Αρακάς Λεμονάτος

Bαθμολογία: 4.6029
       
 
68 ψήφοι
Sitronella, 23.11.05

Περιγραφή

Δοκιμάστε τον αρακά με διαφορετικό τρόπο. Αντί για κοκκινιστό, λεμονάτο, με πατατούλες και μυρωδικά.
Αρακάς Λεμονάτος
photo: Λίλα

Τι χρειαζόμαστε:

  • 2/3 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο. κρεμμύδι κομμένο φέτες
  • 1/2 φλ. μάραθο ψιλοκομμένο
  • 1/2 κιλό πατάτες κομμένες σε μικρούς κύβους
  • 1 κιλό αρακά
  • 3 καρότα καθαρισμένα και κομμένα ροδέλες
  • αλάτι, πιπέρι
  • 1/3 φλ. χυμό λεμόνι
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Λαδερά
Μέθοδος: Κατσαρόλας
Κουζίνα: Ελληνική
Δυσκολία: Με φωτο
Σερβίρει: 6-8
Κόστος:
(3 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(3 ψήφοι)
Προετοιμασία: 20' (2 ψήφοι)
Mαγείρεμα: 30' (2 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

    Βήμα 1
    1) Σε μεγάλη κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το 1/3 φλ. από το λάδι και σε μέτρια φωτιά σωτάρουμε το κρεμμύδι για 2'.
    Βήμα 2
    2) Προσθέτουμε τις πατάτες και τις σωτάρουμε για άλλα 4'.
    Βήμα 3
    3) Βάζουμε τον αρακά στην κατσαρόλα, 1 1/2 φλ. νερό, τα καρότα, το μάραθο και το αλατοπίπερο. Όταν πάρει βράση, χαμηλώστε τη φωτιά, σκεπάστε τη και αφήστε το φαγητό να σιγοβράσει για 15'.
    Βήμα 4
    4) Προσθέστε 1/2 φλ. νερό ακόμα, το χυμό του λεμονιού και το υπόλοιπο λάδι και ανακατέψτε.
    Βήμα 5
    5) Αφήστε το φαγητό για άλλα 10', μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.

    Λίγα μυστικά ακόμα

    Αντί για μάραθο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μαραθόριζα (φινόκιο). Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να κόψετε λεπτές φέτες το φινόκιο και να το βάλετε να σωταριστεί μαζί με τα κρεμμύδια για 5'.
    Αν το φαγητό σας φαίνεται νερουλό, δυναμώστε τη φωτιά στο τέλος για να εξατμιστούν λίγο τα υγρά.
    Με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να μαγειρέψουμε φρέσκα κουκιά ή φασολάκια

    Ευχαριστούμε την Sol81 για τις φωτογραφίες βήμα βήμα.

    Διατροφή χωρίς γλουτένη

    Για να γίνει η συνταγή ασφαλής για αυτούς που ακολουθούν διατροφή χωρίς γλουτένη κάντε τα εξής:

    • Σιγουρευτείτε για τον αρακά αν είναι κατεψυγμένος.

