Αρνάκι ή κατσικάκι γάστρας

Bαθμολογία: 4.8
       
 
10 ψήφοι
spiros12, 29.01.12

Περιγραφή

Αρνάκι ή κατσικάκι σε μαντεμένια γάστρα.

Αρνάκι ή κατσικάκι γάστρας
photo: Σουηδός Μάγειρας

Τι χρειαζόμαστε:

  • 2-3 κιλά αρνάκι, ή κατσικάκι (από ζώο έως 10 κιλά)
  • αλάτι, πιπέρι
  • λάδι
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Αρνί - Κατσίκι
Μέθοδος: Φούρνου
Δυσκολία: Εύκολο
Κόστος:
(1 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(1 ψήφοι)
Προετοιμασία: 10' (1 ψήφοι)
Mαγείρεμα: 180' (1 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Αλατοπιπερώνουμε καλά το κρέας.
  2. Αλλοίφουμε με λάδι μια βαρειά μαντεμένια γάστρα.
  3. Την βάζουμε και την προθερμαίνουμε στο φούρνο.
  4. Μετά από 10΄ αφού έχει κάψει τη βγάζουμε και βάζουμε το κρέας χωρίς να προσθέσουμε οποιοδήποτε υγρό. 
  5. Ρυθμίζουμε το φούρνο στους 220-230 βαθμούς Κελσίου. Μετά πό 1,5 ώρα γυρίζουμε το κρέας και το ψήνουμε άλλη μισή περίπου ώρα, χωρίς ν΄ ανοίγουμε άσκοπα το φούρνο και τη γάστρα. Και να κολήσει λίγο (τότε θα είναι ψημένο καλά) δεν πειράζει. Είναι καλύτερα γιατί θα έχουν φύγει τα περιττά λίπη. Αν στο τέλος η κρούστα δεν είναι τόσο τραγανή, ψήστε για 10΄ ακόμη με ξεσκέπαστη τη γάστρα. 
  6. Στη μαντεμένια γάστρα και να παραψηθεί λίγο δεν πειράζει. 
  7. Συνοδέψτε με πουρέ πατάτας και λαχανικά.

Λίγα μυστικά ακόμα

Το κρέας μας θα γίνει περίπου όπως το σουβλιστό. (Οι καλύτερες μαντεμένιες γάστρες, κατά τη γνώμη μου είναι οι γαλλικές "FONTIGNAC" που έχουν τα cook shop). Επίσης πολλοί λένε σιγοψήνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία 170ο κλπ. Αυτό είναι λάθος. Το φαγητό μας δε θα ψηθεί. Απλώς θα βράσει !

