Απίθανα μελομακάρονα!

Bαθμολογία: 4.8077
       
 
52 ψήφοι
ΚΕΡΑΣΑΚΙ, 17.12.08

Περιγραφή

Πρόκειται για μια καταπληκτική συνταγή της γιαγιάς μου που έχει ξετρελάνει πολύ κόσμο!

Απίθανα μελομακάρονα!
photo: Ζουζουνελ

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1/2 κιλό ελαιόλαδο
  • 1/2 κιλό καλαμποκέλαιο
  • 250γρ πορτοκαλάδα
  • 2 κουταλιές της σούπας ξύσμα πορτοκαλιού
  • 1 κουταλιά της σούπας κανέλλα
  • 1 κουταλιά της σούπας γαρύφαλλο
  • 2 κουταλάκια του γλυκού σόδα
  • 4 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν
  • 1 φλυτζανάκι του καφέ κονιάκ
  • 500γρ ζάχαρη
  • 2 κιλά αλεύρι

Για το σιρόπι:

  • 1 κιλό μέλι
  • 1 φλυτζάνι του τσαγιόυ ζάχαρη
  • 1 ποτήρι νερό

Για το γαρνίρισμα:

  • 500γρ καρύδια
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Μελομακάρονα
Εποχιακά: Χριστουγέννων
Μέθοδος: Φούρνου
Δυσκολία: Με φωτο , Με βίντεο
Περιέχει: Ξηρούς καρπούς
Φτιάχνει: Περίπου 80 μελομακάρονα
Κόστος:
(1 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(1 ψήφοι)
Προετοιμασία: 30' (1 ψήφοι)
Mαγείρεμα: 30' (1 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

Βήμα 1
1) Ρίχνουμε όλα τα υλικά σε μια λεκάνη και τα ζυμώνουμε.
Βήμα 2
2) Πλάθουμε τα μελομακάρονα.
Βήμα 3
3) Τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς πάνω κάτω περίπου 30 λεπτά.
Βήμα 4
4) Ετοιμάζουμε το σιρόπι.
Βήμα 5
5) Τα ρίχνουμε λίγα λίγα στο σιρόπι περίπου για 5 λεπτά (μέτριο σιρόπιασμα) ανάλογα πόσο μαλακά τα θέλουμε.
Βήμα 6
6) Τα στρώνουμε στην πιατέλα μας και τα πασπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι.

Λίγα μυστικά ακόμα

Η ζύμη μας για να είναι έτοιμη θα πρέπει να είναι σχεδόν σφικτή. Όταν θα σιροπιάζουμε τα μελομακάρονά μας, το σιρόπι μας θα πρέπει να σιγοβράζει. Καλή σας όρεξη!!!

Ευχαριστούμε την ANGOLINA για τις φωτογραφίες βήμα βήμα.

Σχετικές συνταγές

Μελομακάρονα από την Ευδοκία Μελομακάρονα από την Ευδοκία
4.7956
       
       
(181)
Μελομακάρονα 2 Μελομακάρονα 2
4.5556
       
       
(9)

