Αρνί τσιγαριαστό

Bαθμολογία: 4.8
       
 
10 ψήφοι
asproyla, 14.04.08

Περιγραφή

Σφακιανή συνταγή.
Αρνί τσιγαριαστό
photo: MAGEIRISSA

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 κιλό αρνί
  • 2 κρεμμύδια μεγάλα
  • λίγο λάδι
  • αλάτι - πιπέρι
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Αρνί - Κατσίκι
Μέθοδος: Κατσαρόλας
Διατροφή: Χωρίς γλουτένη
Κουζίνα: Κρητική
Δυσκολία: Εύκολο
Κόστος:
(0 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(0 ψήφοι)
Προετοιμασία: - (0 ψήφοι)
Mαγείρεμα: - (0 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Πλένουμε το αρνί και το αλατίζουμε.
  2. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε λίγο λάδι και το κρεμμύδι και το τσιγαρίζουμε ελαφρά.
  3. Στην συνέχεια ρίχνουμε το κρέας - πιπέρι και το γυρνάμε αρκετές φορές. Χαμηλώνουμε την φωτιά και το αφήνουμε να ψηθεί.
  4. Σε χαμηλή θερμοκρασία θέλει περίπου 1 ώρα.

Λίγα μυστικά ακόμα

Το συγκεκριμένο φαγητό γίνετε και με κατσίκι και με ζυγούρι.

Σχετικές συνταγές

Τσιγαριαστό Κατσίκι Τσιγαριαστό Κατσίκι
5
       
       
(2)

