Ανοίγω φύλλο στη μηχανή

Bαθμολογία: 5
       
 
12 ψήφοι
elenikolas, 31.10.08

Περιγραφή

Δείτε παρακάτω πως ανοίγουμε φύλλο για πίτες, χρησιμοποιώντας τη μηχανή ζυμαρικών.

Ανοίγω φύλλο στη μηχανή

Τι χρειαζόμαστε:

  • 4 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 ½ κούπα νερό
  • 1 κ. γλ. Αλάτι
Στα γρήγορα
Φτιάχνει: φύλλο για το μεγάλο ταψί του φούρνου
Κόστος:
(0 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(0 ψήφοι)
Προετοιμασία: - (0 ψήφοι)
Mαγείρεμα: - (0 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

Βήμα 1
1) Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί να γίνουν μια ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια μας.
Μοιράζουμε το ζυμάρι σε  8 μπαλίτσες (4 για τα κάτω φύλλα -4 για τα πάνω φύλλα)
Το αφήνουμε να σταθεί για μισή ώρα.
Βήμα 2
2) Αλευρώνουμε τον πάγκο μας και απλώνουμε λίγο με τον πλάστη την μπαλίτσα να πλατύνει.
Βήμα 3
3) Ρυθμίζουμε τη μηχανή στο 1 το πιο χοντρό φύλλο δηλαδή  και περνάμε το φύλλο μία φορά
Βήμα 4
4) Το αλευρώνουμε ξανά.
Βήμα 5
5) Το περνάμε απ ό την επόμενη σκάλα της μηχανής μας  Νο2.
Βήμα 6
6) Αλευρώνουμε και το περνάμε στο Νο 3
Βήμα 7
7) Επαναλαμβάνουμε για άλλη μια φορά περνώντας το φύλλο από την τελευταία σκάλα της μηχανής
Βήμα 8
8) Κόβουμε το μακρύ φύλλο στη μέση
Βήμα 9
9) Απλώνουμε στο λαδωμένο ταψί μας το ένα δίπλα στο άλλο, η άκρη του δεύτερου να σκεπάζει την άκρη του πρώτου
Βήμα 10
10) Επαναλαμβάνουμε με άλλο ένα φύλλο, σύνολο 4 φύλλα (2 μεγάλα κομμένα στη μέση)
Βήμα 11
11) Λαδώνουμε καλά και κάνουμε την ίδια διαδικασία άλλη μια φορά(2η στρώση)
Βήμα 12
12) Στρώνουμε τη γέμιση της πίτας μας και επαναλαμβάνουμε την διαδικασία και για τα πάνω φύλλα
Βήμα 13
13) Χαράσσουμε τα φύλλα και ψήνουμε σύμφωνα με τις  οδηγίες  της συνταγής μας .
Η πίτα μας είναι έτοιμη.

Λίγα μυστικά ακόμα

Αυτό το φύλλο χρησιμοποιείται και για γλυκές πίτες όπως μπουγάτσα, μόνο που αντί για λάδι θα αλείψουμε τα φύλλα με λιωμένο βούτυρο.

Σχετικές συνταγές

Φύλλο πίτας με κρασί Φύλλο πίτας με κρασί
4.75
       
       
(4)

