Απάκι τηγανιά

Bαθμολογία: 5
       
 
4 ψήφοι
evisam, 09.01.11

Περιγραφή

Ενας νόστιμος μεζές, που αξιοποιεί το απάκι.
Απάκι τηγανιά

Τι χρειαζόμαστε:

  • 250 γρ. απάκι σε μπουκίτσες (κυβάκια)
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε χοντρά κομμάτια
  • 1 πιπεριά πράσινη σε μέτρια κομμάτια
  • 1 πιπεριά κόκκινη σε μέτρια κομμάτια
  • 1 ποτήρι κρασί κόκκινο
  • 1 φλ. του καφέ ελαιόλαδο
  • 200 γρ. γραβιέρα κομμένη σε κυβάκια
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Με κρεατικά
Μέθοδος: Τηγανιού
Κουζίνα: Ελληνική
Δυσκολία: Γρήγορο
Φτιάχνει: 1 μικρό πυρέξ
Κόστος:
(2 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(2 ψήφοι)
Προετοιμασία: 8' (2 ψήφοι)
Mαγείρεμα: 20' (2 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Σωτάρουμε το κρεμμύδι με το λάδι και προσθέτουμε τις πιπεριές να "μαραθούν" αρκετά.
  2. Ρίχνουμε το απάκι και το σωτάρουμε μαζί με τις πιπεριές.
  3. Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοψηθούν.
  4. Μόλις η τηγανιά μείνει με λίγο ζουμάκι, προσθέτουμε τη γραβιέρα. Ανακατεύουμε λίγο και σερβίρουμε. Κρασί απαραίτητο!

Λίγα μυστικά ακόμα

Το απάκι είναι καπνιστό κρέας από χοιρινό, που παρασκευάζεται στην Kρήτη. Βρίσκεται συσκευασμένο σε Super Market και παντοπωλεία.

Χρησιμοποίησα αλάτι με μπαχαρικά (υπάρχει σε μύλο σε Super Market) και γραβιέρα Κρήτης με ήπια γεύση.

Τη συνταγή εντόπισα στο Γρήγορο αλλά όχι βρώμικο

Σχετικές συνταγές

    8 Όλα

    #
    Σχόλιο από golfo, 15-1-11  
    καλα μιλαμε ειναι τελειο μεζεδακι!
    οπως και να το κανεις το απακι ,μας αρεσει πολυ.
    αν θυμαμαι καλα απακι ειχα παρει απο ενα χωριο της Μάνης,ειναι πολυ ωραιο σε ομελετες,και μακαροναδες.
    #
    Σχόλιο από karavour, 16-1-11  
    βρε παιδιά, εξηγείστε κι εμένα. Τί είναι το απάκι? Πρώτη φορά την ακούω αυτή τη λέξη. Γιαπωνέζικη μου θυμίζει! :)
    #
    Σχόλιο από evisam, 16-1-11  
    Το απάκι, karavour, είναι καπνιστό μαλακό κρέας από χοιρινό. Κόβεται σε στενόμακρες λουρίδες και μπαίνει σε ξύδι για λίγο και μετά αλατοπιπερώνεται και καπνίζεται σε καπνό αρωματικών χόρτων. Γίνεται στην Kρήτη και μοιάζει με το σύγκλινο της Μάνης (νομίζω, οτι εκεί ακολουθούν διαφορετική διαδικασία, στην ίδια λογική). Ενας απλούστατος τρόπος να το γευτούμε είναι να το κόψουμε σε λεπτές λωρίδες και να το περάσουμε λίγο από ένα τηγάνι. Δεν είμαι από την Κρήτη, αλλά το δοκίμασα εκεί και το λάτρεψα. Το μαγειρεύουν με χόρτα, το βάζουν σε σαλάτες, σε ομελέτες και τη φαντασία μας να' ναι καλά. Κάποια φίλη/ φίλος από την Κρήτη μπορεί να μας δώσει κι άλλες ιδέες.



