Ατζέμ πιλάφι πολίτικο

Bαθμολογία: 4.6
       
 
25 ψήφοι
alis, 24.06.08

Περιγραφή

Μια νοστιμη, εύκολη συνταγή του παππού μου...
Ατζέμ πιλάφι πολίτικο
photo: lenale

Συνταγή από:

alis

3 Συνταγές
0 Φωτογραφίες
Unfollow

Τι χρειαζόμαστε:

  • 2 κούπες ρύζι γλασέ
  • 1 κούπα κριθαράκι
  • Λίγο λάδι
  • 5 1/2 κούπες νερό
  • Αλάτι - Πιπέρι
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Με ρύζι
Μέθοδος: Κατσαρόλας
Διατροφή: Vegan , Χορτοφαγική
Κουζίνα: Πολίτικη
Δυσκολία: Εύκολο , Γρήγορο
Περιέχει: Ζυμαρικά , Ρύζι
Σερβίρει: 4-6 άτομα
Κόστος:
(0 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(0 ψήφοι)
Προετοιμασία: - (0 ψήφοι)
Mαγείρεμα: - (0 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Σε μιά πλατιά κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και μόλις ζεσταθεί λίγο ρίχνουμε το κριθαράκι. Με ξύλινη κουτάλα το ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να πάρει ένα καφετί χρώμα.
  2. Ρίχνουμε το νερό,το αλάτι και σκεπάζουμε την κατσαρόλα.
  3. Μόλις βράσει το νερό ρίχνουμε το ρύζι. Χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και τ΄αφήνουμε ν΄απορροφήσει όλο το νερό. Σ΄αυτό το διάστημα το ανακατεύουμε 2-3 φορές.

Λίγα μυστικά ακόμα

Πάει με ψητά, με σάλτσες κόκκινες ή άσπρες. Επίσης είναι πολύ νόστιμο και σκέτο.