    26 Όλα

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από _Ratatouille_, 31-10-08  
    Μπράβο Ελένη!!!!!!
    Τέλειες οι οδηγίες και η ζύμη για το φύλλο, θα λύσεις πολλά χέρια με την βοήθεια αυτή!!!!
    Μπράβοοοο!!!
    #
    Σχόλιο από evdoba, 31-10-08  
    Ωραία!! κι ευχαριστώ!! Είχα πάντα απορία για το αν είναι μεγάλος μπελάς το να αλευρώνεις συνεχώς το φύλλο που μεγαλώνει πολύ και όλο και είναι δύσκολο να το μετακινείς. Εκτός αν μετακινείς την μηχανή?!?!?! :-)
    #
    Σχόλιο από mama, 31-10-08  
    Πολύ χρήσιμο Ελένη.. Ευχαριστώ!!!
    #
    Σχόλιο από elenikolas, 31-10-08  
    Η μηχανή evdoba παραμένει σταθερή. Συνήθως την τοποθετώ στην άκρη του πάγκου μου και έχω κατά μήκος όλο τον πάγκο στη διάθεση μου για το φύλλο. Και το φύλλο το ανοίγουμε ένα ένα και το στρώνουμε κατευθείαν στο ταψί οπότε δεν τα μετακινούμε πουθενά αλλού.:-)
    #
    Σχόλιο από elenikolas, 31-10-08  
    Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια :-)
    #
    Σχόλιο από ROSA, 31-10-08  
    μπράβο Ελλέν πολύ κατατοπιστικές οι οδηγίες σου είχα τόσα χρόνια την μηχανή και δεν ήξερα οτι μπορούμε να κανουμε και φύλλο για πίτες συγχαριτήρια!
    #
    Σχόλιο από πασταφλώρα, 31-10-08  
    Ακριβώς όπως τα λέει η Ελένη είναι η διαδικασία για το φύλλο. Μόνο να πώ ότι η ζύμη να ειναι λίγο πιο σκληρη απο το κανονικό για να μη κολαει στη μηχανή και να ανοιγη καλήτερα, στην ηλεκτρικη μηχανη φύλλου ξεκιναμε απο το 3 μετά περνάμε ΄το φύλλο στο 6 και τέλος στη τελευταιο που ειναι το 9 για πολυ λεπτό.
    Πολύ καλές οι οδηγιες σου.
    #
    Σχόλιο από ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΤΣΑ, 31-10-08  
    Μπράβο Ελένη! έτσι ακριβώς όπως τα περιγράφεις είναι κι εγώ έτσι το ανοίγω το φύλλο!
    #
    Σχόλιο από xaroula, 31-10-08  
    μπραβο Ελενιτσα μου, μου εδειξες πως να κανω φυλλο πιτας μεχρι τωρα την χρησιμοποιουσα μονο για μακαρονια.
    #
    Σχόλιο από evdoba, 31-10-08  
    ΝΑι, βρε πλάκα έκανα για το να μετακινείς τη μηχανή! Φφαντάζεσαι?? (ποντιακό ανέκδοτο θάταν) Πάντως ΠΑΣΤΑΦΛΩΡΑ υπάρχει ηλεκτρική μηχανή για φύλλο???? Έχω μεγάλο ενδοιασμό για το αν θα κολλάει το φύλλο.... αλλά αφού το λέτε, θα δοκιμάσω. Ευχαριστώ!
    #
    Σχόλιο από πασταφλώρα, 31-10-08  
    Ναι evdoba υπάρχει σε κάποια γνωστή μάρκα μίξερ εξάρτημα ανοίγματος φύλλου και είναι ακριβώς ίδιο σαν το χειροκίνητο, ένα τέτοιο έχω και εγώ. Όμως η μαμά μου που έχει ένα απλό μηχάνημα αγόρασε ένα ειδικό μοτεράκι για να μη το γυρίζει με το χέρι, το πουλάνε εκεί που έχουν και τις μηχανές φύλλου. Τώρα αν αλευρώνεις τη ζήμη δεν κολάει καθόλου.
