Ασουρές o καλογηρικός ή αλλιώς βαρβάρα

29 μάγειρες σκοπεύουν να τη μαγειρέψουν
ritahlias
ritahlias @cook_8465902
Βόρεια Προάστια,

Εμαθα να φτιάχνω αυτό το γλυκό απο ένα βιβλίο καλογηρικής μαγειρικής του αρχιεπ. Δοσίθεου (Μονή Τατάρνας). Μου άρεσε τόσο πολύ που έμαθα την ιστορία του. Πρόκειται για ένα νηστισιμο παραδοσιακό της Τουρκίας όσο και της Ελλάδας, αλλά εδώ το ονομάζουμε Βαρβάρα, απο την γιορτής της Αγίας Βαρβάρας. Στην ανατολή υπάρχει η Μέρα του Ασουρέ. Στην Τουρκία χρησιμοποιούν για υλικά ένα μείγμα από σπόρους, όσπρια, όπως φασόλια και ρεβίθια, σιτάρι, ξηρούς καρπούς και φρούτα και σερβίρεται ζεστό, πασπαλισμένο με κανέλα και είναι γαρνιρισμένο με ξηρούς καρπούς, ρόδι, σταφίδες κλπ. Στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Δυτική Θράκη το γλυκό γίνεται με κοπανισμένο σε γουδί σιτάρι, το οποίο βράζεται και ανακατεύεται με κοπανισμένο, ψημένο σουσάμι, αμύγδαλα, καρύδια και γλυκαίνεται με πετιμέζι, χυμό ροδιών, χουρμάδες, σύκα ή ζάχαρη. Οι Έλληνες χριστιανοί το φτιάχνουν συνήθως στην εορτή της Αγίας Βαρβάρας, κατά την οποία φτιάχνεται και μοιράζεται συμβολίζοντας την πανσπερμία. Το ίδιο γλυκό κάνουν και οι Έλληνες μουσουλμάνοι της Θράκης γιορτάζοντας την Ημέρα του Ασουρέ, το οποίο μοιράζουν σε γείτονες. Σαν επίλογο θα σας πω ότι όσοι νηστέυετε αξίζει να το φτιάξετε!!! (τις πληροφορίες τις βρήκα στο site Wikipedia)

Λίγα μυστικά ακόμα

Είναι τονωτικό, ευστόμαχο για μέρες αυστηρής νηστείας...σε κρατάει στα πόδια σου χωρίς να σε κάνει να πείνας.

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

70 Minutes
  1. 1/4 του κιλου αποφλοιωμένο σιτάρι
  2. 1 πρέζα αλάτι
  3. 2 κουταλιές της σούπας σιμιγδάλι ψιλό
  4. 4 κουταλιές της σουπας ζάχαρη
  5. λίγο πετιμέζι
  6. Για το στόλισμα
  7. καρύδι τριμμένο
  8. καρύδα τριμμένη
  9. σταφίδες μαύρες και ξανθές
  10. βερύκοκα ξερά ψιλοκομμένα
  11. δαμάσκηνα ξερά ψιλοκομμένα

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Βράστε το σιτάρι με νερό και αλάτι. Βράστε το σιτάρι καλά να μαλακώσει.

  2. 2

    Οταν το νερό σωθεί αρκετά, θα το δείτε με το μάτι, ρίξτε σιγα σιγα το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη και το πετιμέζι.

  3. 3

    Οταν πήξει, σερβίρετε σε μπωλ και στολίζετε με καρυδα,καρυδι, σταφίδες και ξερα βερύκοκα δαμάσκηνα.

  4. 4

    Αν θέλετε, τα ανακατεύετε και όλα μαζί αλλά δεν προκείπτει καλό αποτέλεσμα ούτε αισθητικά αλλά ούτε και γευστικά...χάνει απο την γευση.

Αντιδράσεις

Cooksnaps

Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!

Γκρίζα χειροποίητα σχέδια από μια φωτογραφική μηχανή, ένα τηγάνι και αστέρια που αναδύονται από το τηγάνι

Από

ritahlias
ritahlias @cook_8465902
στις
Βόρεια Προάστια,
Οταν ήμουν ανύπαντρη εφτιαχνα πράγματα για εμένα και τις φιλες μου...Τώρα ζώντας σε ένα σπίτι με έναν καλοφαγά σύζηγο & μια μπουμπου που τρελενεται για γλυκά...δημιουργώ πολλά περισσότερα πράγματα απο ότι συνήθιζα να φτιάχνω και πειραματίζομαι ακόμη περισσότερο στην κουζίνα μου.Οι πιο αυστηροί κριτές μου είναι ο άντρας μου και η κόρη μου και αν δεν τους ικανοποιήσω προσπαθώ μέχρι να τελειοποιήσω κάθε μου συνταγή για αυτούς πρώτα και μετά για τους άλλους.
Δες περισσότερα