ggr
ggr @george
Athens

Είναι αλήθεια ότι με τον όρο “muffins” αναφερόμαστε σε μικρά, αφράτα και με σπογγώδη υφή γλυκάκια. Με απλά υλικάαλεύρι, ζάχαρη, γάλα, βούτυρο (ή λάδι).Είναι, όμως, εξ’ ίσου αλήθεια ότι αν αποφασίσετε να φτιάξετε αλμυρά muffins, υπάρχουν μερικές πολύ ενδιαφέρουσες συνταγές, από τις οποίες έχει ...χαθεί η ζάχαρη, βρίσκει όμως κανείς τυριά, αλλαντικά, λαχανικά, και άλλα. Η συγκεκριμένη συνδυάζει τη γλυκιά γεύση του κρεμμυδιού, με την “αμαρτωλή” νοστιμιά του μπέικον και τον ...”πανταχού ταιριάζοντα” χαρακτήρα των τυριών. Απολαύστε τη...

Λίγα μυστικά ακόμα

Η προσθήκη του αλευριού (και, μαζί του, του baking powder) γίνεται κοσκινίζοντάς τα. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζουμε ότι αυτος ο παράγοντας φουσκώματος αναμειγνύεται ομοιόμορφα με το αλεύρι (σε κάποιες μάλιστα συνταγές μπορεί να δείτε να λένε“κοσκινίζουμε τρεις φορές αυτά τα υλικά”, ακριβώς για να διασφαλισθεί ότι θα αναμειχθούν κ α λ ά και ο μ ο ι ό μ ο ρ φ α), κάτι που θα επιτρέψει στις φυσαλίδες αέρα που θα δημιουργηθούν να φουσκώσουν ομοιόμορφα το μείγμα. Το κοσκίνισμα όμως γίνεται και για ένα άλλο λόγοΓια καλύτερη ο ξ υ γ ό ν ω σ η του μείγματος των στερεών υλικών αφού, με το κοσκίνισμα αραιώνουν οι μικροκόκκοι του αλευριού, μπαίνει ανάμεσά τους οξυγόνο που στη συνέχεια θα ευνοήσει την καλύτερη δέσμευση των υγρών, θα βελτιώσει το φούσκωμα με αποτέλεσμα πιο φουσκωμένα και σπογκώδη muffins. Βέβαια, ο κανόνας αυτός ισχύει για όλα τα είδη μειγμάτων και ζυμών, ιδιαίτερα για στο ψωμί βοηθάει να πάρουμε ένα καλά φουσκωμένο ψωμί με αφράτη, “κυψελωτή” (τη λένε έτσι;) ψίχα.Το ανακάτεμα των υλικών γίνεται χωριστά για τα σ τ ε γ ν ά και τα υ γ ρ ά (ή καλύτερα, εκείνα που έχουν υ γ ρ α σ ί α). Ο λόγος είναι ότι θέλουμε να αποφύγουμε την πρόωρη επαφή της σόδας με κάποιο υγρό στοιχείο, γιατί τότε θα άρχιζε από νωρίς η δραστηριοποίησή της (παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα, το οποίο σχηματίζει φυσαλίδες, που με τη σειρά τους φουσκώνουν το μείγμα).Όταν πια ενώσουμε τα μεν με τα δε, ανακατεύουμε λίγη ώρα, ακριβώς για τον ίδιο λόγο, για να μπει γρήγορα το γλυκό στις φόρμες και στον φούρνο πριν προλάβουν να σχηματισθούν οι φυσαλίδες που θα το φουσκώσουν. Αυτό πρέπει να γίνει μέσα στον φούρνο, όπου η θερμότητα θα σφίξει το φουσκωμένο γλυκό και οι φυσαλίδες θα παραμείνουν μόνιμα “παγιδευμένες” εκεί μέσα.Για να ανακατευθεί, όμως, σε λίγο χρόνο, πρέπει οι κινήσεις μας να είναι γ ρ ή γ ο ρ ε ς και δ υ ν α τ έ ς, να ανακατεύουν πραγματικά, να έχουν αποτέλεσμα. Να γιατί «ανακατεύουμε με “γεμάτες” και γρήγορες κινήσεις για καμιά 10ριά φορές, όχι περισσότερο». Στην πραγματικότητα, 10 φορές μόνο μπορεί να αποδειχθούν πολύ λίγες για να ενωθούν σωστά τα υλικά, ας είναι και 15, θέλω να δείξω ότι πρέπει να κινηθείτε γρήγορα.Το αλάτι το προσέθεσα στο μείγμα των υγρών, για να μην έρθει σε επαφή με το baking powder, παρά μόνο στο τέλος. Αν και αυτό ξέρω να ισχύει για τη μαγιά της μπύρας… Δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι είναι απαραίτητο και με τις χημικές μαγιές (γιατί, τι είναι το baking powder;), καλύτερα όμως να είμαι από την πλευρά της ασφάλειας...Οι συνταγές προτείνουν συνήθως οι θήκες για τα muffins να γεμίζουν μέχρι τα 2/3 του ύψους τους. Εμένα όμως μου αρέσει τόσο αυτός ο “τρούλος” που σχηματίζεται όταν φουσκώνουν (το σχήμα τους όταν βγούν από τις φόρμες μου θυμίζει έντονα μανιτάρι...) που γεμίζω τις φόρμες μέχρι επάνω, μέχρι μισό εκατοστό από το χείλος. Το γεγονός μάλιστα ότι χρησιμοποιούμε ταψάκι με ενσωματωμένες 12 φόρμες, αποκλείει το ενδεχόμενο να ξεχειλίσει το μείγμα κατά το φούσκωμα και να χυθεί, λερώνοντας τον φούρνο.