    16 Όλα

    #
    Σχόλιο από MAGEIRISSA, 14-4-08  
    Τρελαίνομαι για αυτή τη συνταγή, μπράβο που την έβαλες!
    #
    Σχόλιο από Σφακιανός, 21-5-08  
    Μπράβο asproyla, αυτό ταϊζανε οι Κουρήτες το Δία. Εμείς στην Ανώπολη (Σφακίων), μόλις τσιγαριστεί το κρεμμύδι το σβύνουμε με μισό "ρακοπότηρο" τσικουδιά, έτσι για το άρωμα, και το λάδι είναι 1/2 ποτήρι.
    #
    Σχόλιο από Σφακιανός, 21-5-08  
    Χίλια συγγνώμη asproyla, ...ξέχασα, χεχεχε,... (άν είχε τόνο θάβαζα)
    #
    Σχόλιο από asproyla, 21-5-08  
    Νά'σαι καλά Σφακιανέ.Τώρα όσο για το λάδι λόγω του ότι εγώ δεν βάζω ποτέ νερό όταν μαγειρεύω κρέας δεν ξέρω γιατί αλλά μου βγάζει τόσο λάδι πού είναι πάνω από 1/2 ποτήρι γι'αυτό και βάζω λίγο στην αρχή όσο είναι ο πάτος της κατσαρόλας. Και για την τσικουδιά δεν το συζητάω την επόμενη φορά θα βάλω.
    #
    Σχόλιο από MAGEIRISSA, 13-9-09  
    Το φαγάκι αυτό είναι θεϊκό! Σήμερα το έφτιαξα κι όταν τσιγαρίστηκε το κρέας, το έσβησα με κρασάκι και το άφησα να μαγειρευτεί, ανακατεύοντάς το συνέχεια.
    Νόστιμες, παραδοσιακές, αξέχαστες γεύσεις.
    #
    Σχόλιο από ana, 23-10-09  
    γεια σε όλους!!εγώ το φτιάχνω χωρίς κρεμμύδι επειδή δεν πολυαρέσει του άντρα μου,το τσιγαρίζω σε λίγο λάδι γιατί βγάζει και το κρέας το δικό του όσο ψήνεται,με αλάτι και ρίγανη,το σβήνω με ένα νερόπότηρο κόκκινο κρασί,του βάζω λίγο νεράκι και το αφήνω να σιγοβράσει μέχρι να λιώσει το κρέας.είναι ωραίο με τις τηγανιτές πατάτες χωρίς τύψεις πασπαλισμένο με τριμμένο τυράκι αλλά και με μακαρόνια!δοκιμάστε το!είναι τέλειο!
    #
    Σχόλιο από El#Pat, 12-11-09  
    Για να τιμήσω και την ρεθυμνιώτισα ξαδέλφη, που μου έμαθε την συνταγή:καίει 3/4κούπας λάδι,ρίχνει το κρέας καλά στραγγισμένο με ένα δαφνόφυλλο,να πάρει χρώμα.Κατόπιν βράζει σε σιγανή φωτιά το κρέας με αλατοπίπερο,για περίπου 1 ώρα.Προσθέτει 1 κούπα παλαιωμένο κόκκινο κρασί(μαρουβάς-το αντίστοιχο κρητικό κρασί) και συνεχίζει το σιγανό βράσιμο για 1 ώρα ακόμη.Δεν προσθέτει καθόλου νερό.Γίνεται και με κουνέλι, στο οποίο προσθέτει ρίγανη.Η συνταγή αυτή, επειδή έχει λίγα υλικά,απαιτεί πολύ καλή ποιότητα υλικών.
    #
    Σχόλιο από trelenioum, 22-6-10  
    Συγχαρητηρια. Από σφακιανό έμαθα κι εγω αυτή την συνταγη...θελει πολυυυυ καλη ποιοτητα υλικών. Μετά το τσιγάρισμα ριχνουν 1 λεμονιου χυμο και το σκεπαζουν...το κρεμμύδι το κανουν παααρααα πολυ ψιλοκομμενο...αυτα....
    #
    Σχόλιο από agrimi, 7-7-10  
    Αυτό ΝΑΙ! Έτσι γίνεται το τσιγαριαστό! Χωρίς νερό. Δε θέλουμε να βράσει να τσιγαριστεί σιγά σιγά θέλουμε! Γι αυτό άλλωστε το λέμε και "τσιγαριαστό"! Καλές Μαγειρικές!
    #
    Σχόλιο από chilli, 28-12-10  
    Χρόνια πολλά!έτσι κάνω σχεδόν πάντα το κουνελάκι και τώρα δοκίμασα και το αρνί και μας άρεσε πάρα πολύ!Με τη μόνη διαφορά ότι το σβήνω με κρασί.ευχαριστώ
    #
    Σχόλιο από pinalaki, 3-3-11  
    αν καταλαβα καλα αυτι την μια το μαγειρευουμε χωρις καθολου νερο?
    απλα σε χαμηλη φωτια και γυρνώντας το συνεχεια?
    το σβηνω με κρασι και μια ώρα το γυρνάω συνεχώς με πιρούνα μεχρι να ψηθει?
    #
    Σχόλιο από asproyla, 3-3-11  
    pinalaki ακριβώς όπως το λέω. Πολύ χαμηλή φωτιά και αυτό θα βγάλει τα νερά του και θα ψηθεί. Καμιά φορά βέβαια το κρέας μπορεί να είναι πολύ σκληρό ακόμα (δείγμα βέβαια ότι δεν είναι και πολύ καλό) τότε μπορεί και να χρειαστεί νερό.
    Το συγκεκριμένο φαγητό δεν το σβήνουμε με κρασί. Το αφήνουμε ως έχει. Αν το σβήναμε με κρασί θα το λέγαμε κρασάτο και όχι απλά τσιγαριαστό.
    Ελπίζω να σου έλυσα την απορία.
    #
    Σχόλιο από pinalaki, 3-3-11  
    asproyla σε ευχαριστώ πολύ για την γρήγορη απαντησή σου! φενεται παρα πολύ ωραιο το κρετακι και μου αρεσει που ψηνεται σιγα σιγα με αυτο τον τροπο! θα το καω σιγουρα.
    #
    Σχόλιο από mpouklou, 30-8-12  
    ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΚΔΟΧΗ ΓΙΑ ΑΡΝΙ!!!!
    #
    Σχόλιο από Argyrw030509, 21-5-14  
    Όποιος δεν το'χει φάει,δεν ξέρει τι χάνει!!!Μπράβο για την συνταγή!!!
    #
    Σχόλιο από λεμοναδα, 27-5-14  
    Ό,τι και να πώ είναι λίγο!!!!

