Αρνάκι στη γάστρα

Bαθμολογία: 4.9167
       
 
12 ψήφοι
ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΤΣΑ, 01.06.08

Περιγραφή

Αρνακι στη γαστρα με χυλοπιτες

Αρνάκι στη γάστρα
photo: vickymas

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 μπουτακι απο αρνακι
  • λιγη μουσταρδα σε σκονη
  • 1 ξυλακι κανελας
  • χυλοπιτες
  • ντοματα φρεσκια 2 ποτηρια τριμ.η ψιλοκομ.ντοματακι κονσερβα
  • αλατι - πιπερι - λαδι.
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Αρνί - Κατσίκι
Μέθοδος: Φούρνου
Φτιάχνει: 1 γαστρα
Κόστος:
(0 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(0 ψήφοι)
Προετοιμασία: - (0 ψήφοι)
Mαγείρεμα: - (0 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Πλενουμε το μπουτακι και το βαζουμε στη γαστρα, το αλατοπιπερωνουμε, το αλοιφουμε με λιγη μουσταρδα (εγω το πασπαλιζω με σκονη μουσταρδας για να μην πηκριζει)
  2. Μπιγουμε το ξυλακι κανελας στο κρεας, ριχνουμε τη μιση δοση ντοματας, το λαδι και βαζουμε τη γαστρα στο φουρνο στους 200 βαθμους για 1 ωρα.
  3. Μετα το βγαζουμε, το γυρναμε απο την αλλη και ριχνουμε την υπολοιπη ντοματα και λιγο νερο και το ξαναψηνουμε για αλλα 20 λεπτα.
  4. Επειτα ριχνουμε τις χυλοπιτες.
  5. Μολις γινουν και οι χυλοπιτες το φαγητο ειναι ετοιμο.
Καλη επιτυχια & και καλη μας ορεξη!!!

Λίγα μυστικά ακόμα

Αυτη τη συνταγη μου την ειχε μαθει η γιαγια μου εδω και κατι χρονια. Αλλα πριν λιγο καιρο την ειδα και στην εκπομπη του ηλια μαμαλακη στην καριστο. Μη φανταστιτε οτι η γιαγια μου ηταν απο εκει! Σμυρνια ηταν!!!!!

