Απλό κοτόπουλο φούρνου

Bαθμολογία: 4.6975
       
 
119 ψήφοι
MariaLuna, 11.12.08

Περιγραφή

Το κλασσικό και απλό λεμονάτο κοτόπουλο φούρνου με ρίγανη.

Απλό κοτόπουλο φούρνου

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 κοτόπουλο ολόκληρο ή σε κομμάτια
  • 5-6 πατάτες
  • 1 μεγάλο λεμόνι
  • 2-3 κ.σ. μουστάρδα
  • 1/2 κ.γ. σκόρδο σε σκόνη
  • 1 φλ.ελαιόλαδο
  • 1 1/2 ποτήρι νέρο
  • 1 κ.σ.ρίγανη
  • αλάτι
  • άσπρο πιπέρι
Στα γρήγορα
Μέθοδος: Φούρνου
Δυσκολία: Εύκολο , Με φωτο
Περιέχει: Μουστάρδα , Σκόρδο
Κόστος:
(1 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(1 ψήφοι)
Προετοιμασία: - (0 ψήφοι)
Mαγείρεμα: - (0 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

Βήμα 1
1) Bάζουμε το κοτόπουλο ή τα κομμάτια κοτόπουλου στο ταψί.
Βήμα 2
2) Κόβουμε τις πατάτες σε μικρά αλλά χοντρά κομμάτια και τα απλώνουμε γύρω γύρω από το κοτόπουλο, έτσι ώστε να γεμίσει το ταψί μας.
Βήμα 3
3) Σε ένα σέικερ βάζουμε το λάδι με τη μουστάρδα και χτυπάμε καλά.Μόλις το μείγμα μας γίνει ομοιογένες, προσθέτουμε στο σέικερ μισό ποτήρι από το νερό και ξαναχτυπάμε λίγο.
Βήμα 4
4)
  1. Περιχύνουμε αυτό το μείγμα πάνω απο το κοτόπουλο και τις πατάτες, έτσι ώστε να πάει παντού.Δέν ανακατεύουμε τα υλικά μας μέσα στο ταψί.
Βήμα 5
5) Κόβουμε το λεμόνι στα τέσσερα και βάζουμε τα κομμάτια στις τέσσερις γωνίες του ταψιού.
Βήμα 6
6) Αλατοπιπερόνουμε το φαγητό μας και βάζουμε και το τριμμένο σκόρδο και τη ρίγανη.
Βήμα 7
7) Τέλος χύνουμε το ένα ποτήρι νερό που μας έχει απομείνει, σιγά σιγά στην μία γωνία του ταψιού.
Βήμα 8
8) Ψήνουμε στο φούρνο στους 180 με 200 C για περίπου μία ώρα.Τα τελευταία 2-3 λεπτά γυρνάμε το φούρνο στο grill ώστε να ξεροψηθεί το φαγητό μας.

Λίγα μυστικά ακόμα

Το αλάτι, πιπέρι και ρίγανη τα βάζουμε πάνω απο το μείγμα που περιχύσαμε για να "κολλήσει" στο φαγητό μας και κάθε μπουκιά να εχει ίδια γεύση. ΔΕΝ στίβουμε το λεμόνι γιατί στεγνώνει το φαγητό μας και σφίγγει το κρέας. Τα κομμάτια λεμονιού στο ψήσιμο θα βγάλουν μόνα τους το ζουμί τους. Αν το νερό "σωθεί" προσθέτουμε λίγο, να υπάρχει πάντα τουλαχιστον μισό εκατοστό, ώστε να ψηθεί το φαγητό μας και να έχουμε ζουμάκι στο τέλος. Ο χρόνος ψησίματος είναι ενδεικτικός και ανάλογος με τον φούρνο σας. Το φαγητό είναι έτοιμο όταν είναι ξεροψημένο και τραγανό απ'έξω, και μαλακό σαν "λουκούμι" απο μέσα.

Ευχαριστούμε την ANGOLINA για τις φωτογραφίες βήμα βήμα.

