κύρια φωτογραφία συνταγής Baci di dama

Baci di dama

ggr
ggr @george
Athens

“Ένα φιλάκι (“Φιλιά σοκολάτας”) είναι λίγο, πολύ λίγο,δύο φιλάκια (Σοκολατένια φιλιά “Baci di Alassio”) είναι λίγα, τι να πώ...τρία φιλάκια (“Μπισκότα φιλάκια σοκολάτας”) είναι λίγα, πολύ λίγα,δώσε μου τέσσερα αν θες να σ’ αγαπώ”Το θυμάστε τον Λουκιανό Κηλαηδόνη και το τραγούδι του “Ένα φιλάκι είναι λίγο” ;Εάν συνεχίσετε, με δική σας ευθύνη, θα ανακαλύψουμε μαζί τη συνταγή από το... “τέταρτο φιλάκι”, τα “Baci di Dama” ή “Φιλιά της Ντάμας”

Λίγα μυστικά ακόμα

[1] Αναπολώντας κάποια άλλα “φιλιά”, από το παρελθόν, τα “Σοκολατένια φιλιά “Baci di Alassio”, θυμήθηκα και έψησα τα αμύγδαλα σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς. Αυτό ΔΕΝ αναφέρεται σε όσες εκδοχές αυτής εδώ της συνταγής και αν έψαξα. Αντίθετα, διάβασα εδώ κι’ εκεί ότι η παρουσία της ζάχαρης μέσα στο μίξερ, την ώρα της άλεσης, είναι αρκετή για να “τραβήξει” το λάδι που θα απελευθερώσουν τα αμύγδαλα. Θέλοντας, πάντως, να πάω στα σίγουρα, τους έριξα και ένα ψήσιμο για σιγουριά.[2] Εγώ τσ έβαλα στο ψυγείο μαζί με το ταψί, κάνοντας τον ανάλογο χώρο. Μπορείτε εάν θέλετε όταν τσ σχηματίζετε να τσ τοποθετήσετε “στριμωγμένσ” σε μία μικρότερη επιφάνεια και στη συνέχεια, μετά το 30λεπτο του ψυγείου, να τσ “αναπτύξετε” στο ταψί του φούρνου.Η γέμιση των “Baci di dama” μπορεί να ποικίλει, από κουβερτούρα, σοκολάτα γάλακτος ή λευκή, έως πιο εξεζητημένες κρέμες που να περιέχουν κρέμα γάλακτος βούτυρο, ζάχαρη άχνη και φρούτα (ακτινίδια, λεμόνι, φράουλες, κ.α.)Αν και τα αυθεντικά “baci di dama” είναι μικρά σε μέγεθος, θα μπορούσαμε να ξεφύγουμε από αυτό, φτιάχνοντας μπαλίτσες σε μέγεθος καρυδιού (αντί μεγάλου φουντουκιού στο οποίο αντιστοιχούν τα 6-8 γραμμάρια).Α, μιλώντας για φουντούκια... μπορούν να γίνουν και με φουντούκια αντί για τα αλεσμένα αμύγδαλα.Φυλάσσουμε τα “Baci di dama” εκτός ψυγείου, μέσα σε μεταλλικό κουτί και σε δροσερό και στεγνό μέρος.Τα “ Baci di Dama ” (τα “φιλιά της Ντάμας”, δηλαδή) δημιουργήθηκαν για πρώτη φορά, πάνω από έναν αιώνα πριν, σε μία μικρή επαρχιακή πόλη της πόλη του Πιεμόντε (Piemonte), την Tortona, στην επαρχία της Alessandria (Αλεξάνδρεια). Άλλοι πάλι λένε ότι είναι γέννημα της φαντασίας και της ικανότητας ενός μάγειρα του Οίκου των Savoia. Ένα φθινοπωρινό βράδυ του 1852, ο Vittorio Emanuele II, επιθυμώντας να δοκιμάσει κάτι καινούργιο, ζήτησε από κάποιο μάγειρά του να φτιάξει ένα γλυκό. Αμύγδαλα, φουντούκια, κουκούτσια βερύκοκου, ζάχαρη, βούτυρο, σοκολάτα, αυτά ήσαν τα υλικά που αυτός κατάφερε να βρει. Και με αυτά έφτιαξε τα πρώτα εκείνα “ Baci di Dama ” που θα γίνονταν στη συνέχεια γνωστά σε όλο τον κόσμο. Μέχρι και σήμερα φτιάχνονται με τα ίδια υλικά και το ίδιο σχήμα, στο οποίο οφείλεται και το όνομά τους, που προκύπτει από τη σύνθεση του γλυκού, αποτελούμενου από δύο αρωματικά και τραγανά “μπισκότα-χείλη” που λιώνουν σε ένα “σοκολατένιο φιλί” (για δείτε τα σε προφίλ και θα μου πείτε εάν έχω δίκιο.....)Εκτός από αυτά τα “φιλιά” της Tortona, ένα άλλο δείγμα της ζαχαροπλαστικής του ιταλικού βορρά, είναι και τα “Baci di Alassio” (ή “Φιλιά του Αλάσιο”), από το όνομα μίας άλλης μικρής επαρχιακής πόλης, στην ιταλική Riviera αυτή (ανάμεσα στη Γένοβα (Genova) και το Σαν Ρέμο (San Remo). Μπορείτε να τα βρείτε και αυτά, στη συνταγή για “Baci di Alassio”, πάντα στο site. Την παρέα των σοκολατένιων “φιλιών” της γειτονικής χώρας συμπληρώνουν τα “Baci Perugina”. Ασφαλώς τα διασημότερα όλων)

