Αποξηραμένα σύκα

Bαθμολογία: 5
       
 
3 ψήφοι
stellapanos, 22.08.08

Περιγραφή

΄Ενας καλός τρόπος να αποξηράνουμε σύκα για να τα έχουμε το χειμώνα να πίνουμε το τσιπουράκι και την ρακή μας παρέα με σταφιδούλες και καρύδια.
Αποξηραμένα σύκα
photo: MarBo

Τι χρειαζόμαστε:

  • Συκα
  • Φυλλα δαφνης
ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ:
  • Σουσαμι
  • καρυδι κοπανισμενο
  • ζαχαρη
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Κάντο μόνος
Εποχιακά: Καλοκαιρινή
Μέθοδος: Φούρνου
Διατροφή: Χορτοφαγική , Vegan
Νηστίσιμα: Νηστίσιμα
Κόστος:
(0 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(0 ψήφοι)
Προετοιμασία: - (0 ψήφοι)
Mαγείρεμα: - (0 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Απλωνουμε τα συκα με την φλουδα επανω σε μια σχαρα ή σε ψαθινο πλεγμα και τα σκεπαζουμε με ενα τουλι ή τουλπανι για τα εντομα.
  2. Τα αφηνουμε για 7-10 ημερες στον ηλιο μεχρι να στεγνωσουν καλα, προσοχη τα γυρναμε καθημερινα.
  3. Μολις ετοιμαστουν τα συκα στον ηλιο εαν θελουμε και σας συμβουλευω να το κανετε ειναι πεντανοστιμα φιαχνουμε ενα μιγμα απο τα καρυδια σουσαμι και ζαχαρη. Αυτο το κανονιζετε αναλογος τα συκα που εχετε και με ενα μικρο κουταλι τα ανοιγετε με προσοχη και γεμιζετε.
  4. Σε ενα ταψι τοποθετητε τα συκα ορθια να μην χυθει η γεμιση.
  5. Αναψτε το φουρνο στους 100 βαθμους και βαλτε το ταψι με τα συκα μεσα και φουρνιστε για 15 λεπτα ή μεχρι να ροδισουν ελαφρος (αυτο τα προφυλασει απο το σκουλικι και τα κανει και νοστιμοτερα.
  6. Οταν κρυωσουν οχι εντελως παρτε ενα μπολ και βαλτε μεσα λαδοκολλα( δηλ καντε το μπολ φορμα) τοποθετιστε μεσα ενα-ενα τα συκα κοντα κοντα και καθε δυο σειρες να τα πατατε ελαφρα ωστε να κολησουν.
  7. Οταν γεμιστε το μπολ κλειστε καλα τη λαδοκολλα.
  8. Μετα βαλτε τα συκα σε μια πανινη ή ναυλον τσαντα ή ακομα και σε μπολ που να κλεινει καλα ετσι τα διατηρειτε μαλακα και μακρια απο τις πεταλουδες που κανουν το σκουλικι οπως στα οσπρια.

Λίγα μυστικά ακόμα

Εγω οταν κανω συκα εχω εναν ντενεκε απο αυτους που βαζουν το τυρι αλλα καθαρο και εκει αποθηκευω τα συκα και τις σταφιδες του χειμωνα.