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

35 Minutes
16 muffins
  1. 2 μ ε γ ά λ α κρεμμύδια
  2. 250 γρ μπέικον
  3. 25 γρ τριμμένο τυρί parmigiano
  4. 250 μαλακό αλεύρι
  5. 125 γρ τυρί που λιώνει (emental, gouda κλπ)
  6. 2 και 1/2 κ.γ. baking powder
  7. 6 κ.σ παρθένο ελαιόλαδο
  8. 3-4 κουταλιές νερό
  9. αλάτι
  10. πιπέρι

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια. Πλένουμε και καθαρίζουμε από τους σπόρους και τις λευκές ίνες την πιπεριά και την κόβουμε σε μικρά κυβάκια (του ενός εκατοστού).

  2. 2

    Τα ρίχνουμε σε ένα τηγάνι όπου έχουμε ζεστάνει 3 κουταλιές ελαιόλαδο μαζί με 3 κουταλιές νερό, σ κ ε π ά ζ ο υ μ ε με καπάκι, και τα μαγειρεύουμε σε χ α μ η λ ή φωτιά για ένα 10-λεπτο, περίπου. Ίσως χρειασθεί να προσθέσετε καμία-δύο ακόμη κουταλιές νερό ή και καμία λάδι, εάν δείτε να στεγνώνουν νωρίς.

  3. 3

    Πάνω στο 10-λεπτο και αφού δούμε τη πιπεριά και τα κρεμμύδια να έχουν μαλακώσει, προσθέτουμε και το μπέικον, κομμένο και αυτό σε μικρά κυβάκια (του ενός εκατοστού), και τηγανίζουμε έως ότου δούμε το μπέικον να γίνεται ε λ α φ ρ ά τραγανό (δεν μπορώ να σας πω πόσα λεπτά γιατί εγώ, ελλείψει μπέικον, τα έφτιαξα με...λουκάνικο. Εκεί, 10 λεπτά ήσαν αρκετά). Στο τέλος, πρέπει να έχει εξατμισθεί όλο το νερό και να έχουν μείνει με λίγο λαδάκι.

  4. 4

    Στη διαδικασία ανάμειξης των υλικών τώρα. Ακολουθώντας τον βασικό κ α ν ό ν α της προετοιμασίας των muffins, χωρίζουμε τα στεγνά υλικά από τα υγρά, (εάν θέλετε να ξέρετε το “γιατί”, δείτε “Μυστικά” [1]). Για τον λόγο αυτό, θα χρησιμοποιήσουμε δύο δ ι α φ ο ρ ε τ ι κ έ ς λεκανίτσες. Στην 1η λοιπόν λεκανίτσα, κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με τα κουταλάκια του baking powder, αφού τα ανακατέψουμε καλά προηγουμένως.

  5. 5

    Στη 2η λεκανίτσα κτυπούμε καλά τα αυγά να αφρατέψουν,

  6. 6

    Και προσθέτουμε το τριμμένο parmigiano, αλάτι και πιπέρι ανάλογα με τις προτιμήσεις μας. Κτυπούμε ακόμη, να ενσωματωθούν και αυτά.

  7. 7

    Προσθέτουμε σε αυτό το μείγμα των υγρών υλικών και το τυρί, κομμένο σε μικρά κομματάκια, τις ελιές κομμένες και αυτές (στα 2 ή στα 4, ανάλογα με το μέγεθος), καθώς και τις υπόλοιπες 3 κουταλιές ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε.

  8. 8

    Προσθέτουμε και το περιεχόμενου του τηγανιού (μη γελιέστε, έχει αρκετή υγρασία), Ανακατεύουμε, καλά τώρα, να ενωθούν όλα τα υλικά.