    #
    Σχόλιο από Tat, 31-10-08  
    ευχαριστω Ελενη μου ειχα την μηχανη τοσα χρονια και δεν ηξερα να τη χρησιμοποιησω.
    #
    Σχόλιο από sirilo, 1-11-08  
    Μπραβο Ελενη με τις οδηγιες σου ανοιξες τα ματια της μαμας μου,που τις ειδε,και μου λεει και γω γιατι ανοιγα φυλλο στο χερι τοσο καιρο?
    Εγω τοσα χρονια εκανα μονο,λαζανια,χυλοπιτες,και μακαρονια με αυτη την μηχανη.
    Μπραβο και παλι για τις κατατοπιστικες οδηγειες σου.
    Σε ευχαριστουμε Ελενη.
    #
    Σχόλιο από elenikolas, 1-11-08  
    Σας ευχαριστώ και πάλι για τα καλά σας λόγια:-)
    #
    Σχόλιο από mamaka, 28-11-08  
    Πολύ καλή η δουλειά σου! Πήρα και εγώ τέτοια μηχανή αλλά δεν την χρεισιμοποίησα ακόμα. Οι οδηγίες ήταν στα Ιταλικά. Τώρα με βοήθσες πολύ.
    Το φύλλο αυτό όμως κάνει και για σπανακόπιτα ή είναι μόνο για μπουγάτσα; Επειδή δεν έχει καθόλου λάδι. Γι'αυτό σε ροτάω.
    #
    Σχόλιο από elenikolas, 28-11-08  
    mamaka το φύλλο αυτό είναι για όλες τις χρήσεις, αν το χρησιμοποιήσεις σε αλμυρές πίτες θα βάλεις ανάμεσα λαδάκι. Αν το χρησιμοποιήσεις για γλυκές θα βάλεις βούτυρο ανάμεσα στα φύλλα.
    #
    Σχόλιο από mamaka, 15-12-08  
    Έκανα τη συνταγή σου.Έγινε πολύ νόστημη πίτα αλλά πολύ σκληρο το φύλλο. Τα έκανα όλα όπως τα έλεγες. Πές μου αν μπορείς γιατί το φύλλο έγινε τόσο σκληρο και τι να κάνω ώστε την επόμενη φορά να γίνει μαλακό. Ευχαριστώ
    #
    Σχόλιο από elenikolas, 15-12-08  
    mamaka ίσως να ήθελε λίγο παραπάνω νεράκι το ζυμάρι, καμιά φορά αν το αλεύρι είναι δυνατό θέλει παραπάνω νερό. Όπως επίσης και περισσότερο λαδάκι η βούτυρο ανάμεσα στα φύλλα. Πάντως μόλις βγει απ τον φούρνο πάντα είναι τραγανό, μετά όμως μαλακώνει ανάλογα βέβαια και με τη γέμιση της πίτας μας,αν έχει υγρά θα μαλακώσει την άλλη μέρα αν δεν έχει υγρά θα παραμείνει τραγανή.
    #
    Σχόλιο από ΒΑΡΒΙ, 20-12-08  
    Δίνω 5 πηρουνάκια για τις οδηγίες του ανοίγματος φύλλου. Είχα την μηχανή 14 χρόνια και άνοιγα φύλλο με το χέρι,γιατί κανείς δεν μου είχε δείξει αλλά ούτε και είχα δει αλλού. Χτες έφτιαξα δίπλες και σπανακόπιτα. Οι οδηγίες σου με βοήθησαν να μάθω.Τέλος, τώρα, δεν θα ξαναανοίξω φύλλο με το χέρι. Σε ευχαριστούμε πολύ.
    #
    Σχόλιο από elenikolas, 20-12-08  
    Χαίρομαι πάρα πολύ ΒΑΡΒΙ που σου φάνηκαν χρήσιμες οι οδηγίες μου. Και από ότι είδα στο κοπιάστε έκανες θαύματα!!!! Η μηχανή αυτή είναι και σε μένα το δεξί μου χέρι. Σ΄ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο σου.
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