    93 Όλα

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από bouka_tsoukaliou, 29-12-08  
    Θεωρώ ότι η ποσότητα της κανέλας και του γαρύφαλλου είναι υπερβολική γιατί αυτά τα δύο υλικά έχουν την ιδιότητα να πικρίζουν τη γεύση του γλυκού.
    #
    Σχόλιο από ΚΕΡΑΣΑΚΙ, 29-12-08  
    Καλησπέρα και χρόνια πολλά.Για 2 κιλά αλεύρι δεν είναι πολύ.Είναι μια συνταγή που είναι δοκιμασμένη δεκαετίες τώρα και αρέσει σε όλους.Οι κουταλιές θα πρέπει να είναι φυσιολογικές και όχι πολύ φουσκωτές
    #
    Σχόλιο από orianthi, 25-11-09  
    ΔΟΚΙΜΑΣΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΛΛΑ ΜΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΟΠΩΣ ΤΑ ΜΠΙΣΚΟΤΑ.ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΤΙ ΕΚΑΝΑ ΛΑΘΟΣ.ΙΣΩΣ ΗΤΑΝ ΛΙΓΟ ΤΟ ΑΛΕΥΡΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΠΟΛΥ ΣΚΛΗΡΗ Η ΖΥΜΗ.ΣΑΝ ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΠΑΝΤΩΣ ΗΤΑΝ ΠΟΛΥ ΓΕΥΣΤΙΚΑ.ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΩ ΠΑΛΙ ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΟ ΑΛΕΥΡΙ
    #
    Σχόλιο από ΚΕΡΑΣΑΚΙ, 25-11-09  
    orianthi πριν τα σιροπιάσεις ειναι σαν μπισκότα.Αν παρέμειναν μπισκότα και μετα το σιρόπιασμα τοτε επρεπε να τα αφησεις λίγο παραπάνω.Οσο για το αλευρι θα πρεπει να ρίξεις τοσο που να πετυχεις μια ζύμη λιγο σφιχτή.Παντως πραγματικά ειναι πεντανόστιμα.Δεν την αλλαζω με τιποτα την συνταγή αυτη
    #
    Σχόλιο από lemon, 27-11-09  
    leo na ti dokimaso ki ego fetos, emena mu aresun zumera ta melomakarona. tha kano ti misi dosi gia ti periptosi pou deta petixo.
    to siropiasma to kano molis ta bgalo apo to fourno e? na einai zesto to siropi?
    #
    Σχόλιο από ΚΕΡΑΣΑΚΙ, 28-11-09  
    lemon μου στο σιρόπιασμα ή θα ειναι τα μελομακαρονα κρυα και το σιρόπι θα σιγοβράζει ή ζεστα μελομακάρονα και κρύο σιρόπι.Εγω κανω το πρώτο.Απλα επειδη τα θες πολύ ζουμερα μπορείς να τα αφήσεις 1-2 λεπτά περισσότερο απ'ότι γραφω.Καλή επιτυχία!
    #
    Σχόλιο από loukoumadaki, 28-11-09  
    teleia h syntagh gia ta melomakarona.....tha ta ftiaxw sto agori mou.einai oi prwtes giortes pou tha tis perasoume sto spitaki mas!!!!!!!!!
    thanks gia tin syntagi !!!!!!!!!!!!
    #
    Σχόλιο από rousa, 9-12-09  
    απλα τελεια...μπραβο σου
    #
    Σχόλιο από xridrakidou, 10-12-09  
    Τα έφτιαξα εχθές το βράδυ στις 11, περιτό να πω ότι μοσχοβόλησε το σπίτι και μέχρι να ξημερώσει είχαμε αρκετές απώλειες γιατί κάποιοι έχασαν τον ύπνο τους και έκαναν επιδρομή. Απλά ΤΕΛΕΙΑ!!!!
    #
    Σχόλιο από FOTINIHLIAS, 13-12-09  
    ΚΕΡΑΣΑΚΙ ΜΟΥ ΜΟΛΙΣ ΕΦΤΙΑΞΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΡΕΛΑΘΗΚΑΝ ΟΛΟΙ.ΚΑΙ ΣΙΡΟΠΙΑΣΤΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΑΝ ΜΠΙΣΚΟΤΑΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΟΧΑ.ΧΙΛΙΑ ΜΠΡΑΒΟ!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    #
    Σχόλιο από Zeta60, 17-12-09  
    geia sas kai apo e mena
    ta ta dokimasa kai einai teleia
    xronia polla se olous me ygeia
    #
    Σχόλιο από aretiagelos, 17-12-09  
    prepi na ta skepasoume ta melomakarona stin piatela``?? i den xriazete?
    #
    Σχόλιο από loyla, 23-12-09  
    ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΔΟΚΙΜΑΣΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΟΥ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΑ ΤΗ ΕΦΤΙΑΞΑ 2 ΦΟΡΕΣ ΜΕΣΑ ΣΕ ΔΕΚΑ ΜΕΡΕΣ.ΑΠΛΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΑΠΛΩΝΑΝ ΛΙΓΟ ΤΑ ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ ΟΠΟΤΕ ΕΓΩ ΠΡΟΣΘΕΣΑ ΛΙΓΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΛΕΥΡΙ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΟΡΘΩΣΑ.ΠΑΝΤΩΣ ΚΑΙ ΤΙΣ 2 ΦΟΡΕΣ ΜΕΛΩΘΗΚΑ ΠΟΛΥ ΓΡΗΓΟΡΑ ΟΥΤΕ 1 ΛΕΠΤΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΔΙΑΛΥΟΝΤΑΝ.ΜΗΠΩΣ ΕΚΑΝΑ ΚΑΤΙ ΛΑΘΟΣ?ΑΠΟ ΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΛΙΓΟ ΜΑΛΑΚΑ ΣΤΑ 35-40 ΛΕΠΤΑ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ.ΜΗΠΩΣ ΦΤΑΕΙΕ ΑΥΤΟ?
    ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΗΣ ΕΦΤΙΑΞΑ ΧΘΕΣ ΒΡΑΔΥ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΕΦΤΙΑΞΑ ΑΡΚΕΤΗ ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΑ ΝΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΙΩΣΩ ΕΒΑΛΑ ΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΣΤΟ ΨΥΓΕΙΟ ΜΕ ΖΕΛΑΤΙΝΑ ΚΑ ΣΚΕΠΑΣΜΑ.ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΝ ΤΗ ΣΥΝΕΧΙΣΩ ΣΗΜΕΡΑ?ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
    #
    Σχόλιο από ΚΕΡΑΣΑΚΙ, 23-12-09  
    Καλημερα και Χρονια Πολλά!!loula μου τα μελομακαρονα τα ψηνουμε μεχρι να παρουν χρωμα.Οχι ομως πολυ γιατι μετα δεν θα μπορουν να ρουφηξουν το σιροπι.Ο χρονος ειναι ανάλογα με τον φουρνο.Επισης θα πρεπει να ειναι κρυα στο σιρόπιασμα γιατι το σιρόπι θα σιγοβραζει.Όσο για την ζυμη που την εβαλες στο ψυγειο δεν εχω ιδεα αν πειραζει.Αλλα λογικα δεν θα εσφιξε πολυ?
    #
    Σχόλιο από m-k, 28-12-09  
    Γεια σου κερασάκι! Έκανα τα μελομακάρονα σου και έγιναν τέλεια!!! Υπέροχη γεύση και στο σιρόπι πολύ καλά- όχι πολύ μελωμένα. Έκανα τη μισή δόση. Η μυρωδιά τους είναι υπέροχη! Μπράβο στη γιαγιά σου!!! Καλές γιορτές!!!
    #
    Σχόλιο από Angeloudi, 28-12-09  
    Είναι η πρώτη φορα που κάνω μελομακάρονα και μου πέτυχαν!!!!
    Είναι πολύ εύκολη συνταγή και πεντανόστιμη!!!Την συνιστώ ακόμα και σε αρχαριους όπως εμενα!!!! ευχάριστο πολύ και εύχομαι καλή πρωτοχρονιά.
    #
    Σχόλιο από loyla, 30-12-09  
    ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΚΕΡΑΣΑΚΙ ΤΕΛΙΚΑ ΑΦΗΣΑ ΤΗ ΖΥΜΗ ΣΤΟ ΨΥΓΕΙΟ ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΧΑΡΑ.ΡΩΤΗΣΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΓΕΙΤΟΝΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑ ΦΟΥΡΝΑΡΗΣ Κ ΜΟΥ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΑΝ ΔΕΝ ΠΕΤΑΞΕΙ ΤΟ ΛΑΔΙ ΕΙΝΑΙ ΟΚ.ΠΡΕΠΕΙ ΟΜΩΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ ΣΚΕΠΑΣΜΕΝΗ ΜΕ ΖΕΛΟΦΑΝ Κ ΣΚΕΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΠΑΝΩ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΣ.ΚΛΑΗ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΕΧΕΙΣ........
    #
    Σχόλιο από Ζουζουνελ, 23-11-10  
    Μα ειναι πραγματικα απιθανα!!!
    Δεν τα μελωσα τα αφησα σαν μπισκοτακια,ειναι γευστικοτατα!μπραβο και σε ευχαριστουμε για την συνταγη σου!
    #
    Σχόλιο από stelomaria, 24-11-10  
    μην γελασει παρακαλω κανεις με την ερωτηση μου!!οταν λες πορτοκαλαδα εννοεις χυμο πορτοκαλι η πορτοκαλαδα με ανθρακικο?
    #
    Σχόλιο από elenitak, 24-11-10  
    πιστευω οτι πρεπει να ειναι φυικος χυμος πορτοκαλιου
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 Επόμενο > Τέλος >>

