Ανάποδο κέικ με λεμόνι
H συνταγή μου είναι του Στέλιου Παρλιάρου, είναι ένα πολύ ωραίο κέικ με λεμόνι.Η γεύση του είναι ιδιαίτερη γιατί περιέχει αρκετή δόση αμυγδάλου σε σκόνη που το κάνει πιο εύγευστο.
Υλικά
-
Για το σιρόπι
-
2 λεμόνια ακέρωτα κατά προτίμηση βιολογικά
-
300 γρ. ζάχαρη
-
150 γρ. νερό
-
65 γρ. βούτυρο αγελάδος + λίγο ακόμη για το ταψί
-
Για το κέικ
-
4 λεμόνια ολόκληρα ακέρωτα, κατά προτίμηση βιολογικά
-
280 γρ. βούτυρο αγελάδος
-
280 γρ. ζάχαρη
-
2 αυγά μεσαίου μεγέθους, κατά προτίμηση βιολογικά
-
240 γρ. γάλα φρέσκο,πλήρες
-
280 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-
280 γρ. αμύγδαλα λευκά,ανάλατα,αλεσμένα στο μούλτι ώσπου να γίνουν σκόνη
-
ξύσμα από 2 λεμόνια ακέρωτα
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Πλένουμε και κόβουμε τα λεμόνια σε φέτες.
-
2
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα τη ζάχαρη, το νερό και τα λεμόνια. Σιγοβράζουμε για 15 λεπτά, κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφαιρούμε τα λεμόνια με την τρυπητή κουτάλα (τα πετάμε).
-
3
Προσθέτουμε στην κατσαρόλα με το σιρόπι το βούτυρο και σιγοβράζουμε για άλλα 5 λεπτά. Αδειάζουμε το σιρόπι σε ένα βουτυρωμένο ταψί διαμέτρου 24εκ. και το βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει.
-
4
Βάζουμε μια κατσαρόλα με μπόλικο νερό στη φωτιά. Πλένουμε και κόβουμε τα λεμόνια σε ψιλές φέτες.
-
5
Αφαιρούμε τα κουκούτσια, ρίχνουμε τις φετούλες στο βραστό νερό για 1 λεπτό. Τις στραγγίζουμε, αλλάζουμε το νερό και τις ξαναβάζουμε μέχρι να μαλακώσουν πολύ καλά. Τις στραγγίζουμε ξανά και τις αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν. Στη συνέχεια τις απλώνουμε πάνω από το παγωμένο σιρόπι, στο ταψί.
-
6
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς.
-
7
Χτυπάμε στη μεσαία ταχύτητα του μίξερ, με το σύρμα, το βούτυρο και τη ζάχαρη έως ότου το μείγμα αφρατέψει. Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά και λίγο από το γάλα, συνεχίζοντας το χτύπημα, σταματάμε το μίξερ και συνεχίζουμε το ανακάτεμα με μια σπάτουλα ζαχαροπλαστικής, ενσωματώνοντας το αλεύρι, την αμυγδαλόσκονη και το ξύσμα λεμονιού στο τέλος ρίχνουμε και το υπόλοιπο γάλα. Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί πάνω από τις φέτες λεμονιού και ψήνουμε το γλυκό στο φούρνο για 40 λεπτά.
-
8
Το αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά περίπου πρωτού ξεφορμάρουμε σε μια πιατέλα.
Αντιδράσεις
Cooksnaps
Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!
Σχόλια (6)