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

40 σοκολατάκια “baci di dama”
  1. 150 γρ φρέσκο βούτυρο
  2. 150 γρ σοκολάτα
  3. 225 γρ αλεύρi
  4. 150 γρ καθαρισμένα αμύγδαλα
  5. ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  6. 1 ασπράδι αυγού
  7. 1 γερή πρέζα αλάτι (περίπου 1/2 κοφτό κουταλάκι του γλυκού)
  8. μερικές σταγόνες εκχύλισμα βανίλιας

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Απλώνουμε τα αμύγδαλα πάνω σε ένα χαμηλό ταψί φούρνου, καλυμμένο με αλουμινόχαρτο, και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για ένα 5λεπτο. (Δείτε “Μυστικά” [1])

  2. 2

    Ρίχνουμε τα αμύγδαλα στο δοχείο του μίξερ και τα αλέθουμε μαζί με τη ζάχαρη, να γίνουν σκόνη.

  3. 3

    Σε ένα μπολ αδειάζουμε όλα τα υλικά. Το αλεύρι, τα θρυμματισμένα αμύγδαλα και το βούτυρο (μαλακωμένο –σε θερμοκρασία περιβάλλοντος– αλλά όχι λιωμένο), κομμένο σε μικρά κομματάκια,

  4. 4

    Αρχίζουμε να δουλεύουμε τα υλικά με το χέρι, να ανακατευθούν και να ομοιογενοποιηθούν, να γίνουν μία μάζα με ενιαία υφή.

  5. 5

    Στη συνέχεια προσθέτουμε το ασπράδι, το ξύσμα πορτοκαλιού, την βανίλια και το μισό κουταλάκι αλάτι.

  6. 6

    Ζυμώνουμε γρήγορα (αλλά και καλά) τα υλικά, ίσα να πάρουμε μία ομοιογενή ζύμη.

  7. 7

    Σχηματίζουμε μία μπάλα, στη συνέχεια της δίνουμε ένα κυλινδρικό σχήμα (γύρω στα 20 εκατ. μήκος και χοντρό όσο0 βγει).

  8. 8

    Τυλίγουμε τον κύλινδρο σε μεμβράνη και τον αφήνουμε στο ψυγείο να ξεκουρασθεί για τουλάχιστον ένα 2ώρο.

  9. 9

    Όταν έχει σφίξει αρκετά η ζύμη, την βγάζουμε από την μεμβράνη και την χωρίζουμε αρχικά σε 4 μικρά κυλινδρικά κομμάτια και το κάθε ένα από αυτά στα δύο.

  10. 10

    Παίρνουμε ένα από αυτά τα (οκτώ συνολικά) μικρότερα κομμάτια και, πλάθοντάς το με γρήγορες κινήσεις, φτιάχνουμε ένα μπαστουνάκι (θα σας θυμίζει τους (ή “τις”) τυροτρέλλες που ξετρελαίνουν τα μικρά παιδιά και εκνευρίζουν (ελπίζω) τους γονείς τους). Μόνο που αυτό είναι πιο μακρύ, γύρω στα 20 εκατ.