Σχετικές συνταγές

    127 Όλα

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από patreas, 9-1-09  
    το εφτιαξα πικριζει λιγο η σαλτσα του.Το πιο πιθανο ειναι η πικριλα να ειναι απ τις φλουδες των λεμονιων και ισος λιγιτερο απ την ριγανη που δεν επεσε κατα το τελος.παντος εχει προβλημα στο λεμονι πρεπει να πεσει ο χυμος του
    #
    Σχόλιο από MariaLuna, 12-2-09  
    Ο χυμός του λεμονιού πεφτει κατα τη διάρκεια του ψησιματος.Οταν το φαγητο είναι ετοιμο θα δεις οτι όλο το λεμόνι εχει στίψει σιγά σιγά απο μόνο του και εχουν μείνει μόνο οι φλούδες του.
    #
    Σχόλιο από yumyum, 26-4-09  
    Καλά το φαγητό σου είναι τέλειο το έκανα σήμερα το μεσημέρι.
    #
    Σχόλιο από gremlin, 9-6-09  
    Φοβερό φαγητό, καταπληκτική γεύση!! Μπράβο για τη συνταγή, είναι πανεύκολη και πεντανόστιμη!
    #
    Σχόλιο από slaweksam, 9-6-09  
    πολυ καλη η συνταγη σου μονο που την δευτερη φορα δεν εβαλα το λεμονι στις γωνιες γιατι μου πικρισε η σαλτσα.παντως δεν μενει ουτε για δειγμα :-)
    #
    Σχόλιο από anjy30, 12-6-09  
    teleio to fagito pira sixaritiria apo to adefo mou fanstiko
    #
    Σχόλιο από MAROUSW, 23-6-09  
    υπέροχη γεύση, πανεύκολη συνταγή, δεν έμεινε τίποτα στην πιατέλα. ΜΠΡΑΒΟ
    #
    Σχόλιο από κοκος, 31-7-09  
    Πάρα πολύ ωραίο και εύκολο!
    Πρώτη φορά αδειασε όλο το ταψί!!
    #
    Σχόλιο από valiamommy, 1-8-09  
    το φαγητο μου βγηκε τελειο!μπραβο!!και χωρις λεμονι!!!!ακομη και ο μπεμπης μου που ειναι 1 έτους εφαγε με πολυ όρεξη!!!!εγω ισα που προλαβα ενα κομματι !!!!
    #
    Σχόλιο από elenachristina, 13-8-09  
    Πολύ ωραίο βγήκε το φαγητό!Μπράβο που έδωσε έμφαση στις λεπτομέρειες.Αυτές κάνουν την διαφορά!
    #
    Σχόλιο από r0se, 25-8-09  
    Πραγματικά πολύ ωραίο φαγητό! Αυτός ο συνδυασμός γεύσεων με την μουστάρδα κάνει όντως την διαφορά!!!
    #
    Σχόλιο από valentini, 27-8-09  
    πολυ ωραια συνταγη.αν κ δεν εβαλα λεμονι,ηταν ομως θεικο.μπραβο MariaLuna!!
    #
    Σχόλιο από zi_zuel, 29-8-09  
    Οραια συνταγη, πραγματικα.Ειχα ομως ενα απροοπτο.Τα κομμενα λεμονια στις γωνιες ,,..αφησαν μια ¨"ψημενη" ξινιλα στο φαγητο.Ισως να εκανα κατι λαθος. Π.χ.Τα αγησα και στο γκριλ ενα δεκαλεπτο....Δε ξερω αν φταιει αυτο.
    Παντως την επομενη φορα ,θα το κανω ..χωρις λεμονι !!
    #
    Σχόλιο από melissoulazzz, 1-9-09  
    δοκίμασα την συνταγη αλλά τα λεμόνια τα έβαλα ξεφλουδισμένα μήπως και γλυτώσω την πικρίλα που ανεφεραν κάποιοι. Η σάλτσα έγινε και σε μένα λίγο πικρή, δεν ξέρω αν το ξεφλούδισμα το μείωσε, πάντως λίγο πικρό ήταν.
    την επόμενη φορά χωρις λεμόνι! :) κατα τ' αλλα νοστιμότατο!
    #
    Σχόλιο από bniko, 5-9-09  
    Πραγματικά πίκρισε πολύ με το λεμόνι. Κρίμα γιατί κατά τα άλλα είναι ωραία συνταγή.
    #
    Σχόλιο από flora, 13-9-09  
    Κι εγώ έτσι το φτιάχνω, μόνο που προσθέτω και λίγη πάπρικα, θυμάρι και θρούμπι, εκτός της ρίγανης, ψιλοκόβω σκόρδο αντί για σκόνη και δεν βάζω τις φλούδες του λεμονιού. Κλασσικό και πεντανόστιμο!
    #
    Σχόλιο από maria86c, 15-9-09  
    Απλο αλλα με πινελιές που κανουν τη διαφορά!
    #
    Σχόλιο από mamaka, 19-10-09  
    Πολύ νόστημο!
    #
    Σχόλιο από ives, 16-11-09  
    Το δοκίμασα και εγώ. Ειδικά οι πατατούλες έγιναν λουκούμι...και το κοτοπουλάκι τρυφερό και εμφανίσιμο!Μπράβο***
    #
    Σχόλιο από Κουνελάκι, 18-11-09  
    Το εφτιαξα εχθες και..ητανε πολυ ωραιο! Αντι για 4 λεμονακια στην ακρη εβαλα 3 (και ξεφλουδισμενα) γιατι με τρομαξατε με τα πικρισματα αλλα τελικα βγηκε παρα πολυ νοστιμο! την αλλη φορα θα βαλω ολο το λεμονι να δω πως θα βγει. Επισης εβαλα κιμυνο (βαζω παντα στο κρεας) και παπρικα. μμμμμμ.. :)
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 Επόμενο > Τέλος >>