    Σχετικές συνταγές

      77 Όλα

      << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 Επόμενο > Τέλος >>
      #
      Σχόλιο από maroulita, 15-1-06  
      Αντί για πατάτες δοκιμάστε να προσθέσετε αγκινάρες. Θυμίζει στη γεύση αγκινάρες αλά πολίτα.
      #
      Σχόλιο από asotiro, 15-10-07  
      #
      Σχόλιο από asotiro, 22-11-07  
      #
      Σχόλιο από mariposa, 4-6-08  
      Πολύ νόστιμο!!!
      #
      Σχόλιο από A1o9, 13-6-08  
      i sintagi ayti htan katapliktiki .....molis tin eftiaksa kai to apotelesma itan hmmmm delicious
      #
      Σχόλιο από elenikolas, 22-7-08  
      Νοστιμότατο και ελαφρύ μοσχομύρισε το σπίτι απ' το μάραθο.
      #
      Σχόλιο από Sol81, 12-2-09  
      το έκανα χθες, δεν είχα μάραθο κι έβαλα φινόκιο. Μου άρεσε, έδωσε μια νότα διαφορετική στον αρακά. Το μάραθο πού το βρίσκουμε?
      #
      Σχόλιο από Λίλα, 13-2-09  
      Συνήθως τον αρακά τον έκανα με άνιθο.Ο μάραθος όμως δίνει άλλη διάσταση στη γεύση!Εύγε!!!!!
      #
      Σχόλιο από asd_zc3, 27-2-09  
      εδω και καιρο είναι εβδομαδιαιο πιάτο !Ειδικα τώρα με την νηστία είναι απο τις πρώτες επιλογές !
      #
      Σχόλιο από μικρή πίπη, 24-3-09  
      το προτιμώ με άνιθο να πω την αλήθεια.χαζομάρα που δεν πρόσθεσα αγκινάρες.την επόμενη φορά σίγουρα θα το κάνω
      #
      Σχόλιο από sofita, 22-4-09  
      πολυ νοστιμη συνταγη,το δοκιμασα και με ανιθο, ηταν εξισου καλος αλλα πιο ωραιο με μαραθο και το λεμονι του παει πολυ δεν ξερω αν θα το ξαναφτιαξω κοκιννιστο τον αρακα...μπραβο sitronella!!
      #
      Σχόλιο από Ναυσικά, 30-4-09  
      Πολύ ωραία αλλαγή, όλο κοκκινιστό τον έκανα τον αρακά, και σήμερα μας άρεσε πολύ ο λεμονάτος! θα καθιερωθεί! Έβαλα κι εγώ αγκινάρες, καθώς μου είχαν τελειώσει τα καρότα και όντως έφερνε γευστικά σε αλά πολίτα.
      #
      Σχόλιο από Ρηνιώ, 1-6-09  
      Μιαμμ! Σήμερα είχαμε αρακά! Πάντα έτσι τον κάνουμε κι εμείς απλά με άνηθο και αντί για πατάτες βάζουμε αγκινάρες! Από τα αγαπημένα μου!!
      #
      Σχόλιο από MIKAELLA, 12-6-09  
      Eυχαριστούμε για τη συνταγή! Θα την φτιαξω σήμερα κιόλας.
      #
      Σχόλιο από zanice, 12-6-09  
      Έτσι τον κάνω και εγώ και είναι πολύ νόστιμος...5 πιρουνάκια + άλλα 5....
      #
      Σχόλιο από MIKAELLA, 15-6-09  
      5 πηρουνάκια είναι λίγα!!! Πραγματικά τέλειος ο αρακάς. Έτσι θα τον φτιάχνω απο δώ και μπρός.
      #
      Σχόλιο από Aleksandra, 3-7-09  
      Πολυ νοστιμος.Απο δω και στο εξης μονο με λεμονι.
      #
      Σχόλιο από roussa mixalopoulou, 10-7-09  
      ine to agopimenomas fagito.egw gia alagi bazw agkinares kai moskari ine telio
      #
      Σχόλιο από NPB, 7-10-09  
      teleio! aplo kai nostimotato! ygeiino kai mirodiasto!!
      #
      Σχόλιο από Basilikh, 22-2-10  
      << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 Επόμενο > Τέλος >>

