μικρή πίπη
μικρή πίπη @cook_8450943
,Ελλάς

Η φύση έφτιαξε το κάστανο τόσο εύγευστο, που για να το προστατέψει από κακόβουλα σαγόνια, αναγκάστηκε να το κρύψει μέσα σε δυσπρόσιτα περιβλήματα. Η φύση έφτιαξε τον άνθρωπο τόσο εύθραυστο, που για τον προστατέψει αναγκάστηκε να του δώσει νου. Σήμερα, θα δούμε αναλυτικά ένα σκληρό αγώναΆνθρωπος vs Κάστανο. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να καθαρίσει κάποιος ένα κάστανο. Κάθε νοικοκυρά έχει τον δικό της και δεν τον αλλάζει με τίποτα (η λογική «αυτή ξέρετε-αυτήν εμπιστεύεστε). Εμείς θα απευθυνθούμε σε όσους δεν έχουν εμπειρία με κάστανα. Στους πρωτάρηδες και μελλοντικούς πρωταθλητές στην εν λόγω μάχη. Προμηθευτείτε ένα κοφτερό μαχαίρι και αρκετή υπομονή. Αν έχετε να καθαρίσετε μεγάλη ποσότητα, καλό είναι να κάνετε ενδιάμεσες παύσεις. Είναι κρίμα να κοπείτε ή να πληγώσετε τον καρπό, εαν τον χρειάζεστε ολόκληρο. Για να δούμε

Λίγα μυστικά ακόμα

ΠαρασκήνιΑυτός ο μύθος με το αλατισμένο νερό, ώρα είναι να καταρριφθεί. Δοκίμασα τα πάντα και δεν βοηθά περισσότερο, μήτε η ζάχαρη, μήτε το αλάτι. Γευστικά προσωπικά προτιμώ και αλάτι και ζάχαρη. Γούστα, όμως, πράξτε ό,τι σας αρέσει.Αφού βράσετε τα κάστανα, μη πετάξετε το ζουμάκι. Λουστείτε) Αν σας ταλαιπωρούν παρανυχίδες, περιμένετε να πέσει η θερμοκρασία του νερού σε ανεκτά επίπεδα και μουλίαστε μέσα τα χέρια σας ως να κρύωσει (έχετε και λίγο λεμονάκι κοντά να τα τρίψετε μετά για να φύγει και το χρώμα). Μπορείτε να βάψετε υφάσματα, βράζοντάς τα με ξύδι σε αυτό το νεράκι. Ούτε τις φλούδες θα πετάξετε. Είναι εξαιρετικό λίπασμα ανθέων.Ρεπορτάζ μετά τον αγώναΥπάρχει ένα μυστικό για να ξεκάνετε τα κάστανα εύκολα και χωρίς κόπο! Ο δικός μου τρόπος. Απλά δώστε τα σε κάποιον να σας τα καθαρίσει!Λίγα λόγια για τον εχθρόΨάχνοντας για δαύτους (τους οχτρούς) γνώρισα δύο είδη. Τα κάστανα και τα μαρρόνια. Τα κάστανα έχουν 3 καρπούς ενώ τα μαρρόνια 1. Εξωτερικά τα ξεχωρίζουμε από τα χρώματά τους. Τα μαρόνια φέρνουν προς το κόκκινο και μερικά φέρουν ραβδώσεις. Είναι ευκολότερα στο καθάρισμα, καθώς το εσωτερικό περίβλημα δεν εισχωρεί στον καρπό, όσο στα κάστανα. Έχω πολλές φορές διαβάσει το αντίθετο, όμως αυτή είναι η αλήθεια. Θαρρώ πως στη φωτό του 9ου τρόπου, φαίνεται καλύτερα η διαφορά, με τη βοήθεια του νερού. Έχω 2 μαρρόνια και 1 κάστανο.Πώς θα επιλέξετε όπλοΟι γυαλιστεροί καρποί προσφέρονται για βράσιμο, ενώ οι ματ για ψήσιμο. Σε κάθε περίπτωση έχετε μαζί σας γάντια και πετσέτα,ώστε να μη καείτε. Να σημείωσω ότι κάθε φορά που γράφω "χαράσσουμε" εννοώ προσεκτικά, μόνο το περίβλημα. Δε φθάνουμε την πληγή ως τον καρπό.ΑνταγωνιστέςΤον τίτλο του πρωταθλητή, πλην ημών, διεκδικούν και άλλοι από τα κάστανα. Αν αιχμαλωτίσετε, λοιπόν, τον εχθρό, φροντίστε να μη σας τον φάει άλλος! Φυλλάξτε τους καρπούς σε θερμοκρασία μηδέν με υγρασία έως 65/100. Σα να λέμε πως το συμβατικό οικιακό ψυγείο δεν είναι ό,τι καλύτερο.Προσοχή στα σκουλήκια! Μετά το ξεφλούδισμα τα διατηρούμε στην κατάψυξη εώς 3 μήνες. Θα πρέπει να είναι εντελώς στεγνά πριν τα αποθηκεύσουμε. Αν κερδίσετε τη μάχη, έχετε να επιλέξετε από αρκετές συνταγές τον τρόπο κατανάλωσης εδω. Προσοχή,μόνο, μη τα φάτε όλα μόλις τα ξεφλουδίσετε)

