Αρωματικό κέικ Madeira
Ήθελα ένα κέικ σταθερό για να φτιάξω τούρτα στρογγυλή σαν μπάλα. Μετά από ψάξιμο, βρήκα αυτή τη συνταγή που τη δοκίμασα και με ενθουσίασε. Είναι αρκετά εύκολη και γρήγορη και το μόνο που θέλει είναι λίγο έξτρα χρόνο στο χτύπημα. Με ενθουσίασε τόσο η υφή του, όσο και το άρωμα, αφού το λεμόνι με το αμύγδαλο και την κανελίτσα δένουν απίστευτα.
Λίγα μυστικά ακόμα
Η συνταγή είναι από το taste.com.auΑν δε βρείτε έτοιμη πούδρα αμυγδάλου, μπορείτε πάντα να βάλετε ασπρισμένα αμύγδαλα στο μούλτι και να τα χτυπήσετε καλά, να τριφτούνε.Μπορείτε να παραλείψετε το μπέικιν και να βάλετε αλεύρι που φουσκώνει μόνο του.Η δόση είναι μικρή, κάνει για μια μικρή μακρόστενη φόρμα 8Χ20 εκ. ή για τη μισή μπάλα (για ολόκληρη, θέλεις δυο δόσεις). Δεν φουσκώνει ιδιαίτερα και όταν κρυώνει καθεται. Αλλά είναι πεντανόστιμο, ενθουσίασε ακόμα και τους λάτρεις της σοκολάτας και παρότι κρατάει το σχήμα του, είναι αφράτο.Γίνεται ωραιότατα κεκάκια, τα οποία χρειάζονται βεβαίως λιγότερο ψήσιμο.Ταιριάζει πάρα πολύ ωραία με γλάσο λεμονιού (δηλαδή να βάλουμε 1-2 κ.σ. χυμό λεμονιού και άχνη ζάχαρη και να τα ανακατέψουμε μέχρι να έχουμε ένα ωραίο ημίρευστο γλάσο), αλλά βεβαίως ταιριάζει πολύ ωραία και με σοκολατένιο γλάσσο, όπως πχ η γκανάς.Μπορείτε να αντικαταστήσετε το λεμόνι με πορτοκάλι αν σας αρέσει.
Υλικά
-
175 γρ. βούτυρο μαλακωμένο (εκτός ψυγείου δηλαδή)
-
155 γρ. ζάχαρη
-
1 κ.γ. ξύσμα λεμονιού
-
1/4 κ.γ. κανέλα
-
3 αυγά (σε θερμοκρασία δωματίου)
-
115 γρ αλεύρι
-
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
-
55 γρ. πούδρα αμυγδάλου
-
60 ml χυμό λεμονιού
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 160°C. Προετοιμάζουμε και τη φόρμα μας (με λαδόκολλα ή την βουτυροαλευρώνουμε)
-
2
Χτυπάμε το μαλακωμένο βούτυρο με τη ζάχαρη, την κανέλα και το ξύσμα. Θέλει καλό χτύπημα και για ώρα, μέχρι να αλλάξει χρώμα, να γίνει πιο λευκό και να αφρατέψει.
-
3
Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά. Με κάθε αυγό που βάζουμε στο μείγμα, βάζουμε και λίγο αλευράκι μαζί, ώστε να μη μας "κόψει".
-
4
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν και το προσθέτουμε σιγά σιγά στο μείγμα μας. Μετά προσθέτουμε το αμύγδαλο και το χυμό και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
-
5
Βάζουμε το μείγμα μας στη φόρμα, το ισιώνουμε και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 45 λεπτά ή μέχρι να βγαίνει καθαρό το μαχαίρι μας.
Αντιδράσεις
Cooksnaps
Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!
Σχόλια (3)