11 Όλα

#
Σχόλιο από ΚΑΡΜΕΝ, 2-3-09  
Καλό μήνα! Να σε ρωτήσω,αν δεν βάλω γέμιση πάλυ πρέπει να τα ψήσω?
#
Σχόλιο από stellapanos, 3-3-09  
Καλησπερα καρμεν και καλο μηνα και σε σενα ειναι η ιδια διαδικασια απλα δεν τα γεμιζεις.
#
Σχόλιο από ΚΑΡΜΕΝ, 4-3-09  
οκ,ευχαριστω πολυ!Θα τα φτιαξω βεβαια μετα το καλοκαιρι,που θα εχουμε συκα! Ευχαριστω,εχουμε μια μεγαλη συκια που κανει πολλα συκα,μονο μαρμελαδα τα εκανα,τωρα θα τα αποξηρανω κι ολας,φιλια πολλα!
#
Σχόλιο από ioanna1966, 11-7-09  
ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ. ΚΑΛΑ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ ΕΥΧΟΜΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΕΣ. ΜΟΛΙΣ ΕΚΑΝΑ ΕΓΓΡΑΦΗ, ΜΕ ΛΕΝΕ ΙΩΑΝΝΑ ΚΑΙ ΑΓΑΠΩ ΠΟΛΥ ΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ. ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΑΣ. ΕΧΩ ΝΑ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΚΑΤΙ ΠΑΡΟΜΟΙΟ, ΕΤΣΙ ΤΑ ΦΤΙΑΧΝΟΥΝ ΣΤΗ ΜΑΝΗ. ΚΟΥΡΑΣΤΙΚΟ ΑΛΛΑ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΘΕΪΚΟ. ΕΝ ΤΑΧΕΙ ΚΑΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΑΡΓΟΤΕΡΑ. ΕΜΕΙΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΜΑΥΡΟΣΥΚΑ, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΓΛΥΚΑ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΠΟΛΛΟΥΣ ΧΥΜΟΥΣ. ΤΑ ΒΑΖΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ ΜΟΝΟ ΔΥΟ ΗΜΕΡΕΣ, ΣΚΕΠΑΣΜΕΝΑ ΜΕ ΤΟΥΛΙ, ΚΟΜΜΕΝΑ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΚΑΙΜΕΤΑ ΤΑ ΦΕΡΝΟΥΜΕ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΤΑ ΒΟΥΤΑΜΕ ΓΙΑ ΔΥΟ ΤΡΙΑ ΛΕΠΤΑ ΣΕ ΖΕΜΑΤΙΣΤΟ, ΚΑΥΤΟ ΝΕΡΟ. ΤΑ ΜΟΙΡΑΖΟΥΜΕ ΣΕ ΤΑΨΙΑ ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΖΕΣΤΑ ΤΑ ΣΚΕΠΑΖΟΥΜΕ ΜΕ ΚΟΥΒΕΡΤΕΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΔΥΟ ΗΜΕΡΕΣ. ΑΥΤΟ ΕΧΕΙ Ως ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΜΕΛΩΣΟΥΝ (ΚΑΥΤΟ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΓΛΥΚΑΝΤΙΚΑ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΦΡΟΥΤΟΥ) ΚΑΙ ΤΑ ΞΑΝΑΒΓΑΖΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ ΑΦΟΥ ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΜΕ ΡΙΞΕΙ ΡΙΓΑΝΗ ΚΑΙ ΑΛΑΤΙ (ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΟΥΛΗΚΙ). ΜΟΛΙΣ ΣΤΕΓΝΩΣΟΥΝ ΜΕΤΑ ΔΥΟ ΤΡΕΙΣ ΗΜΕΡΕΣ, ΤΑ "ΚΟΛΛΑΜΕ" ΜΕ ΤΑ ΧΕΡΑΚΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΠΟΘΗΚΕΥΟΥΜΕ. ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ Η ΓΛΥΚΑ ΤΟΥ ΣΥΚΟΥ ΜΕ ΤΟ ΑΛΑΤΙ ΚΑΙ ΤΗ ΡΙΓΑΝΗ. ΠΟΛΥΣ ΚΟΠΟΣ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ... ΔΕ ΜΕΝΕ ΤΙΠΟΤΑ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.