Σχετικές συνταγές

    17 Όλα

    #
    Σχόλιο από spiros12, 5-2-12  
    Αν βάλουμε ολόκληρο το αρνάκι, τότε, πρέπει στον πάτο της γάστρας, να βάλουμε μια σχάρα,γιατί, τα υγρά είναι αρκετά και δεν θα προλαβουν να σωθούν.
    #
    Σχόλιο από thomaei, 5-2-12  
    πολυ καλη η ιδεα για την προθερμασμενη γαστρα ... η μαμα μου βαζει απο κατω στη γαστρα κλιματοβεργες.. δικες μας απο το αμπελι της μαζευει για το λογο αυτο!!!
    #
    Σχόλιο από spiros12, 6-2-12  
    Εννοείται ότι οι κληματόβεργες είναι το ιδανικό
    #
    Σχόλιο από ΑΝΝΑ9, 10-5-12  
    Απλά θεϊκό
    #
    Σχόλιο από spiros12, 14-10-12  
    Eλαφρα παραλλαγη της συνταγης για πιο ζουμερο κρεας : Σωταρερε το ενιαιο και χωρις κανενα κοψιμο, κομματι κρεατος μέσα στη γαστρα να πάρει χρώμα με ελάχιστο λάδι και μη βάλετε αλάτι απο την αρχή. Βάλτε το αργότερα, μετα τη μια ώρα ψησιματος. Έτσι ο συνολικός χρόνος ψησιματος μειώνεται στην μια και μισή ώρα.
    #
    Σχόλιο από spiros12, 14-10-12  
    Η παραλλαγή είναι ΑΠΊΣΤΕΥΤΗ !!!Νομίζω αγγίζει την τελειότητα !!! Σαν ψητό σουβλας ...Δοκιμάστε και θα με θυμηθείτε ...Το σωταρισμα γίνεται με τη γαστρα πανω στο μεγάλο μάτι της κουζίνας...
    #
    Σχόλιο από spiros12, 14-10-12  
    Eλαφρα παραλλαγη της συνταγης για πιο ζουμερο κρεας : Σωταρερε το ενιαιο και χωρις κανενα κοψιμο, κομματι κρεατος μέσα στη γαστρα να πάρει χρώμα με ελάχιστο λάδι και μη βάλετε αλάτι απο την αρχή. Βάλτε το αργότερα, μετα τη μια ώρα ψησιματος. Έτσι ο συνολικός χρόνος ψησιματος μειώνεται στην μια και μισή ώρα.
    #
    Σχόλιο από spiros12, 14-10-12  
    Προσοχή με το αλάτι. Είναι πολύ σημαντικό, γιατί το αλάτι επιταχύνει την εκροή των υγρών του κρέατος...
    #
    Σχόλιο από glikoula, 14-10-12  
    Γίνεται πολύ ωραίο στην γάστρα το φαγητό, του έβαλα και πατάτες και έγιναν λουκούμι.
    #
    Σχόλιο από nmtwins, 23-11-12  
    πολυ ωραιο!!!!εξαφανιστηκε!!!!
    #
    Σχόλιο από LadyM, 22-4-13  
    Λουκούμι! ποτέ δε φανταστηκα οτι θα είχα αυτό το αποτέλεσμα, μπράβο σας ευχαριστώ πολύ
    #
    Σχόλιο από ΓΙΩΤΑ ΜΠ., 3-7-13  
    #
    Σχόλιο από μακηςαθ, 26-8-13  
    Aν το μαρινάριζες με λεμονοθύμαρο θα έβαζα 5 πηρούνια
    #
    Σχόλιο από Σουηδός Μάγειρας, 28-12-13  
    Εξαιρετικό!!!!!
    Μαντεμένια γάστρα δε διαθέτω,μπήκε το αρνάκι(τυλιγμένο και σε λαδόκολλα) σε πήλινη.
    Στους 200ο αέρα,ψήθηκε άψογα.
    Συμφωνώ με τη χρήση μόνο αλατοπίπερου,η ρίγανη ή το θυμάρι προσδίδουν πικρίλα στο ψήσιμο στη γάστρα,είναι μόνο για μπάρμπεκιου..
    #
    Σχόλιο από va-na, 2-1-14  
    εγω το σωταρισα πρωτα..πριν βαλω το κρεας στο λαδι, εβαλα στο λαδι,φλουδα λεμονιου,ριγανη και θυμαρι φρεσκα παντοτε!τα αφησα να σωταριστουν περιπου 2 λεπτα,τα αφαιρεσα και τα πεταξα! ετσι ειχα τα αρωματα που μου αρεσουν και καθολου πικραδα...εγινε καταπληκτικο!!!!
    #
    Σχόλιο από DG, 13-1-14  
    Τέλειο!!
    #
    Σχόλιο από Adamantia 88, 10-4-14  
    με απλή γάστρα (ούτε μαντεμένια ούτε πήλινη) δεν θα γίνει το αρνάκι?και θα αντέξει και σε αυτή τη θερμοκρασία η απλή γάστρα, γιατί δεν έχω χρησιμοποιήσει και δεν γνωρίζω?