    15 Σχόλια

    #
    Σχόλιο από MAGEIRISSA, 14-4-08  
    Τρελαίνομαι για αυτή τη συνταγή, μπράβο που την έβαλες!
    #
    Σχόλιο από Σφακιανός, 21-5-08  
    Μπράβο asproyla, αυτό ταϊζανε οι Κουρήτες το Δία. Εμείς στην Ανώπολη (Σφακίων), μόλις τσιγαριστεί το κρεμμύδι το σβύνουμε με μισό "ρακοπότηρο" τσικουδιά, έτσι για το άρωμα, και το λάδι είναι 1/2 ποτήρι.
    #
    Σχόλιο από Σφακιανός, 21-5-08  
    Χίλια συγγνώμη asproyla, ...ξέχασα, χεχεχε,... (άν είχε τόνο θάβαζα)
    #
    Σχόλιο από asproyla, 21-5-08  
    Νά'σαι καλά Σφακιανέ.Τώρα όσο για το λάδι λόγω του ότι εγώ δεν βάζω ποτέ νερό όταν μαγειρεύω κρέας δεν ξέρω γιατί αλλά μου βγάζει τόσο λάδι πού είναι πάνω από 1/2 ποτήρι γι'αυτό και βάζω λίγο στην αρχή όσο είναι ο πάτος της κατσαρόλας. Και για την τσικουδιά δεν το συζητάω την επόμενη φορά θα βάλω.
    #
    Σχόλιο από MAGEIRISSA, 13-9-09  
    Το φαγάκι αυτό είναι θεϊκό! Σήμερα το έφτιαξα κι όταν τσιγαρίστηκε το κρέας, το έσβησα με κρασάκι και το άφησα να μαγειρευτεί, ανακατεύοντάς το συνέχεια.
    Νόστιμες, παραδοσιακές, αξέχαστες γεύσεις.
    #
    Σχόλιο από ana, 23-10-09  
    γεια σε όλους!!εγώ το φτιάχνω χωρίς κρεμμύδι επειδή δεν πολυαρέσει του άντρα μου,το τσιγαρίζω σε λίγο λάδι γιατί βγάζει και το κρέας το δικό του όσο ψήνεται,με αλάτι και ρίγανη,το σβήνω με ένα νερόπότηρο κόκκινο κρασί,του βάζω λίγο νεράκι και το αφήνω να σιγοβράσει μέχρι να λιώσει το κρέας.είναι ωραίο με τις τηγανιτές πατάτες χωρίς τύψεις πασπαλισμένο με τριμμένο τυράκι αλλά και με μακαρόνια!δοκιμάστε το!είναι τέλειο!
    #
    Σχόλιο από El#Pat, 12-11-09  
    Για να τιμήσω και την ρεθυμνιώτισα ξαδέλφη, που μου έμαθε την συνταγή:καίει 3/4κούπας λάδι,ρίχνει το κρέας καλά στραγγισμένο με ένα δαφνόφυλλο,να πάρει χρώμα.Κατόπιν βράζει σε σιγανή φωτιά το κρέας με αλατοπίπερο,για περίπου 1 ώρα.Προσθέτει 1 κούπα παλαιωμένο κόκκινο κρασί(μαρουβάς-το αντίστοιχο κρητικό κρασί) και συνεχίζει το σιγανό βράσιμο για 1 ώρα ακόμη.Δεν προσθέτει καθόλου νερό.Γίνεται και με κουνέλι, στο οποίο προσθέτει ρίγανη.Η συνταγή αυτή, επειδή έχει λίγα υλικά,απαιτεί πολύ καλή ποιότητα υλικών.
    #
    Σχόλιο από agrimi, 7-7-10  
    Αυτό ΝΑΙ! Έτσι γίνεται το τσιγαριαστό! Χωρίς νερό. Δε θέλουμε να βράσει να τσιγαριστεί σιγά σιγά θέλουμε! Γι αυτό άλλωστε το λέμε και "τσιγαριαστό"! Καλές Μαγειρικές!
    #
    Σχόλιο από chilli, 28-12-10  
    Χρόνια πολλά!έτσι κάνω σχεδόν πάντα το κουνελάκι και τώρα δοκίμασα και το αρνί και μας άρεσε πάρα πολύ!Με τη μόνη διαφορά ότι το σβήνω με κρασί.ευχαριστώ
    #
    Σχόλιο από pinalaki, 3-3-11  
    αν καταλαβα καλα αυτι την μια το μαγειρευουμε χωρις καθολου νερο?
    απλα σε χαμηλη φωτια και γυρνώντας το συνεχεια?
    το σβηνω με κρασι και μια ώρα το γυρνάω συνεχώς με πιρούνα μεχρι να ψηθει?
    #
    Σχόλιο από asproyla, 3-3-11  
    pinalaki ακριβώς όπως το λέω. Πολύ χαμηλή φωτιά και αυτό θα βγάλει τα νερά του και θα ψηθεί. Καμιά φορά βέβαια το κρέας μπορεί να είναι πολύ σκληρό ακόμα (δείγμα βέβαια ότι δεν είναι και πολύ καλό) τότε μπορεί και να χρειαστεί νερό.
    Το συγκεκριμένο φαγητό δεν το σβήνουμε με κρασί. Το αφήνουμε ως έχει. Αν το σβήναμε με κρασί θα το λέγαμε κρασάτο και όχι απλά τσιγαριαστό.
    Ελπίζω να σου έλυσα την απορία.
    #
    Σχόλιο από pinalaki, 3-3-11  
    asproyla σε ευχαριστώ πολύ για την γρήγορη απαντησή σου! φενεται παρα πολύ ωραιο το κρετακι και μου αρεσει που ψηνεται σιγα σιγα με αυτο τον τροπο! θα το καω σιγουρα.
    #
    Σχόλιο από mpouklou, 30-8-12  
    ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΚΔΟΧΗ ΓΙΑ ΑΡΝΙ!!!!
    #
    Σχόλιο από Argyrw030509, 21-5-14  
    Όποιος δεν το'χει φάει,δεν ξέρει τι χάνει!!!Μπράβο για την συνταγή!!!
    #
    Σχόλιο από λεμοναδα, 27-5-14  
    Ό,τι και να πώ είναι λίγο!!!!

