rinouli
rinouli @cook_8486601
,U.S.A.

Ένα δροσερό ξινούτσικο κέικ με φρούτα που ψήνονται μαζί με το κέικ και γίνονται σαν μαρμελάδα. Ψήνεται με τα φρούτα από κάτω και το κέικ από πάνω και μετά το ψήσιμο το γυρίζουμε. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διάφορα φρούτα, αρκεί να είναι σαρκώδη και ώριμα. Εγώ προτιμώ την καλοκαιρινή εκδοχή με δαμάσκηνα, ροδάκινα ή βερίκοκα ή συνδυασμούς αυτών. Το χειμώνα μπορείτε να το ψήσετε με μήλα και/ή αχλάδια και κανέλλα αντί για μοσχοκάρυδο.

Λίγα μυστικά ακόμα

Τη συνταγή αυτή τη δοκίμασα πρώτη φορά από τα χεράκια της μαμάς μου που της είχαν φέρει πολλά βερίκοκα και ήθελε να τα κάνει κάτι. Δεν ξέρω από πού τη βρήκε, αλλά σίγουρα έχει μπει στις κλασικές καλοκαιρινές συνταγές της οικογένειας.Πριν βάλετε το ταψί στο φούρνο, καλό είναι να βάλετε το ταψάκι σας σε ένα επίπεδο ταψί, σε περίπτωση που βράσει πολύ το σιρόπι των φρούτων και χυθεί στο φούρνο σας. Αυτό μπορεί να συμβεί αν δεν είναι πολύ ψηλό το ταψί που χρησιμοποιείτε και την έχω πάθει κι εγώ παλιότερα. Έχετε το νου σας όσο ψήνεται την πρώτη φορά που θα το δοκιμάσετε για να το απομακρύνετε από το φούρνο αν συμβεί αυτό.Υποθέτω ότι διατηρείται στο ψυγείο αν δε φαγωθεί όλο άμεσα. Στο σπίτι μας δεν επιβιώνει τίποτα μετά από μισή μέρα, οπότε δε χρειάστηκε ποτέ να το φυλάξουμε.

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

25 Minutes
1 ταψί 23 εκ.
  1. Για τα φρούτα
  2. 2 κούπες φρούτα (π.χ. 5-6 δαμάσκηνα/ροδάκινα/νεκταρίνια/βερίκοκα ή 4-5 μήλα/αχλάδια)
  3. 2/3 κούπας ζάχαρη
  4. 1 πρέζα μοσχοκάρυδο ή κανέλλα (ανάλογα τα φρούτα)
  5. 1 λεμόνι, το ξύσμα και το χυμό
  6. 1 κουταλιά σούπας αλεύρι
  7. 3 κουταλιές σούπας λιωμένο βούτυρο
  8. Για το κέικ
  9. 1 κούπα αλεύρι
  10. 1/2 κούπα ζάχαρη
  11. 1 κουταλάκι γλυκού baking powder
  12. 1/4 κουταλάκι γλυκού αλάτι
  13. 2 κρόκους
  14. 1 κουταλιά σούπας λιωμένο βούτυρο
  15. 1/4 κούπας γάλα
  16. λίγο λιωμένο βούτυρο για επάλειψη του ταψιού

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Πλένουμε και στεγνώνουμε πολύ καλά τα φρούτα. Δεν είναι απαραίτητο να τα ξεφλουδίσουμε, αλλά πρέπει να τα κόψουμε σε φέτες ίδιου πάχους, όχι πολύ λεπτές. Στη φωτογραφία θα δείτε ένα παράδειγμα με δαμάσκηνα.

  2. 2

    Βουτυρώνουμε ένα ταψί και στρώνουμε τις φέτες όσο πιο ομοιόμορφα μπορούμε. Για ένα στρογγυλό ταψάκι 23 εκ., βγάζω 2-3 στρώσεις. Για ωραιότερη εμφάνιση, στρώστε την πρώτη στρώση, την κάτω-κάτω, πιο επιμελημένα. Οι υπόλοιπες δε θα φαίνονται, οπότε τεμπελιάστε άφοβα! Περιχύνουμε τα φρούτα όπως είναι στο ταψί ένα-ένα με τη σειρά τα υλικά να πάνε παντούζάχαρη, μοσχοκάρυδο, ξύσμα και χυμό λεμονιού, αλεύρι και τέλος το λιωμένο βούτυρο.

  3. 3

    Αφήνουμε στην άκρη το ταψί με τα στρωμένα φρούτα και ετοιμάζουμε τη ζύμη για το κέικ. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τα στερεά υλικά της ζύμηςαλεύρι, ζάχαρη, baking powder, αλάτι. Σε ένα δεύτερο μπολ, χτυπάμε στο χέρι τους κρόκους, το λιωμένο βούτυρο και το γάλα. Προσθέτουμε το υγρό μείγμα στο πρώτο μπολ και ανακατεύουμε με μια μαρίζ ή παρόμοιο εργαλείο μέχρι να ενσωματωθεί. Αυτό το βήμα μπορεί να γίνει και με μίξερ.

  4. 4

    Ρίχνουμε τη ζύμη κουταλιά-κουταλιά πάνω στα φρούτα στο ταψί και απλώνουμε να πάει παντού. Η ζύμη θα είναι λίγο δύσκολη στο άπλωμα, αλλά φροντίστε να καλύψετε όλα τα σημεία και άκρες του ταψιού σας.

  5. 5

    Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς Κελσίου για περίπου 30 λεπτά, ανάλογα το φούρνο.

  6. 6

    Όταν το βγάλουμε από το φούρνο, θα έχει ψηθεί το πάνω μέρος και από κάτω θα έχει σιρόπι από τα φρούτα. Προσοχή μη σας χυθεί!

  7. 7

    Περιμένουμε να κρυώσει το γλυκό αρκετά ώστε να μπορούμε να πιάσουμε το ταψί χωρίς γάντια. Καπακώνουμε το ταψί με ένα αρκετά μεγάλο πιάτο/πιατέλα και με πολλή προσοχή το γυρνάμε ανάποδα. Το γλυκό θα ξεφορμάρεται εύκολα, αλλά ίσως να έχουν κουνηθεί λίγο τα φρούτα της πρώτης στρώσης. Κάνουμε όποιες διορθώσεις χρειάζονται και περιμένουμε να κρυώσει.

Αντιδράσεις

Cooksnaps

Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!

Γκρίζα χειροποίητα σχέδια από μια φωτογραφική μηχανή, ένα τηγάνι και αστέρια που αναδύονται από το τηγάνι

Σχόλια (2)

Socoki
Socoki @cook_8518871
Νοστιμότατο! Μπράβο, rinouli! Είχα νεκταρίνια και ροδάκινα και έγινε μούρλια! Η μυρωδιά είναι ασυναγώνιστη και είναι όμορφο και στην όψη! Τα φρούτα με τη ζάχαρη δημιουργούν μια παχύρρευστη "σάλτσα" που όταν αναποδογυρίζουμε το κέικ, διαποτίζει το παντεσπάνι. Δεν σας λέω τίποτα άλλο. Πρέπει να το δοκιμάσετε!

Από

rinouli
rinouli @cook_8486601
στις
,U.S.A.