κύρια φωτογραφία συνταγής Αποξηραμένες ντομάτες με κάπαρη, ρίγανη, σε λάδι

Αποξηραμένες ντομάτες με κάπαρη, ρίγανη, σε λάδι

20 μάγειρες σκοπεύουν να τη μαγειρέψουν
ggr
ggr @george
Athens

Τέλος καλοκαιριού (φθινόπωρο ήδη) αλλά οι ντομάτες είναι ακόμη πολλές, πολύ νόστιμες και φθηνές. Αγοράστε από τη λαϊκή σας μια γερή ποσότητα και ετοιμάστε, εύκολα και γρήγορα, τις προμήθειές σας σε αποξηραμένη ντομάτα για σαλάτες αλλά και συνοδευτικό σε κύρια πιάτα, για όλο το χρόνο.

Λίγα μυστικά ακόμα

[1] Εάν έχουμε σκοπό να χρησιμοποιήσουμε το ζουμάκι που θα προκύψει από το ζεμάτισμα (είναι εξαιρετικά γευστικό, πηγαίνει τρομερά σε σάλτσες ζυμαρικών), ΔΕΝ υπερβάλουμε με την ποσότητα του νερού (ώστε αυτό να είναι αρκετά “δυνατό”, γευστικό). Μισό λίτρο στα 500 γρ, είναι καλά, θα αφήσετε όμως τις ντομάτες λίγο περισσότερο.[2]Οι ντομάτες μπορούν το ίδιο καλά να είναι αποξηραμένες στον ήλιο (λιαστές)  ή αποξηραμένες/αφυδατωμένες στον φούρνο σας. Δοκιμάστε να ετοιμάσετε μία ποσότητα με ένα από τους δύο τρόπου, αρωματίστε την, “φυλακίστε” την στο λάδι, και θα έχετε ένα νοστιμότατο “συνοδό κυριών” (στην πραγματικότητα “κυρίων” (πιάτων), να σας συνοδεύει για όλο τον χρόνο.Επίσης, η κάπαρη μπορεί να είναι είτε σε βαζάκια, είτε διατηρημένη σε αλάτι. Σε αυτή τη δεύτερη περίπτωση, θα πρέπει πρώτα να την ξαρμυρίσουμε, ξεπλένοντάς την με νερό.Η ποσότητα της συνταγής είναι μικρή, μόλις μισό κιλό. Αρκεί συνεπούς περίπου το τριπλάσιο βάρος σε φρέσκια ντομάτα. Και βγάζει κάπου εκεί, στα δύο βαζάκια των 250 ml (είναι προτιμότερα τα μικρά από ένα μεγάλο, είναι πιο δύσχρηστο και όταν ανοιχθεί θα θέλει ψυγείο). Κανείς δεν σας εμποδίζει όμως να φτιάξετε όση ποσότητα θέλετε, διατηρώντας τις αναλογίες με τα άλλα υλικά.

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

2 βαζάκια των 250 ml (περίπου)
  1. 100 γρ κάπαρη
  2. 4 σκελίδες σκόρδο
  3. 2 κ.σ. ρίγανη (φρέσκια ή αποξηραμένη σε θρύμματα)
  4. αγνό παρθένο ελαιόλαδο, όσο χρειασθεί

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Φέρνουμε σε βρασμό μία κατσαρόλα με μία καλή ποσότητα αλατισμένου νερού (δείτε “Μυστικά” [1]) και ζεματούμε εκεί μέσα τις ντομάτες μας (δείτε “Μυστικά” [2]), για λίγα δευτερόλεπτα, ώσπου να μαλακώσουν.

  2. 2

    Τις αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα και τις αφήνουμε να στεγνώσουν, αρχικά σε τρυπητό και στη συνέχεια πάνω σε χαρτί κουζίνας ή καλύτερα σε ένα πανί, για ένα 12ωρο, για να αποβάλουν εντελώς την υγρασία τους.

  3. 3

    Όταν περάσει αυτός ο χρόνος, βάζουμε τις ντομάτες σε βάζα, μαζί με την κάπαρη και με το σκόρδο κομμένο σε λεπτές ροδέλες, καλύπτοντας κάθε στρώση με λίγη ρίγανη (κατά προτίμηση φρέσκια). Φθάνουμε έτσι έως το στόμιο του βάζου, φροντίζοντας να αφήσουμε αρκετό χώρο άδειο (τουλάχιστον δύο δάκτυλα).

  4. 4

    Σκεπάζουμε με το ελαιόλαδο (τουλάχιστον ένα δάκτυλο πάνω από την τελευταία στρώση, πρέπει οι ντομάτες να είναι εντελώς σκεπασμένες) και κλείνουμε ερμητικά τα βάζα.

  5. 5

    Βάζουμε τα βάζα στον φούρνο και τα αποστειρώνουμε ένα 45λεπτο, σε μία μέτρια θερμοκρασία (στους 100-120 βαθμούς)

  6. 6

    Και στη συνέχεια τα τοποθετούμε σε ένα σκοτεινό, στεγνό και δροσερό σημείο, όπου αφήνουμε τις ντομάτες μας να “ξεκουρασθούν” για τουλάχιστον ένα μήνα πριν τις χρησιμοποιήσουμε

Αντιδράσεις

Cooksnaps

Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!

Γκρίζα χειροποίητα σχέδια από μια φωτογραφική μηχανή, ένα τηγάνι και αστέρια που αναδύονται από το τηγάνι

Από

ggr
ggr @george
στις
Athens