  9. 9

    Ενώνουμε το περιεχόμενο των δύο μπολ, αδειάζοντας με τη μία το αλεύρι μέσα στα υγρά υλικά,

  10. 10

    Και ανακατεύουμε με γ ρ ή γ ο ρ ε ς και “γ ε μ ά τ ε ς” κινήσεις για καμιά 10 φορές, όχι περισσότερο.

  11. 11

    Βουτυρώνουμε ελαφρά ένα ταψάκι με θέσεις για muffins. Το ίδιο και εάν χρησιμοποιήσουμε μεμονωμένες φορμίτσες, όχι όμως και σιλικόνης, εκεί δεν χρειάζεται. Εάν χρησιμοποιήσετε μεμονωμένες φόρμες, καλύτερα να τις τοποθετήσετε σε ένα ταψάκι και με αυτό να τις βάλετε στον φούρνο.

  12. 12

    Γεμίζουμε τις φόρμες μέχρι τα 3/4 του ύψους τους.

  13. 13

    Βάζουμε τα muffins να ψηθούν σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180ο και για περίπου 10-12 λεπτά. Ναι, δεν χρειάζεται περισσότερο !! Εσείς, βέβαια, κάντε το “τεστ της οδοντογλυφίδας” (γιατί κάθε φούρνος έχει τις “ιδιοτροπίες” του), ή το “τεστ του μαχαιριού”, μας επιτρέπουν και τα δύο να βεβαιωθούμε ότι είναι ψημένα και στο εσωτερικό τους.

  14. 14

    Αφήνουμε να κρυώσουν τα κεκάκια μας, χωρίς να τα βγάλουμε από τις φόρμες τους.

  15. 15

    Σερβίρετέ τα όπως θέλετε. Έτσι κι αλλιώς θα φαγωθούν αμέσως… Άσε που είναι όλα δικά σας… Δεν συνιστώνται για snack των παιδιών για το σχολείο. Είναι νωρίς για να τα μάθετε σε αυτές τις γεύσεις.

  16. 16

    TIPSΠρος το τέλος του βήματος 3, προσέθεσα στο τηγάνι και 4 πιπεριές φλωρίνης που είχαμε ψήσει το προηγούμενο βράδυ. Δεν τις λέει η συνταγή, αλλά εμάς μας αρέσουν και δεν “χάνουμε ευκαιρία”... Θέλουν όμως τελευταία στιγμή, για να μη λιώσουν, ίσα να “νοστιμίσουν” με τα υπόλοιπα υλικά.

  17. 17

    Ένα μέρος από τα κρεμμύδια ΔΕΝ το ψιλόκοψα αλλά το έκοψα σε λεπτές ροδέλες. Χωρίς να επιφέρει καμία απολύτως γευστική διαφορά, ήταν ωραίο εκεί που ξεχώριζε (σε όσα ξεχώριζε) στα έτοιμα muffins.

  18. 18

    Η συνταγή μιλάει για “τυρί που λιώνει”. Εγώ προτίμησα να αντικαταστήσω ένα μέρος του και με τυρί που θα δίνει κάποια γεύση και έτσι προσέθεσα και ένα μέρος χαλούμι αλλά και babybel, για χάρη της κόρης μας.

  19. 19

    “Κάποιοι” έσπευσαν να...επωφεληθούν από την στιγμιαία απώλεια προσοχής και να “περιποιηθούν” τη γέμιση. Όχι που θα τους ξέφευγε...

  20. 20

    Σαν πέσουν όλα τα “υγρά” υλικά στο μπολ, το ανακάτεμα πρέπει να είναι καλό για να ομογενοποιηθούν όλα καλά στο μείγμα. Εάν δεν ανακατευθούν ομοιόμορφα τ ώ ρ α, όταν θα πέσει και το αλεύρι θα είναι πού δύσκολο.

  21. 21

    Όλα τα υλικά ανακατεμένα. Το μείγμα, όπως βλέπετε, είναι σφικτό, με εμφανή τα κομμάτια από τα διάφορα υλικά. Έτσι θα μοιρασθεί στις φόρμες και όταν ψηθεί θα δέσουν όλα μαζί.

  22. 22

    Εάν χρησιμοποιήσετε ταψάκι σαν αυτό της φωτογραφίας, μπορείτε να γεμίσετε τις φόρμες σχεδόν μέχρι επάνω. Τα κεκάκια θα φουσκώσουν, αλλά δεν κινδυνεύετε να ξεχειλίσουν και να χαθεί ζύμη.

  23. 23

    Και για...του λόγου το αληθές, ιδούτα muffins ψημένα, αφράτα, και χωρίς “τάσεις φυγής”

Αντιδράσεις

Σχόλια (15)

Giota.th
Giota.th @cook_8471291
Πολλά μπράβο για την υπέροχη περιγραφή. Θα επιστρέψω με πιρουνάκια και φωτογραφίες.

Από

ggr
ggr @george
στις
Athens