Βασιλόπιτα
Υλικά
-
250 gr. βούτυρο μαλακό ή γάλακτος
-
8 αυγά
-
900 gr. αλεύρι
-
100 gr. κονιάκ
-
500 gr. ζάχαρη
-
6-7 πορτοκάλια μόνο το χυμό
-
1 κουτ. γλ. σόδα
-
1 κουτ. γλ. ξύσμα πορτοκάλι
-
2 κουτ. γλ. μπέικιν πάουντερ
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Σε μπολ βάζετε το βούτυρο, χτυπάτε καλά με σύρμα να ασπρίσει.
-
2
Σε άλλο μπολ βάζετε τους κρόκους των αυγών με τη ζάχαρη και χτυπάτε να ασπρίσουν, ρίχνετε στο βούτυρο και ανακατεύετε, προσθέτετε το κονιάκ.
-
3
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε τον χυμό με τη σόδα και ανακατεύετε, μόλις αφρίσουν, ρίχνετε τον χυμό στο μπολ με το βούτυρο.
-
4
Σε καθαρό μπολ χτυπάτε με σύρμα τα ασπράδια να γίνουν σφικτή μαρέγκα και την ρίχνετε στο βούτυρο. Ανακατεύετε καλά και προσθέτετε τα ξύσμα και το μπέικιν πάουντερ. Προσθέτετε σιγά - σιγά το αλεύρι ανακατεύοντας, να γίνει απαλός πηκτός χυλός.
-
5
Ρίχνετε σε στρογγυλό βουτυρωμένο ταψί και ψήνετε στους 200 βαθμούς για 50 - 60 λεπτά (βεβαιωθείτε ότι έχει ψηθεί καλά, βυθίζοντας ένα καθαρό στεγνό μαχαίρι στο κέντρο. Πρέπει να βγει καθαρό).
-
6
Βγάζετε, αφήνετε να κρυώσει ελαφρά και ξεφορμάρετε.
-
7
Πασπαλίζετε με άχνη ζάχαρη και σερβίρετε.
Σχόλια (47)