Beef Wonton (γουόντον)

25 μάγειρες σκοπεύουν να τη μαγειρέψουν
Χρήστος Παστός
Χρήστος Παστός @cook_8480367

Wonton είναι μικρά παραδοσιακά κινέζικα τορτελίνια, θα μπορούσε να το έλεγε κανείς, κυρίως με γέμιση από χοιρινό (στην Κίνα είναι πιο φτηνό σε σχέση με άλλα κρέατα), το οποία είναι, μετά το ρύζι, το πιο διαδεδομένο φαγητό στην Κίνα. Οπότε σας παρουσιάζω Κινέζικα Wonton, με μοσχαρίσιο κρέας.

Λίγα μυστικά ακόμα

(1) Τα μανιτάρια είναι καλύτερο να τα βρείτε αποξηραμένα, έχουν πιο πλούσια γεύση και μπορείτε να πάρετε μεγαλύτερη ποσότητα και να την έχετε στο ντουλάπι. Για να τα απο-αποξηράνετε τα βάζετε σε ένα μπολάκι με καυτό νερό για 5-10 λεπτά.(2)Την seasoned soya sauce μπορείτε να την βρείτε σε μεγάλα σούπερ μάρκετ στα εισαγόμενα προϊόντα ή μπορείτε να πάτε σε ένα κινέζικο σούπερ μάρκετ (είναι γεμάτη πλέον η Ελλάδα) και να πάρετε από εκεί. Μπορείτε να την αντικαταστήσετε με απλή soya sauce αλλά πρέπει να βάλετε πολύ λιγότερο και η γεύση του θα είναι πιο δυνατή.(3) Ζυμαράκια μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας, συνταγή για αυτό έχει εδώ  ή μπορείτε να βρείτε έτοιμα σε κινέζικα σούπερ μάρκετ. Εγώ τα αγοράζω έτοιμα μιας και εδώ στην Κίνα μπορώ να τα βρω κυριολεκτικά παντού. Η δόση αυτή βγάζει περίπου 200 wonton, ανάλογα το πόσο μικρά ή πόσο μεγάλα θα τα κάνετε. Η κάθε μερίδα είναι 20 με 30 wonton. Εγώ τα φτιάχνω βραστά και τα παίρνω με τρυπητή κουτάλα και τα βάζω στο πιάτο με λίγο μπαλσάμικο και μπόλικο κινέζικο τσίλι. Αν τα κάνετε τηγανιτά θα μπορούσε να είναι συνοδευτικό στο τραπέζι σας.

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

7-10 άτομα
  1. 1/2 κιλό μοσχαρίσιο κιμά
  2. 150 γρ. μανιτάρια σιτάκε (Σιάν γκού ή 香菇 στα κινέζικα)πολύ ψιλοκομμένα (1)
  3. 3 φρέσκα κρεμμυδάκια πολύ ψιλοκομμένα
  4. 3 σκελίδες σκόρδο πολύ ψιλοκομμένες
  5. 2 cm περίπου από μία ρίζα τζίντερ πολύ ψιλοκομμένο
  6. 3 κ.σ. seasoned soya sauce(2)
  7. 150 ml σογιέλαιο
  8. 1 1/2 κ.γ. αλάτι (ανάλογα το πόσο αλμυρά τα θέλετε)
  9. 1 κ.γ. ζάχαρη
  10. 200 ζυμαράκια
  11. 1 μπολάκι ή πιατάκι με νερό για να κλείνουμε τα ζυμαράκια

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Ψιλοκόβουμε όλα τα υλικά μας σε πολύ μικρά κομματάκια (ίσως ένας πολυκόφτης θα ήταν χρήσιμος, αλλά εγώ τα κόβω όλα με το μαχαίρι) και μόλις τα ψιλοκόψουμε τα βάζουμε σε ένα βαθύ σκέυος με τον κιμά.

  2. 2

    Ανακατεύουμε όλα μας τα υλικά έως ότου ομογενοποιηθούν και αφήνουμε το μείγμα στην άκρη μισή με μία ώρα, ώστε να ενσωματωθούν οι μυρωδιές.

  3. 3

    Παίρνουμε ένα ζυμαράκι(3) και με το ακροδάχτυλό μας βρέχουμε τις 4 πλευρές του. Το κάνουμε αυτό για να κολλήσει όταν το κλείσουμε.

  4. 4

    Βάζουμε πολύ λίγη γέμιση στο κέντρο. Η ποσότητα πρέπει να είναι πολύ μικρή ώστε να μπορέσουμε να κλείσουμε μετά το ζυμαράκι.

  5. 5

    Κλείνουμε πρώτα το ζυμαράκι σαν φάκελο και πιέζουμε πολύ ελαφρά τις πλευρές του να κολλήσουν.

  6. 6

    Διπλώνουμε ελαφρά από την μεριά που δεν έχει γέμιση.

  7. 7

    Και ενώνουμε τις 2 κάτω άκρες, όπως στην φωτογραφία,

  8. 8

    Ώστε να κλείσει το πουγκάκι.

  9. 9

    Τέλος τα βάζετε σε ένα ταψί με λαδόκολλα ή ρολό κουζίνας από κάτω για να μην κολλήσουν.Τα μαγειρεύετε είτε τηγανητά, είτε σαν σούπα με αλάτι στο νερό, μερικά φύλλα σπανάκι και όταν είναι σχεδόν έτοιμα λίγο ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι. Τηγανιτά είναι έτοιμα μόλις πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές. Σούπα είναι έτοιμα μόλις ανέβουν όλα στην επιφάνεια του νερού. Στο πιάτο προσθέτετε λίγο μπαλσάμικο και αν θέλετε λίγο τσίλι σως.

Αντιδράσεις

Cooksnaps

Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!

Γκρίζα χειροποίητα σχέδια από μια φωτογραφική μηχανή, ένα τηγάνι και αστέρια που αναδύονται από το τηγάνι

Από

Χρήστος Παστός
στις