Bavette σα ριζόττο θαλασσινών
Γιατί άραγε να χρησιμοποιήσουμε bavette αντί απλών μακαρονιών όταν φτιάχνουμε μακαρονάδα θαλασσινών; Ίσως η απουσία αυγού; Ίσως η ιδιότητα της ζύμης να ρουφάει τις παράπλευρες γεύσεις; Θα σας γελάσω. Η θεία Elba όμως είναι αυστηρή σε αυτό. Κατά τη γνώμη μου η ωραιότερη συνταγή για τούτα τα ζυμαρικά είναι με κουκιά, ποιός όμως με ρώτησε εμέ; Δεν γνωρίζω καν γιατί τα λέμε bavette. Δε θαρρώ να έχει σχέση με τις σαλιάρες. Μήπως όμως σχετίζεται με τις μπριζόλες; Και τα δύο τα ζουλάμε. Δεν έχω ιδέα να πω την αλήθεια. Σε τούτη τη συνταγή όμως τα προτιμούμε γιατί χυλώνουν εύκολα.
Λίγα μυστικά ακόμα
Αν και περιέχει θαλασσινά είναι μια χειμωνιάτικη συνταγή. Χυλώνει και διατηρεί τη θερμοκρασία ως να καταναλωθεί οπότε δεν ενδείκνυται για καλοκαίρι. Το ελαιόλαδο που θα χρησιμοποιήσουμε μπορεί να είναι αρωματισμένο.
Υλικά
-
1 πακέτο bavette (βρασμένα όχι πάνω από 3')
-
300 gr καλαμαράκια κομμένα σε μικρές λωρίδες
-
300 gr σουπιές κομμένες σε μικρές λωρίδες
-
5 καραβίδες καθαρισμένες με τα κεφάλια τους
-
5 γαρίδες καθαρισμένες με τα κεφάλια τους (και 4-5 ακόμη μόνον τη ψίχα ψιλοκομμένη)
-
σκόρδο ψιλοκομμένο (κατά το δοκούν)
-
5-6 φρέσκα φύλλα δυόσμου ψιλοκομμένα
-
1 lt χλιαρό ζωμό ψαριού
-
1/2 φλ. λευκό κρασί
-
1 κουτάκι μπύρα ή soda
-
αλάτι
-
μαύρο χονδροκομμένο πιπέρι
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Μαρινάρουμε τη σουπιά και το καλαμάρι στη μπύρα ή τη σόδα όλο το βράδυ.
-
2
Σε κατσαρόλα μαραίνουμε ελαφρώς το σκόρδο και προσθέτουμε τα θαλασσινά.
-
3
Αφήνουμε 4-5 λεπτά και σβύνουμε με το κρασί. (Σε αυτό το σημείο και αφού βεβαιωθούμε πως κλείσαμε τον απορροφητήρα αν θέλουμε φλαμπάρουμε με μεγάλη προσοχή).
-
4
Αλατίζουμε και ρίχνουμε μέσα τα ζυμαρικά μας.
-
5
Προσθέτουμε σιγά-σιγά το ζωμό ψαριού ανακατεύοντας συνεχώς. Θέλουμε να μαγειρέψουμε όπως το ρυζόττο. Η τελική υφή θα πρέπει να είναι ελαφρώς χυλωμένη. Δηλαδή να μη στέκεται στο δόντι (al dente).
-
6
Κλείνουμε το μάτι, ανακατεύουμε το δυόσμο, τρίβουμε πιπέρι και σερβίρουμε.
Αντιδράσεις
Cooksnaps
Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!
Σχόλια