#
Σχόλιο από 530, 21-8-11  
καλημερα εβαλα μερικα συκα στον ηλιο και τα σκεπασα καλα με τουλι. μετα απο δεκα ημερες πριν τα βαλω στον φουρνο ανοιξα μερικα και ειδα σε λιγα σκουλικι αν τα βαλω στον φουρνο κανουν για καταναλωση; αλλιως πως γινετε να ξερεις οτι αυτα που βαζεις στον φουρνο δεν εχουν σκουλικι και μπορεις να τα φας; ευχαριστω
#
Σχόλιο από dcroula, 22-8-11  
Κιεγώ δεν έχω καταλάβει κάτι....όλα τα σύκα δλδ έχουν σκουλίκι; Δλδ όταν τα τρώμε φρέσκα πάλι το ίδιο πρόβλημα έχουν;
#
Σχόλιο από liavegan, 26-8-11  
Αγαπητή 530 και dcroula,καλό είναι πριν μαζέψουμε σύκα για ξήρανση από ένα δέντρο,να ανοίγουμε μερικά για να δούμε εάν έχουν ήδη σκουλικιάσει.Όταν διαπιστώσουμε ότι είναι γερά,τότε μαζεύουμε άφοβα!Επίσης να προσθέσω ότι καλό είναι να μαζεύουμε τις "ασκάδες",δλδ.τα σύκα που έχουν ήδη μια όψη σταφιδιασμένη πάνω στο δέντρο.Αυτά είναι τα πιο κατάλληλα για ξήρανση.
#
Σχόλιο από stellapanos, 31-8-11  
Καλησπερα τα Συκα τα παταμε και ανοιγουν ετσι τα βλεπουμε λιφο μεσα αν εχουν κατι αλλα και παλι να ξερετε οτι τα πρωτα συκα που κοβουμε ειναι παντα καθαρα απο σκουλικια
#
Σχόλιο από Tess, 13-9-11  
Πολύ ωραία συνταγή, τα σύκα γίνονται πεντανόστιμα έτσι. Μια μικρή παραλλαγή μόνο: αντί για ζάχαρη έβαλα μέλι και τα φύλαξα με φύλλα λεμονίας ανάμεσά τους (την πρώτη φορά τα είχα κάνει με φύλλα δάφνης, αλλά νομίζω ότι της λεμονιάς τους πάνε καλύτερα). Ευχαριστώ για τη συνταγή!
#
Σχόλιο από Ζουζουνελ, 6-8-12  
Ετσι ακριβως τα φτιαχνω και εγω,Θα ηθελα να πω οτι τους παει σαν μυρωδικο και ο μαραθόσπορος μεσα στο μιγμα αφου τον εχουμε κοπανίσει λιγο και σπασει στο γουδι!
Ευχαριστουμε για την συνταγη!!!
#
Σχόλιο από Vai, 7-8-12  
Ενα μικρο μυστικο θελω να σας δωσω που μου το ειπε η θεια μου σημερα.Βγαλτε τα συκα δυο τρεις ωρες στην αρχη στον ηλιο μονο κομμενα στη μεση!!!Κατοπιν "ανοιξτε" τα να αποξηρανθουν καλα.Αυτο βοηθαει στο να κρατησουν το στρογγυλο σχημα τους και να "γεμιζουν" ευκολα χωρις να "χυνεται" η γεμιση.Νικη μου ειδικα αφιερωμενο το μυστικο σε εσενα που ειδα τη φωτογραφια σου και τα ανοιγεις κανονικα.Εχουμε και τις αδυναμιες μας σ αυτο το σαιτ τι να κανουμε τωρα?