    12 Σχόλια

    #
    Σχόλιο από thomaei, 5-2-12  
    πολυ καλη η ιδεα για την προθερμασμενη γαστρα ... η μαμα μου βαζει απο κατω στη γαστρα κλιματοβεργες.. δικες μας απο το αμπελι της μαζευει για το λογο αυτο!!!
    #
    Σχόλιο από spiros12, 6-2-12  
    Εννοείται ότι οι κληματόβεργες είναι το ιδανικό
    #
    Σχόλιο από ΑΝΝΑ9, 10-5-12  
    Απλά θεϊκό
    #
    Σχόλιο από spiros12, 14-10-12  
    Η παραλλαγή είναι ΑΠΊΣΤΕΥΤΗ !!!Νομίζω αγγίζει την τελειότητα !!! Σαν ψητό σουβλας ...Δοκιμάστε και θα με θυμηθείτε ...Το σωταρισμα γίνεται με τη γαστρα πανω στο μεγάλο μάτι της κουζίνας...
    #
    Σχόλιο από spiros12, 14-10-12  
    Προσοχή με το αλάτι. Είναι πολύ σημαντικό, γιατί το αλάτι επιταχύνει την εκροή των υγρών του κρέατος...
    #
    Σχόλιο από glikoula, 14-10-12  
    Γίνεται πολύ ωραίο στην γάστρα το φαγητό, του έβαλα και πατάτες και έγιναν λουκούμι.
    #
    Σχόλιο από nmtwins, 23-11-12  
    πολυ ωραιο!!!!εξαφανιστηκε!!!!
    #
    Σχόλιο από LadyM, 22-4-13  
    Λουκούμι! ποτέ δε φανταστηκα οτι θα είχα αυτό το αποτέλεσμα, μπράβο σας ευχαριστώ πολύ
    #
    Σχόλιο από ΓΙΩΤΑ ΜΠ., 3-7-13  
    #
    Σχόλιο από μακηςαθ, 26-8-13  
    Aν το μαρινάριζες με λεμονοθύμαρο θα έβαζα 5 πηρούνια
    #
    Σχόλιο από Σουηδός Μάγειρας, 28-12-13  
    Εξαιρετικό!!!!!
    Μαντεμένια γάστρα δε διαθέτω,μπήκε το αρνάκι(τυλιγμένο και σε λαδόκολλα) σε πήλινη.
    Στους 200ο αέρα,ψήθηκε άψογα.
    Συμφωνώ με τη χρήση μόνο αλατοπίπερου,η ρίγανη ή το θυμάρι προσδίδουν πικρίλα στο ψήσιμο στη γάστρα,είναι μόνο για μπάρμπεκιου..
    #
    Σχόλιο από DG, 13-1-14  
    Τέλειο!!

    1 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από Adamantia 88, 10-4-14  
    με απλή γάστρα (ούτε μαντεμένια ούτε πήλινη) δεν θα γίνει το αρνάκι?και θα αντέξει και σε αυτή τη θερμοκρασία η απλή γάστρα, γιατί δεν έχω χρησιμοποιήσει και δεν γνωρίζω?

    4 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από spiros12, 5-2-12  
    Αν βάλουμε ολόκληρο το αρνάκι, τότε, πρέπει στον πάτο της γάστρας, να βάλουμε μια σχάρα,γιατί, τα υγρά είναι αρκετά και δεν θα προλαβουν να σωθούν.
    #
    Σχόλιο από spiros12, 14-10-12  
    Eλαφρα παραλλαγη της συνταγης για πιο ζουμερο κρεας : Σωταρερε το ενιαιο και χωρις κανενα κοψιμο, κομματι κρεατος μέσα στη γαστρα να πάρει χρώμα με ελάχιστο λάδι και μη βάλετε αλάτι απο την αρχή. Βάλτε το αργότερα, μετα τη μια ώρα ψησιματος. Έτσι ο συνολικός χρόνος ψησιματος μειώνεται στην μια και μισή ώρα.
    #
    Σχόλιο από spiros12, 14-10-12  
    Eλαφρα παραλλαγη της συνταγης για πιο ζουμερο κρεας : Σωταρερε το ενιαιο και χωρις κανενα κοψιμο, κομματι κρεατος μέσα στη γαστρα να πάρει χρώμα με ελάχιστο λάδι και μη βάλετε αλάτι απο την αρχή. Βάλτε το αργότερα, μετα τη μια ώρα ψησιματος. Έτσι ο συνολικός χρόνος ψησιματος μειώνεται στην μια και μισή ώρα.
    #
    Σχόλιο από va-na, 2-1-14  
    εγω το σωταρισα πρωτα..πριν βαλω το κρεας στο λαδι, εβαλα στο λαδι,φλουδα λεμονιου,ριγανη και θυμαρι φρεσκα παντοτε!τα αφησα να σωταριστουν περιπου 2 λεπτα,τα αφαιρεσα και τα πεταξα! ετσι ειχα τα αρωματα που μου αρεσουν και καθολου πικραδα...εγινε καταπληκτικο!!!!

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Πασχαλινό τραπέζι
    Ένα βιβλίο 50 αγαπημένων συνταγών, του/της tasa.x
    Συνταγές με αρνί
    Ένα βιβλίο 12 αγαπημένων συνταγών, του/της kikibebe2
    κρεατικα
    Ένα βιβλίο 145 αγαπημένων συνταγών, του/της toniadimitropoulou
    Κυρίως πιάτο
    Ένα βιβλίο 53 αγαπημένων συνταγών, του/της christmast
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 20 αγαπημένων συνταγών, του/της nikos2066