ggr
ggr @george
Athens

 Πιο πολύ από την (πανεύκολη) παρασκευή της, η τάρτα αυτή με “παίδεψε” με το όνομα που θα της έδινα.Μου παρουσιάσθηκε σαν “Φινλανδική” αλμυρή τάρτα, ίσως γνωρίζοντας κάτι από την “αδυναμία” μου στις Σκανδιναβές... Αμέσως μετά, λες και ήθελε να με κοροιδέψει, μου φανερώθηκε ότι είναι από το “νησί”, ευτυχώς από το πλέον αποδεκτό, ίσως, μέρος του, τη Σκωτία.Στη συνέχεια, κάπως έπρεπε να χωρέσω τα βασικά της υλικά. Ναι, καλά, άντε να αναρτήσετε εσείς συνταγή για “τάρτα με μπακαλιάρο”... Μόνο γάτες θα τη δοκίμαζαν... Και όμως, φαινόταν τόσο ενδιαφέρουσα...Τελικά, την άφησα με το παραδοσιακό της όνομα, Finnan Haddie Tart”, να δημιουργεί και λίγο μυστήριο...Όπως και να την πεις, η εξαιρετική αυτή τάρτα από την Σκωτία και το Αμπερντήν, αξίζει να τη δοκιμάσετε. Θα την ξαναθυμηθείτε όταν εμφανισθούν, αίφνης, φίλοι στο κατώφλι σας και θα θέλετε να ετοιμάσετε κάτι γρήγορο, πανεύκολο και γευστικό. Θα την ξαναθυμηθείτε όταν θελήσετε να βρείτε έναν αποτελεσματικό τρόπο να καταφέρετε το παιδί σας να φάει φρέσκο ψάρι. Και, τέλος, θα τη θυμηθείτε και πάλι όταν συνειδητοποιήσετε ότι το πολύ κόκκινο κρέας δεν κάνει καλό και θα πρέπει να εντάξετε περισσότερο ψάρι στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα φαγητού.

Λίγα μυστικά ακόμα

[1] Η συνταγή χρησιμοποιεί για τη διακόσμησή της (αλλά και για το ξεχωριστό άρωμά τους), φυλλαράκια σχινόπρασου. Επειδή το σχινόπρασο δεν είναι κάτι που εύκολα υπάρχει σε όλα τα σπίτια ανά πάσα στιγμή, μπορεί να αντικατασταθεί (με μία μικρή παραχώρηση στο άρωμά του) από φρέσκο κρεμμυδάκι. Σε αυτή τη περίπτωση χρησιμοποιούμε μόνο τα πράσινα φύλλα του κρεμμυδιού, και αυτά πολύ-πολύ λεπτοκομμένα, κατά μήκος. Κόβουμε λοιπόν πρώτα το πράσινο μέρος σε κομμάτια μήκους 5-6 εκατοστών και κατόπιν αυτά σε πολύ λεπτές λωρίδες, πάχους όχι πάνω από 2 χιλιοστά. Σε αυτά τα κομμένα σε πολύ λεπτό “julienne” κομμάτια των πράσινων φύλλων (διαλέγουμε τα πιο φρέσκα και ζωντανού χρώματος φύλλα) διακοσμούμε την τάρτα μας.Η πρωτότυπη συνταγή, προέρχεται από ένα ψαροχώρι της Σκωτίας, το Finnan  (ή και Findon), διάσημο για τον καπνιστό μπακαλιάρο του, τον περίφημο “Finnan haddie”  (από το haddock, μπακαλιάρος).Ότν την είδα, σε ένα ιταλικό site αναφερόταν σαν “Φινλανδική τάρτα”. Είναι “μνημειώδεις” οι ιταλοί για τα αγγλικά τους, έτσι λοιπόν εξηγείται η μετάφραση που έκαναν στον όρο “Finnan haddie Tart”! Πάλι καλά που δεν την έχρισαν και “Φοινικική”... Και να σκεφθείτε ότι αναφερόταν πως προέρχεται από ένα βιβλίο φερμένο από την Σκωτία...Η Finnan Haddie Tart, λοιπόν, η τάρτα μπακαλιάρου από το χωριό Finnan της Σκωτίας (λίγο έξω από το Aberdeen) δηλαδή, φτιάχνεται με ένα ελαφρά καπνισμένο μπακαλιάρο που φτιάχνουν σε εκείνα τα μέρη (αυτό το είδος μπακαλιάρου, ο haddock, δεν αλατίζεται εύκολα, δεν γίνεται παστός, άρα για να διατηρηθεί τον αποξηραίνουν ή τον καπνίζουν, αλλά και πάλι, δεν πρέπει να “έχει ζωή” που να ξεπερνάει τις 3 ημέρες) που όμως δεν είναι εύκολο να βρεθεί στα μέρη μας. Και, βέβαια, στην πρωτότυπη, την Σκωτσέζικη, συνταγή, ΔΕΝ υπάρχει τόνος Θέλετε όμως επειδή μου αρέσει πολύ η γεύση του, θέλετε επειδή με μόνο φρέσκο μπακαλιάρο δεν μου φαινόταν και πολύ,.. ”ελκυστική” η τάρτα, αντικατέστησα τη μισή ποσότητα (160 γρ) με τον “καθ’ ημάς” μπακαλιάρο, φρέσκο (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είτε φρέσκο φιλέτο μπακαλιάρου (κάπου στα 12 € το κιλό, είτε ξαλμυρισμένο, στα μισά χρήματα) και την άλλη μισή (και λίγο παραπάνω, 180 γρ) με καπνιστό τόνο, σε κονσέρβα, που παίρνω από τα Lidl. Θα μπορούσε κανείς να χρησιμοποιήσει και σκέτο τόνο ή και καπνιστό σκουμπρί, για πιο... “αποφασιστική” γεύση (αν είχε κανείς να μου δώσει δοκιμασμένη συνταγή για “γούνα” θα με γέμιζε με ιδιαίτερη ευχαρίστηση !!! ) Μία ακόμη λεπτομέρεια. Στην πρωτότυπη συνταγή η ζύμη της τάρτας (ζύμη brisè) γίνεται με μισό βούτυρο και μισό… λαρδί. Φαντασθείτε τι δυναμίτης θα είναι… Νόστιμος όμως…