3 Σχόλια

#
Σχόλιο από ΚΑΡΜΕΝ, 4-3-09  
οκ,ευχαριστω πολυ!Θα τα φτιαξω βεβαια μετα το καλοκαιρι,που θα εχουμε συκα! Ευχαριστω,εχουμε μια μεγαλη συκια που κανει πολλα συκα,μονο μαρμελαδα τα εκανα,τωρα θα τα αποξηρανω κι ολας,φιλια πολλα!
#
Σχόλιο από Ζουζουνελ, 6-8-12  
Ετσι ακριβως τα φτιαχνω και εγω,Θα ηθελα να πω οτι τους παει σαν μυρωδικο και ο μαραθόσπορος μεσα στο μιγμα αφου τον εχουμε κοπανίσει λιγο και σπασει στο γουδι!
Ευχαριστουμε για την συνταγη!!!
#
Σχόλιο από Vai, 7-8-12  
Ενα μικρο μυστικο θελω να σας δωσω που μου το ειπε η θεια μου σημερα.Βγαλτε τα συκα δυο τρεις ωρες στην αρχη στον ηλιο μονο κομμενα στη μεση!!!Κατοπιν "ανοιξτε" τα να αποξηρανθουν καλα.Αυτο βοηθαει στο να κρατησουν το στρογγυλο σχημα τους και να "γεμιζουν" ευκολα χωρις να "χυνεται" η γεμιση.Νικη μου ειδικα αφιερωμενο το μυστικο σε εσενα που ειδα τη φωτογραφια σου και τα ανοιγεις κανονικα.Εχουμε και τις αδυναμιες μας σ αυτο το σαιτ τι να κανουμε τωρα?

6 Ερωτήσεις

#
Σχόλιο από ΚΑΡΜΕΝ, 2-3-09  
Καλό μήνα! Να σε ρωτήσω,αν δεν βάλω γέμιση πάλυ πρέπει να τα ψήσω?
#
Σχόλιο από stellapanos, 3-3-09  
Καλησπερα καρμεν και καλο μηνα και σε σενα ειναι η ιδια διαδικασια απλα δεν τα γεμιζεις.
#
Σχόλιο από 530, 21-8-11  
καλημερα εβαλα μερικα συκα στον ηλιο και τα σκεπασα καλα με τουλι. μετα απο δεκα ημερες πριν τα βαλω στον φουρνο ανοιξα μερικα και ειδα σε λιγα σκουλικι αν τα βαλω στον φουρνο κανουν για καταναλωση; αλλιως πως γινετε να ξερεις οτι αυτα που βαζεις στον φουρνο δεν εχουν σκουλικι και μπορεις να τα φας; ευχαριστω
#
Σχόλιο από dcroula, 22-8-11  
Κιεγώ δεν έχω καταλάβει κάτι....όλα τα σύκα δλδ έχουν σκουλίκι; Δλδ όταν τα τρώμε φρέσκα πάλι το ίδιο πρόβλημα έχουν;
#
Σχόλιο από liavegan, 26-8-11  
Αγαπητή 530 και dcroula,καλό είναι πριν μαζέψουμε σύκα για ξήρανση από ένα δέντρο,να ανοίγουμε μερικά για να δούμε εάν έχουν ήδη σκουλικιάσει.Όταν διαπιστώσουμε ότι είναι γερά,τότε μαζεύουμε άφοβα!Επίσης να προσθέσω ότι καλό είναι να μαζεύουμε τις "ασκάδες",δλδ.τα σύκα που έχουν ήδη μια όψη σταφιδιασμένη πάνω στο δέντρο.Αυτά είναι τα πιο κατάλληλα για ξήρανση.
#
Σχόλιο από stellapanos, 31-8-11  
Καλησπερα τα Συκα τα παταμε και ανοιγουν ετσι τα βλεπουμε λιφο μεσα αν εχουν κατι αλλα και παλι να ξερετε οτι τα πρωτα συκα που κοβουμε ειναι παντα καθαρα απο σκουλικια