    64 Σχόλια

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από bouka_tsoukaliou, 29-12-08  
    Θεωρώ ότι η ποσότητα της κανέλας και του γαρύφαλλου είναι υπερβολική γιατί αυτά τα δύο υλικά έχουν την ιδιότητα να πικρίζουν τη γεύση του γλυκού.
    #
    Σχόλιο από ΚΕΡΑΣΑΚΙ, 29-12-08  
    Καλησπέρα και χρόνια πολλά.Για 2 κιλά αλεύρι δεν είναι πολύ.Είναι μια συνταγή που είναι δοκιμασμένη δεκαετίες τώρα και αρέσει σε όλους.Οι κουταλιές θα πρέπει να είναι φυσιολογικές και όχι πολύ φουσκωτές
    #
    Σχόλιο από orianthi, 25-11-09  
    ΔΟΚΙΜΑΣΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΛΛΑ ΜΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΟΠΩΣ ΤΑ ΜΠΙΣΚΟΤΑ.ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΤΙ ΕΚΑΝΑ ΛΑΘΟΣ.ΙΣΩΣ ΗΤΑΝ ΛΙΓΟ ΤΟ ΑΛΕΥΡΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΠΟΛΥ ΣΚΛΗΡΗ Η ΖΥΜΗ.ΣΑΝ ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΠΑΝΤΩΣ ΗΤΑΝ ΠΟΛΥ ΓΕΥΣΤΙΚΑ.ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΩ ΠΑΛΙ ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΟ ΑΛΕΥΡΙ
    #
    Σχόλιο από ΚΕΡΑΣΑΚΙ, 25-11-09  
    orianthi πριν τα σιροπιάσεις ειναι σαν μπισκότα.Αν παρέμειναν μπισκότα και μετα το σιρόπιασμα τοτε επρεπε να τα αφησεις λίγο παραπάνω.Οσο για το αλευρι θα πρεπει να ρίξεις τοσο που να πετυχεις μια ζύμη λιγο σφιχτή.Παντως πραγματικά ειναι πεντανόστιμα.Δεν την αλλαζω με τιποτα την συνταγή αυτη
    #
    Σχόλιο από loukoumadaki, 28-11-09  
    teleia h syntagh gia ta melomakarona.....tha ta ftiaxw sto agori mou.einai oi prwtes giortes pou tha tis perasoume sto spitaki mas!!!!!!!!!
    thanks gia tin syntagi !!!!!!!!!!!!
    #
    Σχόλιο από rousa, 9-12-09  
    απλα τελεια...μπραβο σου
    #
    Σχόλιο από xridrakidou, 10-12-09  
    Τα έφτιαξα εχθές το βράδυ στις 11, περιτό να πω ότι μοσχοβόλησε το σπίτι και μέχρι να ξημερώσει είχαμε αρκετές απώλειες γιατί κάποιοι έχασαν τον ύπνο τους και έκαναν επιδρομή. Απλά ΤΕΛΕΙΑ!!!!
    #
    Σχόλιο από FOTINIHLIAS, 13-12-09  
    ΚΕΡΑΣΑΚΙ ΜΟΥ ΜΟΛΙΣ ΕΦΤΙΑΞΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΡΕΛΑΘΗΚΑΝ ΟΛΟΙ.ΚΑΙ ΣΙΡΟΠΙΑΣΤΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΑΝ ΜΠΙΣΚΟΤΑΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΟΧΑ.ΧΙΛΙΑ ΜΠΡΑΒΟ!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    #
    Σχόλιο από Zeta60, 17-12-09  
    geia sas kai apo e mena
    ta ta dokimasa kai einai teleia
    xronia polla se olous me ygeia
    #
    Σχόλιο από m-k, 28-12-09  
    Γεια σου κερασάκι! Έκανα τα μελομακάρονα σου και έγιναν τέλεια!!! Υπέροχη γεύση και στο σιρόπι πολύ καλά- όχι πολύ μελωμένα. Έκανα τη μισή δόση. Η μυρωδιά τους είναι υπέροχη! Μπράβο στη γιαγιά σου!!! Καλές γιορτές!!!
    #
    Σχόλιο από Angeloudi, 28-12-09  
    Είναι η πρώτη φορα που κάνω μελομακάρονα και μου πέτυχαν!!!!
    Είναι πολύ εύκολη συνταγή και πεντανόστιμη!!!Την συνιστώ ακόμα και σε αρχαριους όπως εμενα!!!! ευχάριστο πολύ και εύχομαι καλή πρωτοχρονιά.
    #
    Σχόλιο από loyla, 30-12-09  
    ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΚΕΡΑΣΑΚΙ ΤΕΛΙΚΑ ΑΦΗΣΑ ΤΗ ΖΥΜΗ ΣΤΟ ΨΥΓΕΙΟ ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΧΑΡΑ.ΡΩΤΗΣΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΓΕΙΤΟΝΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑ ΦΟΥΡΝΑΡΗΣ Κ ΜΟΥ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΑΝ ΔΕΝ ΠΕΤΑΞΕΙ ΤΟ ΛΑΔΙ ΕΙΝΑΙ ΟΚ.ΠΡΕΠΕΙ ΟΜΩΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ ΣΚΕΠΑΣΜΕΝΗ ΜΕ ΖΕΛΟΦΑΝ Κ ΣΚΕΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΠΑΝΩ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΣ.ΚΛΑΗ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΕΧΕΙΣ........
    #
    Σχόλιο από Ζουζουνελ, 23-11-10  
    Μα ειναι πραγματικα απιθανα!!!
    Δεν τα μελωσα τα αφησα σαν μπισκοτακια,ειναι γευστικοτατα!μπραβο και σε ευχαριστουμε για την συνταγη σου!
    #
    Σχόλιο από elenitak, 29-11-10  
    η συνταγη σου ειναι πολυ καλη . μπραβο !! εγω δεν τα μελωσα κ εγιναν κουλουλακια , την επομενη μερα εξαφανιστηκαν ..... πολλα μπραβο!!!!!!!
    #
    Σχόλιο από karavour, 5-12-10  
    Ωραία τα μελομακάρονα αν και για να πω την αλήθεια δεν είναι τα καλύτερα σπιτικά που έχω φάει. Όμως μπορώ να πώ ότι είναι απ'τις καλύτερες συνταγές που έχω δοκιμάσει. Μ'αρέσει το πλούσιο άρωμα πορτοκαλιού που έχει. Να παρατηρήσω μόνο ότι στο ψήσιμο μου άνοιξαν (έκαναν σα ρωγμές), δεν το έψησα παραπάνω απόσο γράφεις. Επίσης χρειάστηκε λίγο αλευράκι ακόμα για να πλάθεται το μείγμα. Και τέλος το σιρόπι ήταν λίγο και αναγκάστηκα να φτοιάξω άλλο μισό γιατί μόλις βούταγα τα μελομακάρονα το έπιναν πολύ γρήγορα και τελείωσε η πρώτη δόση αμέσως. Μου βγήκαν περίπου 85 μέτρια μελομακάρονα (3 ταψιά του φούρνου).
    #
    Σχόλιο από ΚΕΡΑΣΑΚΙ, 5-12-10  
    totoula δεν χρειαζεται να σουρωσεις τον χυμό πορτοκαλιού
    savefico μολις λιώσει το μελι και η ζαχαρη τοτε μπορεις να ξεκινησεις το σιροπιασμα.Το σιροπιασμα θα το κανεις ή καυτα μελομακαρονα κρυο σιροπι ή κρυα μελομακαρονα σιροπι που σιγοβραζει.
    Οσον αφορα την ποσοτητα του σιροπιου δεν εχει χρειαστει ποτε να φτιαξω συμπληρωμα.Βεβαια δεν ξερω αν παιζει ρόλο οτι δεν τα αφηνω να ρουφηξουν και παρα πολυ γιατι τα θελω σκληρουτσικα
    #
    Σχόλιο από Βαγγος 13, 7-12-10  
    Μακραν τα καλυτερα μελομακαρονα που εχω δοκιμασει!!!!ολη τη δουλεια πιστευω την κανει το μελι η ποσοτητα του δηλαδη!!και το κανελογαρυφαλο φυσικα και ο χυμος προτοκαλιου!περυσι τα φτιαξαμε πρωτη φορα απλως τωρα το σχολιαζω και του βαζω τα πηρουνακια !φυσικα και φετος αυτα θα φτιαξουμε!απλως θελω να ρωτησω οτι για διπλη δοση θα βαλουμε τεσσερα κιλα αλευρι μισο κιλο χυμο ποτοκαλι κλπ?ευχαριστω!
    #
    Σχόλιο από Ναυσικά, 7-12-10  
    Για μένα είναι η απόλυτη μαμαδογεύση! Η μαμά μου έκανε ακριβώς την ίδια συνταγή και για μένα λοιπόν, έτσι πρέπει να είναι το μελομακάρονο! Και του χρόνου να είμαστε καλά!
    #
    Σχόλιο από cmoustaka, 7-12-10  
    Χωρίς να έχω φτιάξει την συγκεκριμένη συνταγή αλλά δεκάδες άλλες τόσα χρόνια παντρεμένη ομολογώ ότι 1 ποτ.νερό με τόσο πολύ μέλι είναι λίγο για το σιρόπι εκτός και αν μιλάμε για κουλουράκια
    #
    Σχόλιο από ΚΕΡΑΣΑΚΙ, 7-12-10  
    Χαιρομαι πολυ που σας αρεσουν!Πραγματι Ναυσικα ειναι η απόλυτη μαμαδογευση!Αν δεν εχουν μπολικα κανελογαρυφαλα δεν τα θεωρω μελομακαρονα
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 Επόμενο > Τέλος >>