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

  1. κοφτερό μαχαίρι
  2. γάντια εργασίας

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    1ος τρόποςΑφαιρούμε το εξωτερικό περίβλημα από τα κάστανα. Τα βράζουμε (σε αλατισμένο νερό) και όσο είναι ακόμη ζεστά, αφαιρούμε και το εσωτερικό περίβλημα. Κατά τη γνώμη μου είναι αρκετά χρονοβόρος τρόπος και από τους πλέον δύσκολους. Το αποτέλεσμα είναι ολόκληρα κάστανα. Να θυμάστε να απομακρύνετε τα κάστανα λίγα-λίγα από την πηγή θερμότητας, ώστε να μη προλαβαίνουν να κρυώσουν. Αυτό, βέβαια, ισχύει για όλες τις μεθόδους.

  2. 2

    2ος τρόποςΚαθαρίζουμε τα κάστανα ωμά και βράζουμε κατόπιν. Μάλλον ο δυσκολότερος τρόπος με πολλές απώλειες δακτύλων και πληγές στην επιφάνεια του κάστανου.

  3. 3

    3ος τρόποςΚόβουμε τα κάστανα στη μέση και βράζουμε σε αλατισμένο νερό για 10´. Όσο ακόμη είναι ζεστά, πιέζουμε με το δείκτη κ τον αντίχειρα και ο καρπός βγαίνει πανεύκολα. Προσοχή! Δεν τα έχουμε μαγειρέψει.Τα έχουμε απλώς ξεφλουδίσει.Μακράν ο ευκολότερος τρόπος,αλλά με μειονεκτήματα. Δεν παίρνουμε ολόκληρο καρπό και αν αφήσουμε πιάνω από 10´ ή αν βράσουμε πολλά κάστανα μαζί, χρωματίζεται η ψίχα.

  4. 4

    Βέβαια υπάρχει ένα πλεονέκτημα. Γλιτώνουμε από ατυχείς καταστάσεις, όπως αυτές που φαίνονται στις φωτο δίπλα. Φανταστήτε να είχατε ξεφλουδίσει αυτούς τους καρπούς ολόκληρους... Το κυρίως κακό αυτής της μεθόδου είναι ότι βράζοντας τη σάρκα απροστάτευτη απ´τη φλόυδα, καταστρέφουμε τη βιταμίνη C. Δεν είναι δα λίγο τούτο. Σκεφτήτε πως 100gr κάστανα μας προσφέρουν το 70% των ημερίσιων αναγκών μας σε βιταμίνη C.

  5. 5

    4ος τρόποςΒράζουμε (ή ψήνουμε) τα κάστανα και κατόπιν τα κόβουμε στη μέση. Με ένα κουταλάκι αφαιρούμε εύκολα τη σάρκα, πριν κρυώσουν. Αρκετά εύκολος τρόπος. Προστατεύουμε τη βιταμίνη C και το χρώμα του κάστανου, όμως δεν παίρνουμε ολόκληρο τον καρπό.

  6. 6

    5ος τρόποςΧαράσσουμε διαγώνια το κοτσανάκι τους και τα ψήνουμε. Πριν κρύωσουν πιέζουμε ελαφρά στο κέντρο και τα ξεφλουδίζουμε πανέυκολα.Σίγουρα ο ευκολότερος τρόπος για να πάρουμε ολόκληρο καρπό,όμως δεν μας κάνουν τα ψημένα κάστανα για όλες τις συνταγές.

