Βερροιώτικος Φασουλοταβάς
Παραδοσιακή συνταγή για φασόλια φούρνου σε ταβά (πήλινο σκεύος) από τη Βέρροια.
Λίγα μυστικά ακόμα
Ο φασουλοταβάς είναι παραδοσιακό φαγητό από τη Βέρροια, η συνταγή είναι από την προ-γιαγιά μου!Η ποσότητα των καυτερών πιπεριών είναι στη διακριτική ευχέρεια του μάγειρα, ανάλογα πόσο πικάντικο θέλετε να το κάνετε.Του πάει πολύ το λεμόνι στο σερβίρισμα, αλλά και η φέτα και ζεστό χωριάτικο ψωμί!
Υλικά
-
1/2 κ. φασόλια τύπου Καστοριάς
-
1 πολύ μεγάλο κρεμμύδι
-
1-2 κ.γ. γλυκιά πάπρικα
-
1/4 κ.γ. μπούκοβο ή πιπέρι καγιέν
-
3 μεγάλες κ.σ. ντοματοπελτέ
-
2 κ.σ. αλάτι
-
1 φλ.τσ. λάδι
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Φουσκώνουμε από το προηγούμενο βράδυ τα φασόλια.
-
2
Πλένουμε τα φασόλια καλά και τα βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα με 4-5 δάχτυλα νερό, σε δυνατή φωτιά.
-
3
Μόλις πάρουν μία βράση, χύνουμε το νερό και βάζουμε καινούργιο, μέχρι τη μέση της κατσαρόλας περίπου και συνεχίζουμε το βρασμό.
-
4
Προσθέτουμε το κρεμμύδι χοντροκομμένο, τα 2/3 του λαδιού και τα πιπέρια.
-
5
Μόλις πάρει βράση, κατεβάζουμε τη φωτιά στο σιγανό. Σε καμιά ώρα, αν τα φασόλια είναι βραστερά, δοκιμάζουμε, και αν είναι έτοιμα προσθέτουμε το αλάτι και τον πελτέ.
-
6
Ανακατεύουμε απαλά να λιώσει ο πελτές και γυρίζουμε το φαγητό σε ταβά (πήλινο σκεύος) ή ταψί. Ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι από πάνω και ψήνουμε σε δυνατό φούρνο (250 βαθμούς με αέρα) για 30-45 λεπτά.
-
7
Κατά διαστήματα ανακατεύουμε όταν δούμε ότι πιάνει πέτσα.
-
8
Είναι έτοιμο όταν μελώσει και έχει σωθεί το πολύ νερό.
Σχόλια (3)