    27 Ερωτήσεις

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από lemon, 27-11-09  
    leo na ti dokimaso ki ego fetos, emena mu aresun zumera ta melomakarona. tha kano ti misi dosi gia ti periptosi pou deta petixo.
    to siropiasma to kano molis ta bgalo apo to fourno e? na einai zesto to siropi?
    #
    Σχόλιο από ΚΕΡΑΣΑΚΙ, 28-11-09  
    lemon μου στο σιρόπιασμα ή θα ειναι τα μελομακαρονα κρυα και το σιρόπι θα σιγοβράζει ή ζεστα μελομακάρονα και κρύο σιρόπι.Εγω κανω το πρώτο.Απλα επειδη τα θες πολύ ζουμερα μπορείς να τα αφήσεις 1-2 λεπτά περισσότερο απ'ότι γραφω.Καλή επιτυχία!
    #
    Σχόλιο από aretiagelos, 17-12-09  
    prepi na ta skepasoume ta melomakarona stin piatela``?? i den xriazete?
    #
    Σχόλιο από loyla, 23-12-09  
    ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΔΟΚΙΜΑΣΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΟΥ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΑ ΤΗ ΕΦΤΙΑΞΑ 2 ΦΟΡΕΣ ΜΕΣΑ ΣΕ ΔΕΚΑ ΜΕΡΕΣ.ΑΠΛΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΑΠΛΩΝΑΝ ΛΙΓΟ ΤΑ ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ ΟΠΟΤΕ ΕΓΩ ΠΡΟΣΘΕΣΑ ΛΙΓΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΛΕΥΡΙ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΟΡΘΩΣΑ.ΠΑΝΤΩΣ ΚΑΙ ΤΙΣ 2 ΦΟΡΕΣ ΜΕΛΩΘΗΚΑ ΠΟΛΥ ΓΡΗΓΟΡΑ ΟΥΤΕ 1 ΛΕΠΤΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΔΙΑΛΥΟΝΤΑΝ.ΜΗΠΩΣ ΕΚΑΝΑ ΚΑΤΙ ΛΑΘΟΣ?ΑΠΟ ΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΛΙΓΟ ΜΑΛΑΚΑ ΣΤΑ 35-40 ΛΕΠΤΑ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ.ΜΗΠΩΣ ΦΤΑΕΙΕ ΑΥΤΟ?
    ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΗΣ ΕΦΤΙΑΞΑ ΧΘΕΣ ΒΡΑΔΥ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΕΦΤΙΑΞΑ ΑΡΚΕΤΗ ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΑ ΝΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΙΩΣΩ ΕΒΑΛΑ ΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΣΤΟ ΨΥΓΕΙΟ ΜΕ ΖΕΛΑΤΙΝΑ ΚΑ ΣΚΕΠΑΣΜΑ.ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΝ ΤΗ ΣΥΝΕΧΙΣΩ ΣΗΜΕΡΑ?ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
    #
    Σχόλιο από ΚΕΡΑΣΑΚΙ, 23-12-09  
    Καλημερα και Χρονια Πολλά!!loula μου τα μελομακαρονα τα ψηνουμε μεχρι να παρουν χρωμα.Οχι ομως πολυ γιατι μετα δεν θα μπορουν να ρουφηξουν το σιροπι.Ο χρονος ειναι ανάλογα με τον φουρνο.Επισης θα πρεπει να ειναι κρυα στο σιρόπιασμα γιατι το σιρόπι θα σιγοβραζει.Όσο για την ζυμη που την εβαλες στο ψυγειο δεν εχω ιδεα αν πειραζει.Αλλα λογικα δεν θα εσφιξε πολυ?
    #
    Σχόλιο από stelomaria, 24-11-10  
    μην γελασει παρακαλω κανεις με την ερωτηση μου!!οταν λες πορτοκαλαδα εννοεις χυμο πορτοκαλι η πορτοκαλαδα με ανθρακικο?
    #
    Σχόλιο από elenitak, 24-11-10  
    πιστευω οτι πρεπει να ειναι φυικος χυμος πορτοκαλιου
    #