    118 Σχόλια

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από patreas, 9-1-09  
    το εφτιαξα πικριζει λιγο η σαλτσα του.Το πιο πιθανο ειναι η πικριλα να ειναι απ τις φλουδες των λεμονιων και ισος λιγιτερο απ την ριγανη που δεν επεσε κατα το τελος.παντος εχει προβλημα στο λεμονι πρεπει να πεσει ο χυμος του
    #
    Σχόλιο από MariaLuna, 12-2-09  
    Ο χυμός του λεμονιού πεφτει κατα τη διάρκεια του ψησιματος.Οταν το φαγητο είναι ετοιμο θα δεις οτι όλο το λεμόνι εχει στίψει σιγά σιγά απο μόνο του και εχουν μείνει μόνο οι φλούδες του.
    #
    Σχόλιο από yumyum, 26-4-09  
    Καλά το φαγητό σου είναι τέλειο το έκανα σήμερα το μεσημέρι.
    #
    Σχόλιο από gremlin, 9-6-09  
    Φοβερό φαγητό, καταπληκτική γεύση!! Μπράβο για τη συνταγή, είναι πανεύκολη και πεντανόστιμη!
    #
    Σχόλιο από slaweksam, 9-6-09  
    πολυ καλη η συνταγη σου μονο που την δευτερη φορα δεν εβαλα το λεμονι στις γωνιες γιατι μου πικρισε η σαλτσα.παντως δεν μενει ουτε για δειγμα :-)
    #
    Σχόλιο από anjy30, 12-6-09  
    teleio to fagito pira sixaritiria apo to adefo mou fanstiko
    #
    Σχόλιο από MAROUSW, 23-6-09  
    υπέροχη γεύση, πανεύκολη συνταγή, δεν έμεινε τίποτα στην πιατέλα. ΜΠΡΑΒΟ
    #
    Σχόλιο από κοκος, 31-7-09  
    Πάρα πολύ ωραίο και εύκολο!
    Πρώτη φορά αδειασε όλο το ταψί!!
    #
    Σχόλιο από valiamommy, 1-8-09  
    το φαγητο μου βγηκε τελειο!μπραβο!!και χωρις λεμονι!!!!ακομη και ο μπεμπης μου που ειναι 1 έτους εφαγε με πολυ όρεξη!!!!εγω ισα που προλαβα ενα κομματι !!!!
    #
    Σχόλιο από elenachristina, 13-8-09  
    Πολύ ωραίο βγήκε το φαγητό!Μπράβο που έδωσε έμφαση στις λεπτομέρειες.Αυτές κάνουν την διαφορά!
    #
    Σχόλιο από r0se, 25-8-09  
    Πραγματικά πολύ ωραίο φαγητό! Αυτός ο συνδυασμός γεύσεων με την μουστάρδα κάνει όντως την διαφορά!!!
    #
    Σχόλιο από valentini, 27-8-09  
    πολυ ωραια συνταγη.αν κ δεν εβαλα λεμονι,ηταν ομως θεικο.μπραβο MariaLuna!!
    #
    Σχόλιο από zi_zuel, 29-8-09  
    Οραια συνταγη, πραγματικα.Ειχα ομως ενα απροοπτο.Τα κομμενα λεμονια στις γωνιες ,,..αφησαν μια ¨"ψημενη" ξινιλα στο φαγητο.Ισως να εκανα κατι λαθος. Π.χ.Τα αγησα και στο γκριλ ενα δεκαλεπτο....Δε ξερω αν φταιει αυτο.
    Παντως την επομενη φορα ,θα το κανω ..χωρις λεμονι !!
    #
    Σχόλιο από melissoulazzz, 1-9-09  
    δοκίμασα την συνταγη αλλά τα λεμόνια τα έβαλα ξεφλουδισμένα μήπως και γλυτώσω την πικρίλα που ανεφεραν κάποιοι. Η σάλτσα έγινε και σε μένα λίγο πικρή, δεν ξέρω αν το ξεφλούδισμα το μείωσε, πάντως λίγο πικρό ήταν.
    την επόμενη φορά χωρις λεμόνι! :) κατα τ' αλλα νοστιμότατο!
    #
    Σχόλιο από bniko, 5-9-09  
    Πραγματικά πίκρισε πολύ με το λεμόνι. Κρίμα γιατί κατά τα άλλα είναι ωραία συνταγή.
    #
    Σχόλιο από flora, 13-9-09  
    Κι εγώ έτσι το φτιάχνω, μόνο που προσθέτω και λίγη πάπρικα, θυμάρι και θρούμπι, εκτός της ρίγανης, ψιλοκόβω σκόρδο αντί για σκόνη και δεν βάζω τις φλούδες του λεμονιού. Κλασσικό και πεντανόστιμο!
    #
    Σχόλιο από maria86c, 15-9-09  
    Απλο αλλα με πινελιές που κανουν τη διαφορά!
    #
    Σχόλιο από mamaka, 19-10-09  
    Πολύ νόστημο!
    #
    Σχόλιο από ives, 16-11-09  
    Το δοκίμασα και εγώ. Ειδικά οι πατατούλες έγιναν λουκούμι...και το κοτοπουλάκι τρυφερό και εμφανίσιμο!Μπράβο***
    #
    Σχόλιο από Κουνελάκι, 18-11-09  
    Το εφτιαξα εχθες και..ητανε πολυ ωραιο! Αντι για 4 λεμονακια στην ακρη εβαλα 3 (και ξεφλουδισμενα) γιατι με τρομαξατε με τα πικρισματα αλλα τελικα βγηκε παρα πολυ νοστιμο! την αλλη φορα θα βαλω ολο το λεμονι να δω πως θα βγει. Επισης εβαλα κιμυνο (βαζω παντα στο κρεας) και παπρικα. μμμμμμ.. :)
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 Επόμενο > Τέλος >>