      66 Σχόλια

      << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 Επόμενο > Τέλος >>
      #
      Σχόλιο από asotiro, 15-10-07  
      #
      Σχόλιο από asotiro, 22-11-07  
      #
      Σχόλιο από mariposa, 4-6-08  
      Πολύ νόστιμο!!!
      #
      Σχόλιο από A1o9, 13-6-08  
      i sintagi ayti htan katapliktiki .....molis tin eftiaksa kai to apotelesma itan hmmmm delicious
      #
      Σχόλιο από elenikolas, 22-7-08  
      Νοστιμότατο και ελαφρύ μοσχομύρισε το σπίτι απ' το μάραθο.
      #
      Σχόλιο από Λίλα, 13-2-09  
      Συνήθως τον αρακά τον έκανα με άνιθο.Ο μάραθος όμως δίνει άλλη διάσταση στη γεύση!Εύγε!!!!!
      #
      Σχόλιο από asd_zc3, 27-2-09  
      εδω και καιρο είναι εβδομαδιαιο πιάτο !Ειδικα τώρα με την νηστία είναι απο τις πρώτες επιλογές !
      #
      Σχόλιο από μικρή πίπη, 24-3-09  
      το προτιμώ με άνιθο να πω την αλήθεια.χαζομάρα που δεν πρόσθεσα αγκινάρες.την επόμενη φορά σίγουρα θα το κάνω
      #
      Σχόλιο από sofita, 22-4-09  
      πολυ νοστιμη συνταγη,το δοκιμασα και με ανιθο, ηταν εξισου καλος αλλα πιο ωραιο με μαραθο και το λεμονι του παει πολυ δεν ξερω αν θα το ξαναφτιαξω κοκιννιστο τον αρακα...μπραβο sitronella!!
      #
      Σχόλιο από Ναυσικά, 30-4-09  
      Πολύ ωραία αλλαγή, όλο κοκκινιστό τον έκανα τον αρακά, και σήμερα μας άρεσε πολύ ο λεμονάτος! θα καθιερωθεί! Έβαλα κι εγώ αγκινάρες, καθώς μου είχαν τελειώσει τα καρότα και όντως έφερνε γευστικά σε αλά πολίτα.
      #
      Σχόλιο από MIKAELLA, 12-6-09  
      Eυχαριστούμε για τη συνταγή! Θα την φτιαξω σήμερα κιόλας.
      #
      Σχόλιο από zanice, 12-6-09  
      Έτσι τον κάνω και εγώ και είναι πολύ νόστιμος...5 πιρουνάκια + άλλα 5....
      #
      Σχόλιο από MIKAELLA, 15-6-09  
      5 πηρουνάκια είναι λίγα!!! Πραγματικά τέλειος ο αρακάς. Έτσι θα τον φτιάχνω απο δώ και μπρός.
      #
      Σχόλιο από Aleksandra, 3-7-09  
      Πολυ νοστιμος.Απο δω και στο εξης μονο με λεμονι.
      #
      Σχόλιο από roussa mixalopoulou, 10-7-09  
      ine to agopimenomas fagito.egw gia alagi bazw agkinares kai moskari ine telio
      #
      Σχόλιο από NPB, 7-10-09  
      teleio! aplo kai nostimotato! ygeiino kai mirodiasto!!
      #
      Σχόλιο από Basilikh, 22-2-10  
      #
      Σχόλιο από giotak1, 9-3-10  
      Πάντα μου αρέσουν τα ξινούλικα φαγητά,θα την δοκιμάσω........
      #
      Σχόλιο από sofia-56, 22-3-10  
      Νομίζω θέλει κι άλλο βράσιμο.Ποτέ ο αρακας δεν μπαίνει τελευταίος.Βράζει αργότερα από τις πατάτες και πρέπει βλέπω να ξαναβάζω να βράσει ο αρακάς γιατί είναι σκάγια.
      #
      Σχόλιο από Sitronella, 22-3-10  
      Μήπως πρέπει να αλλάξεις μάρκα αρακά sofia γιατί ποτέ δε μου έχει μείνει "σκάγια" μετά από μισή ώρα βράσιμο, είτε τον κάνω λεμονάτο είτε με ντομάτα.
      << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 Επόμενο > Τέλος >>

      4 Ερωτήσεις

      #
      Σχόλιο από Sol81, 12-2-09  
      το έκανα χθες, δεν είχα μάραθο κι έβαλα φινόκιο. Μου άρεσε, έδωσε μια νότα διαφορετική στον αρακά. Το μάραθο πού το βρίσκουμε?
      #
      Σχόλιο από common, 3-7-10  
      Ωραίος και διαφορετικός ο αρακάς με το λεμόνι. Άρεσε σε όλους μας.
      Δοκίμασε κανείς τη συνταγή στη χύτρα; Με ποιό τρόπο γίνεται; Και πόση ώρα θέλει;
      Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
      #
      Σχόλιο από taperaki, 1-11-13  
      Ωραία συνταγή! Αν και τον ειχα συνηθισει με ανιθο και με μαραθο γινεται πολυ ωραιο. Να κάνω και μια χαζη ερώτηση (sorry αρχαριος ακομα) τον αρακα τον κατεψυγμενο τον βάζετε κατευθείαν απο την κατάψυξη στη κατσαρόλα ή τον αφήνετε να ξεπαγώσει πρώτα; (εγώ τον βάζω απ' ευθείας αλλά δεν ξέρω αν ειναι σωστό...)
      #
      Σχόλιο από Sitronella, 1-11-13  
      Εμενα η μυρωδιά του μάραθου μου αρέσει πάρα πολύ! Τον αρακά τον βάζω κατευθείαν, αλλά τον ξεπλένω πρώτα, να φύγουν οι πάγοι.