    Σχόλιο από elenitak, 24-11-10  
    το σιροπι φτανει για ολα τα μελομακαρονα? επειδη το ρουφανε.
    #
    Σχόλιο από ΚΕΡΑΣΑΚΙ, 24-11-10  
    Καλησπερα σας.Ο χυμος πορτοκαλιο ειναι φυσικος!Οσο για το σιροπι ειναι αρκετο για ολα τα μελομακαρονα
    #
    Σχόλιο από karavour, 2-12-10  
    Ποιο αλεύρι είναι καλύτερο γιαυτή τη συνταγή?
    #
    Σχόλιο από ΚΕΡΑΣΑΚΙ, 2-12-10  
    karavour μου εγω βάζω αλέυρι για όλες τις χρήσεις
    #
    Σχόλιο από savefico, 5-12-10  
    μια ερώτηση για το σιρόπι: πόση ώρα το βράζεις?
    #
    Σχόλιο από totoula, 5-12-10  
    θα ηθελα να κανω μια ερωτηση... τον χυμο πορτοκαλι τον σουρωνετε ή τον βαζετε ετσι οπως ειναι; (ρωταω επειδη ο φυσικος χυμος πορτοκαλιου εχει και καποια κομματακια που δεν ξερω αν επιρρεαζουν).ευχαριστω
    #
    Σχόλιο από Riniw, 10-12-10  
    Καλησπέρα!Μια γρήγορη ερώτηση γιατί θέλω να τα κάνω σήμερα.Η ποσότητα του λαδιού είναι σωστή??Μήπως ένα κιλό λάδι είναι πολύ για το αλεύρι?Μήπως θέλεις να πεις ποτήρι??
    #
    Σχόλιο από kanty, 12-12-10  
    ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑΡΩΤΗΣΩ ΤΑ ΚΑΡΥΔΙΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙΣ ΣΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΑ ΒΑΖΕΙΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΖΥΜΗ Η ΤΑ ΕΧΕΙΣ ΓΙΑ ΓΑΡΝΙΡΙΣΜΑ?
    #
    Σχόλιο από Αλεξάνδρα1, 19-12-10  
    καλησπερα,η αληθεια ειναι οτι και εγω απορω με το λαδι, γιατι στο βιντεο αναφερει οτι κανει τη μιση ποσοτητα οποτε βαζει μισο ποτηρι λαδι....
    #
    Σχόλιο από ChrystallaAndreou, 13-11-11  
    kalispera ki apo mena.. 8a ftiaxo fetos melomakarona kai 8a h8ela na rotiso posa ftiaxnontai apo ti zimi?
    #
    Σχόλιο από Ναυσικά, 13-11-11  
    ChrystallaAndreou, αν δεις κάτω από τα υλικά που γράφει "Στα γρήγορα", θα δεις ότι γράφει ότι η δόση είναι για περίπου 80 κομμάτια. Αν τα κάνεις μπουκίτσες βέβαια, γίνονται πολύ περισσότερα!
    #
    Σχόλιο από stroumfisma, 30-11-11  
    Μερικές ερωτησούλες γιατί πρώτη φορά θα φτιάξω μελομακάρονα και θέλω να πετύχουν..
    αλεύρι για όλες τις χρήσεις χρησιμοποιούμε? επίσης θέλω να μελώσουν πολύ(να λιώνει στο στόμα που λένε-δεν μ'αρέσουν τραγανά).Τι κάνω?
    #
    Σχόλιο από Ναυσικά, 30-11-11  
    Για το αλεύρι, ναι βάλε για όλες τις χρήσεις. Τώρα για το μέλωμα, απλά θα τα αφήσεις λίγη ώρα παραπάνω στο σιρόπι. Εγώ ελέγχω με μια οδοντογλυφίδα πόσο μαλακά έχουν γίνει στο κέντρο με το μέλωμα, και αναλόγως τα βγάζω.
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

    2 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από lixoudia, 13-12-10  
    Τη συγκεκριμένη συνταγή την κάνουμε χρόοονια στο σπίτι με πολύ μικρές διαφοροποιήσεις στα υλικά και κάνει θραύση!Ας γράψω λοιπόν τη δική μας συνταγή!

