Άρτος για αρτοκλασία (αρτοπλασία)
Λίγα μυστικά ακόμα
Όταν παγώσει τελείως, τον τυλίγουμε σε μεμβράνη φαγητού και τον μεταφέρουμε στην εκκλησία. -- Σε περίπτωση που δεν βγαίνει από το ταψί, τον ξεκολλάμε από τα τοιχώματα μ᾿ ένα μαχαίρι. Καλή επιτυχία και βοήθειά σας!
Υλικά
-
1100-1300 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-
60 γραμμ. νωπή μαγιά
-
1 κουτ. γλυκού γεμάτο μπέικιν πάουντερ
-
250 γραμμ. ζάχαρη (1 φλυτζ. τσαγιού)
-
1/2 κουτ. γλυκού μαστίχα Χίου κοπανισμένη (μαζί με 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη)
-
130 γραμμ. σπορέλαιο (½ φλυτζ. τσαγιού)
-
2 φλυτζ. τσαγιού νερό χλιαρό
-
1 σφηνάκι ούζο ή τσίπουρο (50 ml.)
-
1 κουτ. γλυκού κανέλα
-
1 κουτ. γλυκού αλάτι
-
1 κουτ. γλυκού ζάχαρη διαλυμένο σε 2 κουτ. γλυκού νερό
-
ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Σ᾿ ένα μπολ ρίχνουμε το 1 φλυτζάνι νερό χλιαρό, 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη, από τη ζυγισμένη και τη μαγιά.
-
2
Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθούν και προσθέτουμε αλεύρι, από το ζυγισμένο, περίπου 10 κουταλιές της σούπας, μέχρι να γίνει ένας χυλός.
-
3
Το σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και το αφήνουμε 15' με 20', να ενεργοποιηθεί η μαγιά και να διπλασιαστεί σε όγκο.
-
4
Εν το μεταξύ, σε μια λεκανίτσα ή στον κάδο του μίξερ, ρίχνουμε το υπόλοιπο νερό, το ούζο, την κοπανισμένη μαστίχα, τη ζάχαρη, το σπορέλαιο, το αλάτι και τα χτυπάμε για 3' - 4' περίπου, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να γίνει κρεμώδες.
-
5
Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε τη φουσκωμένη μαγιά, το μπέικιν πάουντερ, την κανέλλα, συνεχίζοντας να χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
-
6
Ακολούθως προσθέτουμε λίγο - λίγο τα ⅔ από το αλεύρι, χτυπώντας μέχρι να απορροφηθεί τελείως.
-
7
Αφού ενσωματωθεί το αλεύρι, σταματάμε το μίξερ και, ή τοποθετούμε το εξάρτημα για ζύμωμα (τους γάντζους), αν συνεχίσουμε το ζύμωμα στο μίξερ, ή μεταφέρουμε τη ζύμη στον πάγκο εργασίας.
-
8
Προσθέτουμε λίγο - λίγο το αλεύρι, συνεχίζοντας το ζύμωμα, μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη πολύ μαλακή, που να κολλάει στα χέρια. Το αλεύρι μπορεί να μην το πάρει όλο.
-
9
(Επειδή η ζύμη κολλάει στα χέρια, για να μπορούμε να τη δουλέψουμε, ρίχνουμε σε μια άκρη στον πάγκο μας 2 - 3 κουταλιές της σούπας σπορέλαιο και με αυτό αλείφουμε τα χέρια μας).
-
10
Σκεπάζουμε το ταψί με λαδόκολλα και από πάνω με μία καθαρή πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη, σε ζεστό μέρος, περίπου για μιάμιση ώρα, μέχρι να διπασιαστεί σε όγκο.
-
11
Όταν η ζύμη φτάσει στο χείλος του ταψιού, με μία οδοντογλυφίδα τρυπάμε στις τέσσερις άκρες στην επιφάνεια, με προσοχή, για να μην μας ξεφουσκώσει.
-
12
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190°C στις αντιστάσεις, για 45' περίπου, μέχρι να ροδίσει καλά.
-
13
Όταν το βγάλουμε από το φούρνο, αφήνουμε τον άρτο στο ταψί να κρυώσει λίγο, μέχρι 5΄ και προσεκτικά, αναποδογυρίζοντάς τον, τον βγάζουμε από το ταψί.
-
14
Τοποθετούμε τον άρτο πάνω σε μια σχάρα ή μια πετσέτα, για να μην ιδρώσει και ζεστός όπως είναι, τον πασπαλίζουμε με την άχνη.
Αντιδράσεις
Cooksnaps
Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!
Σχόλια