Σχετικές συνταγές

    35 Όλα

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από versusgeo, 20-8-08  
    φυσικά τέλειο...
    #
    Σχόλιο από λωξαντρα, 27-9-08  
    αυτο το φαγητο νομιζω οτι ειναι θρακιωτικο οπως και η αλλη συνταγή με το φιδε και το ρυζι που το φτιαχνουν για γεμιση σε γλυκια ριζοπιτα με φυλλο
    Το πολιτικο αντζεμ πιλαφι γινεται με κρεας και ζωμό απο αρνακι και ντοματα. κατι σαν ντοματορυζο
    #
    Σχόλιο από alis, 27-9-08  
    Αγαπητή λωξάντρα..δεν γνωρίζω να σου πω αν είναι θρακιώτικο..Την έκανε ο παπούς μου και ήταν από ένα χωριό κοντά στην Σμύρνη
    #
    Σχόλιο από λωξαντρα, 27-9-08  
    λεγοντας θρακιωτικο εννοω τους προσφυγες απο ανατολικη θρακη που σιγουρα εμαθαν αυτο το φαϊ απ΄τους μικρασιατες οπως ο παπους σου οταν ηρθαν στην ελλαδα
    Μηπως το ατζεμ πιλαφι ειναι το σκετο και πολιτικο το λενε οταν γινεται με το κρεας?
    Που να βρουμε και τον ατζεμ να τον ρωτησουμε!!
    (δεν εχω και φατσουλες που γελανε να σε στειλω!)
    #
    Σχόλιο από alis, 28-9-08  
    Εγώ ψάχνω πολύ για συνταγές..αν την μάθω θα την προσθέσω στις συνταγές...
    #
    Σχόλιο από λωξαντρα, 28-9-08  
    ΟΚ...η συνταγή σου πάντως ειναι πολύ νόστιμη, δε καταλαβαινεις οτι τρως σκέτο κριθαρακι με ρυζι
    σε ξαναψηφιζω!
    #
    Σχόλιο από Φρύνη, 28-1-09  
    Η γιαγιά μου, πλησίον της Σμύρνης ορμώμενη επίσης, το έκανε πάντα με αγελαδινό βούτυρο. Όχι με λάδι. Η μανούλα μου δε, που το είχε μάθει από τη δική της μαμά, έβαζε ρύζι νυχάκι (αμερικάνικου τύπου) και καβούρδιζε στο βούτυρο και το κριθαράκι και το ρύζι μαζί. Γίνεται πιο βαρύ, αλλά είναι υπέροχο.
    #
    Σχόλιο από alis, 28-1-09  
    Αγαπητή Φρύνη , είναι πράγματι βαρύ με αγελαδινό βούτυρο και όταν καβουρντίζεις μόνο το κριθαράκι είναι πιο ωραίο σαν εμφάνιση με την διαφορά χρώματος..
    #
    Σχόλιο από Φρύνη, 29-1-09  
    Και πάλι κάνει διαφορά στο χρώμα Alis! Αν θέλεις μπορείς να καβουρδίσεις πρώτα το κριθαράκι και μετά να βάλεις το ρύζι και να συνεχίσεις το καβούρδισμα. Να σημειώσω όμως, ότι οι ΣμυρνιοΠόντιοι σχεδόν όλα τα πιλάφια τα κάνουμε με αγελαδικό βούτυρο! Ετσι το έχω συνηθίσει. Η γιαγιά μου έλεγε: "το πιλάφ θέλει βούτυρο γιαβρούμ'" Οπότε μιας και η χοληστερίνη είναι ακόμη Ο.Κ., επιμένω να βάζω βούτυρο στο παραδοσιακό ατζέμ
    #
    Σχόλιο από yummyyy, 26-2-09  
    Πολύ καλό !
    #
    Σχόλιο από dcroula, 27-3-09  
    Δεν ξετρελάθηκα.Ίσως φταίει ότι το έκανα με ρύζι καρολίνα(δεν είχα γλασέ εκείνη τη στιγμή).Άν το ξενακάνω,και έχει διαφορά θα επιστρέψω με έξτρα πιρουνάκια.
    #
    Σχόλιο από gerasimos, 27-3-09  
    συνοδεύει πολλές μαγειρικές εμπνεύσεις μου εδώ και χρόνια. το έχω μάθει από τη μαμά..
    #
    Σχόλιο από alis, 27-3-09  
    Αγαπητή dcroula το καρολίνα λαπαδιάζει ,δοκίμασε το με γλασέ..
    #
    Σχόλιο από alis, 27-3-09  
    Αγαπητέ gerasimos κάτι παραπάνω ξέρει η μαμά σου...
    #
    Σχόλιο από BIKMAMA, 27-3-09  
    το εφιαξα και εγω μολις τωρα εγω δεν ειχα ρυζι γλασε και εβαλα αμερικανηκο και λιγο νερο παραπανο για να ψηθει το ρυζι μπραβο alis πολυ καλη συνταγη(τι ΣΜΥΡΝΙΑ θα ειμουν αλλωστε)παρε τα 5 πιρουνακια σου αξηζουν
    #
    Σχόλιο από alis, 27-3-09  
    Ευχαριστώ ΒΙΚΜΑΜΑ.........
    #
    Σχόλιο από ΒΟΡΕΙΟΣ ΑΝΕΜΟΣ, 6-6-09  
    ΤΟ ΑΤΖΕΜ ΠΙΛΑΦ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΑΡΑ ΣΜΗΡΝΙΩΤΙΚΟ ΦΑΓΗΤΟ.ΚΑΙ ΟΛΗ Η ΜΑΓΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΓΙΝΗ ΜΕ ΚΑΡΟΛΙΝΑ ΣΠΕΙΤΩΤΟ.ΤΩΡΑ ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΟΝΟ Η ΣΥΧΩΡΕΜΕΝΗ ΜΑΝΑ ΜΟΥ ΤΟ ΠΕΤΥΧΑΙΝΕ.ΘΑ ΒΑΛΩ ΟΜΩΣ ΠΕΝΤΕ ΠΙΡΟΥΝΑΚΙΑ ΓΙΑΤΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΦΑΩ ΜΙΑ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ ΠΙΛΑΦΙ ΜΕ ΓΙΑΟΥΡΤΙ.
    #
    Σχόλιο από golfo, 6-6-09  
    το εχω φαει και ετσι σε τραπεζι και μου αρεσε.ευχαριστουμε.
    #
    Σχόλιο από Μυρτω, 7-2-10  
    Παρα πολυ νοστιμο και πολυ εμφανισιμο.
    οταν ηπιε το νερο, εβαλα μια πετσετα και απο πανω το καπακι.
    εγινε σπυρωτο και το σερβιρα σε μικρη φορμιτσα λουλουδακι.
    #
    Σχόλιο από lenale, 22-2-10  
    Την συνταγή αυτή την έχω μάθει από την γιαγιά μου. Βάζω 1 κούπα ρύζι μπονετ αντί για 2 και 5 κούπες νερό. Το τρώμε με γιαουρτάκι...Υπέροχο!!!
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