  7. 7

    6ος τρόποςΌπως ακριβώς κάναμε στον 5ο τρόπο μόνη διαφορά στο χάραγμα. Αυτή τη φορά θα χαράξουμε στο πλάι τα κάστανα. Πάνω-κάτω στα ίδια επίπεδα δυσκολίας, αλλά πιό χριονοβόρος.Δίπλα φαίνεται η εικόνα των ψημένων κάστανων με τον 5ο και 6ο τρόπο.

  8. 8

    7ος τρόποςΒράζουμε τα κάστανα ολόκληρα. Κατόπιν χαράσσουμε ένα σταυρό στο πλάι και τα βάζουμε για 10´´ σε καυτό λάδι. Μόνο για 10´´ όμως!! Κατόπιν ξεφλουδίζουμε πανεύκολα. Αυτός είναι ο γνωστός Γαλλικός τρόπος (τα σακουλάκια που κυκλοφορούν στην αγορά). Έχει αξιοσημείωτες γευστικές εκπτώσεις και μόνον οικονομικός δεν είναι, καθώς το λάδι δεν ξανά χρησιμοποιείται. Αυτό το λάδι, είχα διαβάσει κάπου πως φτιάχνει καλό βερνίκι για ξύλα. Δυστυχώς δεν μπορώ να ξαναβρώ τη συνταγή και να σας την παραθέσω.

  9. 9

    8ος τρόποςΧαράσσουμε ένα σταυρό στη βάση του κάστανου και βράζουμε σε αλατισμένο νερό για 30´. Ξεφλουδίζουμε όσο ακόμη είναι ζεστά. Βοηθά αν τα πιέσουμε ελαφρά με μια πετσέτα,για να μη καούμε.

  10. 10

    9ος τρόποςΧαράσσουμε τα κάστανα στην καμπόυρα σε σχήμα σταυρού και τα μουλίαζουμε σε νεράκι για 20´. Τα κλείνουμε με μεμβράνη τροφίμων και τα περνάμε για 2´ από τα μικροκύματα. Αρκετά εύκολος, οικονομικός και γρήγορος τρόπος για να πάρουμε ολόκληρο καρπό,αν φυσικά υπάρχει φουρνάκι μικροκυμάτων. Το μυστικό είναι η μεμβράνη να κλείσει καλά.

Αντιδράσεις

Cooksnaps

Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!

Γκρίζα χειροποίητα σχέδια από μια φωτογραφική μηχανή, ένα τηγάνι και αστέρια που αναδύονται από το τηγάνι

Σχόλια (2)

FILIPPIA
FILIPPIA @cook_8461486
Τι ωραία που τα περιγράφεις, πάντα θεωρούσα μπελά το καθαρισμα στα κάστανα, μου αρέσει που μας έχεις παρουσιάσει τόσες ενναλακτικές ανάλογα με τη χρήση που θέλουμε να κάνουμε

Από

μικρή πίπη
μικρή πίπη @cook_8450943
στις
,Ελλάς
Είμαι η Εύα και είμαι καλά) Επαγγελματικά ασχολούμαι με εμπορεύματα και με παιδιά ... Καμμία σχέση μεταξύ τους, αλλά τα δυο μαζί με καλύπτουν πλήρως. Το χόμπυ μου είναι να βρίσκω τρόπους να περνούν καλά οι γύρω μου και εγώ φυσικά. Βρίσκομαι στο χάραμα της 4ης δεκαετίας της ζωής μου και περίφανα κρατώ ακόμη ζωντανό το παιδί μέσα μου. Το σημαντικότερο αγαθό στη ζωή μου είναι οι φίλοι μου και το αγαπημένο μου παιχνίδι η κατσαρόλα ΜΟΥ) Για μένα το να ταΐσεις κάποιον είναι δείγμα αγάπης. Να θυμάσαι τί του αρέσει, πώς του αρέσει, να προσπαθείς να αυξήσεις το διατροφικό του ρεπερτόριο εύγευστα, να συνδέεις αρώματα με όμορφες αναμνήσεις! Τούτο το σάιτ το νοιώθω σπίτι μου και του φέρομαι ανάλογα. Πότε το φροντίζω, πότε το αμελώ μα αυτό είναι πάντα εδώ για μένα. Κάτι σαν μαμά)
Δες περισσότερα