    Golfo, συμφωνώ μαζί σου! ευχαριστώ για τα πηρουνάκια!
    #
    Σχόλιο από dcroula, 25-1-11  
    Φανταστικός μεζές-φαγητό, με έντονα αρώματα.
    Θα πρότεινα όμως να προσέξετε λίγο το αλατοπίπερο, μια και το απάκι, ήδη απο μόνο του έχει κι ας μην ξεχνάμε και την γραβιέρα.
    #
    Σχόλιο από evisam, 25-1-11  
    Ευχαριστώ για τις παρατηρήσεις σου, dcroula, και τα θετικά σχόλια. Η προσοχή στο αλάτι είναι δεδομένη, όταν συνδυάζονται υλικά και, βέβαια, όταν σκεφτόμαστε τα θέματα υγείας.
    #
    Σχόλιο από vikpats, 19-7-12  
    Αν ριξεις και αυγουλακι μεσα χωρις να τ ανακατεψεις ματι δηλαδη ασε ολα τα λεφτα!!!!!!
    #
    Σχόλιο από Gingerbread cookie, 3-11-14  
    Νόστιμο και πολύ απλό....!
    #
    Σχόλιο από evisam, 3-11-14  
    Σ' ευχαριστώ για τα πιρουνάκια, Gingerbread cookie!

    8 Σχόλια

    #
    Σχόλιο από golfo, 15-1-11  
    καλα μιλαμε ειναι τελειο μεζεδακι!
    οπως και να το κανεις το απακι ,μας αρεσει πολυ.
    αν θυμαμαι καλα απακι ειχα παρει απο ενα χωριο της Μάνης,ειναι πολυ ωραιο σε ομελετες,και μακαροναδες.
    #
    Σχόλιο από karavour, 16-1-11  
    βρε παιδιά, εξηγείστε κι εμένα. Τί είναι το απάκι? Πρώτη φορά την ακούω αυτή τη λέξη. Γιαπωνέζικη μου θυμίζει! :)
    #
    Σχόλιο από evisam, 16-1-11  
    Το απάκι, karavour, είναι καπνιστό μαλακό κρέας από χοιρινό. Κόβεται σε στενόμακρες λουρίδες και μπαίνει σε ξύδι για λίγο και μετά αλατοπιπερώνεται και καπνίζεται σε καπνό αρωματικών χόρτων. Γίνεται στην Kρήτη και μοιάζει με το σύγκλινο της Μάνης (νομίζω, οτι εκεί ακολουθούν διαφορετική διαδικασία, στην ίδια λογική). Ενας απλούστατος τρόπος να το γευτούμε είναι να το κόψουμε σε λεπτές λωρίδες και να το περάσουμε λίγο από ένα τηγάνι. Δεν είμαι από την Κρήτη, αλλά το δοκίμασα εκεί και το λάτρεψα. Το μαγειρεύουν με χόρτα, το βάζουν σε σαλάτες, σε ομελέτες και τη φαντασία μας να' ναι καλά. Κάποια φίλη/ φίλος από την Κρήτη μπορεί να μας δώσει κι άλλες ιδέες.



    Golfo, συμφωνώ μαζί σου! ευχαριστώ για τα πηρουνάκια!
    #
    Σχόλιο από dcroula, 25-1-11  
    Φανταστικός μεζές-φαγητό, με έντονα αρώματα.
    Θα πρότεινα όμως να προσέξετε λίγο το αλατοπίπερο, μια και το απάκι, ήδη απο μόνο του έχει κι ας μην ξεχνάμε και την γραβιέρα.
    #
    Σχόλιο από evisam, 25-1-11  
    Ευχαριστώ για τις παρατηρήσεις σου, dcroula, και τα θετικά σχόλια. Η προσοχή στο αλάτι είναι δεδομένη, όταν συνδυάζονται υλικά και, βέβαια, όταν σκεφτόμαστε τα θέματα υγείας.
    #
    Σχόλιο από vikpats, 19-7-12  
    Αν ριξεις και αυγουλακι μεσα χωρις να τ ανακατεψεις ματι δηλαδη ασε ολα τα λεφτα!!!!!!
    #
    Σχόλιο από Gingerbread cookie, 3-11-14  
    Νόστιμο και πολύ απλό....!
    #
    Σχόλιο από evisam, 3-11-14  
    Σ' ευχαριστώ για τα πιρουνάκια, Gingerbread cookie!

    0 Ερωτήσεις

    0 Παραλλαγές

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Τα μυστικά του τηγανιού
    Το τηγάνισμα μπορεί να φαίνεται απλή δουλειά, ...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    τσιπουρομεζέδες
    Ένα βιβλίο 164 αγαπημένων συνταγών, του/της tzoulitsa
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 83 αγαπημένων συνταγών, του/της αρετουλα
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 310 αγαπημένων συνταγών, του/της giannis kr
    Ιδιαίτερες Γεύσεις
    Ένα βιβλίο 138 αγαπημένων συνταγών, του/της Eleni Ravel
    Ορεκτικα
    Ένα βιβλίο 33 αγαπημένων συνταγών, του/της Rodothea