κύρια φωτογραφία συνταγής Αργοψημένο αρωματικό χοιρινό
Αντιγόνη
Αντιγόνη @cook_8449738

Εύκολο και χωρίς κούραση χοιρινό για μεγάλα τραπεζώματα.

Λίγα μυστικά ακόμα

Λοιπόν, καταρχάς, μπορείτε να κάνετε οποιονδήποτε συνδυασμό αρωματικών θέλετε. Αυτά που δίνονται είναι απλώς ενδεικτικά. Δεύτερον, οι ποσότητες που μπορείτε να κάνετε, κυμαίνονται απο τα 2.5 περίπου κιλά έως και τα 8. Έχω κάνει και τα δύο. Στις μεγάλες ποσότητες, το γύρισμα του κρέατος είναι ιδιαιτέρως δύσκολο και..λερώνει. Χαλαλίστε ένα ζευγάρι γάντια φούρνου. Θα σας διευκολύνουν πολύ. Οπωσδήποτε το κομμάτι να είναι απο την σπάλα. Το έχω φτιάξει με και χωρίς κόκκαλο. Το αποτέλεσμα είναι πάντα φανταστικό. Οπτικά, δεν είναι ιδιαίτερα "ευπαρουσίαστο". Ίσως αυτή να είναι και η μόνη μου ένσταση. Ωστόσο, το γεγονός ότι όποτε το έχω κάνει έχει ε-ξα-φα-νι-στεί, μού λέει πολλά. Αλάτι βάζουμε κατά το σερβίρισμα. Η συνταγή είναι της Nigella Lawson και μπορείτε να την βρείτε στη διεύθυνσηhttp//splendidtable.publicradio.org/recipes/special_nigella_pork.shtml

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

  1. 3 kg ή περισσότερα χοιρινή σπάλα με το δέρμα
  2. 4 κουταλιές ελαιόλαδο
  3. 3 κουταλιές ξίδι
  4. 1 κουταλάκι ψιλοκομμένο τζίντζερ (φρέσκο ή σκόνη)
  5. 1 κουταλιά ψιλοκομμένο σκόρδο
  6. 1 κουταλάκι μπούκοβο

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Υπολογίζετε 24 ώρες πριν το σερβίρετε. Άρα, αν οι καλεσμένοι σας πρόκειται να έρθουν αύριο στις 2100, σήμερα στις 2000 βάζετε τον φούρνο σας να κάψει στην υψηλότερη θερμοκρασία του.

  2. 2

    Παίρνετε το χοιρινό και χαράζετε με μαχαίρι μπακλαβαδωτά το δέρμα του.

  3. 3

    Ανακατεύετε στο μούλτι τα υλικά μέχρι να γίνουν μία πάστα και με τα χέρια σας αρχίζετε να αλείφετε μόνο την επιφάνεια του δέρματος, προσπαθώντας να εισχωρήσει όσο το δυνατό περισσότερο υλικό μέσα στις χαρακιές που έχετε κάνει.

  4. 4

    Αφήστε περίπου 1.5 κουταλιά υλικό, που θα χρησιμοποιήσουμε αργότερα.

  5. 5

     Παίρνετε ένα ταψί (λαμαρίνα) και τοποθετείτε πάνω του μια σχάρα. Πάνω σε αυτή βάζετε το χοιρινό με το δέρμα προς τα πάνω. Τοποθετείτε το ταψί με τη σχάρα και το κρέας στο φούρνο (δεύτερη θέση από κάτω) και το αφήνετε για ακριβώς μισή ώρα.

  6. 6

    Κατεβάζετε τη θερμοκρασία στους 100 C. Στη συνέχεια βγάζετε το κρέας απο το φούρνο (μαζί με το ταψί και την σχάρα), το γυρίζετε (με προσοχή) έτσι ώστε το δέρμα να έρθει τώρα απο κάτω και περιχύνετε με το υπόλοιπο λάδι-ξύδι-αρωματικά.

  7. 7

    Προσοχή, δεν βάζουμε αλάτι. Επιστρέφετε το ταψί-σχάρα-κρέας στο φούρνο, στην ίδια θέση, και για τις επόμενες 23 ώρες το ξεχνάτε.

  8. 8

    Μισή ώρα πριν το σερβίρετε, το γυρίζετε και πάλι με το δέρμα προς τα πάνω, δυναμώνετε το φούρνο στους 250 C και το αφήνετε να πάρει ένα καλό χρώμα. Προσοχή, αρπάζει εύκολα.

  9. 9

    Αφαιρείτε με μαχαίρι την τραγανή κρούστα και σερβίρετε σε μεγάλη πιατέλα. (Με την κρούστα απο δίπλα)

Αντιδράσεις

Σχόλια (23)

Thomas Beris
Thomas Beris @cook_8526420
Έψησα μπούτι ακριβως ετσι, έλιωσε, διαλυόταν τα κόκαλα, αλλά όπου είχε ψαχνό, μολις κρύωσε ήταν στεγνό! Δε μου άρεσε! Φωτιά πάντως δεν πιασαμε!

Από

Αντιγόνη
Αντιγόνη @cook_8449738
στις