    34 Σχόλια

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από versusgeo, 20-8-08  
    φυσικά τέλειο...
    #
    Σχόλιο από λωξαντρα, 27-9-08  
    αυτο το φαγητο νομιζω οτι ειναι θρακιωτικο οπως και η αλλη συνταγή με το φιδε και το ρυζι που το φτιαχνουν για γεμιση σε γλυκια ριζοπιτα με φυλλο
    Το πολιτικο αντζεμ πιλαφι γινεται με κρεας και ζωμό απο αρνακι και ντοματα. κατι σαν ντοματορυζο
    #
    Σχόλιο από alis, 27-9-08  
    Αγαπητή λωξάντρα..δεν γνωρίζω να σου πω αν είναι θρακιώτικο..Την έκανε ο παπούς μου και ήταν από ένα χωριό κοντά στην Σμύρνη
    #
    Σχόλιο από λωξαντρα, 27-9-08  
    λεγοντας θρακιωτικο εννοω τους προσφυγες απο ανατολικη θρακη που σιγουρα εμαθαν αυτο το φαϊ απ΄τους μικρασιατες οπως ο παπους σου οταν ηρθαν στην ελλαδα
    Μηπως το ατζεμ πιλαφι ειναι το σκετο και πολιτικο το λενε οταν γινεται με το κρεας?
    Που να βρουμε και τον ατζεμ να τον ρωτησουμε!!
    (δεν εχω και φατσουλες που γελανε να σε στειλω!)
    #
    Σχόλιο από alis, 28-9-08  
    Εγώ ψάχνω πολύ για συνταγές..αν την μάθω θα την προσθέσω στις συνταγές...
    #
    Σχόλιο από λωξαντρα, 28-9-08  
    ΟΚ...η συνταγή σου πάντως ειναι πολύ νόστιμη, δε καταλαβαινεις οτι τρως σκέτο κριθαρακι με ρυζι
    σε ξαναψηφιζω!
    #
    Σχόλιο από Φρύνη, 28-1-09  
    Η γιαγιά μου, πλησίον της Σμύρνης ορμώμενη επίσης, το έκανε πάντα με αγελαδινό βούτυρο. Όχι με λάδι. Η μανούλα μου δε, που το είχε μάθει από τη δική της μαμά, έβαζε ρύζι νυχάκι (αμερικάνικου τύπου) και καβούρδιζε στο βούτυρο και το κριθαράκι και το ρύζι μαζί. Γίνεται πιο βαρύ, αλλά είναι υπέροχο.
    #
    Σχόλιο από alis, 28-1-09  
    Αγαπητή Φρύνη , είναι πράγματι βαρύ με αγελαδινό βούτυρο και όταν καβουρντίζεις μόνο το κριθαράκι είναι πιο ωραίο σαν εμφάνιση με την διαφορά χρώματος..
    #
    Σχόλιο από Φρύνη, 29-1-09  
    Και πάλι κάνει διαφορά στο χρώμα Alis! Αν θέλεις μπορείς να καβουρδίσεις πρώτα το κριθαράκι και μετά να βάλεις το ρύζι και να συνεχίσεις το καβούρδισμα. Να σημειώσω όμως, ότι οι ΣμυρνιοΠόντιοι σχεδόν όλα τα πιλάφια τα κάνουμε με αγελαδικό βούτυρο! Ετσι το έχω συνηθίσει. Η γιαγιά μου έλεγε: "το πιλάφ θέλει βούτυρο γιαβρούμ'" Οπότε μιας και η χοληστερίνη είναι ακόμη Ο.Κ., επιμένω να βάζω βούτυρο στο παραδοσιακό ατζέμ
    #
    Σχόλιο από yummyyy, 26-2-09  
    Πολύ καλό !
    #
    Σχόλιο από dcroula, 27-3-09  
    Δεν ξετρελάθηκα.Ίσως φταίει ότι το έκανα με ρύζι καρολίνα(δεν είχα γλασέ εκείνη τη στιγμή).Άν το ξενακάνω,και έχει διαφορά θα επιστρέψω με έξτρα πιρουνάκια.
    #
    Σχόλιο από gerasimos, 27-3-09  
    συνοδεύει πολλές μαγειρικές εμπνεύσεις μου εδώ και χρόνια. το έχω μάθει από τη μαμά..
    #
    Σχόλιο από alis, 27-3-09  
    Αγαπητή dcroula το καρολίνα λαπαδιάζει ,δοκίμασε το με γλασέ..
    #
    Σχόλιο από alis, 27-3-09  
    Αγαπητέ gerasimos κάτι παραπάνω ξέρει η μαμά σου...
    #
    Σχόλιο από BIKMAMA, 27-3-09  
    το εφιαξα και εγω μολις τωρα εγω δεν ειχα ρυζι γλασε και εβαλα αμερικανηκο και λιγο νερο παραπανο για να ψηθει το ρυζι μπραβο alis πολυ καλη συνταγη(τι ΣΜΥΡΝΙΑ θα ειμουν αλλωστε)παρε τα 5 πιρουνακια σου αξηζουν
    #
    Σχόλιο από alis, 27-3-09  
    Ευχαριστώ ΒΙΚΜΑΜΑ.........
    #
    Σχόλιο από ΒΟΡΕΙΟΣ ΑΝΕΜΟΣ, 6-6-09  
    ΤΟ ΑΤΖΕΜ ΠΙΛΑΦ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΑΡΑ ΣΜΗΡΝΙΩΤΙΚΟ ΦΑΓΗΤΟ.ΚΑΙ ΟΛΗ Η ΜΑΓΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΓΙΝΗ ΜΕ ΚΑΡΟΛΙΝΑ ΣΠΕΙΤΩΤΟ.ΤΩΡΑ ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΟΝΟ Η ΣΥΧΩΡΕΜΕΝΗ ΜΑΝΑ ΜΟΥ ΤΟ ΠΕΤΥΧΑΙΝΕ.ΘΑ ΒΑΛΩ ΟΜΩΣ ΠΕΝΤΕ ΠΙΡΟΥΝΑΚΙΑ ΓΙΑΤΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΦΑΩ ΜΙΑ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ ΠΙΛΑΦΙ ΜΕ ΓΙΑΟΥΡΤΙ.
    #
    Σχόλιο από golfo, 6-6-09  
    το εχω φαει και ετσι σε τραπεζι και μου αρεσε.ευχαριστουμε.
    #
    Σχόλιο από Μυρτω, 7-2-10  
    Παρα πολυ νοστιμο και πολυ εμφανισιμο.
    οταν ηπιε το νερο, εβαλα μια πετσετα και απο πανω το καπακι.
    εγινε σπυρωτο και το σερβιρα σε μικρη φορμιτσα λουλουδακι.
    #
    Σχόλιο από lenale, 22-2-10  
    Την συνταγή αυτή την έχω μάθει από την γιαγιά μου. Βάζω 1 κούπα ρύζι μπονετ αντί για 2 και 5 κούπες νερό. Το τρώμε με γιαουρτάκι...Υπέροχο!!!
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