    Μελομακαρονα παγωνακι

    2 ¼ κούπας καλαμποκέλαιο
    ¾ κούπας χυμό από στυμμένα πορτοκάλια
    ¼ κούπας κονιάκ
    ¾ κούπας ζάχαρη
    1 κ.σ. κανελλογαρύφαλλα τριμμένα (απο ετοιμο σακουλάκι του εμπορίου)
    ¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο
    ¼ κγ αλάτι
    ¾ κγ σόδα
    6 ½ κούπες αλεύρι
    1 ½ κουταλάκι μπέικιν
    σιρόπι
    2 ¼ κούπες νερό
    2 ¼ κούπες ζάχαρη
    2 ¼ κούπες μέλι
    καρύδια
    Εκτέλεση:
    Ανακατεύω όλα τα υλικά της ζύμης εκτός από το αλεύρι και το μπέικιν με ένα σύρμα ή κουτάλι σε μεγάλη λεκάνη.
    Ρίχνω μέσα στη λεκάνη το αλεύρι και το μπέικιν κ ανακατεύω με τα χέρια.
    Βάζω απευθείας τη ζύμη στο ειδικό πιστολάκι για μελομακάρονα ή τα πλάθω με τα χέρια. Βγαίνουν 2 ταψιά.
    Ψήνω κάθε ταψί για 25λεπτά στους 170 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδοκοκκινήσουν.
    Εν τω μεταξύ σε μια κατσαρόλα κάνω το σιρόπι βράζοντας τα υλικά (νερό, ζάχαρη, μέλι) για 5 λεπτά.
    Αφού ψηθούν μέσα στο κάθε ζεστό ταψί ρίχνω κρύο το μισό σιρόπι και τα αφήνω να το ρουφήξουν για 10 λεπτα.
    Τα βγάζω, τα βάζω σε πιατέλα και πασπαλίζω με μπόλικο τριμμένο καρύδι.
    #
    Σχόλιο από evisam, 26-11-12  
    Είναι η συνταγή της μητέρας μου. Κι ενώ δοκιμάζω κι άλλες πάντα επιστρέφω σε αυτή την συνταγή, αφού είναι η γεύση που έχω μάθει και, τελικά, προτιμώ. Έχω κάνει κάποιες αλλαγές στο πέρασμα των χρόνων που την φτιάχνω:
    1. Αλεύρι βάζω κυρίως αυτό που φουσκώνει μόνο του και μόνο 1 1/2 κούπα για όλες τις χρήσεις (το μπέικιν και η σόδα κανονικά),
    2. προσθέτω μία κούπα ψιλοκομμένα καρύδια μέσα στη ζύμη
    3. Στο σιρόπι προσθέτω κανέλα και φλούδα πορτοκαλιού ή λεμονιού για το άρωμα και το βράζω για 5 λεπτά και μετά απλώνω τα μελομακάρονα σε ταψιά και ρίχνω από πάνω το πολύ ζεστό σιρόπι με μια κουταλίτσα. Αφήνω για λίγο και μετά τα αναποδογυρίζω.

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Χορτοφαγία
    Χορτοφαγία είναι η πρακτική της μη κατανάλωσης κρέ...
    Ένα οικονομικό γιορτινό τραπέζι
    Ακόμα και εάν τα οικονομικά μας δεν είναι στην ...
    Νόστιμα δώρα
    Φέτος τις γιορτές, αντί να σπάτε το κεφάλι σας ...
    Προετοιμαστείτε για τις γιορτές
    Τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά πλησιάζουν. Τ...
    Χάστε βάρος μετά τις γιορτές
    Κάθε χρόνο τέτοια εποχή πολλοί είναι αυτοί που ...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Σιροπιαστά
    Ένα βιβλίο 28 αγαπημένων συνταγών, του/της kikibebe2
    χριστουγενιατικα
    Ένα βιβλίο 13 αγαπημένων συνταγών, του/της Ζουζουνελ
    Χριστούγεννα - Πρωτοχρονιά 2011-12
    Ένα βιβλίο 19 αγαπημένων συνταγών, του/της Ναυσικά
    Χριστουγεννιάτικες συνταγές
    Ένα βιβλίο 13 αγαπημένων συνταγών, του/της velina
    Χριστούγεννα
    Ένα βιβλίο 10 αγαπημένων συνταγών, του/της Roulita23