    3 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από vingelit, 15-7-10  
    η συνταγή πεντανόστιμη και εύκολη!!...αντιμετώπισα όμως ένα πρόβλημα με το κοτόπουλο.είχα βάλει δυο μπουτάκια στο ταψί και στα 50 λεπτά ψησίματος στο ένα μπουτάκι άρχισε να τρέχει αίμα από μια σχισμή που είχα ανοίξει για να βάλω σκόρδο...το σιχάθηκα και το πέταξα..ήταν χαλασμένο?τι μπορεί να έφταιγε?
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 16-7-10  
    vingelit το κρέας έχει πάντα αιμα. Το μπούτι, ειδικά αν είναι μεγαλούτσικο, θέλει αρκετο χρόνο για να γίνει και αν δεν είναι ψημένο, όταν το κόψεις θα βγάλει αίμα. Δε σημαίνει πως είναι χαλασμένο, απλώς ήταν ακόμα άψητο.
    #
    Σχόλιο από salerosa, 16-9-12  
    Θέλω να κάνω μία ερώτηση όμως, εφόσον βάζουμε το κοτόπουλο και τις πατάτες και ρίχνουμε από πάνω τα μπαχαρικά και το αλάτι, τι γίνεται με το κάτω μέρος του φαηγητού;

    6 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από delicious, 19-12-09  
    Το φαγητό απλά ΤΕΛΕΙΟ!!!!!