  11. 11

    Από αυτό το μπαστουνάκι θα πάρουμε τις μερίδες-μπισκότα μας. Υπολογίστε δέκα μικρά κομματάκια ζύμης, των δύο περίπου εκατοστών (προτείνω, όμως, να μη πάτε με το μάτι, να ζυγίσετε το πρώτο (το θέλουμε γύρω στα 7-8 γραμμάρια) και να του “πάρετε τα μέτρα”, για να κόβετε στη συνέχεια εύκολα τα επόμενα κομμάτια ζύμης).

  12. 12

    Πλάθουμε και πάλι μρ γρήγορες κινήσεις κάθε κομμάτι ζύμης μέσα στις παλάμες μας και φτιάχνουμε μικρές μπαλίτσες, μεγέθους πάνω-κάτω ενός μεγαλούτσικου φουντουκιού,

  13. 13

    Τα οποία τοποθετούμε, στοιχημένα σε γραμμές και στήλες (δεν το λέει η συνταγή αυτό αλλά μου αρέσει η συμμετρία τους), σε ένα χαμηλό ταψί φούρνου, καλυμμένο με λαδόκολλα.

  14. 14

    Τα βάζουμε, να ξεκουρασθούν στο ψυγείο για άλλα 30 λεπτά τουλάχιστον. (Δείτε “Μυστικά” [2]). Αφήστε μία μικρή απόσταση μεταξύ τους. Το ζητούμενο είναι να πάρουμε 8 x 10 = 80 (άρα 40 ζεύγη στη συνέχεια) τέτοιες μικρές μπαλίτσες. Εάν σας βγουν περισσότερες (συνεπώς πιο ελαφριές από 7-8 γραμμάρια η κάθε μία, δεν τρέχει και τίποτα. Θα έχετε πιο πολλά και ελαφρώς πιο μικρά μπισκοτάκια.

  15. 15

    Μετά από αυτόν τον χρόνο ψήνουμε τα μπαλάκια σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς, σε αντιστάσεις, για περίπου 20 λεπτά, (ή έως ότου η βάση τους, η πλευρά, δηλαδή, που ακουμπάει στο ταψί, -η οποία και θα έχει γίνει ε π ί π ε δ η- θα έχει χρυσίσει ελαφρά). Εάν ο φούρνος είναι με αέρα, η θερμοκρασία θα πρέπει να είναι χαμηλότερη, στους 130 με 140 βαθμούς.

  16. 16

    Όσο ψήνονται τα μπισκότα μας, λιώνουμε σε μπεν-μαρί την σοκολάτα, κομμένη σε κομματάκια. Την αφήνουμε να κρυώσει και να σφίξει λίγο, για να μη κυλάει, να μη “τρέχει” από τα πλάγια των μπισκότων.

  17. 17

    Μόλις ολοκληρωθεί το ψήσιμο των μπισκότων, τα αφήνουμε να κρυώσουν.

  18. 18

    Χρησιμοποιώντας ένα απλό κουτάλι (ή και ένα χωνί ζαχαροπλαστικής, αλλά είναι κρίμα να πάει χαμένη η σοκολάτα που θα κρατήσει μέσα του) βάζουμε λ ί γ η λιωμένη σοκολάτα στο κέντρο της επίπεδης πλευράς ενός μπισκότου και την καλύπτουμε με ένα δεύτερο. Πιέζουμε ελαφρά για να απλωθεί η σοκολάτα σε όλη την επίπεδη επιφάνεια και κολλήσουν τα δύο μπισκότα. Η ποσότητα που βάζουμε είναι ελάχιστη, στο μέγεθος μεγάλης σταφίδας. Μετά τα δύο τρία πρώτα θα διαπιστώσετε και οι ίδιοι πόση χρειάζεται (για να απλωθεί σε όλη την μέσα επιφάνεια των μπισκότων αλλά να μη τρέχει, να μη χύνεται, και από έξω … Τα πολλά υγρά σε ένα “φιλί” δεν είναι και ενδεικτικό ποιότητας....

  19. 19

    Τα τοποθετούμε σε ένα δίσκο και τα αφήνουμε μέχρι να σκληρύνει και να σφίξει η σοκολάτα και τα σερβίρουμε.

Αντιδράσεις

Cooksnaps

Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!

Γκρίζα χειροποίητα σχέδια από μια φωτογραφική μηχανή, ένα τηγάνι και αστέρια που αναδύονται από το τηγάνι

Από

ggr
ggr @george
στις
Athens