2 Παραλλαγές

#
Σχόλιο από ioanna1966, 11-7-09  
ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ. ΚΑΛΑ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ ΕΥΧΟΜΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΕΣ. ΜΟΛΙΣ ΕΚΑΝΑ ΕΓΓΡΑΦΗ, ΜΕ ΛΕΝΕ ΙΩΑΝΝΑ ΚΑΙ ΑΓΑΠΩ ΠΟΛΥ ΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ. ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΑΣ. ΕΧΩ ΝΑ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΚΑΤΙ ΠΑΡΟΜΟΙΟ, ΕΤΣΙ ΤΑ ΦΤΙΑΧΝΟΥΝ ΣΤΗ ΜΑΝΗ. ΚΟΥΡΑΣΤΙΚΟ ΑΛΛΑ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΘΕΪΚΟ. ΕΝ ΤΑΧΕΙ ΚΑΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΑΡΓΟΤΕΡΑ. ΕΜΕΙΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΜΑΥΡΟΣΥΚΑ, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΓΛΥΚΑ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΠΟΛΛΟΥΣ ΧΥΜΟΥΣ. ΤΑ ΒΑΖΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ ΜΟΝΟ ΔΥΟ ΗΜΕΡΕΣ, ΣΚΕΠΑΣΜΕΝΑ ΜΕ ΤΟΥΛΙ, ΚΟΜΜΕΝΑ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΚΑΙΜΕΤΑ ΤΑ ΦΕΡΝΟΥΜΕ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΤΑ ΒΟΥΤΑΜΕ ΓΙΑ ΔΥΟ ΤΡΙΑ ΛΕΠΤΑ ΣΕ ΖΕΜΑΤΙΣΤΟ, ΚΑΥΤΟ ΝΕΡΟ. ΤΑ ΜΟΙΡΑΖΟΥΜΕ ΣΕ ΤΑΨΙΑ ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΖΕΣΤΑ ΤΑ ΣΚΕΠΑΖΟΥΜΕ ΜΕ ΚΟΥΒΕΡΤΕΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΔΥΟ ΗΜΕΡΕΣ. ΑΥΤΟ ΕΧΕΙ Ως ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΜΕΛΩΣΟΥΝ (ΚΑΥΤΟ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΓΛΥΚΑΝΤΙΚΑ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΦΡΟΥΤΟΥ) ΚΑΙ ΤΑ ΞΑΝΑΒΓΑΖΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ ΑΦΟΥ ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΜΕ ΡΙΞΕΙ ΡΙΓΑΝΗ ΚΑΙ ΑΛΑΤΙ (ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΟΥΛΗΚΙ). ΜΟΛΙΣ ΣΤΕΓΝΩΣΟΥΝ ΜΕΤΑ ΔΥΟ ΤΡΕΙΣ ΗΜΕΡΕΣ, ΤΑ "ΚΟΛΛΑΜΕ" ΜΕ ΤΑ ΧΕΡΑΚΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΠΟΘΗΚΕΥΟΥΜΕ. ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ Η ΓΛΥΚΑ ΤΟΥ ΣΥΚΟΥ ΜΕ ΤΟ ΑΛΑΤΙ ΚΑΙ ΤΗ ΡΙΓΑΝΗ. ΠΟΛΥΣ ΚΟΠΟΣ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ... ΔΕ ΜΕΝΕ ΤΙΠΟΤΑ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.
#
Σχόλιο από Tess, 13-9-11  
Πολύ ωραία συνταγή, τα σύκα γίνονται πεντανόστιμα έτσι. Μια μικρή παραλλαγή μόνο: αντί για ζάχαρη έβαλα μέλι και τα φύλαξα με φύλλα λεμονίας ανάμεσά τους (την πρώτη φορά τα είχα κάνει με φύλλα δάφνης, αλλά νομίζω ότι της λεμονιάς τους πάνε καλύτερα). Ευχαριστώ για τη συνταγή!

Άλλες φωτογραφίες

Σχετικά άρθρα

Ιδέες για νηστίσιμο πρωινό
Ένα από τα θέματα που απασχολούν πολλούς στην δ...
Ένα φρούτο την ημέρα
Όλοι ξέρουμε λίγο πολύ ότι τα φρούτα μας κάνουν κα...
Βιταμίνες Α' μέρος
Οι βιταμίνες είναι μη θερμιδικές ουσίες, ο...
Νηστείες
Η νηστεία, πέρα από τη θρησκευτική της σημασία,...
Βιταμίνες Β' μέρος
Αφού είδαμε τις υδατοδιαλυτές βιταμίνες στο πρ...

Τη συνταγή προτείνουν:

Σπιτικο θα γινει.....
Ένα βιβλίο 80 αγαπημένων συνταγών, του/της tasa.x