Σχετικές συνταγές

    16 Όλα

    #
    Σχόλιο από ΝΤΙΝΑΘΗΒΑ, 19-3-09  
    Δεν μπορώ να πιστέψω ότι έφαγα σήμερα τέτοιο φαγητό!!!!!!!
    Οχι 5 αλλά 10 πιρουνάκια σου βάζω!!!!!
    #
    Σχόλιο από Γκέλυ, 17-5-09  
    Πολύ νόστιμο!!!
    #
    Σχόλιο από golfo, 17-5-09  
    Φουντουκιτσα καλο και παραδοςιακο το φαγητακι σου,αλλα εμεις στην Ηπειρο δε βαζουμε μουσταρδα στο αρνι.ειναι ενα φαγητο που το κανουμε συχνα ιδιως το χειμωνα και με δικες μας φρεσκες χυλοπιτες και κρεας.ευχαριστουμε!
    #
    Σχόλιο από ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΤΣΑ, 21-5-09  
    golfo, τη μουσταρδα τη βάζουμε για να πάρει αυτή την ωραία γεύση το αρνάκι μας, αλλά ποτέ μη βάλετε την υγρή μουστάρδα απο μπουκαλάκι γιατί δίνει μια πικρή γεύση στο φαγητό.
    Χαίρωμαι που σας άρεσε η συνταγή!
    #
    Σχόλιο από Πρασινομάτα, 22-5-09  
    Ωραία συνταγή , την κάνω κι εγώ .Χαίρομαι που βλέπω φαγητά παραδοσιακά που τα κάνουμε στο σπίτι μας από γενιά σε γενιά . Με μόνη διαφορά ότι δε χρησιμοποιώ μουστάρδα .Λίγοι κόκοι χοντρό πιπέρι και λίγοι κόκοι μπαχάρι του δίνουν υπέροχη γεύση . Μπορούμε επίσης να βάλουμε αντί χυλοπίτες μακαρόνι .
    Μπράβο Λίζα , και συγνώμη για την παρέμβαση στη συνταγή σου .
    #
    Σχόλιο από παυλος, 28-5-09  
    μπορω να πω οτι το φαγητο ηταν τελειο ολοι στην οικογενεια το απολαυσαμε
    #
    Σχόλιο από golfo, 9-3-10  
    Φουντουκο λουκουμι εγινε να γλειφεις τα δαχτυλα σου,εγω εβαλα μακαρονια σημερα μεσα,και ετριψα και ενα μικρο κρεμυδακι μαζι με την ντοματα.
    νοστιμοτατο φαγητο.
    ευχαριστω
    #
    Σχόλιο από anna a, 9-10-10  
    φαίνεται τόσο νόστιμο! χρειάζεται μόνο μια κονσέρβα ντομάτα ; και πόσο νερό περίπου ; ... δεν έχω ξαναφτιάξει ποτέ παρόμοια συνταγή οπότε περιμένω με αγωνία τις διευκρινίσεις :)
    #
    Σχόλιο από nekti, 13-2-11  
    Εγω το φτιάχνω στη χύτρα...βάζω τα κομμάτια του αρνιού μαζί με τη ντομάτα,το λαδάκι,τα μπαχαρικά(βάζω και μπαχάρι) και ζωμό κρέατος(δεν βάζω μουστάρδα)και το ψήνω για 30 λεπτά το πολύ.
    Σε άλλη κατσαρόλα μισοβράζω τις χυλοπίτες και τελειώνω το βράσιμο μέσα στη σάλτσα του αρνιού,προσθέτοντας μια γενναία ποσότητα ξερού ανθότυρου για μακαρόνια,κατα προτίμηση κρητικού!!!
    Είναι πολλή ωραία συνταγή και παραδοσιακή.Σ'ευχαριστούμε που μας την θύμησες!!!
    #
    Σχόλιο από TSOFAGR, 13-2-11  
    Νόστιμο,τέλειο φαγητό!!!
    #
    Σχόλιο από caroline, 12-4-11  
    #
    Σχόλιο από stelino82, 20-4-11  
    #
    Σχόλιο από Ginger, 6-5-11  
    Φανταστικό φαγάκι! Πρόσθεσα και κρεμμύδι στη γάστρα και ροδοκοκκίνισα το κρέας πριν ρίξω τη ντομάτα.
    #
    Σχόλιο από eta, 26-12-12  
    Πάρα πολύ νόστιμο. Τη μουστάρδα τη φοβήθηκα κι εγώ γιατί μου πάει με πατάτες φούρνου, αλλά επειδή τη πρώτη φορά μια συνταγή την κάνω πάντα όπως έχει και μετά αν θελω κανω παραλλαγές, την έκανα ακριβώς. Η μουστάρδα νομίζω έδωσε νοστιμιά χωρίς να την καταλαβαίνεις ή να μυρίζει. Φοβερό φαγητό!
    #
    Σχόλιο από pennygeo, 10-3-13  
    Θα το φτιάξω την επόμενη Κυριακή και θα βαθμολογήσω, αλλά η συνταγή περιγράφει χυλοπίτες και η φωτο δίχνει μακαρόνια!!!!
    #
    Σχόλιο από Σοφία90, 5-4-13  
    Πολύ ωραία η συνταγή την έκανα σήμερα (αν και είμαι από την Κεντρική Εύβοια δεν είχα δει τη μαμά να βάζει μουστάρδα αλλά μια χαρά του πάει). Έκανα κάποιες μικρές αλλαγές.
    Αρχικά,επειδή δεν έχω γάστρα χρησιμοποίησα πιρέξ με καπάκι.
    Τα κομμάτια από το αρνάκι (χωριάτικο αρνάκι) τα έπλυνα και τα έβαλα για λίγο σε ξύδι με λίγο νερό. Τα έπλυνα καλά και το έβαλα στο πιρέξ.
    Μετά τους έβαλα: αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, λίγη κανέλα σκόνη, λίγους κόκκους μπαχάρι.
    Έκανα ένα μείγμα θα λέγαμε από μουστάρδα(κανονική)λίγο νερό και λίγο λάδι σε ένα ποτηράκι, μετά το έριξα και αυτό στο αρνάκι.
    Τέλος έβαλα τον χυμό ντομάτας και λίγο νερό. Το σκέπασα με το καπάκι και το έβαλα σε προθερμασμένο φούρνο (φοιτητικό).
    Όταν ετοιμάστηκε έβγαλα τα κομμάτια και έριξα το χυλοπιτάκι και όταν άρχισε να βράζει έβαλα πάλι το κρέας μέσα.
    Πήρα τα καλύτερα σχόλια :) και σ'ευχαριστώ για την συνταγή.