    24 Σχόλια

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από _Ratatouille_, 31-10-08  
    Μπράβο Ελένη!!!!!!
    Τέλειες οι οδηγίες και η ζύμη για το φύλλο, θα λύσεις πολλά χέρια με την βοήθεια αυτή!!!!
    Μπράβοοοο!!!
    #
    Σχόλιο από evdoba, 31-10-08  
    Ωραία!! κι ευχαριστώ!! Είχα πάντα απορία για το αν είναι μεγάλος μπελάς το να αλευρώνεις συνεχώς το φύλλο που μεγαλώνει πολύ και όλο και είναι δύσκολο να το μετακινείς. Εκτός αν μετακινείς την μηχανή?!?!?! :-)
    #
    Σχόλιο από mama, 31-10-08  
    Πολύ χρήσιμο Ελένη.. Ευχαριστώ!!!
    #
    Σχόλιο από elenikolas, 31-10-08  
    Η μηχανή evdoba παραμένει σταθερή. Συνήθως την τοποθετώ στην άκρη του πάγκου μου και έχω κατά μήκος όλο τον πάγκο στη διάθεση μου για το φύλλο. Και το φύλλο το ανοίγουμε ένα ένα και το στρώνουμε κατευθείαν στο ταψί οπότε δεν τα μετακινούμε πουθενά αλλού.:-)
    #
    Σχόλιο από elenikolas, 31-10-08  
    Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια :-)
    #
    Σχόλιο από ROSA, 31-10-08  
    μπράβο Ελλέν πολύ κατατοπιστικές οι οδηγίες σου είχα τόσα χρόνια την μηχανή και δεν ήξερα οτι μπορούμε να κανουμε και φύλλο για πίτες συγχαριτήρια!
    #
    Σχόλιο από πασταφλώρα, 31-10-08  
    Ακριβώς όπως τα λέει η Ελένη είναι η διαδικασία για το φύλλο. Μόνο να πώ ότι η ζύμη να ειναι λίγο πιο σκληρη απο το κανονικό για να μη κολαει στη μηχανή και να ανοιγη καλήτερα, στην ηλεκτρικη μηχανη φύλλου ξεκιναμε απο το 3 μετά περνάμε ΄το φύλλο στο 6 και τέλος στη τελευταιο που ειναι το 9 για πολυ λεπτό.
    Πολύ καλές οι οδηγιες σου.
    #
    Σχόλιο από ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΤΣΑ, 31-10-08  
    Μπράβο Ελένη! έτσι ακριβώς όπως τα περιγράφεις είναι κι εγώ έτσι το ανοίγω το φύλλο!
    #
    Σχόλιο από xaroula, 31-10-08  
    μπραβο Ελενιτσα μου, μου εδειξες πως να κανω φυλλο πιτας μεχρι τωρα την χρησιμοποιουσα μονο για μακαρονια.
    #
    Σχόλιο από evdoba, 31-10-08  
    ΝΑι, βρε πλάκα έκανα για το να μετακινείς τη μηχανή! Φφαντάζεσαι?? (ποντιακό ανέκδοτο θάταν) Πάντως ΠΑΣΤΑΦΛΩΡΑ υπάρχει ηλεκτρική μηχανή για φύλλο???? Έχω μεγάλο ενδοιασμό για το αν θα κολλάει το φύλλο.... αλλά αφού το λέτε, θα δοκιμάσω. Ευχαριστώ!
    #
    Σχόλιο από πασταφλώρα, 31-10-08  
    Ναι evdoba υπάρχει σε κάποια γνωστή μάρκα μίξερ εξάρτημα ανοίγματος φύλλου και είναι ακριβώς ίδιο σαν το χειροκίνητο, ένα τέτοιο έχω και εγώ. Όμως η μαμά μου που έχει ένα απλό μηχάνημα αγόρασε ένα ειδικό μοτεράκι για να μη το γυρίζει με το χέρι, το πουλάνε εκεί που έχουν και τις μηχανές φύλλου. Τώρα αν αλευρώνεις τη ζήμη δεν κολάει καθόλου.
    #
    Σχόλιο από Tat, 31-10-08  
    ευχαριστω Ελενη μου ειχα την μηχανη τοσα χρονια και δεν ηξερα να τη χρησιμοποιησω.
    #
    Σχόλιο από sirilo, 1-11-08  
    Μπραβο Ελενη με τις οδηγιες σου ανοιξες τα ματια της μαμας μου,που τις ειδε,και μου λεει και γω γιατι ανοιγα φυλλο στο χερι τοσο καιρο?
    Εγω τοσα χρονια εκανα μονο,λαζανια,χυλοπιτες,και μακαρονια με αυτη την μηχανη.
    Μπραβο και παλι για τις κατατοπιστικες οδηγειες σου.
    Σε ευχαριστουμε Ελενη.
    #
