ATHENS_SM
ATHENS_SM @cook_8467231

Πρόκειται για κουλουράκια που ναι μεν δεν είναι γλυκά αλλά όχι και τόσο πια αλμυρά όπως τα αποκαλούμε. Από παιδί άκουγα ότι «θα φτιάξουμε για την γιορτή και κουλουράκια αλμυρά», μα τι αλμυρά; Εντάξει, γλυκά δεν είναι, αλλά μια πιο εντυπωσιακή ονομασία δεν μπορούσαν να έχουν αντάξια με τη γεύση τους; Κρίμα. Εγώ θα σας περιγράψω πώς γίνονται, θα σας δώσω και μία «εκ των νεοτέρων» παραλλαγή κι εσείς αν τα δοκιμάσετε θα μου πείτε αν έχω δίκιο!

Λίγα μυστικά ακόμα

Συνοδεύουν άψογα το ποτό αντί για τους ξηρούς καρπούς αλλά τα τσιμπολογάμε και για σνακ όταν πεινάσουμε!

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

2 ταψιά
  1. 1 ποτήρι νερού καλαμποκέλαιο
  2. 1 ποτήρι νερού νερό
  3. 250 γρ μαργαρίνη
  4. 1 κουτ. γλυκού γεμάτο αλάτι
  5. Λίγο πιπεράκι (αν είναι και φρεσκοτριμμένο ακόμα καλύτερα)
  6. Αλεύρι up όσο πάρει (μέχρι να γίνει μια ζύμη που να μπορείτε να την κόβεται με κουπ-πατ και να τα μεταφέρεται στο ταψί χωρίς να χαλάει πολύ το σχήμα τους, δηλ. κάντε δοκιμή, αλλά μην το παρακάνετε και βγουν σκληρά)
  7. Κρόκο αυγού για το άλειμμα
  8. Σουσάμι μαύρο (η παραλλαγή που θα σας δώσω αντικαθιστά το μαύρο σουσάμι με πικάντικο τυρί τριμμένο)

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Βάζουμε όλα τα υγρά, μαζί και τη μαργαρίνη που έχουμε λιώσει και ανακατεύουμε.

  2. 2

    Προσθέτουμε το αλάτι και αρκετό πιπεράκι να γίνουν πικάντικα.

  3. 3

    Στο τέλος προσθέτουμε όσο αλεύρι πάρει σύμφωνα με αυτά που σας είπα προηγουμένως. Πάντως η ζύμη δεν θα πρέπει να γίνει πολύ σφιχτή.

  4. 4

    Στρώνουμε λαδόκολλα στο ταψί, κόβουμε τη ζύμη σε σχήματα με κουπάτ και τοποθετούμε τα κουλουράκια ένα ένα επάνω με μια σχετική απόσταση γιατί θα φουσκώσουν. Όταν πατήσετε με το χέρι σας τη ζύμη και πριν κόψετε με κουπάτ, να προσέχετε μην είναι ιδιαίτερα παχιά γιατί θα φουσκώσει πολύ και θα χάσει τελείως το σχήμα του το κουλουράκι αλλά ούτε ιδιαιτέρως λεπτή γιατί θα ξεροψηθούν με το ψήσιμο.

  5. 5

    Όταν φτιάξετε όλα τα κουλουράκια τα πασαλείβετε με κρόκο αυγού ελαφρώς αραιωμένο με λίγο νεράκι και πασπαλίζετε με μαύρο σουσάμι.

  6. 6

    Εναλλακτικά μπορείτε να πασπαλίσετε με μπόλικο τυρί τριμμένο αλλά να έχετε υπόψη ότι η γεύση βγαίνει τελείως διαφορετική. Στην ουσία χάνεται η γεύση που έχει το κουλουράκι και υπερισχύει η γεύση του τυριού. Γίνονται σαν κάτι τυροκούλουρα που πουλάνε έτοιμα. Πάντως κι έτσι –αν και διαφορετικά- γίνονται πολύ ωραία!!!

  7. 7

    Ψήνετε στους 180βαθμούς μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς πάνω και κάτω. Αν βάλετε περισσότερα από ένα ταψί του φούρνου και χρησιμοποιήσετε τον αέρα για να ψηθούν όλα μαζί θα επιλέξετε μικρότερη θερμοκρασία(π.χ. 160βαθμούς) και θα αλλάξετε και θέση στα ταψιά κατά τη διάρκεια του ψησίματος για να ψηθούν ομοιόμορφα. Μην τα παραψήσετε και πικρίσουν. Μόλις ροδίσουν και από κάτω, τα βγάζετε. Καλή επιτυχία!

Αντιδράσεις

Σχόλια (6)

στελλα μπουλουκα
στελλα μπουλουκα @cook_8477146
Τα αλμυρα σου μου αρεσαν.Απλη συνταγη και νοστιμη.

Από

ATHENS_SM
ATHENS_SM @cook_8467231
στις