    Γειά! πρέπει να είναι πανεύκολη και νοστιμότατη η αλευρόπιτά σου... :))Θα τη δοκιμάσω οπωσδήποτε! πόση περίπου φέτα βάζεις στη συνταγή που δίνεις;
    #
    Σχόλιο από adamantia, 10-6-08  
    Se ti megethos tapsi mporoume na ti valoume? Xerw pws exei megali simassia to paxos tis.
    #
    Σχόλιο από Ρηνιώ, 10-6-08  
    Κατ'αρχήν σας ευχαριστώ πολύ όλους για τα καλά λόγια! Τώρα, maroulita, τυρί μπορείς να βάλεις όσο θες ανάλογα με την προτίμησή σου-εγώ βάζω 250 γραμμάρια. Για την adamantia, το ταψί που χρησιμοποιώ είναι η λαμαρίνα του φούρνου η χαμηλή.
    Η συμβουλή της γιαγιάς μου είναι: μην αντικαταστήσετε τη φυτίνη με το λάδι γιατί θα βγεί από πάνω και θα σας το χαλάσει.
    Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!
    #
    Σχόλιο από loula, 6-10-08  
    κορίτσια γειά σας....να σας ρωτήσω...γίνεται λεπτή αυτή η πίτα..γιατί μόλις την έφτιαξα και είναι πεντανόστιμη..αλλά βγήκε λεπτή.....
    #
    Σχόλιο από Ρηνιώ, 10-10-08  
    Σωστά τα λες loula, λεπτή γίνεται η πίτα!
    #
    Σχόλιο από DINAKI, 28-2-09  
    Γράφει η συνταγή νερό όσο πάρει. Πώς δηλαδή πρέπει να γίνει η ζύμη;
    #
    Σχόλιο από Ρηνιώ, 28-2-09  
    Το μίγμα Ντινάκι μου πρέπει να είναι ένας χυλός, όχι και νεροζούμι αλλά ούτε πηχτός. Να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να ανακατεύεται άνετα με την ξύλινη κουτάλα! Καλή επιτυχία!
    #
    Σχόλιο από DINAKI, 28-2-09  
    ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΡΗΝΙΩ ΜΟΥ.ΘΑ ΤΗΝ ΦΤΙΑΞΩ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΚΑΙ ΘΑ ΕΠΑΝΕΡΘΩ.
    #
    Σχόλιο από Ναυσικά, 26-8-09  
    Ρηνιώ, πόση φέτα βάζεις? Έβαλα γύρω στα 200 γρ. και ήθελε κι άλλο, βγήκε λίιιγο άνοστη. Έβαλα και λίγο μοσχοκάρυδο μέσα και της πήγαινε. Επίσης ήταν πολύ πολύ τραγανή!
    #
    Σχόλιο από Ρηνιώ, 26-8-09  
    Ναυσικά μου θέλει τουλάχιστον 250γρ. Σου βγήκε άνοστη γιατί μάλλον θα την ήθελες πιο αλμυρή, μπορείς να προσέσεις λίγο αλάτι ή κι άλλο τυρί ακόμη.
    #
    Σχόλιο από iliaxtida, 27-8-09  
    παιδιά όταν λέμε 2 φλυτζάνια του καφέ εννοούμε του ελληνικού? μικρά φλυτζανάκια? ή του τσαγιού?
    #
    Σχόλιο από Ρηνιώ, 27-8-09  
    Του ελληνικού καφέ, τα μικρά φλυτζανάκια!
    #
    Σχόλιο από Ρηνιώ, 24-3-11  
    Δυστυχώς δε μπορώ να απαντήσω στο γιατί σχηματίζονται αυτά τα βουναλάκια... Όντως κι εμένα μου κάνει κάτι φουσκαλίτσες αλλά είναι μικρές και μέχρι το τέλος του ψησίματος ξεραίνονται και δεν τις καταλαβαίνεις. Δεν ξέρω τι δε σου πετυχαίνει, αν το δοκίμαζες ακόμα μια φορά..;
    #
    Σχόλιο από tentoura, 20-10-11  
    μηπως μπορεί να μου πει κάποιος που την έφτιαξε, πόσο νερό θέλει? είναι με τόση ακρίβεια δοσμένα όλα τα υπόλοιπα υλικά, που δε θα ήθελα να βάλω νερό "με το μάτι"...

    4 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από καρλιτα, 24-1-09  
    Αυτην την συνταγη την φτιαχνω και εγω μονο που εγω βαζω και ξινογαλο και γιαουρτι και γινεται πιο νοστιμη και δεν βαζω απο πανω αυγο γιατι εχει ειδη μεσα αυγα και δεν θελω να μου εχει πολλα αυγα παντως ειναι πολυ ωραια συνταγουλα μπραβω .
    #
    Σχόλιο από κλάκι, 17-6-09  
    Ρηνιώ μου χίλια μπράβο για τη συνταγή σου. Έκανα μία μικρή παραλλαγή. Επάνω από την πίτα, χτύπησα το αυγό με λίγο κεφαλοτύρι , ρίγανη και φρυγανιά τριμμένη και έγινε μία κρούστα μούρλια.
    #
    Σχόλιο από SISSIB, 20-8-10  
    Τέλεια η συνταγή. Λέγεται και κουρκουτόπιτα απ' ότι ξέρω. Το αγαπημένο βραδυνό φαγητό των παιδιών, ιδιαίτερα όταν δεν υπάρχει χρόνος!
    Έχω κάνει και παραλλαγές προσθέτοντας τριμμένο κολοκύθι και δυόσμο μέσα στο χυλό ή πασπαλίζοντας από πάνω εκτός από τη φέτα και με κυβάκια ντομάτας και ροδέλες ελιάς. Τα παιδιά μου και οι φίλοι τους ξετρελάθηκαν και με τις δύο αυτές παραλλαγές.
    #
    Σχόλιο από eraki, 10-4-13  
    Άψογη!!! Πολύ καιρό έψαχνα τέτοια συνταγή. Επειδή μαγειρεύω χρόνια πήρα το θάρρος να κάνω 2 παραλλαγές και...... ακόμα τρώω!!! Έβαλα και γιαούρτι εκτός από γάλα, νερό δεν χρειάστηκε και αντί για απλό αλεύρι, καλαμποκάλευρο. Δοκίμασε και θα με θυμηθείς. Ευχαριστούμε πολύ!!

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Κάνοντας την πίτα σας... ζωγραφιά!
    Οι πίτες είναι ένα ελληνικό ορεκτικό (ή και κυρ...
    Το αυγό και η διατροφική του αξία
    Η σύνθεση ενός αυγού: Ας ξεκινήσουμε το αφι...
    Η συντήρηση των αυγών
    Βρείτε εδώ χρήσιμες πληροφορίες για τα αυγά, πό...
    Κάνε το... φύλλο, φίλο!
    Ξέρετε τι λείπει περισσότερο από την κουζίνα τω...
    Τα αυγά στην κουζίνα μας
    Τελικά; Είναι το μέγεθος που μετράει ή είναι η ...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Ζύμες
    Ένα βιβλίο 142 αγαπημένων συνταγών, του/της NIN
    Πιτούλες...
    Ένα βιβλίο 72 αγαπημένων συνταγών, του/της fiogaki
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 22 αγαπημένων συνταγών, του/της Ελεάνθη
    Δοκιμασμενα και εγκεκριμμενα!!!!!
    Ένα βιβλίο 79 αγαπημένων συνταγών, του/της Vai
    Πίτες ξεβράκωτες
    Ένα βιβλίο 9 αγαπημένων συνταγών, του/της rihardos