    Σχόλιο από elenikolas, 1-11-08  
    Σας ευχαριστώ και πάλι για τα καλά σας λόγια:-)
    #
    Σχόλιο από mamaka, 28-11-08  
    Πολύ καλή η δουλειά σου! Πήρα και εγώ τέτοια μηχανή αλλά δεν την χρεισιμοποίησα ακόμα. Οι οδηγίες ήταν στα Ιταλικά. Τώρα με βοήθσες πολύ.
    Το φύλλο αυτό όμως κάνει και για σπανακόπιτα ή είναι μόνο για μπουγάτσα; Επειδή δεν έχει καθόλου λάδι. Γι'αυτό σε ροτάω.
    #
    Σχόλιο από elenikolas, 28-11-08  
    mamaka το φύλλο αυτό είναι για όλες τις χρήσεις, αν το χρησιμοποιήσεις σε αλμυρές πίτες θα βάλεις ανάμεσα λαδάκι. Αν το χρησιμοποιήσεις για γλυκές θα βάλεις βούτυρο ανάμεσα στα φύλλα.
    #
    Σχόλιο από mamaka, 15-12-08  
    Έκανα τη συνταγή σου.Έγινε πολύ νόστημη πίτα αλλά πολύ σκληρο το φύλλο. Τα έκανα όλα όπως τα έλεγες. Πές μου αν μπορείς γιατί το φύλλο έγινε τόσο σκληρο και τι να κάνω ώστε την επόμενη φορά να γίνει μαλακό. Ευχαριστώ
    #
    Σχόλιο από elenikolas, 15-12-08  
    mamaka ίσως να ήθελε λίγο παραπάνω νεράκι το ζυμάρι, καμιά φορά αν το αλεύρι είναι δυνατό θέλει παραπάνω νερό. Όπως επίσης και περισσότερο λαδάκι η βούτυρο ανάμεσα στα φύλλα. Πάντως μόλις βγει απ τον φούρνο πάντα είναι τραγανό, μετά όμως μαλακώνει ανάλογα βέβαια και με τη γέμιση της πίτας μας,αν έχει υγρά θα μαλακώσει την άλλη μέρα αν δεν έχει υγρά θα παραμείνει τραγανή.
    #
    Σχόλιο από ΒΑΡΒΙ, 20-12-08  
    Δίνω 5 πηρουνάκια για τις οδηγίες του ανοίγματος φύλλου. Είχα την μηχανή 14 χρόνια και άνοιγα φύλλο με το χέρι,γιατί κανείς δεν μου είχε δείξει αλλά ούτε και είχα δει αλλού. Χτες έφτιαξα δίπλες και σπανακόπιτα. Οι οδηγίες σου με βοήθησαν να μάθω.Τέλος, τώρα, δεν θα ξαναανοίξω φύλλο με το χέρι. Σε ευχαριστούμε πολύ.
    #
    Σχόλιο από elenikolas, 20-12-08  
    Χαίρομαι πάρα πολύ ΒΑΡΒΙ που σου φάνηκαν χρήσιμες οι οδηγίες μου. Και από ότι είδα στο κοπιάστε έκανες θαύματα!!!! Η μηχανή αυτή είναι και σε μένα το δεξί μου χέρι. Σ΄ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο σου.
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

    2 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από sonitaa, 21-9-10  
    που μπορω να βρω να αγορασω αυτην την μηχανη που αναφερετε?
    #
    Σχόλιο από elenikolas, 24-9-10  
    sonitaa τη μηχανή αυτή μπορείς να τη βρεις σε μαγαζιά που πουλάνε είδη οικιακής χρήσης, όπως vefas, vicko, η ακόμη και σε μη επώνυμα μαγαζιά οικιακών ειδών.

    0 Παραλλαγές

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικές οδηγίες

    Τέλειο χωριάτικο φύλλο (τεχνική ανοίγματος)
    Προστέθηκε από rihardos
    4.6667
           
           
    (9)

    Τη συνταγή προτείνουν:

    διαφορες πίτες
    Ένα βιβλίο 86 αγαπημένων συνταγών, του/της glikoula
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 110 αγαπημένων συνταγών, του/της arlekinos
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 19 αγαπημένων συνταγών, του/της yiannaki
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 111 αγαπημένων συνταγών, του/της ΒΑΡΒΙ
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 24 αγαπημένων συνταγών, του/της κατερινα Σπ.