      7 Παραλλαγές

      #
      Σχόλιο από maroulita, 15-1-06  
      Αντί για πατάτες δοκιμάστε να προσθέσετε αγκινάρες. Θυμίζει στη γεύση αγκινάρες αλά πολίτα.
      #
      Σχόλιο από Ρηνιώ, 1-6-09  
      Μιαμμ! Σήμερα είχαμε αρακά! Πάντα έτσι τον κάνουμε κι εμείς απλά με άνηθο και αντί για πατάτες βάζουμε αγκινάρες! Από τα αγαπημένα μου!!
      #
      Σχόλιο από ggr, 20-4-10  
      Λοιπόν, την έκανα με φρέσκα κουκιά και βγήκαν πολύ νόστιμα.
      Έχω μία άποψυ για τον αρακά. Είτε κοκκινιστός, είτε λεμονάτος, τον τσιγαρίζω στην αρχή, πριν μάλιστα ροδίσω το κρεμμύδι (για να μη νερώσει το λάδι με τα νερά που θα "βγάλει"). Και μάλιστα αρκετά.
      Η διαδικασία αυτή έχει σαν αποτέλεσμα, πέραν του ότι είναι έτοιμος στον χρόνο του, να πάρει και μία υπέροχη γεύση ο αρακάς αλλά και να αποβάλει μέρος του νερού που περιέχει και να γίνει ακόμη πιο γευστικός.
      #
      Σχόλιο από mitsukosi, 13-5-11  
      #
      Σχόλιο από XENI RED, 26-8-11  
      Ειναι πολυ ωραια συνταγη!!!πολλες φορες την φτιαχνω...εναλλακτικα μπορειτε να προσθεσετε κ κομματακια κοτοπουλου κ να το βαλετε στο φουρνο...
      #
      Σχόλιο από Margherita, 9-5-12  
      Σε υπερευχαριστώ για τη συνταγή σου και την έμπνευση! Πάντα έτρωγα τον αρακά με μισή καρδιά, και μέχρι τώρα τον έφτιαχνα όπως η μαμά μου, κοκκινιστό. Βρήκα εδώ τη συνταγή σου και πλέον το φτιάχνω έτσι. Μόνο που και εγώ όπως και άλλοι εδώ, το έκανα με άνηθο αποξηραμένο αντί για μάραθο, και επίσης πρόσθεσα λιγάκι κάρυ. Α, και έναν κύβο κότας χωρίς να το πω στον αδερφό μου γιατί θα με σκοτώσει (καθότι σεφ) χι χι! Προσθέτω όλα τα μπαχαρικά και το φρεσοστυμμένο λεμόνι λίγο πριν το τέλος. Σε λίγο θα γυρίσει ο σύζυγος απ'τη σχολή να φάμε με πολύ όρεξη το χθεσινό μας λεμονάτο αρακά... όσο έμεινε!!!
      #
      Σχόλιο από liblen, 12-10-13  
      Η δική μου ποικιλία λαχανικών απαρτίζεται από κρεμμυδάκι, καρότο, κολοκύθι, φρέσκα κουκιά, πατάτα, αρακά. Και άνηθο αντί για μάραθο. απλό και υπέροχο.

      Άλλες φωτογραφίες

      Σχετικά άρθρα

      Καταψύχω λαχανικά
      Μπορείτε να αγοράσετε φρέσκα λαχανικά, να τα βάλε...
      Βιταμίνες Α' μέρος
      Οι βιταμίνες είναι μη θερμιδικές ουσίες, ο...
      Διατροφή χωρίς γλουτένη
      Η γλουτένη είναι συστατικό των δημητριακών (σιτ...
      Λαχανικά: πότε είναι η εποχή τους;
      Μπορεί να βρίσκουμε όλα τα λαχανικά πλέον όλες ...
      Χορτοφαγία
      Χορτοφαγία είναι η πρακτική της μη κατανάλωσης κρέ...

      Τη συνταγή προτείνουν:

      Με λαχανικά
      Ένα βιβλίο 22 αγαπημένων συνταγών, του/της murto
      Αγαπημένες συνταγές
      Ένα βιβλίο 23 αγαπημένων συνταγών, του/της sirios am
      Ένα βιβλίο 32 αγαπημένων συνταγών, του/της irinaki pink
      Λαχανικά - Λαδερά
      Ένα βιβλίο 45 αγαπημένων συνταγών, του/της Nostimoula
      Λαδερά/με λαχανικά
      Ένα βιβλίο 32 αγαπημένων συνταγών, του/της kalamaraki