    ΥΓ: αύριο θα ανεβάσω και γω φωτογραφία.

    11 Σχόλια

    #
    Σχόλιο από ΝΤΙΝΑΘΗΒΑ, 19-3-09  
    Δεν μπορώ να πιστέψω ότι έφαγα σήμερα τέτοιο φαγητό!!!!!!!
    Οχι 5 αλλά 10 πιρουνάκια σου βάζω!!!!!
    #
    Σχόλιο από Γκέλυ, 17-5-09  
    Πολύ νόστιμο!!!
    #
    Σχόλιο από golfo, 17-5-09  
    Φουντουκιτσα καλο και παραδοςιακο το φαγητακι σου,αλλα εμεις στην Ηπειρο δε βαζουμε μουσταρδα στο αρνι.ειναι ενα φαγητο που το κανουμε συχνα ιδιως το χειμωνα και με δικες μας φρεσκες χυλοπιτες και κρεας.ευχαριστουμε!
    #
    Σχόλιο από ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΤΣΑ, 21-5-09  
    golfo, τη μουσταρδα τη βάζουμε για να πάρει αυτή την ωραία γεύση το αρνάκι μας, αλλά ποτέ μη βάλετε την υγρή μουστάρδα απο μπουκαλάκι γιατί δίνει μια πικρή γεύση στο φαγητό.
    Χαίρωμαι που σας άρεσε η συνταγή!
    #
    Σχόλιο από παυλος, 28-5-09  
    μπορω να πω οτι το φαγητο ηταν τελειο ολοι στην οικογενεια το απολαυσαμε
    #
    Σχόλιο από TSOFAGR, 13-2-11  
    Νόστιμο,τέλειο φαγητό!!!
    #
    Σχόλιο από caroline, 12-4-11  
    #
    Σχόλιο από stelino82, 20-4-11  
    #
    Σχόλιο από Ginger, 6-5-11  
    Φανταστικό φαγάκι! Πρόσθεσα και κρεμμύδι στη γάστρα και ροδοκοκκίνισα το κρέας πριν ρίξω τη ντομάτα.
    #
    Σχόλιο από eta, 26-12-12  
    Πάρα πολύ νόστιμο. Τη μουστάρδα τη φοβήθηκα κι εγώ γιατί μου πάει με πατάτες φούρνου, αλλά επειδή τη πρώτη φορά μια συνταγή την κάνω πάντα όπως έχει και μετά αν θελω κανω παραλλαγές, την έκανα ακριβώς. Η μουστάρδα νομίζω έδωσε νοστιμιά χωρίς να την καταλαβαίνεις ή να μυρίζει. Φοβερό φαγητό!
    #
    Σχόλιο από pennygeo, 10-3-13  
    Θα το φτιάξω την επόμενη Κυριακή και θα βαθμολογήσω, αλλά η συνταγή περιγράφει χυλοπίτες και η φωτο δίχνει μακαρόνια!!!!