    0 Ερωτήσεις

    1 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από trelenioum, 22-6-10  
    Συγχαρητηρια. Από σφακιανό έμαθα κι εγω αυτή την συνταγη...θελει πολυυυυ καλη ποιοτητα υλικών. Μετά το τσιγάρισμα ριχνουν 1 λεμονιου χυμο και το σκεπαζουν...το κρεμμύδι το κανουν παααρααα πολυ ψιλοκομμενο...αυτα....

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Κοιλιοκάκη, μια άγνωστη λέξη
    Μία όχι τόσο «άγνωστη» ασθένεια… Η Κοιλιοκ...
    Άλευρα χωρίς γλουτένη
    Οι περισσότεροι άνθρωποι είμαστε εξοικειωμένοι ...
    Διατροφή χωρίς γλουτένη
    Η γλουτένη είναι συστατικό των δημητριακών (σιτ...
    Διατροφή χωρίς γλουτένη: οδηγός συστατικών
    Εμφανίστηκε η κοιλιοκάκη στη ζωή μας; Είναι απα...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    ΚΑΤΣΙΚΙ-ΑΡΝΙ
    Ένα βιβλίο 34 αγαπημένων συνταγών, του/της efh_dimitris
    Αρνοκατσικα
    Ένα βιβλίο 12 αγαπημένων συνταγών, του/της ΝΙΚΟΛ
    Κρητικα
    Ένα βιβλίο 3 αγαπημένων συνταγών, του/της etsikoyr
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 10 αγαπημένων συνταγών, του/της mairykab
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 39 αγαπημένων συνταγών, του/της nekti