    Έβαλα 1/3 κούπας λάδι (1 κούπα είναι υπερβολή), το λεμόνι το έστιψα κανονικά πάνω από το φαγητό (το κρέας έγινε...λουκούμι) και τέλος πρόσθεσα 1 κ. σούπας μέλι, διαλυμένη σε λίγο χλιαρό νερό στο φαγητό.
    Ταιριάζει απόλυτα!!!
    #
    Σχόλιο από nea_fi, 5-9-10  
    Πρόσθεσα το χυμό από 1 1/2 πορτοκάλι (λεμόνι δεν έβαλα καθόλου) και λίγο μέλι. Μπαχαρικά έβαλα το μείγμα masala που είναι για ινδικό φαγητό και αντί για σκέτο νερό, έβαλα νερό που είχα διαλύσει ένα βιολογικό κύβο λαχανικών. Στο ψήσιμο, το σκέπασα με αλουμινόχαρτο και το άφησα να σιγοψηθεί. Λίγο πριν ολοκληρωθεί το ψήσιμο, πήρε χρώμα στο γκριλ. Έγινε τέλειο!!
    #
    Σχόλιο από DAntonio, 28-9-10  
    το φτιάχνω και με την εξής παραλλαγή. Δε χρησιμοποιώ μουστάρδα αλλά αφού αλατο πιπερώσω το σύνολο τρίβω μοσχοκάρυδο (περίπου μισό)πάνω στο κοτόπουλο ενώ τη ρίγανη τη ρίχνω μόνο στις πατάτες. Το δε σκόρδο (2 κομμένες σκελίδες) το "κρύβω" στις πατάτες.
    #
    Σχόλιο από Ferbaki, 9-12-10  
    Αντι για λεμόνι,έστυψα ενα πορτοκάλι υπέροχο!
    #
    Σχόλιο από frosoula_s, 16-2-12  
    1 φλυτζάνι ελαιόλαδο νομίζω πως είναι πάρα πολύ. Εγώ βάζω το μισό αλλά ακόμα και καθόλου να μην βάλεις βγάζει το κοτόπουλο το λίπος του. Επίσης βάζω λίγο περισσότερο νεράκι, να σκεπάζει σχεδόν τις πατάτες για να γίνουν μαλακές από μέσα... και μόλις εξατμιστεί.. τραγανές απ' έξω! ;)
    Το λεμόνι το στίβω, δεν το βάζω σε κομμάτια.
    #
    Σχόλιο από AliceD, 30-1-14  
    Το έκανα σήμερα και ήταν υπέροχο. Κάλεσα και μια φίλη μου και μου είπε 3 φορές ότι είναι πάρα πολύ ωραίο. Αλλά έκανα μια μικρή παραλλαγή. Δεν έβαλα ρίγανη (επειδή αν και δεν είμαι έμπειρη στη μαγειρική, νομίζω αυτό πικρίζει), έβαλα λίγο μοσχοκάρυδο, 1-2 ξύλα κανέλας μικρά και 2-3 γαρίφαλα. Λεμόνι έβαλα ενα μισό μικρό κομμένο στα 4 και τις πατάτες τις έκοψα σαν φέτες (wedges). Η μουστάρδα ταιριάζει τέλεια!

    Άλλες φωτογραφίες

    Το tip της ημέρας

    Για κάθε φλυτζάνι νερό, βάλτε μια κουταλιά του γλυκού τσάι (αν χρησιμοποιείτε χύμα) και ρίξτε πάνω από τα φύλλα το βραστό νερό. Ανακατέψτε το καλά, σκεπάστε την τσαγιέρα και αφήστε το για 5’ (αν έχετε μόνο ένα φλυτζάνι σκεπάστε το με το πιατάκι του. 3-4’ είναι αρκετά για το φακελάκι).

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Κυρίως πιάτα-Φαγητά διάφορα.
    Ένα βιβλίο 283 αγαπημένων συνταγών, του/της tasa.x
    Τι θα φάμε σήμερα
    Ένα βιβλίο 29 αγαπημένων συνταγών, του/της ekaths_4
    Αγαπημένα κυρίως πιάτα
    Ένα βιβλίο 69 αγαπημένων συνταγών, του/της Sitronella
    Κρεατικα
    Ένα βιβλίο 13 αγαπημένων συνταγών, του/της vangelis1131
    ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ
    Ένα βιβλίο 37 αγαπημένων συνταγών, του/της thomaei