    0 Ερωτήσεις

    1 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από ATHENS_SM, 4-5-11  
    Λέγοντας ατζέμ πιλάφι εννοούμε το πιλάφι που περιέχει κριθαράκι καβουρντισμένο και γίνεται δίχρωμο. Το πώς το συνοδεύει κανείς δεν χαρακτηρίζει την ονομασία του πιλαφιού. Αυτό ξέρω κι εγώ που έχω Πολίτικη καταγωγή.
    Η διαφορά μας alis είναι ότι
    (α)εγώ χρησιμοποιώ βούτυρo "super fresco" και όχι λάδι -για την δόση σου,αν κούπα εννοείς αυτήν που πίνουμε το γάλα και όχι το φλυτζάνι του τσαγιού, 1/2 πακέτο-
    (β)χρησιμοποιώ ή το ρύζι για πιλάφι της Agrino ή το Barba-Ben για να γίνεται σπυρωτό
    (γ)η αναλογία για το κριθαράκι σε σχέση με το ρύζι είναι διαφορετική: για 2 κούπες (αυτήν που πίνουμε το γάλα και όχι το φλυτζάνι του τσαγιού) ρύζι, βάζω 1 γεμάτο φλιτζανάκι του καφέ κριθαράκι.
    Πάντως αυτό το πιλαφάκι είναι πεντανόστιμο από μόνο του(π.χ. ως κυρίως πιάτο με γιαούρτι), αλλά μπορείς να συνοδεύσεις και ό,τι άλλο θέλεις, κυρίως κρεατικά με οποιαδήποτε σάλτσα. (π.χ. ανέβασα φωτό να συνοδεύει κοτόπουλο μαγειρεμένο σε μπύρα και περεχυμένο με σάλτσα τυρίού και αρωματικών χορταρικών).
    Βαθμολογώ με την γεύση που ξέρω ότι έχει το πιλάφι σύμφωνα με τις δικές μου παραλλαγές.

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Χορτοφαγία
    Χορτοφαγία είναι η πρακτική της μη κατανάλωσης κρέ...
    Νηστείες
    Η νηστεία, πέρα από τη θρησκευτική της σημασία,...
    Ρύζι
    Μέσα στο σάιτ μας έχουμε πάρα πολλές συνταγές ...
    Ιδέες για νηστίσιμο πρωινό
    Ένα από τα θέματα που απασχολούν πολλούς στην δ...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    ΖΥΜΑΡΙΚΑ ΚΑΙ ΡΥΖΙ
    Ένα βιβλίο 28 αγαπημένων συνταγών, του/της econartemis
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 198 αγαπημένων συνταγών, του/της toniadimitropoulou
    ορεκτικα συνοδευτικα
    Ένα βιβλίο 188 αγαπημένων συνταγών, του/της toniadimitropoulou
    Ρύζι
    Ένα βιβλίο 3 αγαπημένων συνταγών, του/της kalamaraki
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 184 αγαπημένων συνταγών, του/της ursula