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

60 Minutes
8 άτομα
  1. 1 ρολό ζύμης για τάρτες (ζύμη μπριζέ)
  2. 160 γρ φρέσκο μπακαλιάρο (φιλέτο), καθαρισμένο από τυχόν μικρά κοκκαλάκια και κομμένο σε μικρά κυβάκια
  3. 180 γρ τόνο κονσέρβα, καλά στραγγισμένο από τα υγρά του και κομμένο σε μικρά κομμάτια
  4. 2 αυγά, ολόκληρα και κτυπημένα
  5. 1 κ.σ. μουστάρδας Dijon
  6. 150 γρ τριμμένη γραβιέρα ή άλλο κίτρινο τυρί
  7. 1 ματσάκι σχινόπρασο (ή 4 κ.σ. πράσινα φυλλαράκια από φρέσκο κρεμμυδάκι)
  8. μαύρο πιπέρι
  9. …για το σερβίρισμα
  10. φέτες λεμονιού
  11. σαλατούλα ντομάτας

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.

  2. 2

    Λαδώνουμε μία χαμηλή ταρτιέρα (από εκείνες που χρησιμοποιούμε για τις quiche), διαμέτρου γύρω στα 18 εκατοστά.

  3. 3

    Ξετυλίγουμε και απλώνουμε την ζύμη μπριζέ μέσα στη ταρτιέρα. Την τρυπούμε σε όλη της την επιφάνεια με ένα πιρούνι.

  4. 4

    Την ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο, για περίπου 15 λεπτά.

  5. 5

    Την βγάζουμε από το φούρνο και την αλείφουμε με λίγο κτυπημένο αυγό.

  6. 6

    Την ξαναβάζουμε στον φούρνο και την ψήνουμε για άλλα 3-4 λεπτά.

  7. 7

    Την αφαιρούμε εκ νέου και απλώνουμε μέσα της τα κυβάκια του μπακαλιάρου,

  8. 8

    Αλλά και τα κομμάτια του τόνου, όσο πιο ομοιόμορφα κατανεμημένα μπορούμε.

  9. 9

    Με το σύρμα, κτυπούμε τα αυγά (μην το παρακάνετε, δεν χρειάζεται),

  10. 10

    Και τους ρίχνουμε και την κρέμα γάλακτος. Τα κτυπούμε και πάλι, να ομογενοποιηθούν.

  11. 11

    Προσθέτουμε το πιπέρι, προσθέτουμε και τη μουστάρδα και το τριμμένο τυρί και κτυπούμε και πάλι να ενωθούν όλα τα υλικά.

  12. 12

    Αδειάζουμε μέσα στη τάρτα, πάνω από τα κομμάτια του ψαριού.

  13. 13

    Απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια τα φυλλαράκια του σχινόπρασου (ή και πράσινα φύλλα φρέσκου κρεμμυδιού, κομμένα σε λεπτές-λεπτές λωριδούλες (δείτε “Μυστικά” [1])

  14. 14

    Και ξαναβάζουμε στον φούρνο να ψηθούν για άλλα 30 με 40 λεπτά (εξαρτάται από τον τρόπο λειτουργίας του φούρνου σας),

  15. 15

    Μέχρι να χρυσίσει η γέμιση και να είναι στεγνή και σφικτή, ακόμη και στο κέντρο (θα χρειασθεί να κάνετε το “τεστ της οδοντογλυφίδας” ή, καλύτερα, του μαχαιριού).

  16. 16

    Σερβίρετέ την είτε ζεστή είτε και κρύα, με μία φέτα λεμόνι. Μπορείτε να τη συνοδεύσετε και με μικροκομμένα κομμάτια ντομάτας, σε σαλατούλα.

Αντιδράσεις

Σχόλια (5)

Ste Ke
Ste Ke @cook_22947283
Μπράβο που βάζετε τόσες φωτογραφιες κ φαίνεται βήμα βήμα!

Από

ggr
ggr @george
στις
Athens