    1 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από anna a, 9-10-10  
    φαίνεται τόσο νόστιμο! χρειάζεται μόνο μια κονσέρβα ντομάτα ; και πόσο νερό περίπου ; ... δεν έχω ξαναφτιάξει ποτέ παρόμοια συνταγή οπότε περιμένω με αγωνία τις διευκρινίσεις :)

    4 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από Πρασινομάτα, 22-5-09  
    Ωραία συνταγή , την κάνω κι εγώ .Χαίρομαι που βλέπω φαγητά παραδοσιακά που τα κάνουμε στο σπίτι μας από γενιά σε γενιά . Με μόνη διαφορά ότι δε χρησιμοποιώ μουστάρδα .Λίγοι κόκοι χοντρό πιπέρι και λίγοι κόκοι μπαχάρι του δίνουν υπέροχη γεύση . Μπορούμε επίσης να βάλουμε αντί χυλοπίτες μακαρόνι .
    Μπράβο Λίζα , και συγνώμη για την παρέμβαση στη συνταγή σου .
    #
    Σχόλιο από golfo, 9-3-10  
    Φουντουκο λουκουμι εγινε να γλειφεις τα δαχτυλα σου,εγω εβαλα μακαρονια σημερα μεσα,και ετριψα και ενα μικρο κρεμυδακι μαζι με την ντοματα.
    νοστιμοτατο φαγητο.
    ευχαριστω
    #
    Σχόλιο από nekti, 13-2-11  
    Εγω το φτιάχνω στη χύτρα...βάζω τα κομμάτια του αρνιού μαζί με τη ντομάτα,το λαδάκι,τα μπαχαρικά(βάζω και μπαχάρι) και ζωμό κρέατος(δεν βάζω μουστάρδα)και το ψήνω για 30 λεπτά το πολύ.
    Σε άλλη κατσαρόλα μισοβράζω τις χυλοπίτες και τελειώνω το βράσιμο μέσα στη σάλτσα του αρνιού,προσθέτοντας μια γενναία ποσότητα ξερού ανθότυρου για μακαρόνια,κατα προτίμηση κρητικού!!!
    Είναι πολλή ωραία συνταγή και παραδοσιακή.Σ'ευχαριστούμε που μας την θύμησες!!!
    #
    Σχόλιο από Σοφία90, 5-4-13  
    Πολύ ωραία η συνταγή την έκανα σήμερα (αν και είμαι από την Κεντρική Εύβοια δεν είχα δει τη μαμά να βάζει μουστάρδα αλλά μια χαρά του πάει). Έκανα κάποιες μικρές αλλαγές.
    Αρχικά,επειδή δεν έχω γάστρα χρησιμοποίησα πιρέξ με καπάκι.
    Τα κομμάτια από το αρνάκι (χωριάτικο αρνάκι) τα έπλυνα και τα έβαλα για λίγο σε ξύδι με λίγο νερό. Τα έπλυνα καλά και το έβαλα στο πιρέξ.
    Μετά τους έβαλα: αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, λίγη κανέλα σκόνη, λίγους κόκκους μπαχάρι.
    Έκανα ένα μείγμα θα λέγαμε από μουστάρδα(κανονική)λίγο νερό και λίγο λάδι σε ένα ποτηράκι, μετά το έριξα και αυτό στο αρνάκι.
    Τέλος έβαλα τον χυμό ντομάτας και λίγο νερό. Το σκέπασα με το καπάκι και το έβαλα σε προθερμασμένο φούρνο (φοιτητικό).
    Όταν ετοιμάστηκε έβγαλα τα κομμάτια και έριξα το χυλοπιτάκι και όταν άρχισε να βράζει έβαλα πάλι το κρέας μέσα.
    Πήρα τα καλύτερα σχόλια :) και σ'ευχαριστώ για την συνταγή.

    ΥΓ: αύριο θα ανεβάσω και γω φωτογραφία.

    Άλλες φωτογραφίες

    Το tip της ημέρας

    Βράστε τα αυγά σας σε νερό με σόδα. Η σόδα τα δυναμώνει και σπάνε πιο δύσκολα!

    Τη συνταγή προτείνουν:

    ΚΑΤΣΙΚΙ-ΑΡΝΙ
    Ένα βιβλίο 34 αγαπημένων συνταγών, του/της efh_dimitris
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 32 αγαπημένων συνταγών, του/της melinik
     ΚΡΕΑΤΑ
    Ένα βιβλίο 68 αγαπημένων συνταγών, του/της thomaei
    κρεατικα
    Ένα βιβλίο 145 αγαπημένων συνταγών, του/της toniadimitropoulou
    ΜΟΣΧΑΡΙ
    Ένα βιβλίο 119 αγαπημένων συνταγών, του/της G B